Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

SSA: Informacioni sistem biblioteke (deo)

Сличне презентације


Презентација на тему: "SSA: Informacioni sistem biblioteke (deo)"— Транскрипт презентације:

1

2 SSA: Informacioni sistem biblioteke (deo)
© Drakulic R., 2013.

3 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. Verbalni model © Drakulic R., 2013.

4 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

5 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton član i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

6 Informacioni sistem biblioteke
Učlanjivanje podrazumeva unos osnovnih podataka o novom članu u evidenciju članova biblioteke i izdavanje članske karte po plačanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plačanjem članarine. Članarina se plača isključivo preko neke od komercijalnih banaka ili pošte. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije. Publikacija se nabavlja na osnovu kataloga izdavača slanjem Izdavač informacionog sistema biblioteke Član Banka Učlanjivanje podrazumeva unos osnovnih podataka članu u evidenciju članova biblioteke i izdavanje članske karte po plačanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plačanjem članarine. Članarina se plača isključivo preko neke od komercijalnih banaka ili pošte. banke ili pošte. Informacioni sistem biblioteke Izdavač © Drakulic R., 2013.

7 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton član i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

8 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

9 Informacioni sistem biblioteke
Dijagram konteksta Podaci o novom članu Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu novom Informacioni sistem biblioteke Član Banka Izdavač Nalog za plaćanje Učlanjivanje podrazumeva unos osnovnih podataka o novom članu u evidenciju člačlanske karte po plačanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput Članska karta Zaduženje Publikacija Zahtev za zaduženjem Izveštaj Katalog izdavača Pozajmljivanje publikacije Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon štopr što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da Odabrane publikacije Publikacije sa fakturom Publikacija se nabavlja na osnovu kataloga izdavača slanjem slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja publikacije sa fakturom Biblioteka vrši njihov prijem, evidentira nalog za plačanje © Drakulic R., 2013.

10 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

11 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

12 Informacioni sistem biblioteke Informacioni sistem biblioteke
Dijagram konteksta nabavkom učlanjivanjem pozajmljivanjem Podaci o novom članu Član Nalog za plaćanje Banka Članska karta Zaduženje Publikacija Zahtev za zaduženje Izveštaj Informacioni sistem biblioteke Informacioni sistem biblioteke Katalog izdavača 2. Pozajmljivanje 1. Učlanjivanje 3. Nabavka Odabrane publikacije Publikacije sa fakturom Izdavač © Drakulic R., 2013.

13 Informacioni sistem biblioteke
Član Banka Izdavač Podaci o novom članu Članska karta Zahtev za zaduženjem Katalog izdavača Odabrane publikacije Publikacije sa fakturom Nalog za plaćanje Publikacija Zaduženje 2. Pozajmljivanje 1. Učlanjivanje 3. Nabavka Izveštaj © Drakulic R., 2013. I nivo dekompozicije

14 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

15 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

16 Informacioni sistem biblioteke
beleži u karton publikacije. u karton člana biblioteke i izdavanje Član Banka Izdavač Podaci o novom članu Članska karta Zahtev za zaduženjem Katalog izdavača Odabrane publikacije Publikacije sa fakturom Nalog za plaćanje Publikacija Zaduženje 2. Pozajmljivanje 1. Učlanjivanje 3. Nabavka Izveštaj Član Publikacija © Drakulic R., 2013. I nivo dekompozicije

17 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

18 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

19 1.2. Evidentiranje članarine
1. Učlanjivanje Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Član Banka Članska karta Podaci o novom članu Izveštaj 1.1. Unos novih 1.2. Evidentiranje članarine Član © Drakulic R., 2013. II nivo dekompozicije

20 Informacioni sistem biblioteke
Član Banka Izdavač Podaci o novom članu Članska karta Zahtev za zaduženjem Katalog izdavača Odabrane publikacije Publikacije sa fakturom Nalog za plaćanje Publikacija Zaduženje 2. Pozajmljivanje 1. Učlanjivanje 3. Nabavka Izveštaj Član Publikacija © Drakulic R., 2013.

21 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

22 2. Pozajmljivanje Član II nivo dekompozicije 2.1. Razduživanje
Zaduženje Član Zahtev za zaduženjem Član Publikacija Publikacija 2.2. Obrada zahteva © Drakulic R., 2013. II nivo dekompozicije

23 Informacioni sistem biblioteke
Član Banka Izdavač Podaci o novom članu Članska karta Zahtev za zaduženjem Katalog izdavača Odabrane publikacije Publikacije sa fakturom Nalog za plaćanje Publikacija Zaduženje 2. Pozajmljivanje 1. Učlanjivanje 3. Nabavka Izveštaj Član Publikacija © Drakulic R., 2013.

