Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

KRITIČKI OSVRT NA POSTOJEĆU REGULATIVU IZ DOMENA protiveksplozijskE zaštitE SA SMJERNICAMA i prijedlozima za ODRŽAVANJE potrebne sigurnosti u PROSTORIMA.

Сличне презентације


Презентација на тему: "KRITIČKI OSVRT NA POSTOJEĆU REGULATIVU IZ DOMENA protiveksplozijskE zaštitE SA SMJERNICAMA i prijedlozima za ODRŽAVANJE potrebne sigurnosti u PROSTORIMA."— Транскрипт презентације:

1 KRITIČKI OSVRT NA POSTOJEĆU REGULATIVU IZ DOMENA protiveksplozijskE zaštitE SA SMJERNICAMA i prijedlozima za ODRŽAVANJE potrebne sigurnosti u PROSTORIMA UGROŽENIM EKSPLOZIVNOM ATMOSFEROM U bosni i hercegovini Mr. Jusuf Delić, dipl.ing.el.teh. Mr. Goran Tešanović, dipl.ing.maš. Goran Mrkaja, dipl.ing.el.tehn. Fruška Gora 06. i

2 UVOD Rad ima za cilj da ukaže na dio problematike kroz koji je u svom radu prošla Ex-Komisija BiH, a koji su posljedica nepoštivanja važeće i nedostatka nove regulative te procedura kojima se rješava koncept uvoza PEx kao i nedostatka stručnog kadra angažovanog na poslovima održavanja datih uređaja.

3 UVOD U procesima gdje može doći do pojave zapaljivih plinova, para i maglica, koji miješani sa zrakom stvaraju eksplozivne smjese kao i nataložene ili u zraku uzvitlane prašine je dozvoljeno korištenje uređaja koji ne smiju biti uzročnici palenja. Za takve uređaje se traži da budu protiveksplozijski zaštićeni i oni zaslužuju poseban tretman polazeći od projektovanja, proizvodnje, ispitivanja i montaže do održavanja i opravke.

4 UVOD Svaki protiveksplozijski zaštićeni uređaj, bez obzira što je proizveden po posebnom standardu kojim se obezbjeđuje odgovarajuća konstrukcija za protiveksplozijsku zaštitu, se mora, u pripremi proizvodnje (kao novi tip uređaja) tako i u serijskoj proizvodnji, certificirati (atestirati-potvrditi) od posebnog tijela koje je ovlašteno za davanje certifikata.

5 UVOD Bosna i Hercegovina, nastala raspadom Jugoslavije, se susreće sa ovim problemom od samog početka. U neosporivim činjenicama kada su u zemljama članicama Evropske unije obavezujuće dvije ATEX Direktive (proizvođačka i korisnička) kojima su regulisane oblasti iz domena protiveksplozijske zaštite, Bosna i Hercegovina živi i radi na naslijeđenim propisima i standardima koji oni prozivaju. S obzirom na značaj ove problematike u sklopu Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine je formirana Ex-Komisija BiH s osnovnom zadaćom certificiranja protiveksplozijski zaštićenih uređaja namijenjenih za upotrebu u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom.

6 ZAKONSKE OSNOVE I OBIM RADA Ex-KOMISIJE
Ex-Komisija je imenovana Rješenjem broj: 01/ od godine izdatim, shodno članu: 48. Zakona o standardizaciji («Službeni list RBiH», br. 13/94), od strane direktora Zavoda, odnosno Instituta za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH. U sastav ove Komisije su imenovana stručna lica iz oblasti protiveksplozijske zaštite stim da među njima, tada pa i danas, nema predstavnika korisnika niti proizvođača, što obezbjeđuje neutralnost (po kriterijima S-Komisije bivše SFRJ). Ovisno o složenosti i obimu poslova otvorena je mogućnost angažovanja eksperta iz predmetne problematike. Reorganizacija Ex-Komisije je nametnuta odlascima njenih članova u penziju te je Rješenjem o imenovanju članova Ex-Komisije BiH, broj: /17 od godine imenovana u novom sastavu. Rješenje je izdato na osnovama člana 61. stav 2 Zakona o upravi (“Službeni glasnik BiH”, broj 32/02 i 102/09) i člana 9. stav 2, a u vezi sa članom 2. stav 1. Zakona o osnivanju Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, broj 44/04).

