Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

За што ќе се одлучите ?. За што ќе се одлучите ?

Сличне презентације


Презентација на тему: "За што ќе се одлучите ?. За што ќе се одлучите ?"— Транскрипт презентације:

1

2 За што ќе се одлучите ?

3 За што ќе се одлучите ?

4 За што ќе се одлучите ?

5

6 За што ќе се одлучите ?

7 Шеќери во исхраната на децата

8 Што се шеќери Јагленохидратите заедно со мастите , протеините , минералите и витамините се најважните природни соединенија кои секојдневно се внесуваат во исхраната и имаат фудаментално значење во животот на човекот.

9 Која е функцијата не шеќерите
1.основната функција е да обезбедат енергија за телото , особено за мозокот и нервниот систем. 2.природно смирувачко дејство на мозокот 3.покачување на нивото на серотонинот , хормон кој е одговорен за пријатното расположение.

10 Видови на јаглено хидрати
1.Прости јагленохидрати - овошни шеќери - сахароза и фруктоза - млечен шеќер - лактоза - бел шеќер - сахароза 2.Сложени јагленохидрати

11 Метаболизам на јагленохидрати
Што се случува кога шеќерите ке се внесат во организмот на човекот

12 Пирамида на исхрана

13 Препорачана дневна доза на додаден шеќер во исхраната
1.кај деца од 4-6 год е 19 гр. што одговара на 5 коцки шеќер 2.кај деца од 7-10 год. е 24 гр. што одговара на 6 коцки шеќер 3.за деца над 11 год е 30 гр. што одговара на 7 коцки шеќер 1 коцка е еднаква на 4 гр. шеќер

14 За овошјето 1. Овошје со најниска содржина на шеќери - лимон и лимета - 1 гр.шеќер - авокадо - 1 гр. шеќер - малини - 10 малини 1 грам шеќер - капни - 5 поголеми капини 5 гр.шеќер - брусница - половина чаша брусница 2 гр.шеќер - јагода - една јагода со средна големина содржи 1 гр.шеќер.

15 2.Овошје со највисока содржина на шеќери
- смоква - 1 смоква 10 гр.шеќер - манго - еден плод 31 гр. шеќер - цреши - една чаша цреши 13 гр. шеќери - грозје - една рака 6 рама шеќери - банана - една банана 14 гр. шеќер

16

17

18

19 Ајде да видиме колку шеќери содржат вашите омилени слатки и пијалоци !

20

21

22

23

24

25 Прекумерното внесување на шеќери доведува до
1. Забен кариес

26 2.Прекумерна телесна тежна

27 3.Шеќерна болест - дијабет

28 3.Покачен крвен притисок и срцеви заболувања

29 4.Намален имун систем а со тоа и постојано чувство на замор и недостаток на концентрација

30 5.Зголемена склоност кон инфекции

31 Заклучок : Урамнотежена разновидна исхрана придружена со физичка активност е клучот за здав и правилен раст и развој

32 Благодарам и препорачувам!


Скинути ppt "За што ќе се одлучите ?. За што ќе се одлучите ?"

Сличне презентације


Реклама од Google