Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Извештај о токовима готовине

Сличне презентације


Презентација на тему: "Извештај о токовима готовине"— Транскрипт презентације:

1 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Cash flow statement

2 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Власници банке су изузетно заинтересовни да имају тачан увид одакле пристиже новац и у које се сврхе користи, па је из тих разлога потребно саставити извештај који говори о изворима и употреби новца који ће омогућити да се утврди вишак расположивих или недостајућих новчаних средстава.

3 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Извештаји о новчаним токовима приказују изворе прибављања као начин употребе готовог новца и готовинских еквивалената. Новац, при чему се подразумева новац у благајни и на рачунима у банци, као и готовински еквиваленти представљају веома значајне економске категорије и фактор у пословању сваке банке.

4 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Према начелу реализације приходи и расходи се могу признати само уколико су стварно настали односно потврђени кроз прометни акт на тржишту, а не онда када је уследило стварно примање или издавање новца. Дакле, за признавање прихода није потребно стварно примање новца, као што настанак расхода не значи истовремено издавање новца.

5 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Са друге стране, постоје одређене врсте примања и издавања које у датом тренутку не представљају приход ( почетна и додатна улагања капитала) или расход ( краткорочна позајмица новца од стране власника или другог предузећа, расподела добитка ). Управо временска асинхронизација прихода и примања и расхода и издавања, као и постојање одређених примања и издавања које се не могу признати као приход и расход је основа за разумевање извештаја о новчаним токовим

6 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине « Cash flow « се може превести као « ток готовине « или « новчани ток « и у литератури се описује као « bruto cash flow « и « neto cash flow «. « Bruto cash flow « означава реку примања и издавања која протиче кроз предузеће , а « neto cash flow « разлику примања и издавања .

7 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Према МРС 1 Приказивање финансијских извештаја ( тачка 1.90) информације о токовима готовине служе корисницима финансијских извештаја као основа за процењивање способности предузећа да ствара готовину и готовинске еквиваленте и потребе да тим токовима располаже.

8 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Примања новца настају по основу: - повећања обавеза, - повећања улагања додатног капитала -смањења неновчане имовине ( продаја имобилизација ).

9 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Издавања новца: - смањењем обавеза, - смањењем капитала и - повећањем неновчане имовине (прибављање имобилизација).

10 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Да би се дошло до информација колико је предузеће способно да генерише готовину и еквиваленте готовине и утврдиле потребе предузећа за коришћењем готовине ( измирење обавеза, исплату дивиденди и сл.), врши се селектовање и у извештају о новчаним токовима посебно приказују као примања и издавања новца из :

11 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине пословних активности, инвестиционих активности и финансијских активности

12 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Чист новчани ток представља разлику између укупних примања и издавања по свакој активности понаособ као и укупних примања и издавања

13 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Разлике показују да ли предузеће по свакој од наведених активности односно укупно на нивоу банке у одређеном периоду има вишак или мањак новца, као и какав је однос ових величина према планираним или очекиваним величинама.

14 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Позитиван ток готовине значи да је стање готовине на крају одређеног обрачунског периода веће него на његовом почетку. Негативан ток готовине значи да је стање готовине на крају одређеног обрачунског периода мање него на његовом почетку.

15 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине « Cash flow « треба да покаже руководству банке висину расположивих средстава за финасирање као и способност безусловног измиривања доспелих обавеза плаћања под којима се подразумева измиривање како краткорочних тако и дугорочних обавеза. У ситуацијама када је нарушена финансијска равнотежа « Cash flow» може да буде користан инструмент у предузимању корака ка санирању финансијског положаја банке.

16 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Повезаност између два упоредна биланса стања и извештаја о токовима готовине може једноставно да се прикаже помоћу основне књиговодствене једначине: Имовина = Обавезе + Капитал Имовина банке може да се подели на две природне копоненте: готовину и пласмане, тј. средства која доносе принос. Готовина + Пласмани = Обавезе + Капитал односно: Готовина = Обавезе - Пласмани + Капитал

17 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Ова једнакост важи и за алгебарски збир промена обеју страна једначине. Приказивањем претходне једначине у облику промене (∆) сваког елемента даје једначину: Готовина = Обавезе - Пласмани + Капитал Ова једначина објашњава зашто се промена на позицији готовине изводи из промена које су настале на пласманима, обавезама и капиталу током извештајног периода.

18 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине ДЕФИНИЦИЈЕ:Готовина и готовински еквиваленти: Готовина обухвата готовину у благајни и депозите по виђењу. Готовински еквиваленти су краткорочна, високоликвидна улагања која могу да се брзо конвертују у познате износе готовине, уз безначајан ризик од промене вредности.

19 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Пословне активности: Пословне активности су оне активности путем којих банка остварује приходе, као и друге активности које не спадају у активности инвестирања и активности финансирања. Токови готовине из пословних активности код банака oбухватају:

20 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине ПРИЛИВЕ: -Приливе готовине од камата и накнада, по основу примљених дивиденди и других учешћа у капиталу; -Приливе готовине по основу смањења датих кредита, депозита и других пласмана; - Приливе готовине по основу повећања узетих депозита итд.

21 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине ОДЛИВЕ: -Одливе готовине по основу камата и накнада; - Одливе готовине за примљене услуге и издаци за зараде запослених радника; -Одливе готовине по основу смањења датих кредита, депозита и других пласмана; - Одливе готовине по основу исплате дивиденди.