24 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

25 Potrebno je napraviti model procesa informacionog sistema dela biblioteke koji se bavi učlanjivanjem i obnovom članstva, pozajmljivanjem publikacija i nabavkom novih. Učlanjivanje podrazumeva unos podataka o novom članu u karton člana i izdavanjem članske karte po plaćanju članarine. Članstvo se obnavlja jedanput godišnje plaćanjem članarine. Članarina se plaća isključivo preko banke ili pošte, a evidentira u kartonu člana. Pozajmljivanje publikacije se vrši na zahtev člana nakon što se ustanovi da član nije zadužen sa nekom drugom i da je tražena publikacija na raspolaganju. Pozajmica se beleži u karton publikacije i karton člana. Publikacije se naručuju na osnovu kataloga izdavača i stanja u biblioteci slanjem spiska odabranih publikacija izdavaču. Izdavač dostavlja zahtevane publikacije zajedno sa fakturom. Biblioteka vrši njihov prijem, evidentiranje i daje nalog za plaćanje izdavaču sa svog računa. © Drakulic R., 2013.

26 3. Nabavka Banka Izdavač naručuju prijem evidentiranje 3.2. Prijem
Fakture Banka Izdavač Izveštaj Nalog za plaćanje Publikacije sa fakturom Odabrane publikacije Katalog izdavača 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura Izveštaji 3.1. Naručivanje Nalozi za plaćanje Odabrane publikacije naručuju Katalozi Prijemnice prijem evidentiranje 3.3. Evidentiranje Publikacija © Drakulic R., 2013. II nivo dekompozicije

27 Informacioni sistem biblioteke
Dijagram dekompozicije Informacioni sistem biblioteke 2. Pozajmljivanje 3. Nabavka 1. Učlanjivanje 1.1. Unos novih 1.2. Evidentiranje članarine 2.1. Razduživanje 2.2. Obrada zahteva 3.1. Naručivanje 3.2. Prijem 3.3. Evidentiranje 3.4. Obrada faktura © Drakulic R., 2013.

28 rečnik podataka (SKLADIŠTA)
© Drakulic R., 2013.

29 Informacioni sistem biblioteke
Podaci o novom članu Član Članska karta Banka 1. Učlanjivanje Nalog za plaćanje Izveštaj Zahtev za zaduženjem Član Publikacija 3. Nabavka Publikacija Publikacije sa fakturom Katalog izdavača Zaduženje Odabrane publikacije 2. Pozajmljivanje Izdavač © Drakulic R., 2013.

30 Rečnik podataka Član Publikacija © Drakulic R., 2013.

31 Član Član: <Broj članske karte, Prezime i ime člana, JMBG, Adresa, Datum učlanjenja-obnove članstva, {Zaduženje}> Polje Tip Ograničenje Broj članske karte integer Not null Prezime i ime člana char(30) JMBG char(13) Adresa char(255) Datum učlanjenja-obnove članstva date Zaduženje: <Broj zaduženja, Datum zaduženja, Šifra publikacije, Naslov publikacije, Status> Polje Tip Ograničenje Broj zaduženja integer Not null Datum zaduženja date Šifra publikacije Naslov publikacije char(255) Status boolean © Drakulic R., 2013.

32 Publikacija Publikacija: <Šifra publikacije, Naziv autora, Pozicija autora, Naslov publikacije, ISBN, Naziv izdavača, Godina izdanja, Na zaduženju kod> Polje Tip Ograničenje Šifra publikacije integer Not null Naziv autora char(30) Pozicija autora Naslov publikacije char(255) ISBN Integer Naziv izdavača char(100) Godina izdanja date Na zaduženju kod © Drakulic R., 2013.

33 1.2. Evidentiranje članarine
1. Učlanjivanje Član Banka Podaci o novom članu Izveštaj Članska karta 1.2. Evidentiranje članarine 1.1. Unos novih Član © Drakulic R., 2013.

34 Rečnik podataka Član © Drakulic R., 2013.

35 2. Pozajmljivanje Član 2.1. Razduživanje 2.2. Obrada zahteva Zaduženje
Zahtev za zaduženjem Publikacija Publikacija 2.2. Obrada zahteva © Drakulic R., 2013.

