РИБЕ ДУНАВА.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Digitalna kolekcija insekata Sofija Nestorović VII-4
Advertisements

И ОНИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ЗИМУ
Шта се налази на свим сликама, а не видите га?
Без Сунца не би било живота на Земљи
ЖИВОТИЊЕ У ПОВРТЊАКУ И НА ЊИВИ
Без чега не могу жива бића- нераскидива веза живе и
КВИЗ ЖИВОТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ покрени квиз.
О којим животињама данас разговарамо
ŽIVA BIĆA MORSKOGA DNA.
4 ELEMENTA VODA, VATRA, ZEMLJA, ZRAK.
Тежина завоја првог индивидуалног је око 50 гр.
ISTICANJE KROZ MALI OTVOR
BAJKA O JEDNOM MIŠU.
Ogulin Nika Pavlović 8.d.
ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА
Parametri atmosferskih pražnjenja
Osnovne jedinice SI sistema
Ispletimo našu mrežu prijateljstva
РЕКЕ.
KORIST OD MORA.
ОШ „Краљ Петар Први” Правописна вежба.
ПРИЛАГОЂАВАЊЕ БИЉАКА И ЖИВОТИЊА.
Узвишења и удубљења Други разред.
САОБРАЋАЈ.
Хемија.
HORDATI (CHORDATA).
Шта се налази на свим сликама, а не видите га?
ISTRAŽIVAČKI MINI PROJEKT
Ponavljanje.
ТАЛАСИ Основне величине потребне за описивање таласног кретања
Ovako smo počeli a i 6.b, zajedno za Europu, surađujemo dok radimo svatko na svom projektu, a na kraju ćemo biti ponosni i na svoj i na drugi.
КВИЗ ЗНАЊА БИЉКЕ И ЖИВОТИЊЕ.
учитељица Лала, ОШ ''Анта Богићевић'', Лозница
Vrste geografskih karata
Hoplocampa testudinea
Ко зна, зна! Предмет: ЕКОЛОГИЈА.
Горива.
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ
ПИСАЊЕ РЕЧЦЕ ЛИ И НЕ.
Ја сам Милошев син,кнез Михаило Обреновић
ЛАВ И МИШ ЕЗОП.
Аутор: Јелена Милошевић,учитељица ОШ “Живан Маричић” Жича
Morske biljke i životinje
4. OBRADA ZVUKA I VIDEOZAPISA
ЖИВА БИЋА Сва жива бића : долазе на свет (ничу, легу се, рађају се)
Najčudesnije pojave u prirodi
PUT DO KNJIGE Put do knjige.
СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ Ратни дневник Србије.
Predavanja su bazirana na prezentacijama profesora Mijata Božovića sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori sa site-a
ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА
RODE Роде су активне дању, са изузетком Ciconia abdimii која лови и ноћу. Врло су осјетљиве на нагле климатске промјене. На примјер, када пада киша или.
DIVLJE ŽIVOTINJE.
SWOT ANALIZA PROJEKTA „BEOGRAD NA VODI“
SNIMCI TELESKOPA Hubble UPALITE ZVUČNIKE.
МОЈ ЗАВИЧАЈ.
Uloga lista.
ВРСТЕ ТЛА И ЊИХОВА СВОЈСТВА
НЕГА РЕЗАНОГ ЦВЕЋА  .
DAN PLANETA ZEMLJE.
Ribarstvo mora i kopnenih voda
Живот Срба у Турском и Аустријском царству
ПОГЛЕД У ПРОШЛОСТ ИДЕМО У МУЗЕЈ.
Удубљења - рељеф Други разред.
Саобраћај.
Iskustva programera iz realne prakse
Suprotni brojevi i apsolutna vrijednost
Suprotni brojevi i apsolutna vrijednost
КВИЗ ЗНАЊА (ШТА ЗНАШ О ВОДИ).
ЖИВОТИЊЕ КАО ДЕО ЖИВЕ ПРИРОДЕ
РЕЉЕФ ВОДЕ КЛИМА.
Транскрипт презентације:

РИБЕ ДУНАВА

ЦРВЕНПЕРКА Моја просечна дужина износи између 20 и 30 cm,а тешка сам око пола kg. Боравим у близини воденог растиња као што је локвањ,дрезга, шаш,трска. Током зиме се у јатима повлачим у дубине. Храним се инсектима које хватам на површини воде и то искључиво током дана при сунчевој светлости. Волим бистру воду.

