Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

I ЕФИКАСНА ТРЖИШТА И БИХЕЈВИОРИСТИЧКА КРИТИКА

Сличне презентације


Презентација на тему: "I ЕФИКАСНА ТРЖИШТА И БИХЕЈВИОРИСТИЧКА КРИТИКА"— Транскрипт презентације:

1 I ЕФИКАСНА ТРЖИШТА И БИХЕЈВИОРИСТИЧКА КРИТИКА
Портфолио теорија

2 1. Случајан ход и хипотеза о ефикасности тржишта
Случајан ход је концепт по ком су промјене у цијени акција насумичне и непредвидљиве. Насумично кретање цијена је посљедица дјеловања интелигентних инвеститора који се међусобно такмиче у откривању важних информација прије него што их открије остатак тржишта. Хипотеза о ефикасности тржишта је теорија по којој цијене ХОВ у потпуности одражавају доступне информације о ХОВ.

3 1.1. Конкуренција као извор ефикасности
Инвеститори троше вријеме и новац покушавајући да прикупе и анализирају нове информације само ако на тај начин могу да остваре више приносе. У тржишној равнотежи ефикасно прикупљање информација треба да буде исплативо. Стога су тржишта у развоју, која се толико не анализирају, мање ефикасна од развијених тржишта.

4 1.2. Врсте хипотезе о ефикасности тржишта
Слаба форма хипотезе о ефикасности тржишта односи се на тврдњу да цијене акција одражавају све информације садржане у ранијим трансакцијама. Полујака форма хипотезе о ефикасности тржишта је тврдња да цијене акција одражавају све јавно доступне информације. Јака форма хипотезе о ефикасности тржишта је тврдња да цијене акција одражавају све важне информације, укључујући и привилеговане тј. инсајдерске инфромације.

5 2. Импликације хипотезе о ефикасности тржишта
Техничка анализа је анализа која треба да утврди предвидљиве обрасце у кретању цијена акција, као и покaзатеље куповног и продајног притиска на тржишту. Технички аналитичари се називају и чартисти јер проучавају графиконе у циљу проналаска информација помоћу којих ће остварити зараду. Фундаментална анализа је проучавање чинилаца који одређују вриједност акције, као што су очекивани приходи и дивиденде, предвиђене будуће каматне стопе и ризик фирме.

6 2.1. Активни и пасивни портфолио менаџмент
Пасивна стратегија инвестирања је куповина добро диверзификованог портфолија без покушаја да се пронађу погрешно процијењене ХОВ (поборници хипотезе о ефикасности тржишта). Индексни фонд је инвестициони фонд који држи акције сразмјерно њиховој заступљености у тржишном индексу, као што је S&P 500. Аргументи у прилог активој стратегији тј. рационалном управљању: Однос ризика и приноса – диверзификација; Утицај пореза приликом избора ХОВ; Карактеристике инвеститора у погледу ризика.

7 3. Да ли су тржишта ефикасна?
Професионални портфолио менаџери с разлогом нису одушевљени теоријом о ефикасности тржишта. Улога портфолио манаџера на ефикасном тржишту је да портфолио прилагоди потребама инвеститора, a не да надмудри тржиште. Отворена питања о ефикасности тржишта су: Питање величине – само велики портфолио омогућава остварење приноса и код малих одступања цијене; Питање негативне селекције – неспремност инвеститора на откривање успјешних метода инвестирања другум учесницима; Питање среће.

8 3.1. Тестови слабе форме: обрасци у кретању приноса акција
Приноси у кратким раздобљима –трендови кретања цијена акција преко корелације сериja приноса на акције. Ефекат инерције је тенденција да акције које су биле успјешне или неуспјешне у једном периоду, те исте резултате понове и у наредним периодима.

9 3.1. Тестови слабе форме: обрасци у кретању приноса акција
Приноси у дугим раздобљима – постоји изузетно негативна дугорочна серијска корелација у перформансама тржишта (тзв. хипотеза о хиру). Ефекат заокрета је тенденција да акције које у једном периоду имају добре или лоше резултате у наредном периоду доживљавају заокрет. Предсказатељи широких тржишних кретања – принос укупног тржишта акција је углавном виши када је стопа дивиденде/цијене или дивидентни принос висок (Fama&French, 1988).

10 3.2. Тестови полујаке форме: тржишне аномалије
Тржишне аномалије су обрасци понашања приноса који нису у складу с хипотезом о ефикасности тржишта. Ефекат величине или ефекат малих фирми – акције малих фирми у дугом року успијевају да остваре више приносе од стопа приноса великих предузећа, као и стопа приноса тржишта у цјелини (поготово у јануару). P/E ефекат - портфолија састављана од акција с ниским P/E рацијом просјечно остварују више приносе (кориговане за ризик) од акција с високим P/E рацијом.

