Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

XXVIII–KD PROTIV PRAVOSUĐA Zajedničke karakteristike

Сличне презентације


Презентација на тему: "XXVIII–KD PROTIV PRAVOSUĐA Zajedničke karakteristike"— Транскрипт презентације:

1 XXVIII–KD PROTIV PRAVOSUĐA Zajedničke karakteristike
objekt zaštite: pravosuđe, odn. njegovo zakonito, efikasno, blagovremeno i kvalitetno funkcionisanje. sudovi su samostalni i nezavisni u svom radu i sude na osnovu Ustava, zakona i dr. opštih akata i kada je to predviđeno zakonom, opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava i potvrđenih međunarodnih ugovora.

2 Pojam pravosuđa u smislu objekta zaštite kod ovih KD
pravosuđe u užem smislu - sve vrste sudova opšte i posebne nadležnosti kao neposrednih vršilaca pravosudne vlasti; pravosuđe u širem smislu - pored sudova, obuhvata i druge organe koji učestvuju u ostvarivanju pravosudne funkcije: tužilaštva, pravobranilaštva i policija;

3 Organi pravosuđa u organe pravosuđa spadaju: pravosudni organi RS i
međunarodni sudski organi (Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Stalni međunarodni krivični sud u Hagu - tzv. Rimski sud i Ad hoc tribunal u Hagu).

4 Šta se štiti ovim KD? rad pravosudnih organa u pogledu normalnog, nesmetanog i zakonitog odvijanja, kao i u pogledu zakonitosti donijetih odluka. pored zaštite normalnog odvijanja pravosudne funkcije, ovim KD se štiti: 1) samostalnost i zakonitost u radu sudova i dr. organa pravosuđa i 2) odluke pravosud. organa u pogledu njihovog izvršenja.

5 KD nosilaca pravosudnih fja
pravilno i zakonito vršenje suđenja i drugih pravosudnih djelatnosti može biti ugroženo ne samo od strane lica izvan organa pravosuđa, već i od strane lica koja rade u pravosudnim organima, tj. od strane samih nosilaca pravosudnih funkcija, ali su ova KD predviđena u posebnoj grupi djela protiv službene dužnosti ili protiv sloboda i prava čovjeka i građana.

6 Izvršilac ovih KD i oblik krivice
u pogledu krivice ova djela mogu biti izvršena samo sa umišljajem. kao izvršilac ovih djela - svako lice. kod pojedinih KD - kao izvršilac može javiti samo određeno lice (delicta propria): svjedok, vještak, prevodilac, tumač ili stranka u postupku.

7 Isključenje KD kod pojedinih KD zakon je predvidio poseban osnov za isključenje njihovog postojanja; za KD: 1) neprijavljivanje pripremanja KD, 2) neprijavlj. KD i učinioca i 3) pomoć učiniocu poslije izvršenog KD nema KD i neće se kazniti lice kojem je učinilac djela: bračni drug, lice sa kojim učinilac živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat i sestra, usvojilac i usvojenik, kao i bračni drug nekog od navedenih lica, odn. lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbr zajednici.

8 KD PROTIV PRAVOSUĐA Neprijavljivanje pripremanja KD;
Neprijavljivanje KD ili učinioca; Pomoć učiniocu poslije izvršenog KD; Lažno prijavljivanje KD; Davanje lažnog iskaza;

9 KD PROTIV PRAVOSUĐA Sprečavanje dokazivanja;
Povreda tajnosti postupka; Odavanje identiteta zaštićenog svjedoka; Prinuda prema licu koje vrši pravosudnu funkciju; Ometanje pravde; Povreda ugleda suda; Neizvršenje sudske odluke;

10 KD PROTIV PRAVOSUĐA Kršenje sudske odluke o zabrani vršenja dužnosti ili zanimanja; Pobuna lica lišenih slobode; Bjekstvo lica lišenog slobode; Omogućavanje bjekstva licu lišenom slobode; Povreda zakona od strane sudije.

11 Neprijavljivanje pripremanja KD - član 361
(1) Ko zna da se priprema izvršenje krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći pet godina zatvora ili teža kazna pa u vremenu kada je još bilo mogućno spriječiti njegovo izvršenje to ne prijavi, a djelo bude pokušano ili izvršeno, kazniće se NK ili zatvorom do jedne godine.

12 Teži oblik ovog KD (2) Ako nije prijavljeno pripremanje KD za koje se po zakonu može izreći kazna dugotrajnog zatvora, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

13 Isključenje KD (3) Nema KD iz stava 1. ovog člana ako djelo nije prijavilo lice kome je učinilac bračni drug, lice koje sa njim živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i bračni drug nekog od navedenih lica, odnosno lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici.

14 Blaže kažnjavanje učinioca
(4) Za djelo iz stava 2. ovog člana može se blaže kazniti učinilac koji je s licem koje priprema izvršenje krivičnog djela u nekom od odnosa iz stava 3. ovog člana.

15 U čemu se djelo sastoji? u neprijavljivanju pripremanja KD za koje se po zakonu može izreći kazna pet godina zatvora ili teža kazna u vrijeme kada je još bilo moguće da se spriječi njegovo izvršenje od strane lica koje zna da se izvršenje djela priprema, a djelo bude pokušano ili izvršeno. objekt zaštite je pravosudna funkcija otkrivanja i sprečavanja vršenja teških KD.

