Kristalizacija limunske kiseline

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
[napisati ime inovacije]
Advertisements

SUBVENCIONIRANJE UZGOJNIH RADOVA U PRIVATNIM ŠUMAMA
Описивање Описивање.
Физика за 8. разред СВЈЕТЛОСТ Душанка Томић.
Замена места сабирака.
учитељица Лала, ОШ "Анта Богићевић", Лозница
POMRAČENJE SUNCA Ana Šunjka i Anja Šakota VIII4.
БЕЗБЕДАН РАД ПРИ РАДУ У ЛАБОРАТОРИЈИ ЗА АНАЛИТИЧКУ ХЕМИЈУ
Мерење дужина.
Recilkiranje papira U projektu sudjelovali ekolozi i kemičari 7.r.
OSNOVNA ŠKOLA “ĐURO ESTER”, KOPRIVNICA
Andrija Mohorovičić.
У оквиру Дечје недеље започете су и активности (пројекат) под називом ,,Корак по корак у знање о саобраћају’’. Радионицу у вртићу ,,Невен’’ у којој.
PRIMJENA SLIČNOSTI NA IGRALIŠTU
Математички квиз за први разред, ОШ ,,Краљ Александар “
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Свет око нас Дани у недељи Први разред.
Kako koristimo Internet!?
MAŠKARE SU, MAŠKARE SU I VESELI DANI
Tin Batur, 8.a, OŠ Velika Mlaka
Nastavna cjelina: 2. Microsoft Excel 2010
Т А М А Е И М Т К Сабирање
KOMPOZICIJA I DIJELOVI SEMINARSKOG RADA
Nikolina Ribarić, prof. mentor OŠ “Ljubo Babić”
Rješavanje jednadžbi 2.
Електрична сила Кулонов закон.
ZADACI „MEĐUDJELOVANJE”
idealna plinska smjesa
Izbori za predsjednika razreda
Електрицитет.
ПРЕПРЕКА НА ПУТУ -Поучна прича-
Пројекат Тепих Сјерпински у ОШ “Ђорђе Крстић”
ЋИРИЛИЦА НАШЕ КУЛТУРЕ или РАЂАЊЕ ИДЕЈЕ
КРЕАТИВНИ КУТАК Јесен.
Проблемска ситуација Експериментисање Истраживачки рад ??? Досетљивост Маштовитост Оригиналност Комбинаторне способности Решавање проблема на више начина.
Ovako smo počeli a i 6.b, zajedno za Europu, surađujemo dok radimo svatko na svom projektu, a na kraju ćemo biti ponosni i na svoj i na drugi.
Funkcije.
ZNATE LI ZNAČENJE OVIH ZNAKOVA?
Притисак чврстих тела.
ELEKTRIČNA STRUJA KROZ TEKUĆINE
Koliko puta tjedno doručkuješ?
вјероучитељ Драган Ђурић
DELOVI FORMULE PO GAJU DEMONSTRATIO – deo formule koji se stavlja na početak da bi se pokazalo šta je predmet spora, kao na primer S OBZIROM NA TO DA JE.
Koligativna svojstva Tlak para otapala Sniženje ledišta
Gibbsova energija, G.
Tokarenje.
MASKENBAL Razred: 2.a Učiteljica: Gordana Moka
Primjena trigonometrije izvan školskih klupa…
SALJEM TI OVU IGRU, NEMOJ MISLITI DA JE JEDNA OD TIPICNIH IGARA U LANCU KOJE SE SALJU TEK TAKO. SUPER JE ZABAVNA I NE ZNAM  STO JE TO, ALI POSTOJI MOGUCNOST.
OŠ Frana Galovića Učenici 2.b, 4.a i 5.a razreda
OŠ Dragojle Jarnević GLOBE program
Sara Pleša 4.b BJELOGLAVI SUP.
Osna simetrija Zrcaljenje s x x.
Решавањем асоцијације открићете о чему ће бити речи на овом часу!
DETALJAN OPIS PROJEKTA
Osnovne informacije o projektu
Engleski jezik I Uvodno predavanje
OSNOVNA ŠKOLA IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Uloga lista.
ФОРМУЛА 1 – ОД НАУКЕ ДО СПОРТА Основна школа ‘’Павле Савић’’ Београд
Vulkani….
ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ И ПРИПРЕМА НАСТАВНИКА
PRVI RODITELJSKI SASTANAK šk.god /2020.
Mjerenje veličine čestice tvari -ulja
Električni vodiči i izolatori
О притиску уопште Притисак чврстих тела Притисак у течностима
Principi programiranja
Suprotni brojevi i apsolutna vrijednost
,,ПРИЧА О СВЕТОМ САВИ’’ МАТИЈА БЕЋКОВИЋ.
Osnovne informacije o projektu
Транскрипт презентације:

Kristalizacija limunske kiseline Projekt u organizaciji Plive iz Zagreba Kristalizacija limunske kiseline Toni Kanisek, 8.d Bruno Mikolaj, 8.b Klara Petričević, 8.b Miroslav Kanisek, prof. OŠ “Đuro Ester” Koprivnica

U projektu kristalizacije limunske kiseline sudjeluju učenici osmih razreda Toni Kanisek, Bruno Mikolaj i Klara Petričević pod vodstvom mentora Miroslav Kaniseka.

