Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

КЉУЧНА ОБЛАСТ 3: ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА

Сличне презентације


Презентација на тему: "КЉУЧНА ОБЛАСТ 3: ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА"— Транскрипт презентације:

1 КЉУЧНА ОБЛАСТ 3: ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА

2 Какав однос имају наши ученици према завршном испиту и такмичењима, те да ли и какав успех ученици остварују поново смо анализирали и видели у којој мери се ти ставови подударају или разилазе са ставовима наставника и учитеља. Образовна постигнућа ученика смо проверавали и вредновали многобројним скалама и допуњеним упитницима за ученике, наставнике и учитеље.

3 Ученици су попуњавали анонимне упитнике путем Мудла, док су наставницима и учитељима подељени онлајн формулари. Анализом смо дошли до следећих резултата:

4

5

6 Бр. ТВРДЊА / ИСКАЗ није присутно присутно је није ми познато 1. Школска знања користим у животним ситуацијама. 6% 94% 2. Знања стечена у школи су ми довољна да могу (без додатних часова) да одговорим на захтеве наставника (писмени и контролни задаци, усмена испитивања). 23% 77% 3. Школска знања са часова редовне наставе и додатне наставе обезбеђују ми довољно знања да могу да се такмичим на школском и општинском нивоу, нису ми потребни приватни часови за припрему. (На ово питање одговарају само ученици који су били на неком такмичењу.) 20% 80% 4. Ваннаставне активности у мојој школи одговарају мојим интересовањима. 33% 67% 5. Школа редовно похваљује успех у ваннаставним активностима. 9% 73% 18% 6. Наставник ме охрабрује да учествујем на такмичењу, а мој труд и постигнути успех на такмичењу је адекватно награђен (признање, похвала, висока оцена...). 19% 81%

7 има ђака који сматрају да школа не похваљује редовно успех ученика.
Бр. ТВРДЊА / ИСКАЗ није присутно присутно је није ми познато 7. Часови додатне наставе ми помажу да обогатим и усавршим своја знања. (На ово питање одговарају само ученици који иду на часове додатне наставе.) 7% 93% 8. Часови допунске наставе ми помажу да савладам основна знања. (На ово питање одговарају само учениц икоји иду на часове допунске наставе.) 12% 88% 9. Поштујем правила понашања у школи. 6% 94% 10. Својим поступцима доприносим очувању природе и животне средине и сопственог здравља. 16% 84% 11. Поштујем туђе мишљење. има ученика којима су потребни додатни часови како би одговорили на захтеве наставника. понуђене ваннаставне активности у школи не одговарају интересовањима свих ученика. има ђака који сматрају да школа не похваљује редовно успех ученика.

8

9

10 Бр. ТВРДЊА / ИСКАЗ није присутно присутно је није ми познато 1. Ученици користе знања стечена у оквиру мог предмета у животним ситуацијама и она им помажу да се боље сналазе у садашњем и будућем приватном и професионалном животу. 8,7% 91,3% 2. Моји ученици су оспособљени да повезују знања стечена у мом предмету са знањима стеченим у другим наставним предметима и ова знања им помажу у осамостаљивању и сналажењу у новим и непознатим ситуацијама. 13% 87% 3. Знања стечена у школи им обезбеђују да могу (без додатних часова) да одговоре на захтеве писаних, контролних задатака и усменог испитивања. 78,3% 4. Завршни испит ученици могу да положе са знањима које стекну у школи. 100% 5. Континуирано пратим и вреднујем напредовање ученика. 6. Користим бројна наставна средства да бих занимљивошћу и очигледношћу привукао пажњу, мотивисао и одржао мотивацију ученика за рад.

11 Бр. ТВРДЊА / ИСКАЗ није присутно присутно је није ми познато 7. Дајем додатна објашњења на захтев ученика. 100% 8. Ученике подстичем да задовољавају своје потребе не угрожавајући друге. 4,3% 95,7% 9. Ученике упозоравам на негативне ефекте које стереотипи и предрасуде могу имати на односе међу људима.. 10. Ученике подстичем да брину о природи и да дају свој допринос побољшању квалитета животне средине. 8,7% 91,3% 11. Ученике упућујем да спознају сопствене способности и способности других и подстичем их на развијање одговорности за сопствено здравље. 12. Ученицима указујем на важност поштовања процедура којима се регулише живот у школи и заједници. Наставници су свесни чињенице да ученици нису самостални, да не повезују сви ученици знања из предмета, као и да неки ученици иду на додатне часове како би одговорили на постављене захтеве.

