Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Висока пословна школа струковних студија НОВИ САД

Сличне презентације


Презентација на тему: "Висока пословна школа струковних студија НОВИ САД"— Транскрипт презентације:

1 Висока пословна школа струковних студија НОВИ САД
Висока пословна школа струковних студија НОВИ САД Рачуноводство банака и других финансијских институција Doc. dr Јован Вукашиновић

2 Увод у предмет Садржај – тематске целине Наставне јединице
Циљеви предмета Уџбеници и други материјали за припрему испита Вежбе Начин формирања оцене

3 Циљеви предмета Разумевање структуре и садржаја финансијских извештаја банака; Разумевање општих правила признавања, мерење, приказивања и обелодањивања најважнијих финансијских инструмената које срећемо у банкарском пословању (готовина, кредити, депозити, хартије од вредности); Разумевање ризика којима се банка излаже у свом пословању и начина на који се ти ризици приказују и обелодањују у финансијским извештајима; Упознавање са регулативом финансијског извештавања банака. Упознавање са системом интерних контрола у банкама.

4 Садржај – тематске целине
Пет тематских целина: Банка као предузеће и природа банкарског пословања. Карактеристике савременог рачуноводства банака. Финансијско рачуноводство банака. Управљачко рачуноводство банака. Системи рачуноводственог надзора

5 Уџбеници и други материјали за припрему испита
Уџбеници: “Банкарско рачуноводство” проф. др Јозефина Беке-Тривунац проф. Др Радојко Лукић

6 Начин формирања оцене Активност Допринос
Активност Допринос ТЕСТ 1 - први колоквијум (првих 50% градива) ТЕСТ 2- други колоквијум (других 50% градива) ТЕСТ 3 - завршни испит (укупно градиво) Семинарски рад Присуство часовима предавања и вежбама Укупно:

7 ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ

8 ШТА ЈЕ СВРХА ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАВАЊА ?
ШТА ЈЕ СВРХА ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАВАЊА ? Данас је готово општеприхваћено да је примарна сврха финансијског извештавања корисност на будућност усмерених одлука,схваћених као избор између алтернативних токова акција.

9 ШТА ЈЕ СВРХА ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАВАЊА?
ШТА ЈЕ СВРХА ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАВАЊА? Потреба за одговарајућим регугулисањем комплексне проблематике финансијског извештавања објашњава се неспособношћу слободног функционисања тржишта да обезбеди оптимално решавање проблема финасијског извештавања.

10 КАКВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ТРЕБА ДА ОБЕЗБЕДИ ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ?
Финансијско извештавање треба да обезбеди информације корисне за доношење: - рационалних инвестиционих и кредитних одлука, - одлука о процени износа, времена и степена извесности токова готовине, - о економским ресурсима и праву на њих, - о перформансама пословања банака у току одређеног периода, - о томе како менаџмент испуњава своју управљачку одговорност према власницима, - да пружи објашњења и интерпретације које ће помоћи корисницима разумевање обезбеђених финансијских информација итд.

11 Квалитет рачуноводствене информације
Најбитнија одлика информације је њен квалитет. Информација је вредна онолико колико доноси потенцијалну корист и смањује ризик од остваривања губитка услед њеног непостојања.

12 Одлике квалитетне информације
То је скуп: ТАЧНОСТИ – поуздано и што прецизније обавештавање корисника информација на бази расположивих чињеница, КВАНТИТЕТА – треба да задовоље одговарајући број, квантитет информација и то не само да се на основу тога опише стање већ да придонесе доношењу адекватних одлука, РЕЛЕВАНТНОСТИ – допринос информације остварењу неког унапред дефинисаног циља, релевантна је она информација коју карактерише вредност предвиђања, релевантна информација се односи на будуће време,

13 Одлике квалитетне информације
БЛАГОВРЕМЕНОСТИ – то су само оне информације које су расположиве у тачно одређеном тренутку, када је потребно донети одлуку, ЈЕДНОСТАВНОСТИ – релативно лако разумевање информације, да је прихватљива свим корисницима, САГЛАШЉИВОСТИ – да се информација лако преноси и да се обавља потребна комуникација између корисника информација (нивоа одлучивања).

