Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Изработка на сопствени индикатори

Сличне презентације


Презентација на тему: "Изработка на сопствени индикатори"— Транскрипт презентације:

1 Изработка на сопствени индикатори
Цели на часот: -Сите ученици знаат дa направат индикатор од растителен материјал -Повеќето ученици ги разликуваат кисела,базна и неутрална средина со помош на индикаторите -Само некои од учениците ја објаснуваат функцијата на индикаторите

2 Прва активност Наставникот прашува Што е индикатор? Објаснете дека индикаторот е боја што ја менува својата боја во зависност од тоа дали растворот е кисел или базен. Објаснете дека голем број растенија содржат боја што може да се искористи како индикатор. Покажете слика од рН зависно растение, на пр. хортензија којашто расте во два различни вида на почва.

3 Хортензија

4 Втора активност Учениците изработуваат индикатори од различни растенија. Пред да започнат со практичната активност, учениците треба да дискутираат за тоа кои променливи ќе бидат контролирани со цел обезбедување веродостојност на резултатите. Учениците изработуваат индикатори од боја од разнобојни зеленчуци, овошја и цвеќиња со нивно ставање во врела вода. Со кршење на растението ќе се олесни екстрахирањето на бојата. Добри примери се куркума, црвена зелка, цвекло, чај од брусница, сок од брусница, сок од грозје, чај од цреша, итн.

5 Куркума брусница цвекло
Зелка црешни

6 Трета активност Учениците ги тестираат своите индикатори во раствори на киселина, база и дестилирана вода. Потоа изработуваат дијаграм на бои за нивните индикатори. Чувајте ги индикаторите во форма на раствор до следниот час. Сок од зелка Сок од цвекло куркума Чај од брусница вода Оцетна киселина Сода бикарбона база

7 Добиени резултати Сок од зелка Сок од цвекло куркума Чај од брусница
вода розева црвена Матно жолта Оцетна киселина жолта Сода бикарбона Сина/виолетова кафена портокалова сина база Темно кафена Темно портокалова зелена


Скинути ppt "Изработка на сопствени индикатори"

Сличне презентације


Реклама од Google