12

13

14 Бр. ТВРДЊА / ИСКАЗ није присутно присутно је није ми познато 1. Ученици користе знања стечена у школи у животним ситуацијама. 100% 2. Знања стечена у школи им обезбеђују да могу (без додатних часова) да одговоре на захтеве писаних, контролних задатака и усменог испитивања. 3. Школска знања са часова редовне и додатне наставе обезбеђују ученицима довољно знања да се могу такмичити на школском и општинском нивоу. 4. Користим бројна наставна средства да бих занимљивошћу и очигледношћу привукао пажњу, мотивисао и одржао мотивацију ученика за рад. 5. Охрабрујем ученике да постављају питања.

15 Бр. ТВРДЊА / ИСКАЗ није присутно присутно је није ми познато 6. Дајем додатна објашњења на захтев ученика, подстичем их на самостално стицање додатних знања и вештина, и да развијају и разрађују своје идеје и прихватам иницијативу ученика за промену рада на часу. 100% 7. Код ученика развијам потребу за усвајањем правила рада у пару и групи. 8. Ученике подстичем да чине добро и да пружају помоћ другима, подстичем их на поштовање личности, указујем им на усвојена правила понашања у школи, упућујем их на правила понашања ван школе. 9. Код ученика подстичем солидарност и бригу једних за друге посебно у случајевима испољавања етничких, расних, верских и полних предрасуда. 10. Користим разне ситуације да ученике упознам са културом, традицијом и обичајима у нашем крају.

16 КЉУЧНА ОБЛАСТ 3: ОБРАЗОВНА ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА
Стандард Индикатор Извори доказа 3.1. Успех ученика показује да су остварени образовни стандарди. Резултати на завршном испиту/матури показују да је остварен основни ниво образовних стандарда. Извештај са сајта Завода за вредновање квалитета Резултати на завршном испиту/матури показују да је остварен средњи ниво образовних стандарда. Резултати на завршном испиту / матури показују да је остварен напредни ниво образовних стандарда. Ученици којима је потребна додатна подршка у образовању остварују постигнућа у складу са индивидуалним циљевима учења/прилагођеним образовним стандардима. Документација о ИОП-у Школске оцене су у складу са резултатима на завршном/матурском/националном испиту. Извештај са сајта Завода за вредновање квалитета, Дневник, Извештај и анализа школе о успеху ученика Резултати ученика на завршном / матурском / националном испиту показују да је школа остварила резултате на нивоу просека Републике.

17 КЉУЧНА ОБЛАСТ 3: ОБРАЗОВНА ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА
Стандард Индикатор Извори доказа 3.2.Школа континуирано доприноси већој успешности ученика. Школа примењује поступке којима прати успешност ученика. Дневник евиденције образовно-васпитног рада у одељењу, Извештаји стручних сарадника, Извештај о раду школе, документација школе о уписаним и исписаним ученицима у току школске године Број ученика који су напустили школовање је исти или мањи у односу на прошлу школску годину. Дневник евиденције образовно-васпитног рада у одељењу Ученици који похађају допунску наставу показују напредак у учењу. Дневник евиденције образовно-васпитног рада у одељењу, ученици, родитељи, наставници Ученици за које је сачињен ИОП остварују напредак у складу са циљевима постављеним у плану. Стручни тим за инклузивно образовање Ученици који су укључени у додатни рад остварују напредак у складу са постављеним циљевима. Извештаји о учешћу ученика на ваншколским такмичењима, ученици, наставници, родитељи Просечни резултати ученика на завршним испитима бољи су у односу на претходну школску годину. Извештаји у раду школе, анализе

18 Акциони план Активност Носилац Време реализације Докази/начин праћења
Јавна промоција постигнућа ученика и наставника одељењске старешине, директор, стручна служба током школске године контакт са ученицима, књига обавештења Мотивисати ученике за самообразовање и самоучење - промена односа ученика према учењу; редуковати репродуктивни приступ учењу одељењске старешине, стручна служба континуирано на часовима редовне наставе и у настави Грађанског васпитања Организовати проверу знања из свих предмета стручно веће организација и реализација Акциони план

19 Акциони план Активност Носилац Време реализације Докази/начин праћења
Понуду ваннаставних активности усклађивати са интересовањима ученика стручна већа јун анкетни листићи, листа ваннаставних активности Анкета задовољства родитеља сарадњом са школом ОС, стручна служба децембар, мај анкетни листићи, увид у анализу анкета Направити базу података школских постигнућа ученика и на основу тога пратити напредак школе у наредном периоду одељењске старешине, стручна служба август прикупљање података, анализа и бележење података Акциони план


Скинути ppt "КЉУЧНА ОБЛАСТ 3: ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА"

Сличне презентације


Реклама од Google