36 Rečnik podataka Član Publikacija © Drakulic R., 2013.

37 3. Nabavka Banka Izdavač 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura
Fakture Banka Izdavač Izveštaj Nalog za plaćanje Publikacije sa fakturom Odabrane publikacije 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura Katalog izdavača Izveštaji 3.1. Naručivanje Nalozi za plaćanje Odabrane publikacije Katalozi Prijemnice Publikacija 3.3. Evidentiranje © Drakulic R., 2013.

38 Rečnik podataka Publikacija Katalog izdavača Odabrane publikacije
Faktura Prijemnica Nalog za plačanje Izveštaj © Drakulic R., 2013.

39 Katalog izdavača Katalog izdavača: <Broj kataloga, Datum izdavanja, {Stavka kataloga}, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača> Polje Tip Ograničenje Broj kataloga integer Not null Datum izdavanja date PIB izdavača Integer Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) © Drakulic R., 2013.

40 Katalog izdavača Stavka kataloga: <Rb. stavke kataloga, ISBN, Naziv autora, Pozicija autora, Naslov publikacije, Cena> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke kataloga integer Not null ISBN Integer Naziv autora char(30) Pozicija autora Naslov publikacije char(255) Cena real >0 © Drakulic R., 2013.

41 Odabrane publikacije Odabrane publikacije: <Broj narudžbenice, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, {Stavka narudžbenice}, Datum narudžbenice, Za naručioca > Polje Tip Ograničenje Broj narudžbenice integer Not null PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Datum narudžbenice date Za naručioca char(30) © Drakulic R., 2013.

42 Odabrane publikacije Stavka narudžbenice: <Rb. stavke narudžbenice, Rb. stavke kataloga, ISBN, Naziv autora, Pozicija autora, Naslov publikacije, Količina> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke narudžbenice integer Not null Rb. stavke kataloga ISBN char(13) Naziv autora char(30) Pozicija autora Naslov publikacije char(255) Količina >0 © Drakulic R., 2013.

43 Faktura Faktura: <Broj fakture, Datum fakture, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj narudžbenice, Datum narudžbenice, Broj prijemnice, Opis fakture, Iznos fakture, Rok plaćanja> Polje Tip Ograničenje Broj fakture integer Not null Datum fakture date PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Broj narudžbenice Datum narudžbenice Broj prijemnice Opis fakture Iznos fakture real >0 Rok plaćanja © Drakulic R., 2013.

44 Prijemnica Prijemnica: <Broj prijemnice, Datum prijemnice, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj narudžbenice, Datum narudžbenice, {Stavka prijemnice}, Robu primio> Polje Tip Ograničenje Broj prijemnice integer Not null Datum prijemnice date PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Broj narudžbenice Datum narudžbenice Robu primio char(30) © Drakulic R., 2013.

45 Prijemnica Stavka prijemnice: <Rb. stavke prijemnice, Rb. stavke narudžbenice, ISBN, Naslov publikacije, Primljena količina, Vrednost> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke prijemnice integer Not null Rb. stavke narudžbenice ISBN Naslov publikacije char(255) Primljena količina Integer >0 Vrednost real © Drakulic R., 2013.

46 Nalog za plaćanje Nalog za plaćanje: <Broj naloga, Broj fakture, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj računa izdavača, Iznos, Primedba, Datum naloga, Nalog izdao> Polje Tip Ograničenje Broj naloga integer Not null Broj fakture PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Broj računa izdavača char(40) Iznos real >0 Primedba Datum naloga date Nalog izdao char(30) © Drakulic R., 2013.

47 Izveštaj Izveštaj: <Broj izveštaja, Datum izveštaja, {Stavka izveštaja}, Stanje na računu, Komentar> Polje Tip Ograničenje Broj izveštaja Integer Not null Datum izveštaja date Stanje na računu real Komentar char(255) © Drakulic R., 2013.

48 Izveštaj Stavka izveštaja: <Rb. stavke izveštaja, Tip promene, [PIB izdavača, Broj članske karte], [Naziv izdavača, Prezime i ime člana], [Adresa izdavača, adresa], [Broj naloga za plaćanje], Datum promene, Iznos> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke izveštaja Integer Not null Tip promene char(3) Upl, Isp PIB izdavača / Broj članske karte integer Naziv izdavača / Prezime i ime člana char(100) Adresa izdavača / Adresa char(255) Broj naloga za plaćanje Datum promene date Iznos real © Drakulic R., 2013.