16 Radnja izvršenja je neprijavljivanje pripremanja izvršenja KD; to je negativna, pasivna djelatnost. sastoji se u propuštanju zakonske dužnosti da se organima krivičnog gonjenja podnese usmena ili pismena (anonimna, pseudonimna ili potpisana) prijava o pripremanju KD ili o licima koja to djelo pripremaju. prijava ove vrste se može podnijeti policiji, tužilaštvu, a izuzetno i dr. organima: sudu, poreskoj upravi, carini, inspekciji.

17 Obaveza podnošenja prijave
postoji od momenta saznanja da jedno ili više lica pripremaju izvršenje teškog KD, pod uslovom da je to lice fizički, faktički bilo u mogućnosti, da je imalo vremena, načina i mogućnosti da o pripremanju djela obavijesti nadležni organ. obaveza prijavlj. postoji i u slučaju kada se ne zna koje lice priprema izvršenje KD. kada više lica zna za prip. KD, svako od njih je obavezno na podnošenje ovakve prijave.

18 Za postojanje djela je potrebno ispunjenje još tri elementa
da učinilac zna da se priprema teško KD; to je djelo za koje je u zakonu propisana kazna zatvora od pet godina ili teža kazna pri čemu to lice ne mora da zna naziv i pravnu kvalifikaciju djela, niti vrstu i mjeru propisane kazne. da se radnja prijavljivanja propusti u vrijeme kada je još bilo moguće da se spriječi izvršenje pripremanog KD. da pripremano KD bude izvršeno ili bar pokušano.

19 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude svako lice, osim lica koje je i samo učestvovalo u pripremanju ili izvršenju KD, kao i lice kojem je učinilac bračni drug, lice sa kojim učinilac živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i bračni drug nekog od ovih lica, odn. lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbr zajednici. u pogledu krivice potreban je umišljaj.

20 Teži oblik djela postoji ako nije prijavljeno pripremanje izvršenja KD za koje se po zakonu može izreći kazna dugotrajnog zatvora. težina neprijavljenog KD predstavlja kvalifikatornu okolnost. za ovo je djelo propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

21 Neprijavljivanje KD ili učinioca - član 362
(1) Ko zna da je neko lice učinilo krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od dvadeset godina ili dugotrajni zatvor ili samo zna da je takvo djelo učinjeno pa to ne prijavi prije nego što su djelo, odnosno učinilac otkriveni, kazniće se NK ili zatvorom do tri godine.

22 Kažnjavanje službenog lica
(2) Službeno lice koje svjesno propusti da prijavi krivično djelo za koje je saznalo u vršenju svoje dužnosti, ako se za to djelo po zakonu može izreći pet godina zatvora ili teža kazna, a djelo se goni po službenoj dužnosti, kazniće se zatvorom do tri god.

23 Oslobođenje od KD (3) Nema KD iz stava 1. ovog člana ako djelo nije prijavilo lice kome je učinilac bračni drug, lice koje sa njim živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat, sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i bračni drug nekog od navedenih lica, odnosno lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, kao i branilac, ljekar ili vjerski ispovjednik učinioca.

24 Ko čini ovo KD? djelo čini lice koje zna učinioca djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 20 godina ili kazna dugotrajnog zatvora ili zna da je izvršeno takvo djelo, odn. službeno ili odgovorno lice koje zna da je izvršeno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, pa svjesno propusti da to prijavi, prije nego što su djelo ili učinilac otkriveni.

25 Objekt zaštite objekt zaštite je pravosudna funkcija otkrivanja izvršenih KD i njihovih učinilaca radi izvođenja pred sud i kažnjavanja.

26 Dva osnovna oblika djela
neprijavljivanje KD ili učinioca i neprijavljivanje KD od strane službenog ili odgovornog lica. 1) Neprijavljivanje KD ili učinioca čini lice koje zna učinioca djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 20 godina ili kazna dugotrajnog zatvora ili zna da je izvršeno takvo djelo, pa to ne prijavi prije nego što su djelo ili učinilac otkriveni.

27 Izvršilac ovog KD i oblik krivice
može da bude svako lice, osim lica koje je i samo učestvovalo u izvršenju KD, kao i lica kojem je učinilac bračni drug, lice sa kojim učinilac živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i bračni drug nekog od ovih lica, odn. lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, kao ni branilac, ljekar ili vjerski ispovjednik učinioca. u pogledu krivice potreban je umišljaj.

28 Neprijavljivanje KD od strane službenog ili odgovornog lica
2) neprijavljivanje KD od strane službenog ili odgovornog lica postoji kada službeno ili odgovorno lice svjesno propusti da prijavi KD za koje je saznalo u vršenju svoje dužnosti ako se za to djelo po zakonu može izreći kazna od pet godina zatvora ili teža kazna, a to djelo se goni po služb. dužnosti.

29 Izvršilac ovog KD može da bude samo službeno ili odgov. lice, osim lica koje je i samo učestvovalo u izvršenju KD, kao i lica kojem je učinilac bračni drug, lice sa kojim učinilac živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i bračni drug nekog od ovih lica, odn. lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbr. zajedn., kao ni branilac, ljekar ili vjerski ispovj. učinioca. u pogledu krivice potreban je umišljaj.

30 Pomoć učiniocu poslije izvršenog KD - član 363
(1) Ko krije učinioca KD koje se goni po službenoj dužnosti ili mu prikrivanjem oruđa, tragova ili na drugi način pomaže da ne bude otkriven, ili ko krije osuđeno lice ili preduzima druge radnje kojima se ide za tim da se ne izvrši kazna, izrečena mjera bezbjednosti ili da se ne primijene vaspitne zavodske mjere, kazniće se NK ili zatvorom do jedne godine.