14 Однос вредности и старости информације

15 Цена информације John Caspari је давне године вредност информације дефинисао као додатни профит који се може стећи или губитак који се може избећи уколико се одређена информација употреби. Цена информације се математички може приказати на следећи начин: Ek К = где је: T K – коефицијент корисности информације Ек – Ефекат користи од информације информације Т – Трошкови прикупљања, обраде и презентовања информација

16 Цена информације Информација треба да буде произведена изнад тачке где се гранични трошкови изједначавају са граничним користима. Када је К мања од 1, трошкови су већи од ефеката, па се у овом случају не препоручује прикупљање информација; Када је К већа или једнака 1 тада је прибављање информација препоручљиво.

17 Фундаментална питања на којима се заснива финансијско извештавање
То су: 1) Корисници финансијских информација ( њихово идентификовање), 2) Сврхе( циљеви) финансијског извештавања, 3) Квалитативне карактеристике финансијских информација, 4) Елементи( главне билансне позиције) финансијских извештаја, 5) Имплементирани рачуноводствени принципи и 6) Детаљне рачуноводствене праксе и поступци.

18 Рачуноводствена регулатива
Рачуноводствена регулатива може бити тројака и то: 1) Законска, 2)Професионална – на бази рачуноводствених начела и стандарда и 3)Интерна - на бази интерних правила банака и других предузећа о рачуноводству.

19 Рачуноводствена регулатива
Законом о рачуноводству и ревизији у нашој земљи прописано је да су правна лица и предузетници дужни да вођење пословних књига, признавање и процењивање имовине и обавеза, прихода и расхода, састављање, приказивање, достављање, обелодањивање и ревизију финансијских извештаја, као и интерну ревизију, врше у складу са законском, професионалном и интерном регулативом( члан 2)

20 Законска регулатива Законска регулатива обухвата директиве, законе и подзаконска акта којима се уређују битна питања из рачуноводства. Реч је о нормама које прописују надлежни органи односно о законским прописима иза којих принуда државе.

21 Законска регулатива Проблематика финансијског извештавања у нашој земљи је регулисана поменутим Законом о рачуноводству и ревизији из 2006.године( са изменама у 2010 и 2011.години).

22 Законска регулатива Одредбе Закона о рачуноводству и ревизији у погледу обавезе вођења пословних књига, признавања и процењивања имовине и обавеза, прихода и расхода састављања, приказивања, достављања, обелодањивања и обраде годишњих финансијских извештаја односе се на привредна друштва, задруге, банке и друге финансијске организације, друштва за осигурање, даваоце финансијског лизинга, добровољне пензијске фондове, друштва за управљање добровољним пензијским фондовима, инвестиционе фондове и друштва за управљање инвестиционим фондовима, берзе и брокерско-дилерска друштва и друга правна лица( члан 1.).

23 Законска регулатива Под законском регулативом подразумевају се закони и подзаконски прописи који се доносе за извршавање овог закона као што су: Закон о рачуноводству и ревизији Закон о Народној банци Закон о привредним друштвима Закон о ПДВ

24 Законска регулатива Правилник о контном оквиру и садржини рачуна у контном оквиру за привредна друштва, задруге, друга правна лица и предузетнике, Правилник о контном оквиру за и садржини рачуна у контном оквиру за банке и друге финансијске организације, Правилник о начину и роковима вршења пописа и усклађивања књигоговодственог са стварним стањем итд.

25 Законска регулатива Редовне годишње финансијске извештаје банке и друга предузећа састављају са стањем на дан текуће године ( члан 24 Закона о рачуноводству и ревизији) и достаљају Агенцији за привредне регистре ( члан 30.Закона) најкасније до краја фебруара текуће године.

26 Законска регулатива Банке су дужне да доставе и порески биланс надлежној Пореској управи и годишњи финансијски извештај до 10.марта по Закону о ПДВ. И Закон о банкама( члан 50) обавезује банке да воде пословне књиге и рачуноводствену евиденцију и да годишње финансијске извештаје, припреме са садржајем и у облику који су утврђени законом којим се уређују рачуноводство и ревизија Народне банке Србије.

27 Законска регулатива Осим тога, банка је дужна да, ради процене финансијског стања банке и њених подређених друштава, на појединачној и консолидованој основи, припреми и Народној банци Србије поднесе извештаје који се односе на: - управљање банком, - на пословање организационих структура, - планиране пословне активности, - ликвидност, солвентност и профитабилност банке и њених подређених друштава.

28 Професионална регулатива
Ова регулатива обухвата норме у виду стандарда и кодекса прописане од стране професионалних рачуноводствених асоцијација.У питању су одређене конвенције рачуноводствене струке иза којих стоји професионална и етичка принуда.

