Рођење Христово Родослов (Мт 1, 1-16)

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
CRKVENA ORGANIZACIJA I JEDISTVO
Advertisements

Конвенција о правима детета – како је све текло
Хришћанске врлине вјера, нада и љубав
Показивачи у програмском језику C Дамјан Илић; Е32 Габриела Миленковић
Pojava i širenje hrišćanstva
Добродошли на Стари исток!
O ХРИШЋАНСКИМ ДУЖНОСТИМА
Hebrejska Tora — osnovica Biblije Izborni predmet uz Biblija SZ ECTS 3
БРАК, ПОРОДИЦА, ДЈЕЦА Основе Православне културе ЧАС 2
Живот и прикљученија Љубезни Харалампије
RELIGIJE_SVETA.PPS ČOVEK SP, Jun 2011 UPALITE ZVUČNIKE
Kralj David i Bat Šeba 1 Sam 11s Ps 51
Ispletimo našu mrežu prijateljstva
KRŠTENJE GOSPODINOVO GODINA A
РОЂЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА
Православна вјеронаука
ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA
СТАРОЗАВЕТНИ ПАТРИЈАРСИ - ЈАКОВ
PORODICE U KOJIMA SE NEGUJE VERA
Крсна слава код православних Срба
ОБРАЋАЊЕ САВЛА У ХРИШЋАНСТВО
Jakov je Izrael Post Izbor iz Petoknjižja amdg.eu/tfmvi
ZALJUBLJEN DO UŠIJU Dorotea Jelić,5.A.
ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС МАРКО РАДАКОВИЋ, СОМБОР, 2016.
“ŠTA SU VIDELI U TVOEM DOMU?”
Библија за дјецу представља Старјешина храма посјећује Исуса.
MUDRE REČI UPUĆENE PORODICAMA
SIN.
Valentinovo Radio: Renato Stanić 2.E.
Ponavljanje.
Proroštvo i apokaliptika
Библија у васпитно-образовном процесу
Епископска и остале службе у Цркви
Zakon o kralju Pnz 17,14-20.
ПРАВИЛО ВЕРЕ И СРПСКА СЛАВА
Sveti Nikola Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece,
Ovako smo počeli a i 6.b, zajedno za Europu, surađujemo dok radimo svatko na svom projektu, a na kraju ćemo biti ponosni i na svoj i na drugi.
Божић –Рођење Господа Исуса Христа
Преображење Господње.
ПРАВОСЛАВНА ВЈЕРОНАУКА
Сергеј Иванов и Никола Кондић Радили су:.
BOŽJE VEČNO JEVANĐELJE
Стари завјет – једна цијела библиотека
ЛАВ И МИШ ЕЗОП.
Blagdan Rođenje sv. Ivana Krstitelja
„БАКА И ТОРТА“ -поучна прича.
Proroci Jesen-zima 2011 p. Niko Bilić SJ > nastava > redovnice
CARSKA LJUBAVNA PESMA 11. maj
Бесмртност душе.
БЕСМРТНОСТ ДУШЕ.
Декадне јединице веће од 1000
ДА ЛИ СТЕ ПОХЛЕПНИ? -поучна прича Припремио: вјероучитељ Драган Ђурић.
Proroštvo i apokaliptika
Тема:Дјетињство Господа Исуса Христа
Библијска историја Новог Завета
ХРИШЋАНСКО УЧЕЊЕ О ПРВОБИТНОМ СТАЊУ ЧОВЈЕКА
“Zar sam ja čuvar brata svoga?”
25. listopada XXX. nedjelja Glazba: Iz Židovske sinagoga
Православни катихизис
Тада дође Исус из Галилеје на Јордан Јовану да га овај крсти.
Слабљење српске државе
Живот Срба у Турском и Аустријском царству
Zajednica u obećanoj zemlji
ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС
RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU
Riječ za život Svibanj 2016 «On će prebivati s njima: oni će biti narod njegov, a on će biti Bog s njima.» (Otk 21, 3)
TVT342 Egzegeza Staroga zavjeta – Izbor iz Mudrosnih spisa
OVO JE MOJ LJUBLJENI SIN OVO JE MOJ LJUBLJENI SIN
OBRAĆENJE SRCA U POSLEDNJE VREME
Транскрипт презентације:

Рођење Христово Родослов (Мт 1, 1-16) Родослов је за Јеврејски народ био јако значајан. Родослов у коме се описују преци Христови је подељен на три дела: 1. Од Аврама до Давида 2. Од Давида до сеобе Вавилонске 3. Од сеобе Вавилонске до Христа

Зашто се баш Христос рађа из Давидовог племена? Зашто се баш Христос рађа из Давидовог племена? Још у Старом Завету најављено је да ће Спаситељ Јеврејског народа бити из пламена Давидовог Ис. 9:7; Јер. 25:3; Јез. 34:23, 37:25; Ам. 9:11 Давид је био цар и био је поштован од народа, али мио и Богу... Он је освојио град Јевус, данашњи Јерусалим и цар за време чије владавине Јевреји постају нација... Због прељубе коју је учинио није успео да сагради храм, Бог му није дозволио. Давид је на неки начин преобраз Христов , јер као што се он зацарио после Саула, одбаченог од Бога и презреног,тако је и Христос дошао у телу и зацарио се над нама... Преобраз се огледа и у томе што су некада цареви помазивани ступањем у службу, а Христос управо значи то, Помазаник.

Зашто се спомиње Јосиф у родослову, а не Марија? Зашто се спомиње Јосиф у родослову, а не Марија? Ово је заиста једно логичко питање, јер одмах после завршетка родослова читамо да је Марија била обручена за Јосифа, али да је зачеће било од Духа Светога. Постоје нека два решења ове проблематике: 1. Жене нису биле саставни део родослова у јеврејској традицији. 2.Дајући нам Јосифов родослов, дат нам је и Маријим, јер је био закон да се жена не узима из другог племена Закључак: Закон је очуван, а опет нам је дат родослов Богородице, као и значај Јосифа који избавља Марију од смртне опасности.

Јосиф је намеравао тајно отпустити Марију Јосиф је намеравао тајно отпустити Марију Марија Јосиф када је сазнао да је Марија трудна, није желео да је јано отпусти, него ипак тајно. Јавно је подразумевало да Јосиф у јавност изнесе да га је његова жена преварила и Марија би сносила последице, тј.била би каменована за свој преступ. Тајно пак подразумева да је Јосиф и поред закона који се јако поштовао, ипак хтео да заштити Марију.

Јављање Анђела Господњег Јосифу Јављање Анђела Господњег Јосифу „Исус“ није грчко, већ јеврејско име и у преводу значи „Спаситељ“, пошто реч „иао“ код Јевреја значи „спасење“. „...Јосифе, сине Давидов, не бој се узети Марију жену своју; јер оно што се у њој зачело од Духа је Светог. Па ће родити сина и надјени му име Исус, јер ће он спасити народ свој о греха Њиховог.“ (Мт. 1, 20-21).

Заповест ћесара Августа Заповест ћесара Августа Јосиф и Марија Ћесар (цар) Август је издао наређење да се попише цела васељена. Према сведочанству Светог Писма, сваки становник морао је отићи у свој град. Полазе из Галилеје из Назарета у Јудеју (град Давидов). Доласком у Јудеју, дошло је време да Марија роди дете. Пошто није било места у гостионици, Марија је дете полозила у јасли.

Пут од Галилеје до Јудеје Пут од Галилеје до Јудеје

Анђео Господњи јавља пастирима радосну вест Христос Анђео Господњи јавља пастирима радосну вест Анђео им се обрађа: „Не бојте се; јер вам, ево, јављам радост велику која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову.

Анђео Гаврило јавља светој породици намеру Иродову Египат - Мисир Анђео Гаврило јавља светој породици намеру Иродову Бог је видео намеру цара Ирода и јавио је Јосифу да са својом породицом бези у Мисир у Египат. Намера цара ирода је била да се побију сви првенци до 2. год. у Витлејему. Ирод се побојао да је то дете будући цар и зато је хтео да побије сву децу.

Питања! Група прва Група друга 1. На колико делова је подељен родослов Христових предака? (5) 2. Из ког племена је рођен Христос? (4) 3. Из ког је племена Богородица? (4) 4. Шта је јеврејски закон налагао ако би жена преварила мужа? (5) 1. Шта значи „Исус“? (4) 2. Град Јевус је данашњи? (5) 3. Из ког је племена Јосиф? (4) 4. Зашто је Јосиф хтео отпустити Марију? (3)