49 Rečnik podataka Član Publikacija Katalog izdavača Odabrane publikacije
Faktura Prijemnica Nalog za plačanje Izveštaj © Drakulic R., 2013.

50 PMOV: Informacioni sistem biblioteke (deo)
© Drakulic R., 2013.

51 Rečnik podataka Član Publikacija Katalog izdavača Odabrane publikacije
Faktura Fakture Prijemnica Prijemnice Nalog za plačanje Izveštaj © Drakulic R., 2013.

52 Šta nije u Rečniku podataka?
Naziv izdavača Izdavač Izdavač Adresa izdavača PIB izdavača # Naziv banke Banka Banka Adresa banke PIB banke # © Drakulic R., 2013.

53 Član Član: <Broj članske karte, Prezime i ime člana, JMBG, Adresa, Datum učlanjenja-obnove članstva, {Zaduženje}> Polje Tip Ograničenje Broj članske karte integer Not null Prezime i ime člana char(30) JMBG char(13) Adresa char(255) Datum učlanjenja-obnove članstva date Zaduženje: <Broj zaduženja, Datum zaduženja, Šifra publikacije, Naslov publikacije, Status> Polje Tip Ograničenje Broj zaduženja integer Not null Datum zaduženja date Šifra publikacije Naslov publikacije char(255) Status boolean © Drakulic R., 2013.

54 Datum učlanjenja – obnove članstva
PMOV Podmodel za skladište: Član Član: <Broj članske karte, Prezime i ime člana, JMBG, Adresa, Datum učlanjenja-obnove članstva, {Zaduženje}> Polje Tip Ograničenje Broj članske karte integer Not null Prezime i ime člana char(30) JMBG char(13) Adresa char(255) Datum učlanjenja-obnove članstva date Broj članske karte # Prezime i ime Član JMBG Adresa Datum učlanjenja – obnove članstva © Drakulic R., 2013.

55 Datum učlanjenja – obnove članstva
PMOV Podmodel za skladište: Član Zaduženje: <Broj zaduženja, Datum zaduženja, Šifra publikacije, Naslov publikacije, Status> Polje Tip Ograničenje Broj zaduženja integer Not null Datum zaduženja date Šifra publikacije Naslov publikacije char(255) Status boolean Broj zaduženja # Datum zaduženja Član Broj članske karte # Prezime i ime JMBG Adresa Datum učlanjenja – obnove članstva Zaduženje 0,M Status 1,1 za Šifra publikacije # 0,1 Publikacija Naslov publikacije © Drakulic R., 2013.

56 Datum učlanjenja – obnove članstva
PMOV Podmodel za skladište: Publikacija Član Broj članske karte # Prezime i ime JMBG Adresa Datum učlanjenja – obnove članstva Zaduženje 0,M Broj zaduženja # Datum zaduženja 0,1 za 1,1 Publikacija: <Šifra publikacije, Pozicija autora, Naslov publikacije, ISBN, Naziv izdavača, Godina izdanja, Na zaduženju kod> Polje Tip Ograničenje Šifra publikacije integer Not null Naziv autora char(30) Pozicija autora char(15) Naslov publikacije char(255) ISBN Integer Naziv izdavača char(100) Godina izdanja date Na zaduženju kod Šifra autora # Naziv autora Na zadu-ženju kod 0,M Status Autor napisao 1,M Pozicija Autora ISBN Naziv izdavača PIB izdavača # 0,1 1,M Šifra publikacije # 1,1 izdao Izdavač Publikacija 0,M Godina izdanja Naslov publikacije © Drakulic R., 2013.

57 DTP: 3. Nabavka Banka Izdavač 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura
Fakture Banka Izdavač Izveštaj Nalog za plaćanje Publikacije sa fakturom Odabrane publikacije 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura Katalog izdavača Izveštaji 3.1. Naručivanje Nalozi za plaćanje Odabrane publikacije Katalozi Prijemnice Kartoni publikacija 3.3. Evidentiranje © Drakulic R., 2013.

58 Podmodel za tok: Katalog izdavača
PMOV Podmodel za tok: Katalog izdavača Katalog izdavača: <Broj kataloga, Datum izdavanja, {Stavka kataloga}, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača> Polje Tip Ograničenje Broj kataloga integer Not null Datum izdavanja date PIB izdavača Integer Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Stavka kataloga: <Rb. stavke kataloga, ISBN, Naziv autora, Pozicija autora, Naslov publikacije, Cena> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke kataloga integer Not null ISBN Integer Naziv autora char(15) Pozicija autora char(30) Naslov publikacije char(255) Cena real >0 © Drakulic R., 2013.