7 Mjesto Ex-Komisije u BAS-u
U industrijski razvijenim zemljama svi uređaji iz predmetne problematike stoje pod kontrolom države. Tako je bilo i u bivšoj Jugoslaviji u kojoj je godine formirana “Komisija za ispitivanje S-uređaja” kao državna komisija, pod kraćim nazivom “S-Komisija”. Slijedeći ovu tradiciju, a poučeni velikim katastrofama među kojima je i rudarska nesreća u jami “Dobrnja-Jug” godine, Rješenjem direktora Zavoda, odnosno Instituta, za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH 1996 godine formirana je Ex-Komisija kao njeno stalno stručno tijelo. Angažovana je prvenstveno na ispitivanju i certificiranju električnih uređaja koji se koriste u prostorima ugroženim od eksplozivnih smjesa zapaljivih gasova, para zapaljivih tečnosti i zapaljivih prašina sa vazduhom, ali rješava i sve druge probleme vezane za ovu problematiku, bilo u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom ili na nadzemnim mjestima.

8 OBIM RADA Ex-KOMISIJE Od 7. članova Ex-Komisije BiH, koje danas broji ovo tijelo dvojica su stalno zaposleni u Institutu za standardizaciju. Komisija obavlja sljedeće poslove: Organizuje pregled i ispitivanja električnih i neelektričnih uređaja domaće i strane proizvodnje koji se namjeravaju koristiti u prostorima ugroženim od eksplozivnih smjesa na nadzemnim mjestima i u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom, a u cilju njihovog certificiranja, Vrši pregled i ocjenjivanje tehničke dokumentacije za Ex uređaja koje proizvođači namjeravaju certificirati, Vrši izradu certifikata za uređaje koji zadovoljavaju propisane uslove za rad u prostorima ugroženim eksplozivnim smjesama i opasnom prašinom, a na bazi rezultata ispitivanja, pregleda sistema kvaliteta proizvodnje i svoje stručne ocjene, Daje stručna mišljenja Institutu o tehničkoj opremljenosti i kadrovskoj osposobljenosti laboratorija u cilju sticanja ovlaštenja za ispitivanje protiveksplozijski zaštićenih uređaja,

9 OBIM RADA Ex-KOMISIJE Daje stručna mišljenja o tehničkoj i kadrovskoj osposobljenosti radionica za popravak Ex uređaja, Daje saglasnosti za programe obrazovanja iz domena protiveksplozijske zaštite te učestvuje u obrazovanju kadrova koji rade na projektovanju, nadzoru, proizvodnji, ispitivanju, montaži, korištenju i popravci Ex uređaja i postrojenja koji se koriste u ugroženim prostorima, Vrši pregled Elaborata o zonama opasnosti sa procjenom rizika te na bazi istih izdaje prateća Stručna mišljenja, Vrši pregled i daje Stručna mišljenja na projektnu dokumentaciju vezanu za problematiku iz domena protiveksplozijske zaštite, Prati razvoj međunarodnih standarda i propisa iz područja protiveksplozijske zaštite i učestvuje u izradi standarda, propisa i drugih dokumenata za potrebe BiH, Učestvuje u pregledu i ocjeni instaliranih uređaja u rudnicima, energetskim i industrijskim postrojenjima ugroženim eksplozivnim smjesama, Predlaže Institutu stručnjake za učešće u radu tijela međunarodnih organizacija u području protiveksplozijske zaštite i Daje doprinos provođenju i unapređenju važećih propisa i standarda iz područja protiveksplozijske zaštite.

10 OBIM RADA Ex-KOMISIJE Može se reći da se rad Ex-Komisije odvijao u složenim uslovima. Upravo zbog toga su iznalažena rješenja kako u postojećoj situaciji poštivati ono što moramo, a voditi računa da će ova država kad-tad biti dio EU zajednice. Sve je podređeno sigurnosti, a što znači novi uređaji su mogli biti izrađeni shodno zahtjevima ATEX Direktive i standarda koji nju prate. Stari uređaji su dio posebne priče koja se potencira uslovljavanjem Tehničkog nadzora kao opsežnog, odgovornog i nimalo lakog posla. Pregled uređaja koji su predmet certificiranja je zasnovan na vizuelnoj kontroli, što znači dobro poznavanje koncepta protiveksplozijske zaštite.

