Mр сци meд Јовановски Зорица, спец. хиг.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
AKCIJE Učenici: Vanja Mihajlović Stefan Savić
Advertisements

Sterilisani grasak.
ВОЋЊАК.
SISTEMI PODRŠKE.
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
Да поновимо:. Здравствено васпитни рад у превенцији менталних и емоционалних поремећаја.
Olivera Hrnjaković, Marko Tot, Aleksandar Kupusinac, Rade Doroslovački
Здрави стилови живота.
Здрава исхрана.
39. Međunarodni stručno-naučni skup VODOVOD I KANALIZACIJA '18.
TJELESNE TEČNOSTI.
REZULTATI POSLOVANJA PREDUZEĆA
Основе здравог живота.
Panel diskusija 21. Septembar 2013.god.
Osnovne jedinice SI sistema
Унапређивање компетенција запослених у школи у области васпитног рада
Израда ИНДИВИДУАЛНОГ ОБРАЗОВНОГ ПЛАНА
1.4 Elastične deformacije i kompresibilnost fluida
PROGRAM PREVENCIJE I SMANJENJA PREKOMJERNE TJELESNE TEŽINE
САВРЕМЕНО ДРУШТВО И ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ
КАКО ДА ПОМОГНЕМ ДЕТЕТУ У УЧЕЊУ.
MICS4 Прелиминарни подаци
-веза наставе и оцењивања двосмерна
ДИНАМИКА МАТЕРИЈАЛНЕ ТАЧКЕ
ПРАВИЛНО УЧЕЊЕ аутор: Нела Крањчевић, педагог.
ЈУ ОШ „ЂОРЂО ПАНЗАЛОВИЋ“ ОСИЊА, ДЕРВЕНТА
EKONOMIKA PREDUZEĆA Nastavnik: dr. sc. Jasmin Halebić
Спаси воду спаси свој живот!.
Светски дан борбе против туберкулозе 24. март
Дијабетес у пракси Аутори: Биљана Зекановић, сестра на превентиви
Meni za moju kožu.
ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ И УТИЦАЈ НА ЗДРАВЉЕ
НИВО РИЗИКА.
Obnovljivi izvori energije i njihov uticaj na životnu sredinu
MATERIJALNI I TOPLOTNI BILANS U TEHNOLOŠKIM PROCESIMA
Укрштеница 1. Кућа од Аутомобили користе Чаша je од ...
ТАЛАСИ Основне величине потребне за описивање таласног кретања
Делија Балош, ВТШСС Нови Сад
ЗАДАЦИ РАДА НА ФОРМИРАЊУ ОСНОВНИХ ПОЈМОВА ПОЗНАВАЊА ПРИРОДЕ И ДРУШТВА
PRIMARNA EMISIJA.
Учешће на Конференцији
ЕЛЕКТРИЧНИ РАД И СНАГА. ЏУЛОВ ЗАКОН
Hoplocampa testudinea
Врста и ниво студија: Основне академске студије
ОСНОВНА ШКОЛА „ИВАН ГУНДУЛИЋ“
V Savjetovanje CG KO CIGRE
Развој тржишта основних сточарских производа у Србији у контексту Европских интеграција Раде Поповић, Марија Кнежевић Биљана Штављанин Универзитет у.
Савети лекарима Избегавати нефротоксичне лекове и користити их према упутству Дозирати све лекове сходно функцији бубрега Избегавати понављана контрастна.
BIOHEMIJA HORMONA.
Завод за унапређивање образовања и васпитања
ЖИВА БИЋА Сва жива бића : долазе на свет (ничу, легу се, рађају се)
ИНФЕКТИВНА МОНОНУКЛЕОЗА
FINANSIJSKO POSLOVANJE -MENADŽMENT U BANKARSTVU-
Marta Stanišić,IV.6 Farmaceutski tehničar
МЕТОДИКА УПОЗНАВАЊА ОКОЛИНЕ 2
4.ЈУНИ 2015.ГОДИНЕ НОВИ САД, СТАДИОН „КАРАЂОРЂЕ“
Biološki aktivni sastojci hrane
POLITIKA CENA Zorica Dubačkić Kristina Markeljić Anja Pavlović.
JEDINO BIĆE U PRIRODI KOJE NIJE SIGURNO ŠTA MU JE HRANA, ZAČUDO JE ONO “NAJINTELIGENTNIJE” – ČOVEK ! UPALITE ZVUČNIKE ČOVEK JE DIZAJNIRAN DA BUDE.
Системи менаџмента безбедношћу хране
Ribarstvo mora i kopnenih voda
Dr Maturantus.
Проширена делатност и верификација установа
Poglavlje treće: Troškovi kao vid ulaganja u reprodukciju
ИЗБОРНИ ПРОГРАМ У ПРВОМ РАЗРЕДУ ГИМНАЗИЈЕ
DINAMIKA KONSTRUKCIJA I ZEMLJOTRESNO INŽENJERSTVO
FUTURE CHALLENGES FOR RESEARCH AND DEVELOPMENT
ŠKOLSKA SHEMA 2019/2020 RASPODJELA
Здрава исхрана Гордана Станојевић
Тема 10: Евалуација Филип Марић, Данијела Шћепановић 1.
Транскрипт презентације:

Mр сци meд Јовановски Зорица, спец. хиг. ПРАВИЛНА ИСХРАНА И УТИЦАЈ НА ЗДРАВЉЕ Mр сци meд Јовановски Зорица, спец. хиг.

ЦИЉ: САГЛЕДАВАЊЕ ЗНАЧАЈА ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ И УТИЦАЈА НА ЗДРАВЉЕ ИСХОД: НАСТАВНИК ЈЕ ОСПОСОБЉЕН ДА УТИЧЕ НА ИСХРАНУ. ОСПОСОБЉАВАЊЕ НАСТАВНИКА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ДА УНАПРЕДЕ И ПРИЛАГОДЕ ИСХРАНУ КОЈА ЋЕ УТИЦАТИ ПОЗИТИВНО НА ЗДРАВЉЕ УЧЕНИКА

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ РАЗНОВРСНОСТ РАВНОМЕРНОСТ УМЕРЕНОСТ

РАЗНОВРСНОСТ Житарице Млеко и млечни производи Месо, риба, јаја Поврће Воће Масти

МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ Добар извор протеина, липосолубилних витамина, витамина Б комплекса, калцијума, цинка...

МЕСО, РИБА, ЈАЈА, КОШТУЊАВИ ПЛОДОВИ, МАХУНЕ МЕСО, РИБА, ЈАЈА, КОШТУЊАВИ ПЛОДОВИ, МАХУНЕ

ВОЋЕ И ПОВРЋЕ

МАСТИ „Скривене масти” !!!

РАВНОМЕРНОСТ Доручак Ужина I Ручак Ужина II Вечера

УМЕРЕНОСТ

УГЉЕНИ ХИДРАТИ 55-75% МАСТИ <30% ПРОТЕИНИ 10-15% (15-20%)

ЕНЕРГЕТСКЕ ПОТРЕБЕ (KCAL) године дечаци девојчице 7-10 1970 1740 11-14 2220 1850 15-18 2755 2110

ВОДА У савременим схватањима нутрициониста вода је дефинисана као основни и есенцијални нутријент. Основни је растварач и састојак свих структура човечијег организма и средина у којој се обављају сви метаболички процеси.

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ И БИЛАНС ВОДЕ Вежбањем, односно физичком активношћу, вода се губи из организма. Губитак воде током физичке активности зависи од: а) интензитета, б) фреквенце, ц) обима физичке активности, д) начина тренинга и е) услова средине у којој се физичка активност обавља.

Деца често у току физичке активности не осећају потребу за водом у довољној мери, да би се на тај начин адекватно надокнадила изгубљена количина течности, што може да их одведе у стање дехидрације.

ДЕХИДРАЦИЈА РЕХИДРАЦИЈА Стање у организму које настаје услед великог губитка воде које је обично праћено истовременим губитком електролита. РЕХИДРАЦИЈА Главни део процеса опоравка после физичке активности. Унос воде до потпуног уравнотежења претренажне телесне масе. Поред воде неопходно је надокнадити и изгубљене електролите.

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ И НАДОКНАДА ТЕЧНОСТИ У ДЕЧИЈЕМ УЗРАСТУ Посебну пажњу треба обратити на децу која су укључена у спортске активности : а) зато што она имају нижи капацитет знојења; б) на сваких 20 мин по 150мл воде, за дете телесне масе до 40 кг; ц) по 250 мл за адолесценте телесне масе 60 кг; д) воду уносити и ако не осећају жеђ.

American Academy of Pediatrics препоручује да: а) Деца пре започињања физичке активности буду добро хидрирана. б) У току физичке активности периодично уносе течност, ц) Физичку активност обављају у лаганој, светлој одећи која је ограничена на један упијајући слој материјала да би се олакшало знојење.

ХВАЛА НА ПАЖЊИ