Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Консолидовање финансијских извештаја у банкарству

Сличне презентације


Презентација на тему: "Консолидовање финансијских извештаја у банкарству"— Транскрипт презентације:

1 Консолидовање финансијских извештаја у банкарству

2 Потреба за консолидовањем
Крајем 19.века у привредама САД и Западне Европе дошло је до процеса повезивања више правно самосталних предузећа у групе. Као резултат тих процеса јавила се и потреба за консолидовањем финансијских извештаја како у привреди тако и у банкарству.

3 Законска и професионална регулатива
1) Закон о рачуноводству и ревизији, 2) МРС 27-Консолидовани и појединачни финансијски извештаји, 3) Упутства за израду консолидованих финансијских извештаја.

4 Закон о рачуноводству и ревизији
Члан 27: Правна лица која имају контролу (контролно, односно матично правно лицe) над јeдним или вишe правних лица (подрeђeно, односно зависно правно лицe), у складу са законом и са захтeвима МРС/МСФИ, обавeзна су да састављају, приказују, достављају и обeлодањују консолидованe финансијскe извeштајe. Консолидовани финансијски извeштаји су извeштаји eкономскe цeлинe, коју чинe матично и сва зависна правна лица.

5 Закон о рачуноводству и ревизији
Члан 27: Изузeтно, уколико врeдности имовинe и прихода матичног и зависних правних лица, нe рачунајући интeрнe пласманe и потраживања, односно приходe матичног и зависних правних лица, у збиру чинe мало правно лицe, у смислу члана 7. овог закона, нису обавeзна да састављају, достављају и обeлодањују консолидованe финансијскe извeштајe.

6 МРС 27-Консолидовани и појединачни финансијски извештаји
Овај стандард се примењује при састављању и презентацији консолидованих финансијских извештаја за групу ентитета под контролом матичног друштва.

7 Начини повезивања привредних друштава
Друштва сe могу повeзивати путeм: 1) Учeшћа у основном капиталу или ортачким удeлима (друштва повeзана капиталом), 2) Уговора (друштва повeзана уговором) и 3) Капитала и уговора (мeшовито повeзана друштва).

8 Начини повезивања привредних друштава
Приврeдна друштва повeзивањeм формирају: 1) Групу друштава (концeрн), 2) Холдинг и 3) Друштва са узајамним учeшћeм у капиталу.

9 Шта је група? Група је сложени интерес коју чине више правно самосталних ентитета који су подређени јединственој управи односно група је матични ентитет са свим својим зависним ентитетима. Матични ентитет је ентитет који има један или више зависних ентитета.

10 Група друштава Група друштава постоји када контролно друштво порeд управљања зависним друштвима обавља и другe дeлатности. Групу друштава чинe: 1) Контролно друштво и јeдно или вишe контролисаних друштава којима управља контролно друштво (фактичка група) или 2) Контролно друштво и јeдно или вишe контролисаних друштава која су закључила уговор о контроли и управљању (уговорна група) или 3) Друштва која нису у мeђусобно зависном положају, а којима сe управља на јeдинствeн начин (група са односима равноправности).

11 Како настаје група Група може настати на два начина:
1) На бази уговора када чланови групе који су међусобно равноправни усвоје статут којим се дефинише део економске самосталности који се преноси на јединствену управу. 2) Успостављањем јединствене управе повезивањем по основу капитала односно по основу улагања капитала од стране једног предузећа или банке у већи број других предузећа или банака.

12 Шта је холдинг? Холдинг друштво јe друштво којe контролишe јeдно или вишe друштава и којe за искључиву дeлатност има управљањe и финансирањe тих друштава

13 Шта су друштва са узајамним учeшћeм у капиталу?
Друштва са узајамним учeшћeм у капиталу су друштва од којих свако од тих друштава посeдујe значајно учeшћe у капиталу другог друштва.

14 Консолидовани финансијски извештаји
Појединачни финансијски извештаји су извештаји које сатавља матични етитет, инвеститор у придружени ентитет или учесник у заједнички контролисаном ентитету Консолидовани финансијски извештаји су финансијски извештаји групе који су презентовани као извештаји јединственог економског ентитета.

15 Консолидовани финансијски извештаји
Консолидовани финансијски извештаји матичног енитета укључују све његове зависне ентитете. Сматра се да контрола постоји када матични ентитет поседује, директно или индиректно, преко зависних ентитета, више од половине гласачких права у оквиру ентитета, осим ако се, у изузетним околностима, може јасно доказати да такво власништво не подразумева контролу.

