Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ВРСТЕ ТЛА И ЊИХОВА СВОЈСТВА

Сличне презентације


Презентација на тему: "ВРСТЕ ТЛА И ЊИХОВА СВОЈСТВА"— Транскрипт презентације:

1 ВРСТЕ ТЛА И ЊИХОВА СВОЈСТВА

2 ВРСТЕ ТЛА И ЊИХОВА СВОЈСТВА
ПОДСЈЕТИМО СЕ ШТА СМО ВЕЋ У РАНИЈИМ РАЗРЕДИМА УЧИЛИ! Шта су оранице? Које врсте тла постоје? Који су типови тла Познато је да се земљина кора састоји из више слојева. На њеној површини је ТЛО гдје човјек живи, гради насеља, путеве, производи храну.

3 На овој слици видимо СЛОЈЕВЕ ТЛА
На овој слици видимо СЛОЈЕВЕ ТЛА. Спољашни површински слој тла назива се ОРАНИЦА. ОРАНИЦА је мека и растресита земља. ЗДРАВИЦА је испод оранице (збијена и глиновита земља),а МРТВИЦА је трећи слој (каменита неплодна и чврста земља).

4 Те слојеве земљине коре можемо представити овако:
ОРАНИЦА ЗДРАВИЦА МРТВИЦА

5 Које врсте тла постоје? Видјели смо да се тло састоји из три слоја:
ОРАНИЦЕ, ЗДРАВИЦЕ и МРТВИЦЕ, али које врсте тла постоје сада ћемо да видимо. Постоје тла као што су: ПЈЕСКОВИТО ТЛО ГЛИНОВИТО ТЛО ИЛОВАЧАСТО ТЛО ПЈЕСКУША ГЛИНУША ЦРНИЦА ЦРВЕНИЦА ПЕПЕЉУША ЗАСЛАЊЕНА ЗЕМЉИШТА

6 ПЈЕСКОВИТО ТЛО: садржи много пијеска, лако пропушта и слабо задржава воду. Није плодно, али то може постати ако му се дода стајско ђубриво. ГЛИНОВИТО ТЛО: Ово тло је грађено претежно од глине. Оно је сивкасте и жућкасте боје. Добро упија воду и дуго остаје влажно. Тешко је за обраду па га зато треба поправљати додавањем стајског ђубрива. ИЛОВАЧСТО ТЛО: Ово тло садржи једнаку количину глине и пијеска. Жутосмеђе је боје. Добро задржава влагу и лакше се обрађује. Додатком ђубрива постаје плодно тло.

7 Слика: Иловача као плодно тло утз додатак ђубрива
Врсте тла завиосе од врсте честице које га чине. Према особинама и врсти честица оно може бити: ПЈЕСКУША ГЛИНУША, ЦРНИЦА, ЦРВЕНИЦА, ПЕПЕЉУША, ЗАСЛАЊЕНА ЗЕМЉИШТА

8 ВРСТЕ ТЛА ПЈЕСКУША је врста оранице која садржи велике количине пијеска. Слабо задржава воду и има средњу растреситост. Има слабу плодност. Додавањем стајског ђубрива повећава се плодност. Распрострањена је у ријечним долинама. ГЛИНУША садржи ситне честице глине. Тешко пропушта воду и слабо је растресита. Слабе је плодности. Погодна је за биљке којима треба више влаге у сушном периоду јер дуже задржава влагу. Плодност јој се може повећати додавањем стајског ђубрива.

9 Обрада црнице у равничарским крајевима
ЦРНИЦА је народно име за хумусно тло. Хумус јој даје црну боју, што омогућава њено брзо загријавање. Умјерено пропушта воду и убраја се у најплодније земље. Обрада црнице у равничарским крајевима

10 ЦРВЕНИЦА је црвенкасте боје
ЦРВЕНИЦА је црвенкасте боје. Настаје у крајевима који имају много камена кречњака. Лако се обрађује, али је веома сиромашна минералним састојцима. Додавањем ђубрива постаје погодна за за узгој поврћа и винограда. ПЕПЕЉУША је врста тла пепељасте боје. Спада у групу слабије плодних земљишта. ЗАСЛАЊЕНА ЗЕМЉИШТА (СЛАТИНЕ) СУ НЕПЛОДНА ЗЕМЉИШТА. Ђубрењем и наводњавањем могу се обрађивати.

11 ПРИСЈЕТИМО СЕ! ВРСТЕ ТЛА:
ПЈЕСКУША ГЛИНУША ЦРНИЦА ЦРВЕНИЦА ПЕПЕЉУША ЗАСЛАЊЕНА ЗЕМЉИШТА

12 ТЛО Без плодног тла не би било биљака на земљи. Плодност земљишта добија се додавањем стајског ђубрива. Обрадиво земљиштљ добија се крчењем шума. Равничарском земљишту често пријети поплава па се зато изграђују насипи и канали. У сушном периоду канали се користе за наводњавање.

13 НАВОДЊАВАЊЕ ЗЕМЉИШТА У сушним периодима вода из канала и ријека користи се за наводњавање земљишта

14 Негативни утицаји човјека
Веома су чести и негативни утицаји човјека на земљиште. Неконтролисаном сјечом се уништавају шумске површине. Насеља и фабрике се граде на плодном земљишту. Употребљавају се средства за заштиту биља које загађују плодно тло.

15 ТРЕБА ЗАПАМТИТИ: ХУМУС, ПЈЕСКОВИТО ТЛО, ГЛИНОВИТО ТЛО, ИЛОВАЧАСТО ТЛО.
САДА МОЖЕШ ОДГОВОРИТИ НА ПИТАЊА: Од чега зависи плодност тла? Како заштитна средства могу штетно дјеловати на тло? Како човјек смањује површину плодног тла?


Скинути ppt "ВРСТЕ ТЛА И ЊИХОВА СВОЈСТВА"

Сличне презентације


Реклама од Google