31 Teži oblik ovog KD (2) Ko pruži pomoć učiniocu KD za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine. (3) Ko pruži pomoć učiniocu KD za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora, kazniće se zatvorom od jedne do osam god.

32 Oslobođenje od KD (4) Kazna za djelo iz stava 1. ovog člana ne može biti teža ni po vrsti ni po visini od kazne propisane za KD u pogledu kojeg je pružena pomoć. (5) Nema KD iz stava 1. do 3. ovog člana ako je pomoć pružilo lice kome je učinilac bračni drug, lice koje sa njim živi u vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat, sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i bračni drug nekog od navedenih lica, odn. lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici.

33 U čemu se djelo sastoji? u sakrivanju učinioca KD ili u prikrivanju sredstava kojima je djelo učinjeno, tragova ili u pomaganju na drugi način ovome da ne bude otkriven ili u sakrivanju osuđenog lica, odn. preduzimanju drugih radnji kojima se ide za tim da se ne izvrši izrečena kazna ili MB, odn. da se ne primijeni zavodska VM. ovo je staro KD poznato kao jatakovanje. radi se o supsidijarnom KD čije postojanje zavisi od ranije izvršenog KD.

34 Objekt zaštite objekt zaštite je pravosudna funkcija: 1) otkrivanje učinioca KD radi suđenja i 2) izvršenje izrečene KS prema osuđenom. djelo ima dva osnovna oblika: 1) pomaganje učiniocu djela radi izbjegavanja suđenja i 2) pomaganje učiniocu djela radi izbjeg. izvršenja izrečene KS.

35 1) Pomaganje učiniocu KD radi izbjegavanja suđenja
čini lice koje sakrije učinioca KD ili mu prikriva sredstva kojima je KD učinjeno ili tragove ili mu pomaže na drugi način da ne bude otkriven. radnja izvršenja je pomaganje učiniocu KD. ovdje pomaganje nije oblik saučesništva, već samostalna radnja izvršenja.

36 2) Pomaganje učiniocu djela radi izbjegavanja izvršenja izrečene sankcije
sastoji se u sakrivanju osuđenog lica kome je izrečena kazna, MB ili zavodska VM ili preduzimanju dr. radnji kojima se ide za tim da se izbjegne izvršenje izrečene KS. radnja izvršenja je sakrivanje osuđenog lica kome je izrečena neka od KS (a ne i prekršajna) ili preduzimanje drugih radnji (davanje alibija, nabavljanje lažnih isprava) kojima je cilj da se izbjegne izvršenje izrečene KS.

37 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude svako lice, osim lica koje je i samo učestvovalo u izvršenju KD, kao i lica kojem je učinilac bračni drug, lice sa kojim učinilac živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i bračni drug nekog od ovih lica, odn. lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici. u pogledu krivice potreban je umišljaj.

38 Teži oblici djela prvi teži oblik postoji ako se pruža pomoć učiniocu KD za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina. kvalifikatorna okolnost je težina KD čijem se učiniocu pruža pomoć. drugi teži oblik djela postoji ako se pruža pomoć učiniocu KD za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora.

39 Lažno prijavljivanje krivičnog djela - član 364.
(1) Ko prijavi neko lice da je učinilo KD za koje se goni po službenoj dužnosti, a zna da to lice nije učinilac, kazniće se NK ili zatvorom do dvije godine. (2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko podmetanjem tragova KD ili na drugi način izazove pokretanje krivičnog postupka zbog KD za koje se goni po službenoj dužnosti protiv lica za koje zna da nije učinilac tog djela.

40 Blaži oblik djela (3) Ko sam sebe prijavi da je učinio kakvo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, iako ga nije učinio, kazniće se NK ili zatvorom do šest mjeseci. (4) Kaznom iz stava 3. ovog člana kazniće se i ko prijavi da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, iako zna da to djelo nije učinjeno.

41 U čemu se djelo sastoji? u prijavljivanju određenog lica kao učinioca KD koje se goni po službenoj dužnosti, u podmetanju tragova KD ili na drugi način izazivanju pokretanja krivičnog postupka zbog KD koje se goni po služb. dužnosti, prijavljivanju sebe ili prijavljivanju da je izvršeno KD koje se goni po službenoj dužnosti, iako se zna da takvo djelo nije učinjeno ili da prijavljeno lice nije učinilac.

42 Objekt zaštite objekt zaštite je dvojako određen kao:
pravosudna funkcija otkrivanja KD i njihovih učinilaca i čast i ugled nevinih lica koja su neosnovano prijavljena kao učinioci KD. izvršilac djela može da bude svako lice, a u pogledu krivice potreban je umišljaj.

43 Četiri osnovna oblika djela
djelo ima četiri osnovna oblika: lažno prijavljivanje određenog lica kao učinioca KD, podmetanje tragova da je učinjeno KD, lažno prijavljivanje sebe kao učinioca KD, lažno prijavljivanje da je učinjeno KD.

44 1) Lažno prijavljivanje određenog lica kao učinioca KD
postoji kad se prijavi određeno lice da je učinilo KD koje se goni po služb. dužnosti, iako se zna da to lice nije učinilac djela. radnja izvršenja je lažno prijavljivanje (podnošenje pismene ili usmene prijave organima krivičnog gonjenja - policiji ili tužiocu, lično ili posredno - preko telefona, dr. tehničkog sredstva ili preko dr. lica).