11 OBIM RADA Ex-KOMISIJE Rad Komisije je neprofitabilan i odvija se na sjednicama za koje se pripremaju analize izvještaja o provedenim pregledima i ispitivanjima kao i materijalima iz dnevnog rada, a na bazi kojih se donose konačne odluke. Način rada Ex-Komisije je regulisan Poslovnikom o radu Ex-Komisije odobrenim od strane direktora Instituta. Ovim aktom su utvrđena i: Osnovna načela o djelokrugu rada i realizacije poslova iz područja protiveksplozijske zaštite električnih i neelektričnih uređaja u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i na nadzemnim mjestima ugroženim od eksplozivnih smjesa, Sastav i članstvo u Ex-Komisiji, Postupak organizovanja i sazivanja sjednica, sastanaka i savjetovanja, Prava i dužnosti članova Ex-Komisije, Postupak usaglašavanja i donošenja zaključaka i Obavljanje svih poslova koji su od značaja za Ex-Komisiju.

12 OBIM RADA Ex-KOMISIJE Od osnivanja do danas je održano 78 redovnih sjednica Ex-Komisije. Prije dvije godine je započeo postupak rekonstrukcije i akreditacije ovog tijela. U dosadasnjem radu je od strane ove komisije izvrseno tipsko certificiranje proizvođača iz: Poljske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Njemačke, Francuske, Škotske, Češke Republike, Engleske i Švedske. Od domaćih proizvođača certificiranjem su bili obuhvaćeni Ventilacione cijevi (proizvođač: SSAM PLAST-Jelah), Kablovske uvodnice (proizvođač: TEP-LIGHT-Tuzla), Vrećice izrađene od PELD materijala namijenjene za izradu patrona za privredni eksploziv (proizvođač: Variplast-Gračanica), Polietilenske cijevi namijenjene za zaštitu kablova i transport fluida (proizvođač: ZIM-PLAST-Gračanica) i Plastične cijevi namijenjene za transport fluida (proizvođač: Bosnaplast-Sarajevo).

13 ZAKONSKE OSNOVE I OBIM RADA Ex-KOMISIJE
Pojedinačnim certificiranjem je obuhvaćen velik broj uređaja i opreme, a po zahtjevima proizvođača, uvoznika i korisnika. Certificiranjem su obuhvaćeni pretežno uređaji i oprema namijenjeni za rudnike te manji dio za nadzemna mjesta (proizvođači automata za pretakanje goriva proizvod TOKHEIM, Š&B i Dresser Wayne te korisnici, bivši OMV-Sarajevo, DELTA PETROL-Kakanj i ELMONT-Žepče kao i uređaji instalirani u tehnološkim procesima firmi BIMAL (uključujući Šećeranu i Žitopromet), GIKIL - Lukavac, Arcelor Mittal-Zenica, Termoelektrane “Tuzla” i “Kakanj” te Rafinerija-Brod. U prosjeku je godišnje rješavano cca 200 zahtjeva. Pri tome je od proizvoda tipski certificirano, od pojedinačno te obrađeno od Stručnih mišljenja.

14 ZAKONSKE OSNOVE RADA Ex-KOMISIJE
Rad Ex-Komisije je zasnovan na odredbama Naredbe o obaveznom atestiranju protiveksplozijski zaštićenih električnih uređaja, namijenjenih za upotrebu u ugroženim prostorima (“Službeni list SFRJ”, broj 25/81). Pomenuta Naredba je obavezujuća shodno Dejtonskom mirovnom sporazumu u kojem se navodi: ”Svi Zakoni, Propisi, Sudske procedure, koji su na snazi na teritoriju BiH u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostat će na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom, dok drugačije ne odredi kompetentni organ vlasti Bosne i Hercegovine” (Anex II-prelazne odredbe, tačka 2).

