Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Епископска и остале службе у Цркви

Сличне презентације


Презентација на тему: "Епископска и остале службе у Цркви"— Транскрипт презентације:

1 Епископска и остале службе у Цркви

2 Зашто постоје службе у Цркви
Службе у Цркви јесу израз дарова Светог Духа који кроз њих изграђује Цркву као икону (слику) Царства Божијег. Други њихов значај је да везаност тих служби и упућеност једне на другу показују Цркву као један организам – Тело Христово. Оне су везане за богослужења Цркве, највше св. Литургију кроз коју оне добијају пун значај а ми, искуство живота вечног.

3 ИЗВОР СВЕШТЕНСТВА Извор свештенства је сам Бог.
Бог установљује свештенство у складу са својом икономијом да би човека увео у бож. начин живота.

4 Свештенство у Старом Завету
За Стари Завет, сви Израиљци су “народ свети, царско свештенство”. Поред овог општег свештенства, постоји и светотајинско свештенство.Извор свештенства је Бог, и дарује га коме хоће да би преко свештеника омогућио народу Његовом очишћење и освећење.

5 У Старом Завету, свештеничка служба је успостављена преко Мојсија.
Он затим уређује свештенство и богослужење у складу са заповестима и сликама које му даје Бог. Микеланђелова скулптура Мојсија

6 Први посвећен на службу првосвештеника јесте Аарон, Мојсијев брат
Први посвећен на службу првосвештеника јесте Аарон, Мојсијев брат. Његови потомци ће наслеђивати ту службу. Ипак, та служба им је дарована, није по природи њихова, него је врше док не дође онај који њен извор.

7 Зато нас Стари Завет упућује на долазак Изабраника Божијег – Месије, који је истински првосвештеник.
Његова најава је осликана како у Мојсију, тако и у Мелхиседеку, цару салимском. Његово име значи цар правде.

8 Свештенство у Новом Завету
У односу на старозаветно свештенство, у Новом Завету како опште свештеничко служење, тако и посебно, установљује Син Божији који је постао човек. Његово свештенство извире из његове природе и узвишеније је од старозаветног. Христос нам своји делом на земљи дарује учешће у непосредној и личној заједници са Богом као Оце. Због тога све што чини у свом животу јесте самим тим свештеничко дело, јер се кроз њега ми освећујемо(уп. Јн. 17,19)

9 У Новом Завету, Христос се упоређује са Мелхиседеком о коме се говори да му се не зна да ли му дани имају почетка или краја. У Псалмима, речи “ ти си првосвештеник вавијек по чину Мелхиседекову ” указују на непрекидност Христовог свештенства. Христос је првосвештеник који приноси и који се приноси кроз добровољно страдање ради вечног искупљења. Не само то, већ Он пролази небеса и седа са десне стране Оца показујући шта је врхунац његовог свештеничког дела. Зато, је Господ кроз литургију установио да се у њој стичу сви аспекти његовог служења.

10 Христос – Велики првосвештеник

11 Епископ као икона Христова
Служба епископа у литургији осликава Христа као Цара целокупне творевине, који собом даје освећење свима и свему кроз раздељивање Светих Тајни. На конкретан начин се то остварује у литургији где епископ причешћује и свештенство и народ Крвљу и Телом Христовим. Он, такође, изражава јединство свих хришћана на литургији и приноси молитве Цркве као молитве самог Христа Богу Оцу. Отуда назив епископ – онај који надгледа, надзиратељ

12 Многи од светих отаца Цркве су били епископи
Многи од светих отаца Цркве су били епископи. Међу њима свети Никола, свети Сава, свети владика Николај, свети Јован Златоусти, свети Методије просветитељ словенски.

13 Свети Кирило и Методије
Свети Сава Свети Николај Жички

14 Власт епископа Власт епископа у Цркви значи најпре служење и старање за верне. Баш онако како је то Господ радио. Она потиче из његове литургијске службе. Мимо ње, епископ је човек као и сваки други. Дакле, та власт је дар Духа Светога ради изграђивања Цркве као Тела Христовог.

15 То нам сведоче како самии апостоли, тако и њихови непосредни ученици.
“ Епископ треба да је без мане, једне жене муж, трезвен, мудар, поштен, гостољубив...који својим домом добро управља...а ако неко не уме својим домом управљати, како ће се моћи старати за Цркву Божију?” ап. Павле 1.Тим. 3,2-5 “ Саветујем да се старате да у слози Божијој чините све, под председништвом епископа који је на месту Божијем.”св. Игнатије Богоносац Све ово што смо рекли изражавају и одежде епископа које носи на литургији.

16 Одежде епископа стихар епитрахиљ наруквице појас сакос надбедреник
омофор енколпион, панагија митра жезал Патријарх Иринеј

17 Свештеничка служба Свештеник(презви-тер) осликава апостола(е) на литургији. Као што је епископу примарно да приноси дарове кроз литургију, тако је свештенику да поучава народ речи Божијој.

18 Ђаконска служба Реч ђакон потиче из грчког језика и значи “ слуга ”.
Ђакон на литургији осликава анђеле и њихову службу служења речи Божијој и испуњавању заповести Његових. Ђакон прислужује епископу и свештеницима на литургији и повезује олтар и народ.

19 Лаичка служба Сваки хришћанин који је крштен јесте вршилац лаичке службе. Лаик значи “ припадник народа Божијег”, царског свештенства у које нас уводи Свети Дух миропомазањем. Лаици(народ) осликавају све народе сабране око престола Христовог. Основна улога у литургији, поред наведене, јесте да потврђују све оно што се ради у олтару као истинито говорећи АМИН.

20 Народ Божији сабран на литургији

21 Закључак Црква као литургијска заједница – Тело Христово
нас упућује на циљ и смисао стварања света и човека – обожење и вечни живот целокупне творе- вине преко човека који је од старта створен као свештеник творевине. То се сада, у нашем искуству остварује и окуша кроз Причешће Светим Тајнама. Адам благосиља и даје Имена животињама у рају

22


Скинути ppt "Епископска и остале службе у Цркви"

Сличне презентације


Реклама од Google