45 2) Podmetanje tragova da je učinjeno KD (realna dostava)
se vrši podmetanjem tragova, oruđa i predmeta na lice mjesta ili na neko drugo mjesto ili se na drugi način izaziva pokretanje krivičnog postupka za KD koje se goni po službenoj dužnosti protiv lica za koje se zna da to djelo nije učinilo. izvršilac djela može da bude svako lice, a u pogledu krivice potreban je umišljaj.

46 3) Lažno prijavljivanje sebe kao učinioca KD (samoprijavljivanje, samookrivljavanje)
postoji kada lice samo sebe prijavi kao učinioca KD koje se goni po službenoj dužnosti iako zna da to djelo nije učinilo. radi se o samoprijavljivanju za KD koje se goni po službenoj dužnosti. izvršilac djela može da bude svako lice, a u pogledu krivice potreban je umišljaj.

47 4) Lažno prijavljivanje da je učinjeno KD (fingirano KD)
postoji kada se prijavi da je učinjeno KD koje se goni po službenoj dužnosti, iako se zna da to djelo nije učinjeno. izvršilac djela može da bude svako lice, a u pogledu krivice potreban je umišljaj.

48 Davanje lažnog iskaza–čl. 365
(1) Svjedok, vještak, prevodilac ili tumač koji da lažan iskaz u postupku pred sudom, u disciplinskom, prekršajnom ili upravnom postupku ili drugom zakonom propisanom postupku, kazniće se NK ili zatvorom do dvije godine. (2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i stranka koja prilikom izvođenja dokaza saslušanjem stranaka u sudskom ili upravnom postupku da lažan iskaz, a na ovom iskazu je zasnovana odluka donesena u tom postupku.

49 Teži oblici ovog KD (3) Ako je lažan iskaz dat u krivičnom postupku, učinilac će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. (4) Ako su usljed djela iz stava 3. ovog člana nastupile osobito teške posljedice za okrivljenog, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. (5) Ako učinilac dobrovoljno opozove svoj lažni iskaz prije nego što se donese konačna odluka, kazniće se NK, a može se i osloboditi od kazne.

50 U čemu se djelo sastoji? u davanju lažnog iskaza svjedoka, vještaka, prevodioca ili tumača pred sudom, u disciplinskom, prekršajnom, upravnom ili u drugom zakonom propisanom postupku, u davanju lažnog iskaza stranke prilikom izvođenja dokaza saslušanjem stranaka u sudskom ili upravnom postupku kad je na tom iskazu zasnovana odluka donijeta u tom postupku ili u davanju lažnog iskaza u krivičnom postupku.

51 Objekt zaštite objekt zaštite je zakonito obavljanje pravosudne f-je gdje se donijete odluke moraju zasnivati na materijalnoj istini. djelo ima tri osnovna oblika: 1) davanje lažnog iskaza svjedoka, vještaka, prevodioca ili tumača, 2) davanje lažnog iskaza stranke i 3) davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku.

52 Radnja izvršenja kod svih oblika djela je davanje lažnog iskaza.
iskaz je izjava ili saopštavanje pred nadl. organom o postojanju ili nepostojanju pravno relevantnih činjenica značajnih za donošenje odluke pred tim organom. djelo postoji kada se da, saopšti lažan iskaz, iskaz koji ne odgovara objektivnoj stvarnosti, pri čemu on može biti lažan u potpunosti ili djelimično.

53 Prvi oblik djela je davanje lažnog iskaza svjedoka, vještaka, prevodioca ili tumača pred sudom, u prekršajnom, disciplinskom, upravnom ili dr. zakonom propis. postupku. izvršilac djela može da bude samo određeno lice: svjedok, vještak, prevodilac i tumač (ovdje se radi o vlastoručnom KD), a u pogledu krivice potreban je umišljaj.

54 Drugi oblik djela je davanje lažnog iskaza stranke u sudskom ili upravnom postupku
ovo djelo postoji kada lice u svojstvu stranke prilikom izvođenja dokaza sasluš. stranaka da lažan iskaz na kome bude zasnovana odluka donijeta u ovom postupku. izvršilac djela može da bude stranka u sudskom ili upravnom postupku, a u pogledu krivice potreban je umišljaj.

55 Treći oblik djela je davanje lažnog iskaza u kriv. postupku
ovo djelo čini lice koje ima posebno svojstvo: a) ako je svjedok, vještak, prevodilac ili tumač i 2) ova se radnja preduzima u posebnoj vrsti postupka – u krivičnom postupku. djelo se može učiniti u svim fazama krivič. postupka i od strane svakog učesnika osim osumnjičenog, okrivljenog ili optuženog. izvršilac djela - svjedok, vještak, prevod. ili tumač, a u pogledu krivice – umišljaj.

56 Teži oblik djela postoji ako su usljed davanja lažnog iskaza u krivičnom postupku nastupile osobito teške posljedice za okrivljenog (koje su to osobito teške posljedice za okrivljenog, a koje se nalaze u uzročno-posljedičnoj vezi sa datim lažnim iskazom, predstavlja faktičko pitanje koje sud rješava u konkretnom slučaju.)