59 Podmodel za tok: Katalog izdavača
PMOV Podmodel za tok: Katalog izdavača Katalog izdavača: <Broj kataloga, Datum izdavanja, {Stavka kataloga}, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača> Polje Tip Ograničenje Broj kataloga integer Not null Datum izdavanja date PIB izdavača Integer Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Izdavač Naziv izdavača PIB izdavača # Adresa izdavača Katalog izdavača 0,M Broj kataloga # Datum izdavanja © Drakulic R., 2013.

60 Podmodel za tok: Katalog izdavača
PMOV Podmodel za tok: Katalog izdavača Izdavač Naziv izdavača PIB izdavača # Adresa izdavača Datum izdavanja 0,M Katalog izdavača Broj kataloga # Publikacija 0,M Rb.stavke kataloga # 1,1 ISBN Stavka kataloga pripada Cena 0,M Šifra publikacije # Stavka kataloga: <Rb. stavke kataloga, ISBN, Naziv autora, Pozicija autora, Naslov publikacije, Cena> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke kataloga integer Not null ISBN Integer Naziv autora char(15) Pozicija autora char(30) Naslov publikacije char(255) Cena real >0 Naslov publikacije Godina izdanja © Drakulic R., 2013.

61 DTP: 3. Nabavka Banka Izdavač 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura
Fakture Banka Izdavač Izveštaj Nalog za plaćanje Publikacije sa fakturom Odabrane publikacije 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura Katalog izdavača Izveštaji 3.1. Naručivanje Nalozi za plaćanje Odabrane publikacije Katalozi Prijemnice Kartoni publikacija 3.3. Evidentiranje © Drakulic R., 2013.

62 Podmodel za tok: Odabrane publikacije
PMOV Podmodel za tok: Odabrane publikacije Odabrane publikacije: <Broj narudžbenice, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, {Stavka narudžbenice}, Datum narudžbenice, Za naručioca > Polje Tip Ograničenje Broj narudžbenice integer Not null PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Datum narudžbenice date Za naručioca char(30) Stavka narudžbenice: <Rb. stavke narudžbenice, Rb. stavke kataloga, ISBN, Naziv autora, Pozicija autora, Naslov publikacije, Količina> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke narudžbenice integer Not null Rb. stavke kataloga ISBN char(13) Naziv autora char(30) Pozicija autora Naslov publikacije char(255) Količina >0 © Drakulic R., 2013.

63 Podmodel za tok: Odabrane publikacije
PMOV Podmodel za tok: Odabrane publikacije Odabrane publikacije: <Broj narudžbenice, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, {Stavka narudžbenice}, Datum narudžbenice, Za naručioca > Polje Tip Ograničenje Broj narudžbenice integer Not null PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Datum narudžbenice date Za naručioca char(30) Izdavač Naziv izdavača PIB izdavača # Adresa izdavača šalju se 1,1 0,M Broj naru-džbenice # Odabrane publikacije Datum narudžbenice Za naručioca © Drakulic R., 2013.

64 Rb. stavke narudžbenice #
PMOV Podmodel za tok: Odabrane publikacije Izdavač Naziv izdavača PIB izdavača # Adresa izdavača Broj naru-džbenice # 0,M Odabrane publikacije Datum narudžbenice Za naručioca šalju se 1,1 Stavka narudžbenice 0,M Rb. stavke narudžbenice # Količina izabrana 1,1 0,M Stavka narudžbenice: <Rb. stavke narudžbenice, Rb. stavke kataloga, ISBN, Naziv autora, Pozicija autora, Naslov publikacije, Količina> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke narudžbenice integer Not null Rb. stavke kataloga ISBN char(13) Naziv autora char(30) Pozicija autora Naslov publikacije char(255) Količina >0 Stavka kataloga © Drakulic R., 2013.

65 DTP: 3. Nabavka Banka Izdavač 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura
Fakture Banka Izdavač Izveštaj Nalog za plaćanje Publikacije sa fakturom Odabrane publikacije 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura Katalog izdavača Izveštaji 3.1. Naručivanje Nalozi za plaćanje Odabrane publikacije Katalozi Prijemnice Kartoni publikacija 3.3. Evidentiranje © Drakulic R., 2013.

