Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Целобројно и реално дељење

Сличне презентације


Презентација на тему: "Целобројно и реално дељење"— Транскрипт презентације:

1 Целобројно и реално дељење

2 Целобројно и реално дељење
У већини програмских језика разликују се два облика дељења: реално и целобројно. Резултат (количник) реалног дељења је реалан број (на пример, када се 13 реално дели са 4, добија се количник 3,25), док је код целобројног дељења количник увек цео број, при чему је могуће да постоји и целобројни остатак (на пример, када се 13 целобројно дели са 4, добија се количник 3 и остатак 1).

3 Реално дељење Реалним дељењем се могу делити и реални и цели бројеви, а резултат је реалан број. На пример, ако се користи реално дељење тада је 7,5 : 2,5 једнако 3 док је 5 : 2 једнако 2,5. Реално дељење се у језику Python3 обележава знаком /. Тако је вредност израза 7.5/2.5 једнака 3.0.

4

5 Решење skok1 = 8.12 skok2 = 8.23 skok3 = 8.17 prosek = (skok1 + skok2 + skok3) / 3 print(prosek)

6

7

8 Целобројно дељење Целобројно дељење обично подразумева дељење целих бројева и као резултат се одређују целобројни количник и остатак при дељењу. На пример, ако се целобројно деле бројеви 14 и 3 тада се добија целобројни количник 4 и остатак 2. У језику Python3 операција целобројног дељења се означава са  //, а операција израчунавања остатка при дељењу се означава са %.

9

10


Скинути ppt "Целобројно и реално дељење"

Сличне презентације


Реклама од Google