57 Lakši oblik djela postoji...
kada učinilac bilo kog oblika ovog djela dobrovoljno opozove dati lažan iskaz prije nego što je donijeta konačna odluka. uslovi: 1) da je učinilac dao lažan iskaz u sudskom, disciplinskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, 2) da je učinilac dobrovoljno opozvao, porekao, negirao dati iskaz i 3) da je to učinio prije nego što je donijeta konačna odluka nadležnog organa.

58 Sprečavanje dokazivanja–čl. 366
(1) Ko u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje sakrije, uništi ili ošteti ili učini neupotrebljivim tuđi predmet ili ispravu koja služi kao dokaz, ili pomjeri ili premjesti kakav granični kamen, zemljomjerni znak ili uopšte kakav znak o svojini na nepokretnosti, ili ko u istoj namjeri ovakav znak lažno postavi, kazniće se NK ili zatvorom do jedne godine.

59 Teži oblik ovog djela (2) Ko svjedoka ili vještaka u sudskom, upravnom, prekršajnom ili disciplinskom postupku silom, prijetnjom ili na drugi način prinudi, ili obećanjem poklona ili kakve druge koristi navede da dadne lažan iskaz, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

60 U čemu se djelo sastoji? u sakrivanju, uništenju, oštećenju ili činjenju neupotrebljivim tuđeg predmeta ili isprave koja služi kao dokaz ili u pomjeranju ili premiještanju graničnog kamena, zemljomjerskog znaka ili uopšte kakvog znaka o svojini na nepokretnosti ili u lažnom postavljanju znaka o svojini na nepokretnosti u namjeri da se spriječi ili oteža dokazivanje.

61 Objekt zaštite objekt zaštite je dokazni postupak kao faza postupka pred sudom ili drugim nadležnim državnim organom. objekt napada: a) tuđi predmeti ili isprave koje služe kao dokaz u sudskom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku pred nadležnim državnim organima, b) granični kamen ili zemljomjerski znak i c) drugi znak o svojini na nepokretnosti.

62 Djelo ima dva oblika ispoljavanja..
1) sprečavanje dokazivanja predmetima i ispravama (radnje izvršenja su: a) sakrivanje, b) uništenje, c) oštećenje i g) činjenje neupotrebljivim predmeta). uslovi za postojanje djela: a) radnja izvršenja se preduzima u odnosu na tuđi predmet ili ispravu koji služe kao dokaz u zakonom propisanom postupku pred sudom ili drugim državnim organom i b) radnja izvršenja se preduzima u namjeri da se na ovaj način spriječi ili oteža dokazivanje.

63 Djelo ima dva oblika ispoljavanja..
2) otežavanje dokazivanja (radnje izvršenja su: a) pomjeranje, b) premještanje i c) lažno postavljanje – stavljanje predmeta na mjesto na kome se nikada ranije nije nalazio). još dva uslova: a) radnja izvršenja se preduzima u odnosu na granični kamen, zemljomjerski znak ili uopšte kakav znak o svojini na nepokretnosti i b) radnja izvršenja se preduzima u namjeri da se na ovaj način spriječi ili oteža dokazivanje.

64 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude svako lice, a u pogledu krivice potreban je direktan umišljaj koji karakteriše namjera učinioca da spriječi ili oteža dokazivanje pravno relevantnih činjenica u kakvom postupku pred nadležnim državnim organima.

65 Teži oblik ovog djela postoji u dva slučaja:
prinuđavanje svjedoka ili vještaka u sudskom, upravnom, prekršajnom ili disciplinskom postupku silom, prijetnjom ili na drugi način da da lažan iskaz i navođenje svjedoka ili vještaka u sudskom, upravnom, prekršajnom ili disciplinskom postupku da da lažan iskaz.

66 Teži oblik ovog djela u prvom slučaju radnja izvršenja je prinuđavanje u smislu uticanja na volju ispitivanog ili saslušavanog lica da da iskaz ili drugu izjavu protivno slobodnoj volji ili da da iskaz ili izjavu određene sadržine. u drugom slučaju radnja izvršenja je nagovaranje.

67 Povreda tajnosti postupka-čl. 367
(1) Ko neovlašćeno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili nadležnog organa proglašeno kao tajna, kazniće se NK ili zatvorom do jedne godine. (2) Istom kaznom kazniće se i ko bez dozvole suda objavi tok krivičnog postupka koji se vodi protiv maloljetnika, njegovo ime ili odluku koja je u tom postupku donesena.

68 U čemu se djelo sastoji? u neovlašćenom otkrivanju onoga što je saznato u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili nadležnog organa proglašeno kao tajna ili u objavljivanju bez dozvole suda toka postupka koji se vodi protiv maloljetnika, njegovog imena ili odluke koja je u tom postupku donesena.

69 Objekt zaštite objekt zaštite je zakonom zagarantovana tajnost postupka. postupak pred sudom ili drugim nadležnim državnim organom je po pravilu javan, a samo zakon određuje u kojim slučajevima se javnost može iskučiti ili ograničiti.

70 Djelo ima dva oblika ispoljavanja
neovlašćeno otkrivanje tajne i neovlašćeno otkrivanje podataka u postupku prema maloljetniku. radnja izvršenja kod prvog oblika djela je neovlašćeno otkrivanje tajne (saopštavanje drugom, nepozvanom licu sadržine povjerljivih podataka ili dokumenata).

