Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Spomen park- fontana.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Spomen park- fontana."— Транскрипт презентације:

1 Spomen park- fontana

2 Spomen-park Spomen-park se nalazi u centru Knjaževca, uz samu reku Timok, te je na taj način jedinstveno ostvarenje Bogdana Bogdanovića. Ceo spomen park sačinjavaju kameni stećci izvajani od kamena krečnjaka, ukrašeni ornamentima iz svakodnevnog života srpskog naroda.

3 Druga grupa stećaka izvajana je po uzoru na krajputaše, za koje je narod imao običaj da ih podize uz puteve u pomen na poginule vojnike. Park je posvećen vojnicima i borcima Timočke Krajine poginulima u Prvom i Drugom srpskom ustanku ( ),Prvom i Drugom srpsko- turskom ratu ( ),Prvom i Drugom balkanskom ratu ( ),Prvom svetskom ratu ( ).

4 U parku je podignuta i mala replika spomenika palim vojnicima iz Knjaževca u srpsko-turskom ratu , originalni spomenik je srušila bugarska vojska u Prvom svetskom ratu.

5 Na samoj kapije uklesane su reči pesnika Ivana Lalića:Srbija
Sunčeva kuća, iz pepela se ovoga diže, Svetlošću sama sebe zida, Slobodom sama sebi svetli.

6 Gradska fontana Nalazi se u parku gde je Spomenik slobode i jedan je od zaštitnih znakova grada Knjaževca. Izgrađena je u proleće 1953. Bronzanu skulpturu dvojice ribara koji krote ribu uradio je poznati jugoslovenski vajar Petar Palavični.

7 Bronza za livenje prikupljana je od knjaževačkih zanatlija.
Kružnog je oblika koji ukrašavaju ćupovi za cveće, tesani kamen ograde je crvenkaste boje. Čitava izrada koštala je oko dinara. Krajem urađeno je postolje za njeno vraćanje i godine fontana je vraćena na staro mesto.

8 Skulptura fontane predstavlja dva mladića koji love ribu
Skulptura fontane predstavlja dva mladića koji love ribu. Prema narodnom predanju, dva ribara su se otimala oko neke velike ribe. Pošto nijedan nije popuštao, zauvek su se skamenili.

9 Stari trg na mestu današnjeg spomen parka

10 Spomenici - detalj iz spomen-parka

11

12

13

14

15 Trg kralja Petra (1906) mesto današnjeg spomen-parka

16 Hvala Na pažnji Natalija Vidojković


Скинути ppt "Spomen park- fontana."

Сличне презентације


Реклама од Google