15 ZAKONSKE OSNOVE RADA Ex-KOMISIJE
Ispitivanje i rezultati ispitivanja protiveksplozijski zaštićenih uređaja su vrlo bitni za certificiranje i praktički predstavljaju osnov za izdavanje pratećih certifikata. Ex-Komisija se suočila sa ovim problemom odmah nakon formiranja i dobijanja prvih zahtjeva za certificiranje. Pošto u BiH ne postoji nijedna laboratorija koja je osposobljena i ovlaštena za predmetna ispitivanja, uspostavljen je kontakt sa određenim laboratorijama iz susjednih država i Evrope. Sklopljen je sporazum sa laboratorijom S-Komisije, Zagreb (odnosno danas Agencijom za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom (Ex-AGENCIJA) Republike Hrvatske – Laboratorij za protueksplozijsku zaštitu (Ex-LAB), Zagreb i saradnja se uspješno odvijala u cjelokupnom periodu rada Ex-Komisije. Sklopljen je sporazum i između USM Republike Slovenije i Instituta za preventivu iz Novog Sada sa našim Institutom o međusobnom priznavanju Izvještaja o ispitivanju, koji su takođe uspješno primjenjivani.

16 METODOLOGIJA RADA Ex-KOMISIJE
Sistem certifikacije koji koristi Ex-Komisija BiH obuhvata različite postupke, razrađene po zahtjevima pomenute Naredbe, a koji su spojeni sa nadzorom proizvodnje, ocjenjivanjem i nadzorom sistema kvaliteta odnosno pregledom i (po potrebi) ispitivanjem svakog proizvoda. U primjeni su tri postupka certificiranja i to: Tipsko certificiranje Ex uređaja kojim se certifikat izdaje proizvođaču (domaćem ili stranom), na osnovu pregleda dokumentacije (proizvodne i certifikacione), ispitivanja uzorka (po potrebi) i pregleda proizvodnje i sistema kvaliteta proizvođača, Pojedinačno certificiranje Ex uređaja inostrane proizvodnje i Ispitivanje ili kontrolisanje svakog proizvoda, ili pojedinih proizvoda, bilo novih ili onih koji su već u upotrebi. Za svaki od navedenih postupaka su razrađena Uputstva. Potupci certificiranja se okončavaju izdavanjem certifikata sa prilogom koji sadrži prateća poglavlja. Izgled ovih dokumenta daju slike.

17 Tipsko certificiranje
Prilog T-certifikatu – Opis dijelova 1. Opis proizvoda 2. Tehnički podaci 3. Dokumentacija (proizvodna i certifikaciona) 4. Posebni uslovi i ograničenja (kod proizvodnje i upotrebe) 5. Pojedinačno ispitivanje 6. Označavanje 7. Uslovi pravovaljanosti 8. Potpis odgovornih osoba DOPUNE CERTIFIKATU

18 Pojedinačno certificiranje
Prilog K-certifikatu – Opis dijelova 1. Opis proizvoda 2. Tehnički podaci 3. Posebni podaci 4. Opis izvršenih ispitivanja i ocjena Deklaracije 5. Označavanje 6. Posebni uslovi upotrebe 7. Potpis odgovornih osoba DOPUNE CERTIFIKATU

19 METODOLOGIJA RADA Ex-KOMISIJE
Direktiva 94/9/EC odnosno 2014/34/EU koje, da podsjetimo, propisuje osnovne zahtjeve, postupke ocjenjivanja usklađenosti, način ocjenjivanja usklađenosti, te postupke i metode ispitivanja za: a)- opremu i zaštitne sisteme namijenjene za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama, b)- sigurnosne uređaje, kontrolne uređaje i uređaje za regulaciju namijenjene za korištenje izvan potencijalno eksplozivnih atmosfera, koji su potrebni ili doprinose sigurnom radu opreme i zaštitnih sistema s obzirom na opasnost od eksplozije i c)- komponente namijenjene za ugradnju u opremu i zaštitne sistem iz tačke (a) koje su bitne za njihovo sigurno funkcionisanje, ali bez samostalne funkcije. Sadrže 11 Aneksa-priloga u sklopu kojih su razrađeni moduli za certificiranje proizvoda. Dijagram postupaka ocenjivanja usklađenosti shodno ovim Direktivama je dat na slici.