66 Podmodel za skladište: Prijemnica
PMOV Podmodel za skladište: Prijemnica Prijemnica: <Broj prijemnice, Datum prijemnice, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj narudžbenice, Datum narudžbenice, {Stavka prijemnice}, Robu primio> Polje Tip Ograničenje Broj prijemnice integer Not null Datum prijemnice date PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Broj narudžbenice Datum narudžbenice Robu primio char(30) Stavka prijemnice: <Rb. stavke prijemnice, Rb. stavke narudžbenice, ISBN, Naslov publikacije, Primljena količina, Vrednost> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke prijemnice integer Not null Rb. stavke narudžbenice ISBN Naslov publikacije char(255) Primljena količina Integer >0 Vrednost real © Drakulic R., 2013.

67 Podmodel za tok: Prijemnica
PMOV Podmodel za tok: Prijemnica Prijemnica: <Broj prijemnice, Datum prijemnice, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj narudžbenice, Datum narudžbenice, {Stavka prijemnice}, Robu primio> Polje Tip Ograničenje Broj prijemnice integer Not null Datum prijemnice date PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Broj narudžbenice Datum narudžbenice Robu primio char(30) Broj prijemnice # Prijemnica Datum prijemnice Robu primio u vezi 1,1 Broj naru-džbenice # Odabrane publikacije 0,M © Drakulic R., 2013. © Drakulic R., 2011. Datum narudžbenice 67

68 Podmodel za tok: Prijemnica
PMOV Podmodel za tok: Prijemnica Broj prijemnice # Prijemnica Datum prijemnice Robu primio Odabrane publikacije Broj naru-džbenice # Datum narudžbenice u vezi 1,1 0,M Stavka prijemnice 0,M Vrednost Rb. stavke prijemnice # Primljena količina 1,1 vezana Stavka prijemnice: <Rb. stavke prijemnice, Rb. stavke narudžbenice, ISBN, Naslov publikacije, Primljena količina, Vrednost> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke prijemnice integer Not null Rb. stavke narudžbenice ISBN Naslov publikacije char(255) Primljena količina Integer >0 Vrednost real Stavka narudžbenice 0,M 0,1 © Drakulic R., 2013.

69 DTP: 3. Nabavka Banka Izdavač 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura
Fakture Banka Izdavač Izveštaj Nalog za plaćanje Publikacije sa fakturom Odabrane publikacije 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura Katalog izdavača Izveštaji 3.1. Naručivanje Nalozi za plaćanje Odabrane publikacije Katalozi Prijemnice Kartoni publikacija 3.3. Evidentiranje © Drakulic R., 2013.

70 Podmodel za skladište: Faktura
PMOV Podmodel za skladište: Faktura Faktura: <Broj fakture, Datum fakture, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj narudžbenice, Datum narudžbenice, Broj prijemnice, Opis fakture, Iznos fakture, Rok plaćanja> Polje Tip Ograničenje Broj fakture integer Not null Datum fakture date PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Broj narudžbenice Datum narudžbenice Broj prijemnice Opis fakture Iznos fakture real >0 Rok plaćanja Izdavač Faktura 0,M Prijemnica 0,1 za 1,1 Rok plaćanja Iznos fakture Opis fakture Datum fakture Broj fakture # © Drakulic R., 2013.

71 Podmodel za tok: Nalog za plaćanje
PMOV Podmodel za tok: Nalog za plaćanje Nalog za plaćanje: <Broj naloga, Broj fakture, PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj računa izdavača, Iznos, Primedba, Datum naloga, Nalog izdao> Polje Tip Ograničenje Broj naloga integer Not null Broj fakture PIB izdavača Naziv izdavača char(100) Adresa izdavača char(255) Broj računa izdavača char(40) Iznos real >0 Primedba Datum naloga date Nalog izdao char(30) Faktura Broj računa izdavača ima 0,1 Naziv izdavača PIB izdavača # Adresa izdavača Izdavač 0,M 1,1 Nalog za plaćanje Nalog izdao Datum naloga Primedba Iznos Broj naloga # © Drakulic R., 2013.

72 DTP: 3. Nabavka Banka Izdavač 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura
Fakture Banka Izdavač Izveštaj Nalog za plaćanje Publikacije sa fakturom Odabrane publikacije 3.2. Prijem 3.4. Obrada faktura Katalog izdavača Izveštaji 3.1. Naručivanje Nalozi za plaćanje Odabrane publikacije Katalozi Prijemnice Kartoni publikacija 3.3. Evidentiranje © Drakulic R., 2013.