29 Професионална регулатива
Под професионалном регулативом подразумевају се: - Оквир за припремање и приказивање финансијских извештаја, - Међународни рачуноводствени стандарди – МРС (International Accounting Standards – IAS), односно Међународни стандарди финансијског извештавања – МСФИ (International Financial Reporting Standards – IFRS), -Тумачења која су саставни део стандарда, - Међународни стандарди ревизије – МСР (International Standards on Auditing – ISA) и - Кодекс етике за професионалне рачуновође (Code of Ethics for Professional Accountants.

30 Професионална регулатива-Оквир за припремање и приказивање финансијских извештаја
Оквир за припремање и приказивање финансијских извештаја усвојен је од стране Одбора за Међународне рачуноводствене стандарде ( IASB) 2001.године. Оквир се бави : - циљем финансијских извештаја, - квалитативним карактеристикама које одређују корисност информација у финансијским извештајима, -дефиницијом, приказивањем и одмеравањем елемената од којих су састављени финансијски извештаји и -концептима капитала и одржања капитала.

31 Професионална регулатива-МСФИ
МСФИ доноси Одбор за Међународне рачуноводствене стандарде (IASB) са седиштем у Лондону и до данас је објављено 8 МСФИ. МСФИ се развијају кроз формални систем одговарајућих процеса и консултација на међународном нивоу.

32 Професионална регулатива-МСФИ
МСФИ постављају захтеве за признавање, одмеравање, презентацију и обелодањивање који се односе на трансакције и догађаје битне за општу намену финансијских извештаја, а могу поставити и захтеве за трансакције и догађаје који се претежно јављају у одређеним привредним гранама.

33 Професионална регулатива-МСФИ
Примењују се на све финансијске извештаје опште намене оних енитета чије је деловање усмерено на остваривање добити, а то су они ентитети који су укључени у комерцијалне, индустријске , финансијске и сличне активности.

34 Професионална регулатива-МСФИ
Шта обухвата термин финансијски извештај? Према МСФИ то је целокупан или сажети низ финансијских извештаја састављених за одређени краћи или годишњи период као и минимум садржаја( података) комплетираних финансијских извештаја. Целокупан низ финансијских извештаја обухвата биланс стања, биланс успеха, извештај који приказује све промене на капиталу, извештај о токовима готовине , и рачуноводствене политике и објашњења( напомене уз финасијске извештаје).

35 Професионална регулатива-МРС
Усвајање стандарда финансијског извештавања проистекло је из потребе за хармонизацијом финансијског извештавања на глобалном нивоу као заједничким језиком који се користи на свим светским тржиштима капитала. Циљ рачуноводствених стандарда јесте и да се обезбеди једнообразност финансијских извештаја и упоредивост информација различитих ентитета у истом временском периоду или једног ентитета у различитим временским периодима.

36 Професионална регулатива-МРС
Полазиште за утврђивање рачуноводствених станадрда чине рачуноводствена начела која одређују основну концепцију рачуноводства. Рачуноодствени станадрди у ствари представљају разраду рачуноводствених начела у погледу метода обухвата и обраде рачуноводствених података, формирања рачуноводствених информација и њиховог презентовања екстерним корисницима.

37 Професионална регулатива-МРС
Рачуноводствени стандарди представљају установљена меродавна правила у циљу ефикасног обављања рачуноводствених активности. Рачуноводствени стандарди су усаглашени критеријуми о томе шта је правилан поступак у датој ситуацији и служе као путоказ ка истини, поштењу и фер поступању.

38 Професионална регулатива-МРС
У стручној литератури присутна је подела рачуноводствених стандарада на националне ( на пример:US –GAAP, UK- GAAP) и и међународне. Наша земља нема своје рачуноводствене стандарде већ је прихватила МРС.

39 Професионална регулатива-МРС
Као и МСФИ, Међународне рачуноводствене стандарде доноси Одбор за Међународне рачуноводствене стандарде (IASB) и до данас је усаглешен и објављен 29 МРС.

40 Професионална регулатива-МРС
Рачуноводствени стандарди представљају обавезујућа правила и упутства о начину рачуноводственог обухватања трансакција и састављању и приказивању финансијских извештаја. Сваки МРС је подељен на параграфе или делове( ставове).На почетку сваког стандарда дају се дефиниције израза који се у њему користе.

41 Професионална регулатива-МРС
Уз сваки стандард налазе се и одговарајуће смернице и објашњења за њихову примену. Поред стандарда постоје и њихова тумачења која даје Комитет за тумачења међународног финансијског извештавања.Тумачења нису МРС али је њихова примена обавезујућа за оне који примењују МРС.

