Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ПРОБЛЕМ СМРТИ. ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ СМРЋУ СМРТ УНИШТИ И ОНИМА КОЈИ СУ У ГРОБОВИМА ЖИВОТ ДАРОВА.

Сличне презентације


Презентација на тему: "ПРОБЛЕМ СМРТИ. ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ СМРЋУ СМРТ УНИШТИ И ОНИМА КОЈИ СУ У ГРОБОВИМА ЖИВОТ ДАРОВА."— Транскрипт презентације:

1 ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ СМРЋУ СМРТ УНИШТИ И ОНИМА КОЈИ СУ У ГРОБОВИМА ЖИВОТ ДАРОВА

2 ПРОБЛЕМ СМРТИ

3 ДВА ДИЈЕЛА: ЉУДСКА НАУКА : БОЖИЈА НАУКА Медицина, психологија,
генетика... БОЖИЈА НАУКА Свето Писмо, Свето предање, дјела Светих отаца...

4 Три занимљиве тезе: живот не престаје; настављамо свјесно да постојимо
живот не престаје; настављамо свјесно да постојимо живот земаљски пресудно утиче на небески за срећан крај нашем јунаку је потребан опроштај његовог ближњег

5 Избјегавамо разговор о смрти, зашто?
У тим моментима ментално предочавамо смрт и суочавамо се са неминовношћу сопствене пролазности.

6 "И мени ће се једнога дана десити исто"

7 Наука: постоје два мишљења:
 01. смрт је анихилација свести - крај, послије смрти нема ништа 02. послије смрти наша душа (или дух) прелази у другу димензију стварности

8 Ниједан човјек не вјерује у своју сопствену смрт, и у подсвијести је свако, више или мање, увјерен у своју бесмртност. ФРОЈД

9 Клиничка смрт: Човјек је клинички мртав онда, када се током одређеног дужег периода зауставе његово дисање и рад срца, крвни притисак опадне толико да сфигмоманометар региструје нулу, зјенице очију се рашире, тјелесна температура опада итд. Овај израз се вјековима користи. Како би клинички мртвог вратили у живот љекари користе: инјекцију адреналина у срце, апарате који стимулишу рад срца, вјештачких (механичких) плућа и срца и др. Стање клиничке смрти може да траје неколико секунди (20 секунди, Рејмонд Мунди) или неколико сати (три и по сата, Елизабет Киблер-Рос).

10

11

12

13

14 УЧЕЊЕ ЦРКВЕ О СМРТИ

15 Овако је то било: Бог из љубави ствара свијет и човјека, човјека ствара као потпуно слободног човјек злоупотребљава дату му слободу и одлучује се да прекрши заповест и тиме иступа из заједнице са Богом окусивши плод непослушности човјек постаје подложан смрти човјек се каје, започиње непрестану борбу против греха смрти и ђавола Бог постаје човјек, ... Христос васкрсе...

16

17

18

19

20 Дјетињство је престало када у локви видиш препреку а не прилику.

21

22

23

24

25

26

27

28

29 Видимо да сада ствари стоје овако:
рођење крштење дјетињство школа посао пензија болест смрт сахрана (опјело) Посебан суд Други долазак Васкрсење мртвих (чекам васкрсење мртвих) Свеопшти - Страшни суд (који ће опет доћи да суди живима и мртвима...)

30

31 Наша дужност - техничка страна:
Исповјест и Причешће упали се свијећа укрсте му се руке не грудима, стави на груди крст или икону; обавијести свештеник звоне црквена звона и обзнањују да се молимо Богу за покој душе окупа се и обуче у ново одело покојник се стави у ковчег чита псалтир свештеник одслужи помен однесе у храм где се обавља опјело (негде је пракса другачија) спуштање у гроб - лицем ка истоку (парастос на гробу држе свијеће) кувано жито, вино, погаче, свеће, мед ручак, даћа (милостиња - то је смисао даће - храна за сиротињу)

32 Наредни период: прво јутро - тј прво јутро по сахрани 3. дан помен
7. дан од дана смрти, помен; у народу седмица 9. дан, помен 40. дан, парастос - нарочито важан 1. година, годишњи парастос (негдје и полугодишњи) (парастосе вршимо у суботу а помињања на проскомидији и евхаристији у недељу-васкрсење) (припрема кувано жито свијеће и мед)

33 Црква је успомени и сјећању на мртве посветила и нарочите дане :
субота – посвећена сјећању на уснуле Побусани понедељак – први по Васкрсу Задушнице – имамо их 4, то су:

34 Задушнице: Прољетне – пред Велики пост, у месопусну суботу
Љетне – Духовске, субота пред празник силаска Св. Духа Јесење – Михољске, суботу пред Михољдан (12.окт) Митровске - у суботу пред Митровдан (8. нов.)

35 Поред суботе, Побусаног понедјељка, Задушница, имамо и:
непрекидно служење 40 заупокојених литургија

36 ДУША ПО ИЗЛАСКУ ИЗ ТИЈЕЛА:

37 Одмах по изласку из тијела:
Прва два дана: посјећује мјеста која су на земљи драга Трећег дана: креће свој пут Од 3. до 9. дана: гледа рајска насеља и красоте раја Од 9. до 40. дана: души се показују понори пакла Четрдесетог дана: Посебан Суд (до тада не зна где ће остати)

38

39 Посебан суд – Општи (Страшни) суд
Од 40. дана, тј. Посебног суда, неке душе пребивају у стању предокушања вјечне радости и блаженства, а друге - у страху од вјечних мука које ће у потпуности наступити послије Страшног Суда. До Страшног Суда душама преминулих се још може помоћи, молитвом за њих, особито молитвом на литургији, из овога произилази духовна страна наше дужности према онима који су уснули.

40 Други долазак Христов

41 Тада ће рећи цар онима што Му стоје с десне стране:
«Ходите благословени Оца мог, примите царство које вам је приправљено од постања свијета».

42 Тада ће рећи и онима што Му стоје с леве стране:
«Идите од мене проклети у огањ вечни приправљен ђаволу и анђелима његовим.».

43 Вјечне муке грешника нису казна Божија или освета Његова, него добровољно грешниково расположење и стање

44 Христос Васкрсе - уништи смрт!


Скинути ppt "ПРОБЛЕМ СМРТИ. ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ СМРЋУ СМРТ УНИШТИ И ОНИМА КОЈИ СУ У ГРОБОВИМА ЖИВОТ ДАРОВА."

Сличне презентације


Реклама од Google