Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Integrirana teritorijalna ulaganja

Сличне презентације


Презентација на тему: "Integrirana teritorijalna ulaganja"— Транскрипт презентације:

1 Integrirana teritorijalna ulaganja
Pula, 05. srpnja godine Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

2 Teritorijalni razvoj u Europskoj uniji
Osnovna načela teritorijalnog razvoja u Europskoj uniji: Promicanje ujednačenog teritorijalnog razvoja Korištenje teritorijalnog kapitala i komparativnih prednosti svakog pojedinog prostora Tipovi pristupa: Horizontalni pristupi – intervencije se provode na cijelom prostoru određenog teritorija, ali uz određene prilagodbe, ovisno o mjestu provedbe Teritorijalna koncentracija sredstava – integriranje aktivnosti u pojedinim odabranim prostorima putem posebnih mehanizama Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

3 Održivi urbani razvoj Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) se po prvi puta koristi u razdoblju godine (Uredba EU 1301/2013, Čl. 7. i Uredba Eu 1303/2013, Čl. 36. i Čl. 96.) Najmanje 5% sredstava iz EFRR potrebno je uložiti u održivi urbani razvoj (Uredba EU br /2013 o EFRR (Čl. 7) Jačanje uloge gradova kao pokretača razvoja Partnerskim sporazumom i operativnim programima za održivi urbani razvoj kroz ITU mehanizam osigurano je: 345,35 milijuna eura Bespovratna sredstva su na raspolaganju za financiranje projekata u svrhu urbanog razvoja na području jedinica lokalne samouprave koja čine odabrana ITU područja Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

4 Integrirana teritorijalna ulaganja u RH
Intervencije ponuđene gradovima kroz ITU mehanizam su raznolike te omogućuju integriranje infrastrukturnih projekata i soft aktivnosti koje se u gradovima mogu financirati iz više fondova EU: Europskog fonda za regionalni razvoj milijuna eura Kohezijskog fonda - 50 milijuna eura Europskog socijalnog fonda – 42 milijuna eura Dva operativna programa: OPKK i OPULJP; različite prioritetne osi Mogućnost financiranja raznolikih projekata kroz ITU mehanizam uz mogućnost integriranja infrastrukturnih i soft projekata. Sredstva se dodjeljuju u okviru otvorenih/ograničenih poziva ili su namijenjena za financiranje strateških projekata urbanog područja putem izravne dodjele Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

5 Odabir područja za provedbu
ITU mehanizma Poziv za odabir urbanih područja u RH za provedbu ITU mehanizma objavljen je 23. ožujka godine i bio otvoren do 15. srpnja godine 5. listopada donesena je Odluka o odabiru područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Odabrana Urbana područja: Zagreb Osijek Rijeka Split Zadar Slavonski Brod Pula Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

6 Tematska područja i tipovi aktivnosti
Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

7 Indikativna raspoloživa sredstva po Urbanom području
Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

8 Trenutni status provedbe
ITU mehanizma u RH izrađene strategije razvoja 7 urbanih aglomeracija/područja sklopljeni sporazumi o delegiranim funkcijama sklopljeni sporazumi o provedbi ITU mehanizma objavljeno 27 poziva / vrijednosti milijuna EUR sklopljeno 11 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednosti preko 39,1 milijuna EUR isplaćeno preko 4,3 milijuna EUR u planu je objava preko 30-ak Poziva tijekom 2019./početkom 2020. Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

9 Provedba ITU mehanizma
na Urbanom području Pula Teritorijalni obuhvat Urbanog područja Pula: 2 grada: Pula i Vodnjan 5 općina: Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin, Svetvinčenat. Ukupna indikativna alokacija za provedbu ITU mehanizma: ,20 EUR eura ,37 eura u okviru OPKK-a ,83 eura u okviru OPULJP-a Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

10 Provedba ITU mehanizma na Urbanom području Pula
Status provedbe ITU mehanizma na Urbanom području Pula: u travnju potpisan Sporazum između MRRFEU i Grada Pule o obavljanju delegiranih zadaća i aktivnosti u okviru OPKK – 2020. u veljači potpisan Sporazum između MRRFEU i Grada Pule o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru OPKK unutar strukture Grada Pule uspostavljena ustrojstvena jedinica za provedbu delegirane funkcije u okviru ITU mehanizma čija je osnovna funkcija odabir projekata objavljena 2 poziva i ugovoren 1 strateški projekt planirana objava još 3 poziva do kraja 2019. Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