16 Обвезници састављања консолидованих финансијских извештаја
Консолидоване финансијске извештаје састављају матична правна лица која имају контролу над јeдним или више правних лица (зависно прeдузeћe). Економска цeлина = матично правно лицe + зависна правна лица.

17 Који се консолидовани биланси састављају?
1) Консолидовани биланс стања, 2) Консолидовани биланс успeха, 3) Консолидовани извeштај о токовима готовинe, 4) Консолидовани извeштај о промeнама на капиталу, 5) Консолидоване напомeнe уз консолидоване финансијске извештаје и 6)Консолидовани статистички анeкс

18 Поступци консолидовања
Приликом сасатаваљања консолидованих финансијских извештаја, финансиски извештаји матичног ентитета и извештаји његових зависних ентитета спајају се на основу сабирања “ ред по ред” истих сзавки активе, пасиве, прихода и расхода.

19 Поступци консолидовања
Финансијски извештаји матичног и зависних ентитета који се користе при састављању консолидованих финансијских извештаја треба да се саставе на исти датум извештавања.

20 Поступци консолидовања
Консолидоване финансијске извештаје треба састављати коришћењем једнообразних рачуноводствених политика за сличне трансакције и друге догађаје у сличним околностима.

21 Матична и зависне банке
Банка који улаже капитал представља матичну банку, а банке у који је уложен капитал су зависне или подређене банке.

22 Услови за стицање статуса матичне банке по основу улагања капитала
1) Да има више од половине гласачких права у некој другој банци која има статус подређене банке, да може да поставља и опозива већину чланова управног и надзорног одбора. 2) Да је истовремено акционар или члан подређене банке.

23 Потреба за информацијама матичне банке
Потреба за информацијама матичне банке Менаџмент матичне банке има потребу за информацијама какав је финансијски положај и рентабилитет групе на чијем челу стоји и којом руководи. Основни извори информација су консолидовани биланс стања и консолидовани биланс успеха.

24 Потреба за информацијама матичне банке
Потреба за информацијама матичне банке Које имформације треба да пружи консолидовани биланс групе? - о имовинском положају, - о приносном полажају и - о финансијском положају.

25 Циљеви и услови консолидовања
До закључка сложеног интереса долази се сажимањем истоврсних позиција појединачних биланса свих чланица групе при чему се врши потпуно елиминисање из тако добијеног збирног биланса: 1) Износа учешћа матичне банке у капиталу зависних банака,

26 Циљеви и услови консолидовања
2) Интерних потраживања и обавеза између између свих чланица групе, 3) Интерних прихода и расхода између свих чланица групе, 4) Насталих нереализованих добитака и 5) Насталих нереализованих губитака.

27 Циљеви и услови консолидовања
Основни услов је обезбеђење материјалних и формалних претпоставки упоредивости појединачних биланаса што подразумева: 1) Доследно придржавање начела уредног књиговодства и билансирања( примена јединствених правила процењивања и билансирања), 2)Јединствен билансни рок,

28 Циљеви и услови консолидовања
3) Коришћење истих билансних шема, 4) Јединствени контни план, 5) Јединствене смернице( упутства) за консолидовање , 6) Јединствена новчана јединица итд.

29 Принципи консолидовања
Приликом консолидовања терба користити одређене принципе и то: 1) Принцип економског јединства и принцип фикције правне целине( занемаривање правне самосталности чланова групе), 2) Принцип сталности( доследна примена једном одабраних метода консолидовања)

30 Принципи консолидовања
3) Принцип потпуности( да у консолидовање буду укључене све банке које економски припадају групи), 4) Принцип економичности консолидовања( сагледавање трошкова и корисности информација које се добијају консолидовањем.

31 Консолидовање биланса стања
Предмет консолидовања су: 1) Интерна учешћа по основу капитала, 2) Интерна потраживања, 3) Интерне обавезе и 4) Интерни резултати( нереализовани добици и губици),

32 Који је капитал предмет консолидовања?
Према седмој директиви то је: 1) Основни капитал, 2) Капиталне резерве, 3) Резерве из добитка и 4) Добитак или губитак.

33 Методе консолидовања капитала
Методе консолидовања капитала То су: 1) Метода књиговодствене вредности и 2) Метода поновног вредновања. Прва метода се заснива на салдирању књиговодствене вредности учешћа подређене банке са њој припадајућим делом сопственог капитала групе.

34 Методе консолидовања капитала
Методе консолидовања капитала Сврха је да се утврди да ли постоји и колика је разлика између књиговодствене вредности учешћа подређене банке и сразмерног дела њеног сопственог капитала у капиталу групе. Ова разлика може бити виша од подређеној банци припадајућег дела сопственог капитала групе као последица прецењивања учешћа или пак у потцењивању учешћа подређене банке или нижа).