20 Dijagram postupaka ocjenjivanja usklađenosti
FAZA PROJEKTOVANJA FAZA PROIZVODNJE MODUL A (unutrašnja kontrola proizvodnje) PROIZVOĐAČ IZVODI SAM MODUL C MODUL D* MODUL B MODUL E* PROIZVOĐAČ SARAĐUJE NOTIFIKOVANO TEIJELO MODUL F MODUL G MODUL H*

21 METODOLOGIJA RADA Ex-KOMISIJE
Module A i C obavlja proizvođač samostalno Moduli D, E i H zasnovani su na tehnikama obezbjeđenja QMS Direktive obuhvaćaju proizvode koji su pri stavljanju u upotrebu novi na tržištu Unije, to znači da su ili novi proizvodi koje je izradio proizvođač nastanjen u Uniji ili proizvodi, bilo novi ili korišteni, uvezeni iz treće zemlje. U slučaju neusklađenosti proizvoda sa zahtjevima Direktive, dotična država članica poduzima sve prikladne mjere kako bi ograničila ili zabranila stavljanje proizvoda na raspolaganje na tržištu ili kako bi osigurala njihov opoziv ili povlačenje s tržišta. Obaveze prema zemljama koje nisu članice EU nisu unešene, a samim tim ni obavezujuće.

22 METODOLOGIJA RADA Ex-KOMISIJE
Samo iz ovih stavki se može zaključiti značaj Direktiva u konceptu sigurnosti. Upravo zbog toga se ne mogu prihvatiti nikakva obrazloženja zbog čega do današnjeg dana ovi akti nisu usvojeni u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine. Ovdje samo napominjemo da je prema “Zakonu o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje usklađenosti” (“Službeni glasnik BiH”, broj 45/04), donošenje tehničkih propisa u nadležnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok je, shodno navedenoj Odluci, za implementaciju nadležno (u ovom slučaju) Ministarstvo sigurnosti.

23 METODOLOGIJA RADA Ex-KOMISIJE
Na bazi Modula B-Direktiva, kojeg slijedi jedan od modula za utvrđivanje usklađenosti u fazi proizvodnje, moduli: D, E, F ovlašteni organ izdaje Certifikat o EC-ispitivanju tipa. Upravo na ovim principima Ex-Komisija BiH provodi postupak Tipskog certificiranja koji u principu obuhvata fazu projektovanja i proizvodnje protiveksplozijski zaštićenih uređaja. Module F (Verifikacija proizvoda u proizvodnji) i G (Verifikacija pojedinačnog proizvoda) Direktiva koji obuhvataju fazu proizvodnje koja slijedi modulu B odnosno fazu projektovanja i fazu proizvodnje prate certifikati o usklađenosti. Metodologija shodno kojoj se od strane Ex-komisije BiH vrši postupak pojedinačnog certificiranja Ex uređaja inostrane proizvodnje i ispitivanje ili kontrolisanje svakog proizvoda, ili pojedinih proizvoda, bilo novih ili onih koji su već u upotrebi, je u velikoj mjeri sugladna sa pomenutim modulima Direktive

24 METODOLOGIJA RADA Ex-KOMISIJE
U dijelovima gdje se Naredbom nisu mogle uklopiti stavke ATEX Direktiva procedura je nadopunjena zahtjevima važećih Pravilnika (posebno Pravilniku o tehničkim normativima za električna postrojenja, uređaje i instalacije u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom („Službeni list SFRJ”, broj 21/88 i 90/91). Činjenica je da se u pomenutoj naredbi decidno ne rješavaju neka od pitanja, neelektrični uređaji, plastični materijali, eksplozivna prašina ili kategorija uređaja. Sa sigurnošću se može reći da je pitanje neelektrike riješeno kroz provjeru karakteristika materijala od kojih je uređaj konstruisan (stav 3 područaja 8 koje definiše šta proizvođači trebaju dostaviti u cilju tipskog certificiranja uređaja), članova 6.4 i 7.1 standarda JUS N.S8.011 te uvođenjem uređaja u postupak certificiranja pod stavkom SLOŽENI UREĐAJ. Pitanje kategorije uređaja se rješavalo primjenom članova 293 do 297 pomenutog Pravilnika. Pitanje prašine se rješavalo primjenom članova 326 do 330 pomenutog Pravilnika te člana 5.4 standarda JUS N.S8.011.