11 Objavljeni pozivi Urbanog područja Pula
Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice (strateški projekt) Poziv objavljen ITU specifični cilj 7ii2 - Povećanje broja putnika u javnom prijevozu Bespovratna sredstva iznose: ,70 HRK Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan Korisnik Ugovora: Grad Pula Glavne aktivnosti u projektu: nabavka 20 novih ekoloških autobusa i izgradnja punionice za stlačeni prirodni plin s ciljem modernizacije javnog gradskog prijevoza i uspostave održivog i ekološki prihvatljivog urbanog prometa sa smanjenom emisijom CO2 u okoliš Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

12 Objavljeni pozivi Urbanog područja Pula
Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula (ograničeni postupak u modalitetu privremenog poziva) Poziv objavljen ITU specifični cilj 6c1 - Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine Bespovratna sredstva iznose: ,85 HRK Trenutni status Poziva: Poziv zatvoren 25. travnja 2019.; zaprimljena 4 projektna prijedloga ukupne vrijednosti traženih bespovratnih sredstava ,67 HRK, u tijeku je postupak odabira. Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

13 Planirani pozivi Urbanog područja Pula
Razvoj poslovne infrastrukture i poduzetničkih inkubatora na urbanom području Pula Otvoreni postupak u modalitetu privremenog poziva Bespovratna sredstva: ,00 HRK ITU specifični cilj 3a2 - Omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva Očekivano razdoblje objave poziva: 3. kvartal 2019 Trenutno je u pripremi dokumentacija Poziva Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

14 Planirani pozivi Urbanog područja Pula
Obnova brownfield lokacija u urbanom području Pula Ograničeni postupak u modalitetu trajnog poziva Bespovratna sredstva: ,26 HRK ITU specifični cilj 6e2 - Obnova brownfield lokacija (bivših vojnih ili industrijskih područja) Očekivano razdoblje objave poziva: 3. kvartal 2019 Trenutno je u pripremi dokumentacija Poziva Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

15 Planirani pozivi Urbanog područja Pula
Poduzetnički centar Coworking Pula- integrirana rješenja za inovativno i poduzetno Urbano područje Pula Strateški projekt Bespovratna sredstva: ,44 HRK ITU specifični cilj 3a2 - Omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva Očekivano razdoblje objave poziva: 3. kvartal 2019 Trenutno je u pripremi dokumentacija Poziva Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

16 Prednosti ITU mehanizma za urbani razvoj
Osmišljen za pristup razvoju vezano uz mjesto koji može pridonijeti otkrivanju nedovoljno korištenog potencijala na lokalnoj i regionalnoj razini – stvaranje FUNKCIONALNIH TERITORIJA Promovira integrirano korištenje fondova i ima potencijal za postizanje boljeg skupnog rezultata za istu količinu javnih ulaganja Definirana alokacija za financiranje projekata za pojedino urbano područje, nema natječajnog postupka na nacionalnoj razini za ITU alokacije Urbana područja nadležna za provedbu strategija urbanoga razvoja putem ITU mehanizma odgovorna su za zadaće koje se odnose na odabir operacija/projekata – urbana područja sama predlažu, tj. biraju svoje projekte Jačanje kapaciteta urbanih područja za provedbu projekata u sklopu ESI fondova – gradovi su posrednička tijela u okviru sustava upravljanja ESI fondovima Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

17 Priprema za novu financijsku perspektivu
Ulagački prioritet Europa bliže građanima usmjeren je na teritorijalni razvoj kroz poticanje održivog društvenog i gospodarskog integriranog razvoja urbanih, ruralnih i priobalnih područja i lokalnih inicijativa Može se provoditi putem sljedećih oblika provedbe: 1. Integriranih teritorijalnih ulaganja 2. Lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice (LAG) 3. Teritorijalnih alata koje je osmislila sama država članica Glavni preduvjet je postojanje definiranih teritorija i teritorijalnih strategija U okviru ulagačkog prioriteta „Europa bliže građanima“ mogu se odabrati svi kodovi ključnih područja intervencija za ostale ulagačke prioritete pored onih navedenih pod ulagačkim prioritetom „Europa bliže građanima“ što daje dobru osnovu za definiranje Policy mixa u okviru teritorijalnih strategija za funkcionalne teritorije Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