11 3.2. Тестови полујаке форме: тржишне аномалије
Јануарски ефекат. Јануар и викенд – регуларно помјерање цијена навише у периоду од децембра до јануара, раст цијена петком, а пад понедјељком и раст цијена након иницијалних јавних понуда акција. Ефекат занамарених фирми и ефекат ликвидности – тенденција да инвестиције у акције мање познатих фирми доносе надпросјечне приносе. Ефекат односа књиговодствене према тржишној вриједности (B/M)– тенденција да инвестиције у акције фирми с високим B/M рацијом доносе приносе веће од равнотежних. Промјена цијена након објављивања прихода (цијене корелирају с изнанађењима).

12 3.3. Тестови јаке форме: инсајдерске информације
Ефекти наведени у тесту полујаке форме могу се објаснити као манифестација ризико премије. Fama и French су показали да акције осјетљивије на фактор величине или B/M рацио имају више просјечне приносе, што је доказ о премији за ризик (трофакторски модел). Data mining односи се на то да су неки критеријуми који предвиђају приносе у ствари вјештачка творевина, односно чиста случајност.

13 4. Бихејвиористичко тумачење
Бихејвиористичке финансије су модели финансијских тржишта који истичу могуће посљедице психолошких фактора који утичу на понашање инвеститора. Основни аргументи бихејвиористичких финансија јесте да конвенционална финансијска теорија не обраћа пажњу на то како обични људи доносе одлуке и да се људски фактор не смије занемарити. Неке ирационалне особине везане за обраду информација и понашање инвеститора могу довести до аномалија на тржишту.

14 4.1. Обрада информација Грешке у обради информација доводе до доношења погрешних закључака код инвеститора: Грешке предвиђања; Превелико самопоуздање; Конзервативност; Величина и репрезентативност узорка.

15 4.2. Ирационално понашање и ограниченост арбитраже
Ирационално понашање: Формулација – одбојност према ризику везаном за добит и толерантност према ризику везаном за губитак. Ментално рачуноводство – раздвајање одлука на ризичне и минимално ризичне. Избјегавање кајања – инвестиције с лошим посљедицама изазивају веће кајање код неконвенционалних одлука. Ограниченост арбитраже: Фундаментални ризик; Трошкови имплемантације; Ризик модела.

16 5. Перформансе отворених инвестиционих фондова
Докази о перформансама професионалних менаџера су двосмислени. Перформансе менаџера су у складу с хипотезом о ефикасности тржишта. Тешко је надмашити пасивну стратегију инвестирања, иако постоје одређени инвеститори који су константно остваривали супериорне резултате (Peter Lynch, Warren Buffet, George Soros). Не постоје једноставне стратегије које нуде успјех на тржиштима ХОВ.

17 5.1. Да ли су тржишта ефикасна?
Тржиште је толико конкурентно да ће се само уз изузетна запажања или информације зарадити новац, а оно што је очигледно већ се одразило у цијени ХОВ. Могуће је да се надпросјечан резултат професионалног менаџера тако мало разликује од просјека да је статистички неуочљив. Дакле, тржишта су веома ефикасна, али за најупорније, најинтелигентније или најкреативније инвеститоре награда постоји.

18 II БИХЕЈВИОРИСТИЧКЕ ФИНАНСИЈЕ И ТЕХНИЧКА АНАЛИЗА

19 1. Шта су бихејвиористичке финансије
Премиса бихејвиористичких финансија је да конвенционална финансијска теорија не узима у обзир начин на који људи доносе сложене одлуке располажући ограниченим информацијама. Циљ бихејвиористичких финансија је да се размотре сва објашњања у тежњи за разумијевањем приноса ХОВ.

20 2. Понашање појединаца Једна од главних особина рационалног понашања инвеститора је себичност – увећавање богатства без придавања пажње добробити других људи. Међутим, анализе показују да људске одлуке нису ни сасвим рационалне, ни сасвим себичне, о чему свједоче сљедећи примјери: Сарадња и алтруизам; Давање понуда и проклетство побједника; Ефекат посједовања, склоност ка статусу quo и аверзија према губитку; Ментални рачуни.

21 3. Принос активе и бихејвиористичка објашњења
Бихејвиористи се усредсређују на утврђене аномалије у цијенама активе и покушавају да их објасне понашањем које не потпада под економску теорију. Главни примјери аномалија и понуђених објашењења су: Календарски ефекти; Дивиденде у готовини; Претјерана реакција и регресија према средњој вриједности.

22 4. Бихејвиористичка објашњења с контроверзном емпиријском основом
Емпиријска објашњења из нових поља често изазивају несугласице и отпоре прије него што постану опште прихваћена. Исто је и са бихејвиористичким објашњењима активе: Затворени фондови – дисконти затворених фондова; Прекомјерна волатилност цијена на тржишту акција у односу на варијације у основним економским показатељима; Аверзија према губитку и самостални трговци (Proprietary Traders) на Чикашкој берзи (CBOT).

