Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Дистрибуција и права коришћења програмских производа

Сличне презентације


Презентација на тему: "Дистрибуција и права коришћења програмских производа"— Транскрипт презентације:

1 Дистрибуција и права коришћења програмских производа
Дистрибуција и права коришћења програмских производа

2 Већина софтверских производа се не продаје, већ произвођачи корисницима продају право на коришћење.
Услови коришћења софтвера се регулишу правним документом који се назива лиценца (енг. licence). Програм треба да има: гаранцију да ће сваки задатак за који је намењен урадити без грешке, упутство за коришћење, рок употребе, подршку кориснику и обуку за коришћење.

3 софтверски производи власнички софтвер (proprietary software)
слободни софтвер (free software) Слободан софтвер је обично отвореног кода (open sorce) и постоје посебне лиценце (нпр. GNU GPL) Софтвер који није регулисан никаквим лиценцама се назива софтвер у јавном власништву (public domain) Постоје комерцијални и бесплатни програми. Напомена: слободан софтвер није исто што и бесплатан софтвер

4 Шта је пиратерија? Термин "софтерска пиратерија" покрива различите активности: нелегално копирање програма, фалсификовање и дистрибуцију сотвера - чак и размену програма са пријатељима. Познавање свих канала софтверске пиратерије изузетно је важно, не само због задовољавања законских прописа, већ и да бисмо спречили појаву већих економских проблема као што је изгубљена зарада... и изгубљена радна места.

5 Два најчешћа облика софтверске пиратерије су:
Копије крајњих корисника: пријатељи позајмљују дискове једни другима, или организације пријављују мањи број инсталираног софтвера. Фалсификовање: разни начини дуплирања и дистрибуирања нелегално копираног софтвера.

6 Да ли је тачна ова тврдња?
Размена софтвера међу пријатељима је занемарљива и то не може да се мери са оним што раде фалсификатори на велико. Погрешно. Обе активности крше закон о интелектуалним својинама и представљају озбиљан ризик за кориснике софтвера, укључујући ту и вас!!!

7 Интернет пиратерија Интернет пиратерија подразумева употребу Интернета за илегално копирање и неовлашћену дистрибуцију софтвера. Интернет може да се користи за све или само за неке операције, укључујући рекламирање, понуду, набавку и дистрибуцију пиратизованог софтвера.

8 Међународна организација водећих произвођача и продаваца софтвера, процењује да постоји 840,000 интернет сајтова који продају нелегални софтвер. Многи корисници који купе софтвер преко Интернета заправо никада и не добију робу коју су платили. Други, опет, не могу да поврате уложени новац након што су открили да је софтвер који су купили фалсификован. Непоштене Интернет фирме често муњевито нестају, остављајући за собом стотине незадовољних муштерија.

9 Како пиратерија угрожава вас?
Пиратизовани софтвер наноси штету свима - програмерима, продавцима и нарочито корисницима софтвера.

10 Зашто користити легалан софтвер?
Гаранција и приступ документацији везаној за купљени софтвер Техничка подршка доступна 24 сата Могућност ажурирања и надоградње Смањен утицај вируса Уштеда кроз инвестицију у куповину софтвера Познато је да коришћење пиратског софтвера узрокује честе поправке, поновне инсталације и сл. Поред свега наведеног, треба имати на уму да је коришћење нелегалног софтвера противзаконито и да Закон овакво понашање сматра повредом права интелектуалне својине.


Скинути ppt "Дистрибуција и права коришћења програмских производа"

Сличне презентације


Реклама од Google