Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

MUDRE REČI UPUĆENE PORODICAMA

Сличне презентације


Презентација на тему: "MUDRE REČI UPUĆENE PORODICAMA"— Транскрипт презентације:

1 MUDRE REČI UPUĆENE PORODICAMA
4. maj 2019.

2 Knjiga Priče Solomunove je bogata savetima kako možemo sačuvati međusobne odnose.
Pogledajmo te savete za porodične odnose između supružnika, roditelja i njihove dece. Priče Solomunove Brak: Vernost Odnosi Karakter Roditelji: Očinstvo Vaspitanje

3 VERNOST “Jer s usana tuđe žene kaplje med, i grlo joj je mekše od ulja. Ali joj je posledak gorak kao pelen, oštar kao mač s obe strane oštar.” (Priče 5,3.4) Pobožna osoba ostavlja (ako nije u braku) i čuva (ako je u braku) svoja najdublja osećanja i seksu- alnu intimnost za brak. Solomun u 5. poglavlju svojih Priča objašnjava svu gorčinu posledica vanbračnih seksualnih odnosa. Ulazimo u rizik gubitka večnog života (stih 5). Nevernost rezultira nestabilnošću odnosa (st. 6). To stanje rađa grižnju savesti i donosi nesreću (stihovi 11-14). Upravo nas zato Solomun savetuje da seksualnu in- timnost, taj Božji dar, doživljavamo u svojoj zaje- dničkoj braćnoj ljubavi (stih 15-17), i uvek se raduje- mo “sa ženom [ili mužem] mladosti svoje” (stih 18).

4 MEĐUSOBNI ODNOSI “Bolje je sedeti u uglu od krova nego sa ženom svadljivom u kući zajedničkoj.” (Priče 21,9) Živeti na krovu? Solomunove priče su pune hiperbola (vrsta preteranog humora) kao one u (19,24; 27,14) čime nas obeshrabruje da se bavimo takvom vrstom humora. Veselo ponašanje omogućuje mnogo bolju, efektniju komunikaciju u odnosima. Takvim ponašanjem se sve puno lakše rešava. Među- tim, nije dobro da koristimo humor da umanji- mo važnost pitanja, niti ih tako izbegavamo. Prepirke, stalne pretnje i prigovaranja su simptomi loših odnosa. Iskren i ljubazan način sporazumevanja je ključ za ostvarivanje dobrih međusobnih porodičnih odnosa. Zato gradite svoju lju- bav prema Gospodu i svoju međusobnu povezanost da uklonite nastale prepreke.

5 “Ni muž ni žena ne treba da poku- šavaju da vladaju jedno nad drugim
“Ni muž ni žena ne treba da poku- šavaju da vladaju jedno nad drugim. Ne pokušavajte jedno drugoga pri- moravati da se pokori vašim želja- ma. Ovo ne možete činiti i sačuvati međusobnu ljubav. Budite ljubazni, strpljivi i popustljivi, uviđavni i uljudni. Božjom milošću uspećete usrećiti jedno drugoga, kao što ste to obećali u svom braćnom zavetu.” Elen Vajt, Temelji srećnog doma, str original.

6 “Ko će naći vrsnu ženu? Jer vredi više nego biser.” (Priče 31,10)
KARAKTER (1) “Ko će naći vrsnu ženu? Jer vredi više nego biser.” (Priče 31,10) Priče 31,10-31 je zapravo jedan akrostih. Svaki novi stih ove poeme počinje sa jednim od 22 slova jevrejskog alfabeta. Ova poema odaje počast vrsnoj ženi opisujući njene idealne osobine. Broj vrlina i raznolikih talenata idealne žene (ili muža) može iz- gledati jako velik. Glavna ideja nije ispisivanje poduže liste svih sposobnosti, već poruka šta je najvažnije i najznačajnije što treba da činimo (Propoved. 9,10; Kološanima 3,23).

7 “Ko će naći vrsnu ženu? Jer vredi više nego biser.” (Priče 31,10)
KARAKTER (2) “Ko će naći vrsnu ženu? Jer vredi više nego biser.” (Priče 31,10) Pozvani smo da hrabro prione- mo razvijanju karaktera vrsne žene: Pouzdanost (stih 11) Ljubaznost (stih 12) Marljivost (stih 15) Vernost (stih 18) Saosečajnost (stih 20) Poverljivost (stih 25) Ključ razvijanja takvih vrlina karaktera je da se ona ili on “boji Gospoda“ (stih 30).

8 Šta Priče uče o tome kako roditelji treba da se ponašaju?
RODITELJSTVO “U strahu je Gospodnjem jako pouzdanje, a sinovima je utočište.” (Priče 14,26) Šta Priče uče o tome kako roditelji treba da se ponašaju? Prvo porodica a onda posao (15,27) Pažljivo kontrolišite svoja osećanja (12,16; 15,1). Disciplinujte svoju decu ne zloupotre-bljavajući svoj autoritet (16,6). Budite verni i poštujte svoje supruge (5,18). Sledite Hrista i neka vama upravlja Božja ljubav i Njegova reč (30,5). Mudri supruzi i roditelji traže od Boga pomoć da stalno donose ispravne odluke.

9 VASPITANJE “Ko žali prut, mrzi na sina svojega; a ko ga ljubi, kara ga za vremena.” (Priče 13,24) Malo drvo treba učvrstiti, okopati i zaštititi da može pravilno rasti. Isto tako i decu treba od najranijih dana disciplinovati, da mogu da razviju pravilan karakter (Priče 19,18). Stalna ljubav i strpljivo poučavanje su ključ za obli- kovanje i ispravljanje dečjeg karaktera, uz davanje stalnih dokaza roditeljske ljubavi. Greh utiče kako na roditelje tako i na de- cu, zato je važno da tražimo uputstvo i silu da pravilno vas- pitavamo našu decu i vodoimo ih Hristu.

10 Elen Vajt,Temelji srećnog doma, str. 160. original.
“Saosećanje, podnošenje i ljubav što se zahteva u radu sa decom biće blagoslov u svakoj porodici. To bi omekšalo i podvrglo ustaljene karakterne crte u životu onih koji treba da budu vedriji i smireniji. Prisustvo jednog deteta u domu zaslađuje i oplemenju- je. Dete podignuto u strahu Gospodnjem je blagoslov. Briga i ljubav prema deci, koja zavise od nas, uklanjaju grubost iz naše prirode, čine nas nežnima i saosećajnima i razvijaju plemenite crte u našem karakteru.”


Скинути ppt "MUDRE REČI UPUĆENE PORODICAMA"

Сличне презентације


Реклама од Google