Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Relacione baze –primer modelovanja baze

Сличне презентације


Презентација на тему: "Relacione baze –primer modelovanja baze"— Транскрипт презентације:

1 Relacione baze –primer modelovanja baze

2 Ponavljanje Relacija se u bazi podataka predstavlja dvodimenzionalnom tabelom, gde vrste odgovaraju pojedinim slogovima, a kolone atributima. Relacija - Relacija odgovara pojmu tabela sa vrstama i kolonama. Atribut relacije - Predstavlja osobinu entiteta predstavljenog relacijom. Atribut je praktično imenovana kolona relacije odnosno tabele, koje se odnose na svojstva objekta predstavljenog relacijom. Domen atributa - Domen je skup dozvoljenih vrednosti za jedan ili više atributa. Praktično se odnosi na tip podatka za kolonu.

3 Ponavljanje Ključ Pošto su sve torke relacije različite, u relaciji mora postojati atribut ili skup atributa (tzv kompozitni ključ – ključ od više atributa), nazvani relacioni ključevi ili ključevi relacije, koji na jedinstven način identifikuje svaku torku relacije. Primarni ključ Ključ kandidat koji je odabran da na jedinstven način identifikuje torke unutar relacije. Spoljni ključ / Strani ključ Atribut ili skup atributa jedne relacije koji se uparuje sa ključem kandidatom neke druge ili iste relacije. Važan za ostvarivanje međusobnih veza između tabela!!!

4 NULL Vrednosti atributa
DBMS dozvoljava da atribut nema dodeljenu vrednost što podrazumeva korišćenje tzv NULL vrednosti. Ova specijalna vrednost se mora uvesti zato što u odgovarajuću ćeliju tabele treba da stoji neka vrednost da bi pretrage i analize radile. NULL vrednost može da ima dva značenja: Vrednost atributa za posmatrani entitet ne postoji ili još uvek nije poznata. Na primer, za radnika koji je tek treba ili je tek počeo da radi vrednost atributa prethodni radni staž nije poznata. Vrednost atributa za posmatrani nije primenjiva. Na primer, ako za relaciju RADNIK imamo atribut FAKULTET u kome se čuva naziv fakulteta koji je radnik završio, svi radnici sa srednjom školskom spremom će imati NULL vrednost za taj atribut.

5 Primer Zadatak 1 Recimo da RADNIK predstavlja skup radnika nekog preduzeća (entiteta, tj. objekata iz realnog sveta). RADNIK je relacija u relacionom modelu koju predstavljamo tabelom u koju ćemo da čuvamo sve radnike. Za radnike treba čuvati informacije o imenu, prezimenu, matičnom broju, adresi stanovanja i plati – sve ovo su svojstva/osobine koje su nam važne i koje smo izabrali da ih predstavimo atributima relacije (kolone u tabeli). Svaka vrsta te tabele se odnosi na konkretnog radnika.

6 Izbor relacija Rešenje
Ako je neophodno projektovati bazu podataka koja se odnosi na preduzeće, potrebno je prepoznati entitete i njihova svojstva koja će se predstaviti relacijama u relacionom modelu, odnosno tabelama u bazi podataka.    Rešenje Pretpostavimo da preduzeće ima više radnika i za svakog od njih treba čuvati informacije: ime, matični broj, stručna sprema, datum rođenja, pol, plata, adresa. Neka je preduzeće organizovano u sektore (sektor ima naziv, broj). Podaci o radnicima preduzeća se mogu predstavljaju relacijom/tabelom RADNIK sa atributima LIME (lično ime), SSL (srednje slovo), PREZIME, MBR (matični broj), DATRODJ (datum rođenja), POL, PLATA i ADRESA. Rešenje je jedna instanca relacije RADNIK (tabela RADNIK) i jedna instanca relacije ODELJENJE (tabela SEKTOR).

7 Izgled tabele koja odgovara relaciji RADNIK
Izgled tabele koja odgovara relaciji SEKTOR BRSEK NAZIV SEKTORA 40 projektovanje 60 proizvodnja 80 razvoj

8 Zadatak 2 Domeni atributa Identifikovati domene atributa relacije RADNIK iz prethodnog primera.

9 Zadatak 3 Ključ relacije Identifikovati primarne ključeve relacija RADNIK i SEKTOR iz prethodnog primera. Rešenje Primarni ključ u relaciji SEKTOR je broj sektora, odnosno atribut BRSEK, zato što na jedinstven način identifikuje svaki sektor u preduzeću (ne mogu da postoje dva sektora sa istim brojem). Ključ kandidat (i potencijalni primarni ključ) u ovoj relaciji može biti i naziv sektora, uz pretpostavku da sektori ne mogu da imaju ista imena. U relaciji RADNIK primarni ključ je očigledno matični broj radnika MBR. Kod radnika se može identifikovati i potencijalni kompozitni ključ kandidat, na primer od kombinacije atributa ime (ime, srednje slovo i prezime zajedno) i datuma rođenja. Naravno, ovakav ključ se može izabrati ako ne postoji neki očigledniji i jednostavniji kao što je u ovom slučaju matični broj.

10


Скинути ppt "Relacione baze –primer modelovanja baze"

Сличне презентације


Реклама од Google