Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Слабљење српске државе

Сличне презентације


Презентација на тему: "Слабљење српске државе"— Транскрипт презентације:

1 Слабљење српске државе
Слабљење српске државе

2 Највећи владари Србије
Србија је имала доста владара, а највећи владари били су Немањићи. Они су имали своју династију, која се звала Династија Немањића. Владали су 250 година, док на власт после њих није дошао цар Душан Силни. За време владавине цара Душана, Србија је покривала највећу територију. Имала је излаз на три мора: Jадранско Егејско Јонско

3 Слабљење Србије Након смрти цара Душана Силног, долази на власт његов син Урош Нејаки. За време Уроша територија Србије се смањује. Урош губи велики део Србије.

4 Цар Душан Урош Нејаки

5 Слабљење српске државе
После смрти цара Душана, држава се распала. Великаши су поделили српску државу. О томе песма каже: „Великаши- проклета им душе! На комаде раздробише царство“. Након распада српског царства Турска војска је започела снажне нападе на Балканско полуострво. На земљи двојице великаша, краља Вукашина и деспота Угљеше, ударили су Турци. У данашњој Бугарској , на реци Марици (1371.) одржана је велика Маричка битка. Турци су победили. У том боју погинули су Вукашин и Угљеша.

6 За Србију настаје тешко време
За Србију настаје тешко време. Турци су крстарили по Вукашиновим и Угљешиним земљама и почели да убијају људе и одводе их у ропство. Вукашинов син, Краљевић Марко, чија је престоница била у Прилепу, морао је признати турску власт. Наш народ сматра Краљевића Марка за једног од својих највећих јунака. Има много прича и песама о њему.

7 Народ замишља Марка као врло снажог и крупног човека, са великим црним брковима. Марко јаше шаренога коња, шарца који „по три копља у висину скаче, а по четири добра унапредак“. Марко има дугачко бојно копље, тешки буздован, који „баца небу под облаке“, и бритку сабљу, којом може да пресече наковањ. Краљевић Марко је велики јунак. У свакој прилици побеђује Турке. Нема човека који му се може супротставити.Марко је јунак који је увек на страни сиротиње. Зато ће се име Краљевића Марка спомињати у нашем народу „Све док је сунца и док је месеца...“

8 Петра Марковић Михајло Ђокић Аутори:


Скинути ppt "Слабљење српске државе"

Сличне презентације


Реклама од Google