73 Podmodel za tok: Izveštaj
PMOV Podmodel za tok: Izveštaj Izveštaj: <Broj izveštaja, Datum izveštaja, {Stavka izveštaja}, Stanje na računu, Komentar> Polje Tip Ograničenje Broj izveštaja Integer Not null Datum izveštaja date Stanje na računu real Komentar char(255) Stavka izveštaja: <Rb. stavke izveštaja, Tip promene, [PIB izdavača, Broj članske karte], [Naziv izdavača, Prezime i ime člana], [Adresa izdavača, adresa], [Broj naloga za plaćanje], Datum promene, Iznos> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke izveštaja Integer Not null Tip promene char(3) Upl, Isp PIB izdavača / Broj članske karte integer Naziv izdavača / Prezime i ime člana char(100) Adresa izdavača / Adresa char(255) Broj naloga za plaćanje Datum promene date Iznos real © Drakulic R., 2013.

74 Podmodel za tok: Izveštaj
PMOV Podmodel za tok: Izveštaj Izveštaj: <Broj izveštaja, Datum izveštaja, {Stavka izveštaja}, Stanje na računu, Komentar> Polje Tip Ograničenje Broj izveštaja Integer Not null Datum izveštaja date Stanje na računu real Komentar char(255) Broj izveštaja # Izveštaj Komentar Datum izveštaja Stanje na računu © Drakulic R., 2013.

75 Podmodel za tok: Izveštaj
PMOV Podmodel za tok: Izveštaj Broj izveštaja # Datum izveštaja Stanje na računu Komentar Izveštaj Rb. stavke izveštaja # 0,M Stavka izveštaja u vezi sa Tip promene 0,1 članarina Iznos 0,1 Datum promene Stavka izveštaja: <Rb. stavke izveštaja, Tip promene, [PIB izdavača, Broj članske karte], [Naziv izdavača, Prezime i ime člana], [Adresa izdavača, adresa], [Broj naloga za plaćanje], Datum promene, Iznos> Polje Tip Ograničenje Rb. stavke izveštaja Integer Not null Tip promene char(3) Upl, Isp PIB izdavača / Broj članske karte integer Naziv izdavača / Prezime i ime člana char(100) Adresa izdavača / Adresa char(255) Broj naloga za plaćanje Datum promene date Iznos real 1,1 Nalog za plaćanje 0,1 Član ima 0,1 1,1 Faktura 0,M Izdavač © Drakulic R., 2013.

76 PMOV: Integralni model
Faktura Izdavač Izveštaj za 1,1 0,M 0,M 0,M 0,M 0,1 0,1 0,M šalju se Prijemnica Katalog izdavača ima Stavka izveštaja 1,1 0,M 1,1 1,1 0,M Nalog za plaćanje Odabrane publikacije 0,M u vezi 0,1 0,1 Stavka kataloga 0,1 1,1 0,M u vezi sa Stavka prijemnice 1,1 izabrana članarina 1,1 1,1 Stavka narudžbenice vezana 0,1 0,1 0,M Član Autor pripada 0,M 1,M na zadu-ženju kod Pozicija Autora Zaduženje napisao 0,M 0,1 1,1 1,M izdao Publikacija 0,1 © Drakulic R., 2013. za 1,1

77 Biblioteka ima samo jednu poslovnu banku
PMOV: Šta je višak? Biblioteka ima samo jednu poslovnu banku Banka Naziv banke PIB banke # Adresa banke © Drakulic R., 2013.

78 Informacioni sistem biblioteke (deo)
Relacioni model: Informacioni sistem biblioteke (deo) © Drakulic R., 2013.

79 PMOV: Integralni model
Faktura Izdavač Izveštaj za 1,1 0,M 0,M 0,M 0,M 0,1 0,1 0,M šalju se Prijemnica Katalog izdavača ima Stavka izveštaja 1,1 0,M 1,1 1,1 0,M Nalog za plaćanje Odabrane publikacije 0,M u vezi 0,1 0,1 Stavka kataloga 0,1 1,1 0,M u vezi sa Stavka prijemnice 1,1 izabrana članarina 1,1 1,1 Stavka narudžbenice vezana 0,1 0,1 0,M Član Autor pripada 0,M 1,M na zadu-ženju kod Pozicija Autora Zaduženje napisao 0,M 0,1 1,1 1,M izdao Publikacija 0,1 © Drakulic R., 2013. za 1,1

80 Formiranje relacija Izdavač Publikacija Naziv izdavača PIB izdavača #
Adresa izdavača Broj računa izdavača Datum izdavanja 0,M Katalog izdavača Broj kataloga # Godina izdanja ISBN Rb.stavke kataloga # Cena Stavka kataloga 0,M 1,1 Publikacija pripada 0,M Naslov publikacije Šifra publikacije # © Drakulic R., 2013.