25 METODOLOGIJA RADA Ex-KOMISIJE
Certificiranjem proizvoda je postignut samo jedan segment zaštite, zaštite proizvoda. Međutim pravilna upotreba i održavanje kako tog proizvoda tako i prateće instalacije ostaju na dušu korisnicima. Ovaj segment se u zemljama evropske unije rješava korisničkim propisima koja se bazira na tehnologiji upotrebe koja je svedena na zaštitu korisnika, a time i okoline. Kao što je već navedeno u sklopu radnih zadataka Ex-Komisije su bili zastupljeni oba principa rješavanja problema iz domena protiveksplozijske zaštite s ciljem sprečavanja i zaštite od eksplozije kojim su obuhvaćeni uređaji montirani u tehnološkom procesu kod korisnika sa pratećom instalacijom. S obzirom na činjenicu da u BiH ni ovaj segment nije riješen pratećim Propisima, na način kako zaslužuje predmetna problematika, neznatan dio poslova je bio obuhvaćen. Radni zadaci su većinom obavljani za nove uređaje i postrojenja gdje su i u ovim slučajevima evidentirane primjedbe i nedostaci koji su bili razlog da obrađena Stručna mišljenja imaju negativan zaključak.

26 Primjer neusklađenosti
Obavljajući radnje iz opisanog domena evidentirane su primjedbe i nedostataci koji su bili razlog produžavanja postupaka certificiranja pa i ne izdavanja traženih certifikata. Iste su produkt primijenjenog načina nabavke i korištenja uređaja. S obzirom na područje primjene uređaja, gledajući s aspekta ATEX Direktive, stiče se dojam da su neki od uređaja na kojima su evidentirani nedostaci ciljano usmjeravani u područje za koja ona nije obavezujuća. Upravo zbog toga smatramo opravdanim da u ovom radu iznesemo neke od evidentiranih primjedbi i nedostataka, a to su:

27 Primjer neusklađenosti
U procesu pojedinačnog certificiranja uređaja koji nisu tipski certificirani od strane Ex-Komisije ni u jednom slučaju Podnosilac zahtjeva (uvoznik ili proizvođač) nije tražio Stručno mišljenje o izvedbi protiveksplozijske zaštite i uslovima pojedinačnog certificiranja i upotrebe. Ugovoren uvoz opreme (složeni uređaj) za kojeg je tek bio započet postupak certificiranja u zemlji proizvođača. Činjenica je da je posao okončan i od strane ove Komisije, ali je normalno kasnio. Drugo pitanje koje se nameće: ko bi snosio posljedice da rezultati ispitivanja obavljeni od strane akreditovane laboratorije nisu zadovoljavali?.

28 Primjer neusklađenosti
Uvezeni su uređaji, koji nisu tipski certificirani od strane Ex-Komisije BiH, koje prate ATEX certifikati, a koji se odnosi na skupinu uređaja te neodgovarajuće Deklaracije o usklađenosti (obrađene kao njihov izgled i sadržaj. Nabavka sklopova za rudnike s podzemnom eksploatacijom (konkretno pumpi - čest slučaj) gdje se, gledajući s aspekta protiveksplozijske zaštite obraćala pažnja samo na elektromotor. Prateće pumpe ili su bile namijenjene za područje primjene II ili uopšte ne nose oznake protiveksplozijske zaštite. Pitanje kompatibilnosti uređaja sklopova i podešavanja pratećih zaštita se uopšte ne analizira što za prostore ugrožene prašinom može biti katastrofalno. Spojnica takođe nisu bile predmet PEx zaštite.

29 Primjer neusklađenosti
Isporuka elektromotora, tipski certificiranih od strane Ex-Komisije BiH, ali ne za prostore ugrožene opasnom ugljenom prašinom za koje su oni bili namijenjeni. Isporuka elektromotora koji nisu usklađeni sa zahtjevima tipskog certifikata (izdatog od strane ove Komisije). Kroz niz nedostataka je evidentno da oni nisu prošli sve faze kontrola. Nabavka potopne pumpe za koju je uvoznik (montažer) izdao Certifikat o usklađenosti na bazi ličnog Uvjerenja o završenom školovanju iz protiveksplozijske zaštite na nivou bazičnog školovanja.

30 Primjer neusklađenosti
Nabavka uređaja koji ne odgovara sredini u kojoj će raditi. Nakon montaže i upotrebe uočeni nedostatak se pokušao riješiti rekonstrukcijom za koju nisu dobijene saglasnosti ni proizvođača ni certifikacionog tijela. Zbog navedenih radnji izdati pojedinačni certifikat je povučen. Isporuka uređaja u sklopu kojeg su instalirane komponente za koje su tipski certifikati istekli. Isporuka uređaja za koji je izdata Deklaracija o usklađenostii koja ne odgovara izvedenom stanju (razvodna kutija a ne sklopni blok).

