Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

OBRAĆENJE SRCA U POSLEDNJE VREME

Сличне презентације


Презентација на тему: "OBRAĆENJE SRCA U POSLEDNJE VREME"— Транскрипт презентације:

1 OBRAĆENJE SRCA U POSLEDNJE VREME
29. jun 2019.

2 “Pre nego dođe dan Gospodnji,” Ilija će figurativno doći da pomiri roditelje sa njihovom decom.
Jedan narod je pozvan da ispuni misiju proroka Ilije prije Drugog dolaska Isusa. Kako je Ilija trebao da pomiri porodice? Kako je to trebao da učini Jovan Krsti- telj? A kako bi to trebalo da učinimo mi danas? Proročanstvo o pomirenju: Malahija 4,5.6. Uloga pomirenja: Ilija Ilija i porodica (1. O carevima 17) Ilija i Crkva (1. O carevima 18) Ispunjenje proročanstva: Jovan Krstitelj Pomirenje u poslednje vreme: Današnji Ilija

3 PROROČANSTVO O POMIRENJU
“Evo, ja ću vam poslati Iliju proroka prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji; i on će obratiti srce otaca k sinovima i srce sinova k ocima njihovim, da ne dođem i zatrem zemlju.” (Malahija 4,5.6) U ovom proročanstvu postoji nekoliko dimenzija: Bog oprašta svojoj deci i upučuje im poziv da Mu se vrate (Mihej 7,18.19; Isaija 44,22). Pomirenje Boga Oca sa Njegovim narodom. Zavetna vernost naših predaka Gospodu (5. Mojs. 4,29-31). Pomirenje naroda sa vernim naslednicima njihovih roditelja (predaka) zavetnim obnovljenjem. Obnavljanje porodičnog života, odnosno razume- vanje unutar porodice (Priče 4,3.4). Pomirenje roditelja sa decom.

4 “Ustani, idi u Sareptu Sidonsku, i sedi onde; evo zapovedio sam onde ženi udovici da te hrani.” (1. O car. 17,9) ILIJA I PORODICA Carstvo Izrailja odbacilo je Boga. Oni su zamenili Božja učenja koja su uzdizala brak, porodicu, i zdrav seksualni život za rodooskvrnuće (incest), prostituciju, te drugim oblicima seksualnog razvrata. Ilija je bio pozvan da osudi takvo grešno stanje u carstvu, pa je zbog toga morao da beži i spasava vlastitu glavu od Jezavelje. Kada je stanje radi suše postalo još gore, poslan je jednoj udovici Sidonki iz Sarepte. Njena vera je bils snažna (Luka 4,26), ali ona je mislila da je smrt njenog sina bila posledica njenih greha (Mihej 6,7). Božja sila može da obnovi porodicu i veru u Boga i Njegovu reč, i srca bivaju ponovo još snažnije osvedočena.

5 ILIJA I CRKVA “Tada reče Ilija svemu narodu: pristupite k meni. I pristupi k njemu sav narod. Tada on opravi oltar Gospodnji koji beše razvaljen.” (1. O carevima 18,30) Ilijin prvi korak je bio poziv narodu da dođe bliže k njemu. Isus i nas danas poziva da dođemo bliže k Njemu (Matej 11,28). Drugi korak je bio popravljanje oltara. Ima li neki oltar u tvom životu koji treba da bude obnovljen? U kakvom stanju je tvoj porodični oltar? Treba li ga obnoviti? Na kraju, oganj je pao dole na oltar u vreme večernje žrtve. Oganj nije pao na grešnike, već na žrtvu [Isusa]. Ostavivši greh narod [Crkva] je odao priznanje i hvalu, a lažni sveštenici , jer nisu odgovorili na Božji poziv, bili su pogubljeni. Narod se na kraju pomirio sa Bogom, i kiša osvežavajućih blagoslova natopila je zemlju.

6 JOVAN KRSTITELJ Jovan je ostvario svoju misiju pomire- nja propovedajući o dva načela: “I ako hoćete verovati, on [Jovan] je Ilija što će doći.” (Matej 11,14) Poziv na pokajanje (Matej 3,1.2) Promena karaktera (Matej 3:8) Jovan je vodio ljude da se prvo pomi- re sa Bogom (pokajanje). Onda su, uz Božju pomoć, nastavili da traže pro- menu ponašanja, odnosno svetost (kakvu su znali njihovi preci). Kada doživimo promenu našeg kara- ktera, mi se takođe možemo pomiriti sa drugima. Na taj način je Jovan pripremao ljude da prihvate njihovog Spasitelja. On je bio toliko uspešan da su ga njegovi učenici ostavili i nastavili da slede Isusa (Jovan 1,35-37).

7 DANAŠNJI ILIJA “I on će napred doći pred njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srca otaca k deci, i nevernike k mudrosti pravednika, i da pripremi Gospodu narod gotov.” (Luka 1,17) Naš nebeski Otac je obratio srca svoje dece natrag Sebi, pa je zahvaljujući Hristovom krstu obratio njihova srca jednih pre- ma drugima. Tada je tu službu pomirenja predao nama kao našu današnju misiju (2. Korinćanima 5,18). Mi danas, kao Jovan onda, moramo da pripremimo ljude da prihvate Isusa Hrista za Njegov Drugi dolazak. Poruka neće biti prihvaćena ako vesnici ne žive ono što propovedaju. Najsnažnije svedočanstvo je naš lični i porodični život koji pokazuje pokajanje, istinsku promenu, ljubav i iskrenu brigu za druge.

8 “Danas, u duhu i sili Ilije i Jovana, glasnici koje je Bog postavio, privlaće pažnju sveta, kojem predstoji sud, na svečane događaje koji će usko- ro da se odigraju u vezi sa završnim trenucima vremena milosti i pojave Isusa Hrista kao Cara nad carevima i Gospodara nad gospodarima. Uskoro će se suditi svakom čoveku po delima koja je učinio u telu. Došao je čas Božjega suda, i na vernicima Njegove Crkve na Zemlji počiva svečana odgovornost da upute opomenu onima koji stoje na samom rubu večne propasti. Svakom ljudskom biću u širokom svetu koje će hteti da sluša, moraju da se objasne načela oko kojih se vodi velika borba, načela od kojih zavisi sudbina celoga čovećanstva.” Elen Vajt, Proroci i carevi, str original.


Скинути ppt "OBRAĆENJE SRCA U POSLEDNJE VREME"

Сличне презентације


Реклама од Google