Sastali smo se dana 21. listopada te smo proučili upute za rad, a zatim smo pripremili zasićenu otopinu limunske kiseline. S obzirom da je limunska kiselina štetna i nagrizajuća kemikalija morali smo se pridržavati mjera osobne zaštite pa smo obukli zaštitne mantile i rukavice.

Otopina smo pripremili prema recepturi – u 40 mL destilirane vode koju je Klara odmjerila menzurom te presipala u praznu čašu koju smo prethodno izvagali. Masa čaše i vode bila je 91 g. U tu vodu smo dodavali jednu po jednu žličicu usitnjene bijele krutine. Otopinu je staklenim štapićem miješao Bruno, a Klara je dodavala ukupno sedam žlica limunske kiseline.

Otopinu smo ostavili stajati te su se neotopljene čestice spustile na dno, a mutna otopina se ubrzo izbistrila. Toni je staklenim štapićem dekantirao otopinu u drugu čašu. Ovu smo otopinu stavili na mirno mjesto u kabinetu kemije.

Ovu smo otopinu ostavili stajati na stolu u kabinetu kemije nekoliko dana.

Dana 4. studenog došli smo vidjeti naše kristale limunske kiseline Dana 4. studenog došli smo vidjeti naše kristale limunske kiseline. Toni i Bruno su složili aparaturu za filtriranje, a Klara je izrezala filter papir prema staklenom lijevku.

Na dnu čaše koju smo ostavili na mirnom mjestu nekoliko dana pojavili su se kristali. Tu smo otopinu s kristalima profiltrirali. Ovo je napravio Toni koji je zatim pincetom odabrao jedan veći kristal limunske kiseline.

Klara je taj kristal svezala za konac čiji je drugi kraj svezala za drveni štapić.

Kristale sa filter papira smo vratili u čašu u koju smo vratili i filtrat te smo napravili nezasićenu otopinu limunske kiseline. Otapanje kristala uradio je Bruno koji je staklenim štapićem miješao otopinu.

Tada su nas došli gledati učenici šestih razreda što je ovaj pokus učinilo još zanimljivijim. Kada su se svi kristali otopili Klara je dodala još tri žlice, ali jednu po jednu, limunske kiseline te smo dobili prezasićenu otopinu jer se kristali više nisu otapali.

Kada su se svi kristali otopili Klara je dodala još tri žlice, ali jednu po jednu, limunske kiseline te smo dobili prezasićenu otopinu jer se kristali više nisu otapali. Otopinu smo ostavili stajati nekoliko minuta, a zatim je Klara dekantirala otopinu u čašu na čiji smo vrh postavili drveni štapić sa obješenim kristalom.

U tu smo otopinu postavili naš kristal modre galice svezan koncem za drveni štapić. Ovu smo otopinu ostavili stajati nekoliko dana. Pored je bila čaša sa preostalom prezasićenom otopinom.

Provjerili smo naš kristal 18. studenog Provjerili smo naš kristal 18. studenog. On je u međuvremenu narastao, a u čašu smo dodali zasićene otopine limunske kiseline.

Opet smo naš kristal provjerili 2. prosinca – kristal je još veći Opet smo naš kristal provjerili 2. prosinca – kristal je još veći. U čašu smo dodali još zasićene otopine limunske kiseline.

Završno smo mjerenje našeg kristala napravili 17. prosinca.

Izmjerili smo masu kristala limunske kiseline. m (satno staklo) = 36g m (satno staklo+kristal) = 52g m (kristal) = 16g Izmjerili smo masu kristala limunske kiseline.

Izmjerili smo volumen kristala limunske kiseline. V (destilirana voda) = 100 mL V (destilirana voda + kristal) = 110 mL V (kristal) = 10 mL Izmjerili smo volumen kristala limunske kiseline.

Izračunali smo gustoću kristala limunske kiseline. q (limunska kiselina) = m/ V = 16 g / 10 mL = 1,6 g/cm³ Izračunali smo gustoću kristala limunske kiseline.

Gustoća limunske kiseline je 1,6650 g/cm³ . q (limunska kiselina) = m/ V = 16 g / 10 mL = 1,6 g/cm³ Gustoća limunske kiseline je 1,6650 g/cm³ .

Nekoliko riječi o limunskoj kiselini Molekulska formula: C6H8O7 Mr = 192,14 Pozdrav od ekipe iz OŠ “Đuro Ester”