Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

РИБЕ ДУНАВА.

Сличне презентације


Презентација на тему: "РИБЕ ДУНАВА."— Транскрипт презентације:

1 РИБЕ ДУНАВА

2 ЦРВЕНПЕРКА Моја просечна дужина износи између 20 и 30 cm,а тешка сам око пола kg. Боравим у близини воденог растиња као што је локвањ,дрезга, шаш,трска. Током зиме се у јатима повлачим у дубине. Храним се инсектима које хватам на површини воде и то искључиво током дана при сунчевој светлости. Волим бистру воду.

3 БАБУШКА Дужина ми је до 35 cm. Има ме у водама целе Европе. Живим у спорим и плитким рекама, али и у великим језерима и речним ушћима.Врло сам отпорна,зими мирујем не хранећи се. Храним се ситним животињама и биљем.

4 БАНДАР Налазим се у барама,језерима,ритовима, мртвајама и другим стајаћим водама.. Најраспрострањенија сам риба света. Кад порастемо до cm основна храна нам је ситна риба ,али и даље у својим оброцима имамо животиње дна и никако их се не одричемо чак и кад постанемо “капиталци”.

5 ГРГЕЧ Живим у текућим и стајаћим водама.
Држим се плићака где нападам ситну рибу.Веома сам прождрљив. Пливам увек на махове. У брзом залету могу зачас да станем ,а онда се залетим даље. Увек сам у јату и задржавам се иза грана, пањева, рупа и корења у реци.

6 ШАРАН Зову ме још и крап,крмача и дунавски лисац.
Више волим канале и језера,па ме је тешко наћи у Дунаву.

7 СМУЂ Очи су ми велике и одлично прилагођене за ноћни лов. У мраку светлуцају па ме неки зову и стакленооки. Могу да живим и до 20 год. и тежим до 20 kg. Моје станиште је дубока вода са тврдим, каменитим или песковитим дном, са високом количином кисеоника у води. Ја сам грабљивац и волим да се крећем сам, осим кад сам јако мали.

8 СОМ Волим мирне и споротекуће муљевите воде и ту се и најрадије задржавам. Сваштојед сам и главну храну ми чине рибе, жабе, ракови, сисари, а ловим и птице које се нађу на води или у води где живим. Ловим углавном ноћу, али и дању не пропуштам згодну прилику да нешто поједем.

9 ШТУКА Најчешће се кријем иза локвања и других водених препрека и ту чекам жртвуда се приближи. Тада,као из пушке,силовито нападам и прождирем недужне суседе. Многи ме називају “хигијеничар вода” јер их чистим од болесних, немоћних и закржљалих риба.

10 БОЛЕН У Србији могу да нарастем до 80 cm и достигнем максималну тежину до 8 kg. Леђа су ми тамно зелена, а бокови сребрнкастоплавкастог сјаја, док је трбух беле боје.

11 БУЦОВ Ловим на свим местима на којима је груписанабела риба. То су лимани,ушћа мањих притока, шпицеви речних ада, иза камених препрека у води, као и на местима на којима се вода повлачи са плавне зоне. Препознатљива сам по бочним заокретима у површинском лову.

12 КЛЕН Ја сам риба чистих вода и средње брзих токова.Углавном сам у средњим и нижим деловима водених токова, у дубоким вировим или на прелазима из вира у вир. Због тамног леђног и репног пераја, препознају ме на великим удаљеностима. Ретко нарастем преко 4 kg.

13 ДЕВЕРИКА Моје најчешће станиште су реке, али ме има и у језерима и каналима где има довољно дубине и довољно кисеоника. Могу нарасти до 75 cm дужине и до 6kg тежине, а животни век ми може бити 20 год. Просечни примерци моје врсте у улову су од 30-40cm дужине i 0,5-1,5 kg тежине.

14 ДУНАВСКА ЈЕГУЉА Неки ме користе као храну , мада на први поглед личим на змију. У неким ме крајевима не једу, јер ме не сматрају рибом. Крв ми је отровна, али на температури прeko 80°C губи токсичност.

15 МЛАДИЦА Зову ме још и дринска лепотица и дунавски колос.
Највећи сам представник пастрмског рода. Могу да нарастем и преко 2m и да тежим 52kg.

16 МРЕНА Храним се глистама,црвићима,ровцима,кукурузом,дудом(ређе),хлебом, a неретко једем и ситну рибу. Опрезна сам и паметна риба. Могу да нарастем чак 1m. Могу да имам и 10 kg.

17 ДУНАВСКА ЈЕСЕТРА Храним се мекушцима,раковима и ситнијом рибом.
Мрестим се у слатководним водама. Од априла до јуна улазимо у реке да би на мрестилиште дошле следећег пролећа.Након три године проведене у слатким водама млади одлазе у море. Полна зрелост наступа са 10-15год.,a животни век је око 50 год.

18 ШКОБАЉ Крећем се у великим јатима и храним алгама и муљем које скидам са крупног шљунка. У равничарским рекама нисам на цени због начина исхране. Могу достићи тежину до 2kg .

19 Кедер Смуђ сом

20 Колико год да бежимо-често завршимо баш овако...

21 Припремила : Снежана Панковић
ОШ”Жарко Зрењанин” Апатин


Скинути ppt "РИБЕ ДУНАВА."

Сличне презентације


Реклама од Google