31 Primjer neusklađenosti
Isporuka uređaja koji prati krivotvorena dokumentacija. Uz isporučeni uređaj je priložena Deklaracija o usklađenosti koja se poziva na krivotvoreni tipski certifikat (ispravljen je pojedinačni certifikat obrađen za jednu seriju dotičnih uređaja). Podatak je unešen na pratećoj označnoj tablici na uređaju. Isporuka uređaja koji prati krivotvoreni tipski certifikat sa deklaracijom o usklađenosti. Izvršena je ispravka tipskog certifikata sa podacima uređaja koji je isporučen za potrebe korisnika u BiH.

32 Primjer neusklađenosti
Nepropisno održavanje uređaja, tipski i pojedinačno certificiranih od strane ove Ex-Komisije što je konstatovano Stručnim mišljenjem obrađenim nakon pregleda kompletnog sistema. Posljedice ovog stanja su u jednom slučaju bile kobne za jednog zaposlenog. Nepropisno održavanje uređaja u prostorima ugroženim eksplozivnom prašinom. Dato stanje je reflektovano na postojeće zone opasnosti (zbog izmjena polaznih osnova vezanih na njihovo prostorno određivanje) a samim tim na nivo protiveksplozijske zaštite primijenjenih uređaja.

33 Primjer neusklađenosti
Nepropisno izvođenje radova i izgradnja objekata u prostorima zona opasnosti. Nedostaci koji se odnose na nabavku elektromotora namijenjenih za područje primjene I (rudarstvo) dok uvoznik vrši isporuku EM namijenjenih za područje primjene II (industrija). U procesu pribavljanja SM za radionice podnosilac prilaže neadekvatnu i krivotvorenu dokumentaciju. Nabavka kablova koji ne odgovaraju namjeni.

34 ZAKLJUČAK Rudnici sa podzemnom eksploatacijom kao i velik broj nadzemne industrije sa hemijskim kompleksima, benzinske pumpe, lakirnice, kotlovnice, skladišta i drugi objekti u kojima se pojavljuju potencijalne opasnosti nastajanja eksplozivnih smjesa nameću ugradnju ne/električnih uređaja koji u datim sredinama moraju biti posebno konstruisani i instalirani. Broj tih uređaja ima tendenciju porasta dok napredak moderne proizvodnje i tehnologije, nažalost, povećava opasnost, kako za ljude koji rade u takvim područjima, tako i za postrojenja i instalacije, angažovane u istim. Zbog značaja navedenih činjenica je nejasno zašto u Bosni i Hercegovini nema zainteresovanih faktora: državnih institucija i organa, stručnih organizacija, proizvođača i korisnika protiveksplozijski zaštićenih uređaja da se odgovarajućim mjerama, propisima, standardima, obukom osoblja, inspekcijskim akcijama (posebno u području nadzemne industrije) svede na minimum mogućnost nastanka eksplozija, čije su posljedice nesagledive i neprocjenjive. Pitanja vezana za problematiku koja prati proizvodne pogone privrednih eksploziva i peleta za grejne peći do sada nije bilo predmet certificiranja, a sigurno zaslužuje pažnju 

35 ZAKLJUČAK Ovaj seminar ćemo smatrati uspješnim ukoliko njegovi zaključci probude ili iniciraju one koji odlučuju o sudbini ove problematike, a što znači pod hitno usvajanje prozvanih ATEX Direktiva. Tradiciju treba preduhitriti, stati joj ukraj i ne čekati neke nesreće koje će nas natjerati na put kojim je Evropa davno krenula. Ex-Komisija BiH je do sada dala, a može i mora dati još veći doprinos u rješavanju problema protiveksplozijske zaštite, a na osnovama navedenim u ovom radu. Iskustva govore da je rad ovog tijela neupita.

36 HVALA NA PAŽNJI !


Скинути ppt "KRITIČKI OSVRT NA POSTOJEĆU REGULATIVU IZ DOMENA protiveksplozijskE zaštitE SA SMJERNICAMA i prijedlozima za ODRŽAVANJE potrebne sigurnosti u PROSTORIMA."

Сличне презентације


Реклама од Google