71 Djelo ima dva oblika ispoljavanja
drugi oblik ovog djela je neovlašćeno otkrivanje podataka u postupku prema maloljetniku. ovdje je radnja izvršenja određena kao otkrivanje podataka. izvršilac djela može da bude svako lice, a u pogledu krivice potreban je umišljaj.

72 Odavanje identiteta zaštićenog svjedoka – čl.368
Sudija ili drugo službeno lice koje je učestvovalo u saslušanju zaštićenog svjedoka u krivičnom postupku, koje učini dostupnim neovlašćenoj osobi podatke o identitetu zaštićenog svjedoka, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet g.

73 U čemu se djelo sastoji? u činjenju dostupnim neovlašćenom licu podataka o identitetu zaštićenog svjedoka od strane sudije ili drugog službenog lica koje je učestvovalo u saslušanju zaštićenog svjedoka u krivičnom postupku. ovo je poseban, specijalni oblik krivičnog djela odavanja službene tajne.

74 Objekt zaštite su podaci o identitetu zaštićenog svedoka u krivičnom postupku. u otkrivanju i dokazivanju naročito teških KD (u oblasti organizovanog transnacional. kriminalititeta, KD korupcije, KD protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom itd.) primjenjuju se u skladu sa odredbama ZKP posebne mjere zaštite zaštićenog svjedoka.

75 Radnja izvršenja je činjenje dostupnim neovlašćenom licu podataka (različite djelatnosti kojima se drugom neovlašćenom, dakle nepozvanom licu stvaraju mogućnosti, uslovi ili prilike da se upozna sa sadržinom povjerljivih podat. izvršilac djela može da bude samo određeno lice - sudija ili drugo službeno lice koje je učestvovalo u saslušanju zaštićenog svedoka. u pogledu krivice potreban je umišljaj.

76 Ometanje pravde - član 369 (1) Ko drugog poziva na otpor ili na neizvršenje sudskih odluka ili na drugi način ometa vođenje sudskog postupka, kazniće se zatvorom do tri godine i NK. (2) Ko primjenom sile, prijetnjom upotrebe sile ili na drugi način ometa ili spriječi sudiju, tužioca ili zamjenika tužioca u vršenju sudijske ili tužilačke dužnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina i NK.

77 Teži oblici ovog KD (3) Ako prilikom izvršenja djela iz stava 2. ovog člana učinilac nanese tjelesne povrede licima navedenim u stavu 2. ovog člana, kazniće se zatvorom od jedne do 10 god. (4) Ako je djelo iz stava 2. ovog člana učinjeno prijetnjom ubistvom, otmicom, upotrebom oružja ili u sastavu grupe, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina.

78 Najteži oblik ovog KD (5) Ako je prilikom izvršenja djela iz stava 2. ovog člana nastupila smrt nekog od navedenih lica, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje osam godina.

79 U čemu se djelo sastoji? dva oblika ispoljavanja KD: 1) pozivanje drugog na otpor ili na neizvršenje sudskih odluka ili na drugi način ometanje vođenja sudskog postupka i 2) ometanje ili sprečavanje sudije, tužioca ili zamjenika tužioca u vršenju sudijske ili tužilačke dužnosti primjenom sile, prijetnjom upotrebe sile ili na drugi način.

80 Objekt zaštite objekt zaštite: a) zakonito, efikasno, kvalitetno i blagovremeno obavljanje pravosudne funkcije i b) tjelesni integritet nosilaca pravosudnih funkcija.

81 Povreda ugleda suda – čl. 370
Ko u postupku pred sudom izloži poruzi sud ili ko isto djelo izvrši pismenim podneskom sudu, kazniće se NK ili zatvorom do šest mjeseci.

82 U čemu se djelo sastoji? djelo se sastoji u izlaganju poruzi suda u postupku pred sudom ili pismenim podneskom. objekt zaštite je ugled suda kao pravnog lica. radnja izvršenja je izlaganje poruzi.

83 Radnja izvršenja različite djelatnosti ismijavanja, ponižav., izrugivanja ili nipodaštavanja suda kao nadl. državnog organa koji odlučuje o pravima, slobodama ili interesima fizičkih i pravnih lica u zakonom propisanom postupku. radnja izvršenja se preduzima na dva alternativno predviđena načina: a) u postupku pred sudom – pri davanju izjava ili iskaza, odn. saslušanja stranaka i b) pism. podneskom (tužbom, žalbom, prigovorom ili dr. vrstom podneska) koji je upućen sudu.

84 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude svako lice koje na bilo koji način učestvuje u sudskom postupku. u pogledu krivice potreban je umišljaj.

85 Neizvršenje sudske odluke čl. 371
(1) Službeno ili odgovorno lice koje svjesno ne postupi po pravosnažnoj sudskoj odluci, kazniće se NK ili kaznom zatvora do tri g. (2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i službeno lice ili odgovorno lice koje odbije da izvrši odluku Ustavnog suda koju je dužno da izvrši. (3) Ako su usljed djela iz prethodnih stavova nastale teže povrede prava drugoga ili značajna materijalna šteta, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do pet godina.

86 Objekt zaštite djelo čini službeno ili odgovorno lice koje svjesno ne postupi po pravnosnažnoj sudskoj odluci ili odbije izvršenje odluke Ustavnog suda (ovo djelo se u teoriji naziva opstrukcija pravde. objekt zaštite je autoritet pravnosnažnih sudskih odluka, a objekt napada je pravnosnažna sudska odluka, odn. odluka Ustavnog suda.