42 Професионална регулатива-МРС
Циљ примене МРС је обезбеђење квалитетних финансијских извештаја предузећа и банака и њихове упоредивости са њиховим финансијским извештајима из претходних обрачунских периода или са финансијским извештајима других предузећа и банака без обзира где се они налазе.

43 Професионална регулатива-МРС
МРС се баве: 1)Признавањем, 2)Вредновањем , 3)Приказивањем и 4)Обелодањивањем у вези са ставкама из финансијских извештаја.

44 Професионална регулатива-МРС
Признавање је одређивање да ли се нека ставка ( трансакција) може наћи у неком од финансијских извештаја( билансу стања, билансу успеха, извештају о новчаним токовима итд. , и у ком ком временском периоду. Вредновање( мерење) подразумева одређивање висине ставки у финансијским извештајима( износа трансакције).

45 Професионална регулатива-МРС
Под приказивањем ( презентовањем) се подразумева физичко приказивање ставки( средстава, обавеза, капитала, прихода и расхода) било у финансијским извештајима или у напоменама уз финансијске извештаје. То приказивање може да буде у облику табела као што су на пример обрасци биланса стања, биланса успеха, извештаја о новчаним токовима или у текстуалној форми. Обелодањивање ( објављивање) је давање писаних образложења о финасијским полтикама и ставкама исказаним у финасијским извештајима.

46 ИНТЕРНА РЕГУЛАТИВА Под интерном регулативом подразумевају се општи акти које доноси правно лице, односно предузетник а који садрже посебна упутства и смернице за вођење пословних књига, рачуноводствену политику за признавање, процењивање имовине и обавеза, прихода и расхода, упутства и смернице за усвајање, достављање и обелодањивање финансијских извештаја.

47 ИНТЕРНА РЕГУЛАТИВА Поред тога, интерна регулатива се бави и другим питањима вођења пословних књига и састављања финансијских извештаја за која је Законом о рачуноводству и ревизији прописано да се уређују општим актом правног лица, односно предузетника, у складу са законском и професионалном регулативом.

48 ИНТЕРНА РЕГУЛАТИВА Интерна регулатива се бави специфичним питањима везаним за конкретне околности банке као што је на пример: -циркулација књиговодствене документације, -инвентарисање средстава и извора средстава, -изградња аналитичког контног плана, - организација интерне рачуноводствене контроле,

49 ИНТЕРНА РЕГУЛАТИВА - методе отписивања фиксних средстава,
ИНТЕРНА РЕГУЛАТИВА - методе отписивања фиксних средстава, - уређивање интерних рачуноводствених контролних поступака, - утврђивање рачуноводствене политике, - одређивање лица која су одговорна за законитост и исправност настанка пословне промене и састављање и контролу рачуноводствених исправа о пословној промени, - уређивање кретања рачуноводствених исправа и утврђивање рокова за њихово достављање на даљу обраду итд.

50 ИНТЕРНА РЕГУЛАТИВА Поменута и друга питања банка регулише посебним интерним актом или, пак, јединственим Правилником о рачуноводству. При свему овоме посебна пажња треба да се посвети избору одговарајућих рачуноводствених политика приликом признавања, мерења ( одређивања основице за вредновање) и процењивање позиција финансијских извештаја. Примењене рачуноводствене политике се обавезно приказују у напоменама уз финансијске извештаје.

51 ИНТЕРНА РЕГУЛАТИВА Према начелу конзистентности , једном одабране и усвојене рачуноводствене политике од стране банке треба да се примењују конзистентно из периода у период што значи да не треба да се мењају без оправданог разлога што је у функцији обезбеђења упоредивости информација. Свака промена рачуноводствене политике треба да буде обелодањена у години у којој је учињена заједно са разлозима и ефектима исте.

52 МРС ПОСЕБНО БИТНИ ЗА БАНКЕ
МРС ПОСЕБНО БИТНИ ЗА БАНКЕ Банке су, као што је већ наглашено, дужне да примењују одредбе МСФИ који укључује и МРС.Не постоји ниједан МРС који се бави само банкама ( раније, до његовог укидања је то био МРС 30 Обелодањивање у финансијским извештајима банака и сличних финансијских институција). Од до данас усвојених и објављених МРС, осим МРС Финансијски инструменти: презентација и МРС Финансијски инструменти: признавање и одмеравање, неки имају веће а неки мање значење о чему ће бити речи у наредним излагањима.

