Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Тема:Дјетињство Господа Исуса Христа

Сличне презентације


Презентација на тему: "Тема:Дјетињство Господа Исуса Христа"— Транскрипт презентације:

1 Тема:Дјетињство Господа Исуса Христа
ОШ “Вук Караџић” Ситнеши Тема:Дјетињство Господа Исуса Христа Ученици:Данијел Марковић и Радиша Вујић Вјероучитељ:Ненад Ђурић

2 Обрезање Господње Исус Христос је рођен као Јеврејин.Испуњавао је све јеврејске законе,његова мисија није била да укине СТАРОЗАВЈЕТНИ закон него да га испуни.Старозавјетно образовање је праслика новозавјетног крштења.Установљено је у вријеме Праведног Аврама ради искупљења од гријеха.Истинско ослобођење од првородног гријеха добијамо кроз свету тајну крштења.Зато је старозавјетни обичај укинут у Новом завјету, што појашњава и апостол Павле: ,,ЈЕР У ХРИСТУ ИСУСУ НИТИ ШТО ПОМАЖЕ ОБРЕЗАЊЕ НИ НЕОБРЕЗАЊЕ”.

3 Сретење Господње Празник је претходио је један старозавјетни догађај.Ријеч је превођењу Старог завјета са јеврејског на грчки. Наиме,у вријеме Птоломеја Филаделфа,дошла је заповјест да се скупи 70 Јевреја,најбољих познавалаца грчког језика ради превођења јеврејске Торе.Међу њима изабран је и Симеон.Симеон је дошао до једног мјеста гдје је написано: ,,ЕВО ДЈЕВА ЋЕ ЗАЧЕТИ,И РОДИЋЕ СИНА,И ДАЋЕ МУ ИМЕ ЕМАНУИЛ”.Он је помислио да дјевојка не може родити дјете и зато одлучио измјенити ријеч ,,ДЈЕВОЈКА” ријечју ,,МЛАДА ЖЕНА”.Животопис овога благочестивог старца каже да му се јавио Свети архангел Гаврило.Он му је рекао да је пророчанство истинито и да неће умријети док се ријечи не испуне.Када је Христос напунио 40 дана.Богородица је донијела дијете у јерусалимски храм. Био је обичај да се у 40. дан мушко прворођенче посвети Богу и да се прочитају молитве ради очишћења мајке.Симеон је примио на руке Богомладенца Христа и рекао: ,,САДА ОТПУШТАМ У МИРУ СЛУГУ СВОГА ГОСПОДЕ”.Он је тразио од Господа да га старог отпусти из земаљског живота,пошто је видио испуњење Божијег обећања.

4 БЈЕКСВТО СВЕТЕ ПОРОДИЦЕ У ЕГИПАТ
Када се Христос родио са истока су допутовали мудраци да му се поклоне.Пут их је навео до цара Ирода коме су рекли да се родио нови цар.Чувши за ту вјест Ирод је био испуњен бјесом и мржњом.Желио је да убије Христа. Витлејемска звијезда одвела је мудраце до пећине гдје се Христос родио.Када су му се поклонили наставили су путовање и тако сакрили мјесто рођења.Када је цар Ирод сазнао да је преварен,одлучио је да побије сву дјецу до 2 године старости,јел је мислио да ће међу том дјецом бити Исус Христос. Међутим,анђео се јавио праведном Јосифу и заповједио му да бјеже у Ефипат.Јосиф је тако и поступио.

5 ХРИСТОС КАО 12-огодишњи ДЈЕЧАК
Када је Христу било 12 година света породица је о п разнику Пасхе отишла у Јерусалим.Послије неколико дана проведеник у Јерусалиму,Пресвета дјева Марија и праведни Јосиф кренули су своме дому.Након једнодневног хода примјетили су да дјечак Христос није пошао са сродницима и познаницима због чега су се морали вратити.Нашли су га у јерусалимском храму како сједи и разговара са јеврејским учитељима.Они су га слушали и дивили му се.На питање Пресвете Марије зашто им тако учини,Христос је одговорио: ,,ЗАР НИСТЕ ЗНАЛИ ДА МЕНИ ТРЕБА БИТИ У ОНОМЕ ШТО ЈЕ ОЦА МОГА “.

6 АКО НЕ ВЈЕРУЈЕМО У ЊЕГА,НЕ ВЈЕРУЈЕМО У САМОГ СЕБЕ
АКО НЕ ВЈЕРУЈЕМО У ЊЕГА,НЕ ВЈЕРУЈЕМО У САМОГ СЕБЕ


Скинути ppt "Тема:Дјетињство Господа Исуса Христа"

Сличне презентације


Реклама од Google