23 5. Техничка анализа Техничка анализа представља покушај да се искористе обрасци кретања цијена акција који се понављају и који су предвидљиви у циљу остварења абнормалних профита у трговању. Технички аналитичари не негирају вриједност фундаменталних информација, али сматрају да се промјене у тржишним факторима могу опазити прије него што се тај утицај у потпуности одрази на цијене (супротно хипотези о ефикасности тржишта). Технички аналитичари сматрају да ирационални или бихејвиористички фактори могу ометати утицај тржишних фундаменталних фактора.

24 6. Чартирање Технички аналитичари се некад називају чартисти јер проучавају евиденције о кретањима цијена и графиконе ранијих цијена акција и обима трговине, у нади да ће утврдити обрасце које могу довести до зараде. Стратегије техничке анализе: Дауова теорија; Друге чартистичке технике: графикон тачака и симбола, candlestick графикони.

25 6.1. Дауова (Dow) теорија Дауова (Dow) теорија је техника која има за циљ да открије краткорочне и дугорочне трендове у цијенама на тржишту акција. Користи DJIA и DJTA, и подразумијева: примарни тренд (дугорочно кретање цијена), секундарне или интермедијарне трендове и терцијарне или минорне трендове. Ниво подршке је ниво цијене испод ког акција или индекс акција вјероватно неће пасти. Ниво отпора је ниво цијене изнад које акција или индекс акција вјероватно неће порасти.

26 7. Технички показатељи Технички аналитичари поред графикона користе и техничке показатеље како би процијенили могућност успона или пада тржишта. Постоје три групе показатеља: Показатељи расположења; Показатељи тока средстава; Показатељи тржишне структуре.

27 7.1. Показатељи расположења
Показатељи расположења имају за циљ да одреде очекивања различитих група инвеститора. 1. Trin статистика – промет на тржишту се користи као индикатор интензитета тржишног успона или пада. Trin = (број ХОВ којима је цијена порасла / број ХОВ којима је цијена пала) / (промет ХОВ којима је цијена порасла / промет ХОВ којима је цијена пала) 2. Трговина непотпуним лотовима – теорија по којој нето куповина малих инвеститора представља опадајући (bear) сигнал за акцију.

28 7.1. Показатељи расположења
3. Индекс повјерења је однос између приноса на корпоративне обвезнице врхунског рејтинга и приноса на обвезнице средњег рејтинга. 4. Пут/кол стопа је однос између издатих пут опција и кол опција на одређену акцију. 5. Готовинске позиције отворених инвестиционих фондова као одредница расположења.

29 7.2. Показатељи тока средстава
Показатељи тока средстава мјере потенцијал различитих група инвеститора у погледу куповине или продаје акција с циљем предвиђања притиска на цијене које ће изазвати ови поступци. Интерес за продаје на кратко представља укупан број акција које су на тржишту тренутно продате на кратко. Стање на рачунима код брокера – позитиван салдо уколико се планира инвестирање у блиској будућности.

30 7.3. Показатељи тржишне структуре
Показатељи тржишне структуре прате цјеновне циклусе и трендове. Покретни просјеци – покретни просјек индекса акција је просјечни ниво индекса током одређеног временског интервала. Ширина тржишта је степен до ког се кретање широких тржишних индекса одражава у кретању цијена појединачних акција. Релативна снага је мјера која показује колико је одређена акција или грана имала боље или лошије перформансе у поређењу са перформансама општег тржишног индекса.

31 8. Value Line систем Компанија Value Line је највећи савјетодавни сервис за инвестирање у свијету. Објављује Value Line Investment Survey са информацијама о око 1700 акционарских друштава, те рангира ове акције према очекиваној апресијацији цијена у наредних 12 мјесеци. Поступак рангирања акције се састоји од три дијела: Релативно кретање профита; Изнанађење у погледу профита; Индекс вриједности.

32 9. Може ли техничка анализа имати успјеха на ефикасним тржиштима?
Техничка анализа углавном је заснована на идејама супротним од оних на којима почива хипотеза о ефикасности тржишта. Занимљиво питање је да ли ће техничко правило за које се чине да функционише наставити да функционише и у будућности кад постане општепознато. Дакле, динамика тржишта је стална потрага за профитабилним правилима трговања, након које долази до деструкције због претјераног коришћења правила која су се показала као успјешна, да би опет започела потрага за још неоткривеним правилима.

33 Хвала за пажњу!


Скинути ppt "I ЕФИКАСНА ТРЖИШТА И БИХЕЈВИОРИСТИЧКА КРИТИКА"

Сличне презентације


Реклама од Google