53 Професионална регулатива-Базелски споразум I I ( BASEL ACCORD I I ).
Споразум базира на три међузависна концепта регулаторне и тржишне дисциплине и то: -минимуму капиталне адекватности( калкулација и мерење кредитног, тржишног и оперативног ризика), -контролној функцији и -тржишној дисциплини.

54 Професионална регулатива-Базелски споразум I I ( BASEL ACCORD I I ).
Споразум даје могућност банкама да се у зависности од ризичног портфолиа утврди висина потребног капитала, пружа нов методолошки приступ за мерење изложености ризику, прописује квантитативни стандард од минимум 8% адекватности капитала, потенцира значај улоге националних контролора, захтева да банке јавно презентују висину капиталних трошкова као и процедуре и механизме за конролу ризика итд.

55 РАЧУНОВОДСТВЕНА НАЧЕЛА
Рачуноводствена начела одређују основне карактеристике и концепцију рачуноводства.То су правила која се користе за дефинисање глобалних рачуноводствених категорија( имовине, обавеза, капитала, прихода и расхода). Рачуноводствена начела се уграђују у рачуноводствене методе и поступке како би се осигурао квалитет излазних информација.

56 РАЧУНОВОДСТВЕНА НАЧЕЛА
Основна рачуноводствена начела су: -начело двостраног обухватања пословних промена ( догађаја) -начело пословног ентитета(захтев да се имовина уложена у пословањеобухвата одвојено од остале имовине власника и повериоца) ,

57 РАЧУНОВОДСТВЕНА НАЧЕЛА
-начело континуитета пословања( going concern principle- предузеће односно банка се оснива на трајној основи, да се пословна активност обавља трајно),

58 РАЧУНОВОДСТВЕНА НАЧЕЛА
-начело новчаног мерила( све основне рачуноводствене категорије имовина,обавезе, капитал, приходи и расходи) морају изразити у новцу , -начело стварног односно историјског трошка( имовина се се у пословним књигама и билансу стања исказује у висини новчаног издатка учињеног ради његовог стицања),

59 РАЧУНОВОДСТВЕНА НАЧЕЛА
- начело узрочности( захтев да једном обрачунском периоду буду додељени само они приходи и расходи који се на њега односе) и -начело опрезности( захтев да се имовина и финснсијски резултат опрезно одмере- имовину треба исказати највише по набавној вредности односно цени коштања, а ако су стварне тржишне цене ниже тада њих користити) .

60 РАЧУНОВОДСТВЕНА НАЧЕЛА
Начела уредног књиговодства представљају захтеве или правила према којима се пословни људи управљају код вођења пословних књига, инвентарисања, састављања инвентара и биланса да би овим рачунским средствима и инструментима могли да испуне постављене циљеве. Начела уредног књиговодства се могу посматарати са материјалног и формалног аспекта.

61 НАЧЕЛА УРЕДНОГ КЊИГОВОДСТВА
НАЧЕЛА УРЕДНОГ КЊИГОВОДСТВА Књиговодство је исправно са материјалног аспекта уколико : - су сви стварно настали пословни догађаји на средствима, изворима средстава, приходима и расходима евидентирани( прокњижени) у пословним књигама банака и предузећа на одговарајућим рачунима( начело потпуности), - су пословни догађаји тачно прокњижени( начело истинитости), - нису прокњижени пословни догађаји који нису ни настали(начело истинитости),

62 НАЧЕЛА УРЕДНОГ КЊИГОВОДСТВА
НАЧЕЛА УРЕДНОГ КЊИГОВОДСТВА - су инвентаром обухваћени сви имовински предмети( начело потпуности), - вредновање привредних добара у инвентару одговара одговара важећим прописима и начелима и -су све стварно настале пословне промене у књиговодству евидентиране у најкраћем могућем року по могућности одмах по њиховом настанку( начело ажурности),

63 НАЧЕЛА УРЕДНОГ КЊИГОВОДСТВА
НАЧЕЛА УРЕДНОГ КЊИГОВОДСТВА Књиговодство је исправно са формалног аспекта уколико : - је књижење у пословним књигама извршено на неком од живих језика, - су пословне књиге повезане, - уколико нема остављених међупростора на местима која служе за уписивање, - се првобитна књижења не бришу, не мењају и не чине нечитљивим и -су сачуване пословне књиге и документација.


Скинути ppt "Висока пословна школа струковних студија НОВИ САД"

Сличне презентације


Реклама од Google