81 Formiranje relacija Izdavač (PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj računa izdavača) Katalog izdavača (PIB izdavača, Broj kataloga, Datum izdavanja) Stavka kataloga (PIB izdavača, Broj kataloga, Rb. stavke kataloga, Cena, SifraPublikacije) © Drakulic R., 2013.

82 PMOV: Integralni model
Faktura Izdavač Izveštaj za 1,1 0,M 0,M 0,M 0,M 0,1 0,1 0,M šalju se Prijemnica Katalog izdavača ima Stavka izveštaja 1,1 0,M 1,1 1,1 0,M Nalog za plaćanje Odabrane publikacije 0,M u vezi 0,1 0,1 Stavka kataloga 0,1 1,1 0,M u vezi sa Stavka prijemnice 1,1 izabrana članarina 1,1 1,1 Stavka narudžbenice vezana 0,1 0,1 0,M Član Autor pripada 0,M 1,M na zadu-ženju kod Pozicija Autora Zaduženje napisao 0,M 0,1 1,1 1,M izdao Publikacija 0,1 © Drakulic R., 2013. za 1,1

83 Formiranje relacija Izdavač Naziv izdavača PIB izdavača # Adresa izdavača Broj računa izdavača Izdavač (PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj računa izdavača) 0,M Broj naru-džbenice # Odabrane publikacije Datum narudžbenice Za naručioca šalju se 1,1 Odabrane publikacije (Broj narudžbenice, Datum narudžbenice, Za naručioca, PIB izdavača) © Drakulic R., 2013.

84 Relacioni model Izdavač (PIB izdavača, Naziv izdavača, Adresa izdavača, Broj računa izdavača) Katalog izdavača (PIB izdavača, Broj kataloga, Datum izdavanja) Stavka kataloga (PIB izdavača, Broj kataloga, Rb. Stavke kataloga, Cena, ŠifraPublikacije) Odabrane publikacije (Broj narudžbenice, Datum narudžbenice, Za naručioca, PIB izdavača) Stavka narudžbenice (Broj narudžbenice, Rb. stavke narudžbenice, Količina, PIB izdavača, Broj kataloga, Rb. stavke kataloga)

85 Relacioni model Prijemnica (Broj prijemnice, Datum prijemnice, Robu primio, Broj narudžbenice) Stavka prijemnice (Broj prijemnice, Rb. stavke prijemnice, Primljena količina, Broj narudžbenice, Rb. stavke narudžbenice) Faktura (PIB izdavača, Broj fakture, Datum fakture, Opis fakture, Iznos fakture, Rok plaćanja, Broj prijemnice) © Drakulic R., 2013.

86 Relacioni model Izveštaj (Broj izveštaja, Datum izveštaja, Stanje na računu, Komentar) Stavka izveštaja (Broj izveštaja, Rb. stavke izveštaja, Tip promene, Datum promene, Iznos) Nalog za plaćanje (Broj naloga, Iznos, Datum naloga, Nalog izdao, PIB izdavača, Broj fakture, Broj izveštaja, Rb. stavke izveštaja) Član (Broj članske karte, Prezime i ime člana, JMBG, Adresa, Datum učlanjenja-obnove članstva) Članarina (Broj izveštaja, Rb. stavke izveštaja, Broj članske karte) © Drakulic R., 2013.

87 Relacioni model Publikacija (Šifra publikacije, Naslov publikacije, ISBN, Godina izdanja, PIB izdavača) Zaduženje (Broj članske karte, Broj zaduženja, Datum zaduženja, Šifra publikacije) Na zaduženju kod (Broj članske karte, Šifra publikacije) Autor (Šifra Autora, Naziv autora) Napisao (Šifra Autora, Šifra publikacije, Pozicija Autora) © Drakulic R., 2013.


Скинути ppt "SSA: Informacioni sistem biblioteke (deo)"

Сличне презентације


Реклама од Google