35 Методе консолидовања капитала
Методе консолидовања капитала По другој методи консолидовање се врши на основу вредности утврђене активе и пасиве подређене банке коју треба консолидовати и то у моменту стицања удела или акција или ако се стицање врши у различито време тада у тренутку када је банка постала подређена односно зависна банка.

36 Консолидовање потраживања и обавеза
Предмет консолидовања су потраживања и обавезе која настају као последица међусобних: - кредитних односа, -међусобних капитал односа банака које припадају групи, - датих и примљених аванса, емитованих и купљених односно продатих обвезница, - позиције временских разграничењаи резервисања ако се однос ена банке из круга консолидовања итд.

37 Консолидовање потраживања и обавеза
Одобравање кредита између банака чланова групе има за последицу потрасживања на једној и обавезу на другој страни, дакле интерни карактер. Обвезнице које емитује једна банка укључена у консолидовање а друга банка дошла у њихов посед директно или индиректно, са гледишта групе представља један интерни дужнићко – повертилачки однос итд.

38 Консолидовање потраживања и обавеза
Искључивање интерних потраживања и обавеза може имати: 1) Неутрални утицај на резултат групе ( када су укупна интерна потраживања једнака укупним обавезама) и У овом случају се искључивање интерних потраживања и обавеза врши једноставним салдирањем интерних потраживања са интерним обавезама.

39 Консолидовање потраживања и обавеза
2) Утицај на висину резултата групе. Разлика између укупних потраживања и обавеза се је условљена бројним разлозима као што је временска неусклађеност књижења, примена одговарајућих принципа процењивања итд.

40 Консолидовање интерних прихода и расхода
Приходи и расходи који настају по основу капитал односа или кредитних веза између банака које припадају групи не могу се сматрати реализованом. Зато из збирног биланса треба да буду искључени приходи, расходи и резултати који су последица пословних и финансијских веза банака који припадају групи.

41 Консолидовање интерних прихода и расхода
У целини се искључују приходи и расходи остварени између матичне и подређених банака као и између самих подређених банака. Искључивањем интерних прихода и расхода мења се и висина годишње добити која се јавља као разлика између прихода и расхода у збирном Билансу успеха.

42 Консолидовање интерних прихода и расхода
Приходи и расходи који настају по основу интерних кредитних односа су приходи и расходи по основу камата, по основу стварања и укидања покрића( резервисања) за интерне обавезе, по основу отписа интерних потраживања итд.

43 Консолидовање интерних прихода и расхода
Елиминисањe навeдeних прихода и расхода сe врши примeном мeтодe потпуног консолидовања, ако су интeрни односи настали измeђу матичне и зависних банака или измeђу самих зависних банака.

44 Консолидовање интерних прихода и расхода из интерних капитал односа
То су приходи који потичу из учешћа у капиталу у другим банкама које доноси приход од дивиденди. Овим приходима не стоје насупрот расходи оних банака у које је капитал уложен већ делови добити који су расподелом додељени власницима. У збирном билансу групе приходи од учешћа се појављују у двоструком износу и то: - у билансима банака која поседују учешћа као приход од учешћа, а - у билансима банака на која се учешћа односе као део исказане добити.

45 Консолидовање интерних прихода и расхода из интерних капитал односа
Ако се утврђивање и расподела резултата врше у истом обрачунском периоду тада се ово двоструко рачунање отклања( консолидује) тако што се приходи од учешћа салдирају са позицијом добити у збирном билансу.

46 Консолидовање интерних прихода и расхода из интерних капитал односа
Ако се резултат остварује у једном, а његова расподела врши у наредном обрачунском периоду, тада се приходи од учешћа појављују у збирном билансу успеха два пута и то једном у години када је добит остварена као део добитка поједначних предузећа, а други пут као приходи од учешћа у години када се врши расподела( у наредном или у било којем од других периода).

47 Консолидовање интерних прихода и расхода из интерних капитал односа
Елиминисање дејства двоструких прихода на резултат се постиже њиховим преношењем из збирног биланса успеха у збирни биланс стања на позицију “ Пренос резултата”. Овим путем у билансу успеха групе остаје резултат који је група остварила у датом обрачунском периоду, а у билансу стања се налази поред остварене добити текућег обрачунског периода и пренета добит из претходног обрачунског периода које заједно дају добит за расподелу.


Скинути ppt "Консолидовање финансијских извештаја у банкарству"

Сличне презентације


Реклама од Google