87 Radnja izvršenja svjesno propuštanje da se izvrši, da se postupi po donijetoj pravnosnažnoj sudskoj odluci; neizvršenje sudske odluke u smislu negativne, pasivne radnje, nečinjenja, propuštanja da se postupi po nalogu koji je sadržan u donijetoj sudskoj odluci ili propuštanje roka za postupanje po takvom nalogu. odbijanje – aktivna radnja kojom učinilac nedvosmisleno stavlja do znanja da neće izvršiti odluku Ustavnog suda koju je dužno da izvrši.

88 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude samo službeno ili odgovorno lice, a u pogledu krivice potreban je umišljaj. teži oblik ovog djela postoji ako je usljed propuštanja da se izvrši ili odbijanja izvršenja odluke nadležnog suda došlo do nastupanja teže povrede prava drugoga ili značajne materijalne štete.

89 Kršenje sudske odluke o zabrani vršenja dužnosti ili zanimanja - član 372
Ko drugome omogući obavljanje zanimanja, djelatnosti ili dužnosti iako zna da mu je pravnosnažnom sudskom odlukom bila izrečena mjera bezbednosti zabrane vršenja dužnosti, zanimanja ili poziva ili zaštitna mjera zabrane vršenja određenih dužnosti, ili je takva zabrana nastala kao pravna posljedica osude, kazniće se NK ili zatvorom do jedne godine.

90 U čemu se djelo sastoji? u omogućavanju obavljanja zanimanja, djelatnosti ili dužnosti drugom licu iako se zna da mu je pravnosnažnom sudskom odlukom izrečena MB zabrane vršenja dužnosti, zanimanja ili poziva ili zaštitna mjera zabrane vršenja određenih dužnosti ili je takva zabrana nastala kao pravna posljedica osude.

91 Objekt zaštite objekt zaštite je pravosudna funkcija izvršenja izrečenih kaznenih sankcija: a) krivičnih sankcija - MB ili b) prekršajnih sankcija - zaštitnih mjera i c) pravnih posljedica osude. radnja izvršenja je omogućavanje (djelatnost kojom se stvaraju uslovi i pretpostavke kojom se pomaže ili olakšava drugome da obavlja inače zabranjene djelatnosti).

92 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude svako lice, ali je to najčešće službeno ili odgovorno lice u preduzeću, ustanovi ili drugom subjektu koje odlučuje o povjeravanju poslova ili djelatnosti određenim licima. u pogledu krivice potreban je umišljaj.

93 Pobuna lica lišenih slobode Član 373
(1) Lica koja su na osnovu zakona lišena slobode, koja se skupe u namjeri da se nasilno oslobode, ili da zajednički napadnu lica čijem su nadzoru povjerena, ili da ih silom ili prijetnjom da će neposredno upotrijebiti silu prinude da učine ili propuste nešto što je protivno njihovoj dužnosti, kazniće se zatvorom do tri god.

94 Teži oblik djela (2) Učesnici u djelu iz stava 1. ovog člana koji upotrijebe silu ili ozbiljnu prijetnju, kazniće se zatvorom od jedne do pet god. (3) Izvršilac djela iz stava 1. koji dobrovoljno odustane od pobune prije upotrebe sile ili ozbiljne prijetnje, oslobodiće se od kazne.

95 U čemu se djelo sastoji? u skupljanju lica koja su na osnovu zakona lišena slobode u namjeri da se nasilno oslobode ili da zajednički napadnu lica čijem su nadzoru povjerena ili da ih silom ili prijetnjom da će neposredno upotrijebiti silu prinude da učine ili propuste nešto što je protivno njihovoj dužnosti. objekt zaštite je pravosudna funkcija izvršenja pravnosnažno izrečenih KS institucionalnog karaktera.

96 Radnja izvršenja je skupljanje lica koja su na osnovu zakona lišena slobode (to je okupljanje većeg broja - najmanje pet - individualno neodređenih lica, na istom mjestu, u isto vrijeme sa zajedničkim ciljem - u namjeri da se nasilno oslobode ili da zajednički napadnu lica čijem su nadzoru povjerena ili da primjenom sile ili prijetnje da će neposredno upotrijebiti silu prinude ta lica da nešto učine ili propuste što je protivno njihovoj dužnosti - skupno izvršenje djela - nužno saizvršilaštvo).

97 Izvršilac djela i oblik
izvršilac djela može da bude samo lice koje je na osnovu zakona lišeno slobode: lice kome je izrečena kazna zatvora, MB ili VM institucionalnog karaktera, lice kome je određen pritvor, zadržavanje, dovođenje ili psihijatrijsko posmatranje radi vještačenja duševnog zdravlja. u pogledu krivice potreban je direktni umišljaj koji kvalifikuje navedena namjera.

98 Teži oblik djela postoji kada učesnik u pobuni lica lišenih slobode upotrijebi silu ili ozbiljnu prijetnju. ako je usljed primjene sile prouzrokovana teška tjelesna povreda ili smrt drugog lica, tada postoji sticaj između ovog i odgovarajućeg KD protiv života i tijela.

99 Oslobođenje od kazne zakon je iz kriminalno političkih razloga predvidio mogućnost oslobođenja od kazne učesnika pobune koji dobrovoljno odustane od učešća u pobuni prije nego što je upotrijebljena sila ili ozbiljna prijetnja.