БАБУШКА Дужина ми је до 35 cm. Има ме у водама целе Европе. Живим у спорим и плитким рекама, али и у великим језерима и речним ушћима.Врло сам отпорна,зими мирујем не хранећи се. Храним се ситним животињама и биљем.

БАНДАР Налазим се у барама,језерима,ритовима, мртвајама и другим стајаћим водама.. Најраспрострањенија сам риба света. Кад порастемо до 10-15 cm основна храна нам је ситна риба ,али и даље у својим оброцима имамо животиње дна и никако их се не одричемо чак и кад постанемо “капиталци”.

ГРГЕЧ Живим у текућим и стајаћим водама. Држим се плићака где нападам ситну рибу.Веома сам прождрљив. Пливам увек на махове. У брзом залету могу зачас да станем ,а онда се залетим даље. Увек сам у јату и задржавам се иза грана, пањева, рупа и корења у реци.

ШАРАН Зову ме још и крап,крмача и дунавски лисац. Више волим канале и језера,па ме је тешко наћи у Дунаву.

СМУЂ Очи су ми велике и одлично прилагођене за ноћни лов. У мраку светлуцају па ме неки зову и стакленооки. Могу да живим и до 20 год. и тежим до 20 kg. Моје станиште је дубока вода са тврдим, каменитим или песковитим дном, са високом количином кисеоника у води. Ја сам грабљивац и волим да се крећем сам, осим кад сам јако мали.

СОМ Волим мирне и споротекуће муљевите воде и ту се и најрадије задржавам. Сваштојед сам и главну храну ми чине рибе, жабе, ракови, сисари, а ловим и птице које се нађу на води или у води где живим. Ловим углавном ноћу, али и дању не пропуштам згодну прилику да нешто поједем.

ШТУКА Најчешће се кријем иза локвања и других водених препрека и ту чекам жртвуда се приближи. Тада,као из пушке,силовито нападам и прождирем недужне суседе. Многи ме називају “хигијеничар вода” јер их чистим од болесних, немоћних и закржљалих риба.

БОЛЕН У Србији могу да нарастем до 80 cm и достигнем максималну тежину до 8 kg. Леђа су ми тамно зелена, а бокови сребрнкастоплавкастог сјаја, док је трбух беле боје.

БУЦОВ Ловим на свим местима на којима је груписанабела риба. То су лимани,ушћа мањих притока, шпицеви речних ада, иза камених препрека у води, као и на местима на којима се вода повлачи са плавне зоне. Препознатљива сам по бочним заокретима у површинском лову.

КЛЕН Ја сам риба чистих вода и средње брзих токова.Углавном сам у средњим и нижим деловима водених токова, у дубоким вировим или на прелазима из вира у вир. Због тамног леђног и репног пераја, препознају ме на великим удаљеностима. Ретко нарастем преко 4 kg.

ДЕВЕРИКА Моје најчешће станиште су реке, али ме има и у језерима и каналима где има довољно дубине и довољно кисеоника. Могу нарасти до 75 cm дужине и до 6kg тежине, а животни век ми може бити 20 год. Просечни примерци моје врсте у улову су од 30-40cm дужине i 0,5-1,5 kg тежине.

ДУНАВСКА ЈЕГУЉА Неки ме користе као храну , мада на први поглед личим на змију. У неким ме крајевима не једу, јер ме не сматрају рибом. Крв ми је отровна, али на температури прeko 80°C губи токсичност.

МЛАДИЦА Зову ме још и дринска лепотица и дунавски колос. Највећи сам представник пастрмског рода. Могу да нарастем и преко 2m и да тежим 52kg.

МРЕНА Храним се глистама,црвићима,ровцима,кукурузом,дудом(ређе),хлебом, a неретко једем и ситну рибу. Опрезна сам и паметна риба. Могу да нарастем чак 1m. Могу да имам и 10 kg.

ДУНАВСКА ЈЕСЕТРА Храним се мекушцима,раковима и ситнијом рибом. Мрестим се у слатководним водама. Од априла до јуна улазимо у реке да би на мрестилиште дошле следећег пролећа.Након три године проведене у слатким водама млади одлазе у море. Полна зрелост наступа са 10-15год.,a животни век је око 50 год.

ШКОБАЉ Крећем се у великим јатима и храним алгама и муљем које скидам са крупног шљунка. У равничарским рекама нисам на цени због начина исхране. Могу достићи тежину до 2kg .

Кедер Смуђ сом

Колико год да бежимо-често завршимо баш овако...

Припремила : Снежана Панковић ОШ”Жарко Зрењанин” Апатин