18 Snažnije usmjerenje na
održivi urbani razvoj Gradovi su pokretači rasta i inovacija, no istodobno su suočeni s gorućim problemima kao što su onečišćenje zraka, nezaposlenost i društvena isključenost 6 % sredstava iz EFRR-a bit će namijenjeno ulaganjima u održivi urbani razvoj kroz ITU mehanizam u okviru Investicijskog prioriteta „Europa bliže građanima” Okvirom za razdoblje od do stvara se Europska urbana inicijativa, novi alat za međugradsku suradnju, inovacije i izgradnju kapaciteta u svim prioritetima Plana EU-a za gradove (kao što su integracija migranata, stambeno zbrinjavanje, kvaliteta zraka, urbano siromaštvo i energetska tranzicija). Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

19 Priprema za novu financijsku perspektivu
I polovica 2019. Definiranje obuhvata ključnog područja intervencije, provedbenih mehanizama, strateških projekata i strukturnih reformi te izvora financiranja za razvoj urbanih područja u Republici Hrvatskoj u okviru Nacionalne razvojne strategije do Podloga za izradu Partnerskog sporazuma II polovica 2019. Izrada Partnerskog sporazuma i određivanje financijske alokacije za razvoj urbanih područja (minimalno 6% Europskog fonda za regionalni razvoj) Definiranje broja i izrada operativnih programa i definiranje institucionalnog ustroja za upravljanje operativnim programima Podrška u izradi teritorijalnih strategija razvoja urbanih područja i priprema zalihe projekata Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

20 Priprema za novu financijsku perspektivu
planira se provođenje ITU mehanizma u 14 hrvatskih gradova: 7 gradova koji sada koriste ITU mehanizam dodatnih 7 gradova koji ispunjavaju uvjete za veće urbano područje u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju RH: Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar ključni preduvjeti za uključivanje gradova u ITU mehanizam i korištenje EU sredstava namijenjenih održivom urbanom razvoju su izrada akta strateškog planiranja odnosno teritorijalnih strategija razvoja urbanog područja i priprema zalihe projekata predstavnici 14 gradova uključeni su u proces programiranja kroz rad Radne podskupine za pametne gradove u okviru procesa izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

21 Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine
Ključna područja intervencije: razvojni smjer Hrvatska naprednih regija Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uravnoteženi regionalni razvoj (horizontalne politike i razvoj potpomognutih i brdsko planinskih područja) Pametna specijalizacija i unaprjeđenje pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti Razvoj pametnih gradova Razvoj pametnih otoka

22 Pod-skupina za razvoj pametnih gradova
Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Priprema strateških podloga za i davanje komentara na Policy note za teritorijalni razvoj Definiranje obuhvata ključnog područja intervencija Definiranje provedbenih mehanizama i strateških projekata i izvora financiranja Definiranje izvora financiranja i razvoj investicijskih platformi

23 Razvoj pametnih gradova u Republici Hrvatskoj
Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ključni razvojni izazovi Ključni razvojni potencijali Klimatske promjene i rizici za okoliš Prometno zagušenje i zagađenje Energetski izazovi Sigurnost Zdravlje i kvaliteta života Demografske promjene (starenje) i socijalni izazovi Pametno upravljanje Pametno gospodarstvo Pametna mobilnost Pametan okoliš Pametni ljudi Pametno življenje

24 Ključni izazovi i naučene lekcije
Limitirani kapaciteti javnog sektora U RH ne postoji tradicija upravljačkih i provedbenih struktura u sustavu upravljanja EU fondovima na razini JRLS (za razliku od npr. Nizozemske, Poljske) Pravovremeno osiguranje usklađenosti prostorno-planske dokumentacije i izdavanje potrebnih dozvola za strateške projekte Promicati učinkovitost ulaganja – korištenje stvarnih potencijala svakog područja Promicati integrirana teritorijalna ulaganja i javno privatno partnerstvo ključnih dionika razvoja Koristiti primjere dobre prakse „pametnih gradova” kao što su Beč, Amsterdam, Barcelona, Dubai, New York Podržati gradove kao pokretače razvoja širih područja u okviru Nacionalne razvojne strategije Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Скинути ppt "Integrirana teritorijalna ulaganja"

Сличне презентације


Реклама од Google