100 Bjekstvo lica lišenog slobode Član 374
Lice lišeno slobode na osnovu zakona koje upotrebom sile protiv nekog lica ili prijetnjom da će neposredno napasti na život ili tijelo pobjegne, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

101 U čemu se djelo sastoji? djelo se sastoji u bjekstvu lica koje je na osnovu zakona lišeno slobode upotrebom sile protiv drugog lica ili prijetnjom da će se neposredno napasti na život ili tijelo. objekt zaštite je pravosudna funkcija izvršenja pravnosnažno izrečenih KS institucionalnog karaktera.

102 Za postojanje ovog djela je bitno...
bjekstvo lica lišenog slobode je samovoljno udaljavanje lica koje je na osnovu zakona lišeno slobode iz zatvorskih prostorija ili zatvor. kruga prebacivanjem u slobodan prostor bez namjere da se vrati. djelo postoji samo kada se radi o opasnom bjekstvu – bjekstvu uz upotrebu sile protiv drugog lica ili kvalifikovanu prijetnju neposrednim napadom na život ili tijelo.

103 Za postojanje ovog djela je bitno...
sila ili prijetnja mogu biti primijenjene prema bilo kom licu: pripadniku službe za obezbjeđenje, radniku zavodske uprave ili drugom zatvorenom licu i dr. nema djela ako je do bjekstva došlo bez primjene sile ili prijetnje npr. prevarom ili skrivenim bekstvom. djelo je svršeno kad je lice na osnovu zakona lišeno slobode uspjelo da pobjegne,

104 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude samo lice koje je na osnovu zakona lišeno slobode. u pogledu krivice potreban je umišljaj. za ovo je delo propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

105 Omogućavanje bjekstva licu lišenom slobode - član 375
(1) Ko silom, prijetnjom, obmanom ili na drugi način omogući bjekstvo licu koje je na osnovu zakona lišeno slobode, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. (2) Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno u organizovanoj grupi ili je omogućeno bjekstvo više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

106 U čemu se djelo sastoji? u omogućavanju bjekstva licu koje je na osnovu zakona lišeno slobode silom, prijetnjom, obmanom ili na dr. način. objekt zaštite je pravosudna funkcija izvršenja izrečenih KS institucionalnog karaktera.

107 Radnja izvršenja je omogućavanje bjekstva licu koje je na osnovu zakona lišeno slobode. ovdje je radnja pomaganja zbog posebno ispoljene opasnosti i težine propisana kao samostalno KD, a ne kao oblik saučesništva. ona obuhvata različite djelatnosti činjenja ili propuštanja kojima se stvaraju mogućnosti, uslovi ili prilike da lice koje je na osnovu zakona lišeno slobode pobjegne, dakle da se samo oslobodi i da izbjegne nadzoru lica kome je povjereno.

108 Za postojanje ovog djela je bitno...
da se ova radnja preduzima na određeni način: a) silom, b) prijetnjom, c) obmanom ili d) na drugi način. sila ili prijetnja mogu biti primijenjene prema bilo kom licu: pripadniku službe za obezbjeđenje, radniku zavodske uprave ili drugom zatvorenom licu i dr.

109 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude svako lice, a u pogledu krivice potreban je umišljaj. za ovo je djelo propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

110 Teži oblik ovog djela postoji u dva slučaja:
ako je radnja izvršenja preduzeta od strane organizovane grupe i ako je radnjom izvršenja omogućeno bjekstvo više lica. više lica u smislu člana 147. stav 9. KZ RS obuhvata najmanje dva lica.

111 Povreda zakona od strane sudije - član 376
Sudija Ustavnog suda Republike Srpske ili sudija suda u Republici Srpskoj, u sudskom postupku s ciljem da drugom pribavi kakvu korist ili da mu nanese kakvu štetu, donese nezakonitu odluku ili na drugi način prekrši zakon, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

112 U čemu se djelo sastoji? u donošenju nezakonite odluke ili u kršenju zakona na drugi način u sudskom postupku od strane sudije Ustavnog suda RS ili sudije suda u RS s ciljem da se drugome pribavi kakva korist ili da mu se nanese kakva šteta. poseban, specijalni oblik službenog KD – zloupotrebe služb. položaja ili ovlašćenja. objekt zaštite - zakonito vršenje sudijske f-je.

113 Radnja izvršenja radnja izvršenja je dvojako alternativno određena kao: a) donošenje nezakonite odluke; odluka može biti: formalno ili materijalno nezakonita i b) kršenje zakona na drugi način. ovdje se može raditi o neprimjenjivanju (propuštanju primjene) materijalnog ili procesnog zakona ili o postupanju protivno zakonu.

114 Za postojanje djela je potrebno...
radnja izvršenja se preduzima u bilo kojoj vrsti sudskog postupka (parničnom, vanpar, izvršnom, krivičnom, prekršajnom i dr.), radnju izvršenja preduzima zakonom određeno lice - sudija Ustavnog suda RS ili sudija drugog nadležnog suda u RS i radnja izvršenja se preduzima s određenim ciljem - da se drugome pribavi kakva korist ili da mu se nanese kakva šteta.

115 Izvršilac djela i oblik krivice
izvršilac djela može da bude samo određeno lice - sudija Ustavnog suda RS ili sudija drugog suda u RS. u pogledu krivice potreban je umišljaj koji karakteriše cilj učinioca da se drugome pribavi kakva korist ili da mu se nanese kakva šteta.


Скинути ppt "XXVIII–KD PROTIV PRAVOSUĐA Zajedničke karakteristike"

Сличне презентације


Реклама од Google