22 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Активности финансирања: Активности финансирања обухватају резултате промена у обиму и структури основног капитала и узетих зајмова предузећа. Токови готовине из активности финансирања код банака обухватају:

23 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине - Приливе готовине из емисије акција; - Приливе готовине из емисије обвезница и других дужничких хартија од вредности, узетих кредита и других сличних облика финансирања; -Одливе готовине по основу исплате обвезница и других дужничких хартија од вредности, отплате узетих кредита и других сличних облика финансирања;

24 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Активности инвестирања: Активности инвестирања обухватају прибављање и отуђење земљишта, некретнине и опреме и улагања у дугорочне пласмане. Токови готовине из активности инвестирања код банака обухватају: -Приливе готовине по основу продаје земљишта, некретнине и опреме и нематеријалних улагања; -Приливе готовине по основу продаје улагања у капитал других предузећа;

25 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине -Приливе готовине по основу наплате улагања у инвестиционе хартије од вредности; -Одливе за набавку некретнине и опреме и нематеријалних улагања; -Одливе по основу улагања у капитал других предузећа; - Одливе готовине по основу улагања у инвестиционе хартије од вредности,

26 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Приказивање токова готовине Структура извештаја о токовима готовине доста је строго одређена. Он се састоји се од три сегмента: Први сегмент обухвата приливе и одливе готовине из пословних активности и нето прилив или одлив по основу тих активности у току извештајног периода. Други сегмент обухвата приливе и одливе готовине из активности инвестирања и нето прилив или одлив по основу те активности. Трећи сегмент обухвата приливе и одливе готовине из активности финансирања и нето прилив или одлив по основу тих активности.

27 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Структура сегмента који обухвата приливе и одливе готовине из пословних активности банака нешто је сложенија од структуре тог сегмента у билансима токова готовине који се припрема за остала предузећа. Та разлика је у ствари израз другачије природе делатности банака. Банке су, наиме, предузетне финансијске институције које прикупљају средства од финансијски суфицитарних субјеката, углавном у облику депозита по виђењу са одређеним роковима доспећа и пласирају та средства финансијски дефицитарним субјектима, углавном у облику кредита.

28 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Токови готовине из активности инвестирања и финансирања код банака су мање више идентични са токовима готовине из ових активности код других предузетних субјеката.

29 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Постоје два уобичајена метода која се примењују при састављану првог сегмента извештаја о токовима готовине који обухвата приливе и одливе готовине из пословних активности. Један метод је израчунавање токова готовине директним путем, а други метод је израчунавање токова готовине индиректним путем. Избор метода обрачуна токова готовине дозвољава се само када је у питању обрачун прилива и одлива готовине из пословних активности.

30 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Обрачун прилива и одлива готовине из активности инвестирања и активности финансирања обавезно се врши директним путем. Директни метод обрачуна прилива и одлива готовине речитији је од индиректног и има већу исказну моћ јер дозвољава кориснику да боље разуме односе између нето добитка или губитка и токова готовине.

31 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Када се извештај о токовима готовине припрема по директној методи, приливи и одливи из пословних активности који се односе на наплату и плаћање камате и накнаде и исплате добављачима, приказују се у пуним износима извршених прилива и одлива (бруто принцип). Када се извештај о токовима готовине припрема по индиректној методи, сегмент токова готовине из пословних активности започиње позицијом нето добитка или губитка из биланса успеха. Примена овог метода заснива се на претпоставци да нето добитак представља полазну грубу апроксимацију готовине остварене у пословању.

32 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Започињање извештаја позицијом нето добитак заснива се на претпоставци да је сав приход дефинитивно наплаћен у готовини и да су сви расходи исплаћени. Посматрано на дуги рок, ова тврдња је тачна. Међутим, у било ком извештајном периоду, исказани нето добитак не поклапа се са оствареним приливом из пословних активности. Разлози за ове разлике су што се део прихода и расхода наплати пре или након извештајног периода или се никада не наплати. Прилагођавања по основу ових временских разлика између прихода и расхода и прилива и одлива исказују се као корекција нето добитка.

33 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Пример Извештаја о новчаним токовима. Класификација промена на финансијском положају за потребе израде извештаја о новчаним токовима:

34 Промене које не утичу на ток готовине
ПОЗИЦИЈЕ 2007. 2006. Повећање/ смањење Промене које не утичу на ток готовине Циклус активности Промене које утичу на ток готовине Ставке биланса успеха Остале ставке * нето принцип Прилив Одлив Актива Готовина и готовински еквиваленти 36.098 29.514 6.584 - Депозити код централне банке и хартије од вредности које могу да се рефинансирају код централне банке 81.896 95.010 (13.114) Пословни (13.114)* Пласмани којима се тргује 78.275 3.399 74.876* Пласмани банкама 1.450 * Пласмани комитентима 15.417 * Улагања расположива за продају 96.543 (4.139) (1.480) (2.659) Инвестирања Улагања која се држе до доспећа (6.446) Некретнине и опрема 21.759 24.162 (2.403) (4.512) (712) 2.821 Друга средства 32.074 ( ) Укупна актива ( )

35 Промене које не утичу на ток готовине
ПОЗИЦИЈЕ 2007. 2006. Повећање/ смањење Промене које не утичу на ток готовине Циклус активности Промене које утичу на ток готовине Ставке биланса успеха Остале ставке * нето принцип Прилив Одлив Пасива Обавезе Депозити банака (18.687) 1.320 - Пословни (20.007)* Депозити комитената 32.500 * Обавезе за хартије од вредности ( ) Финансирања Друге финансијске обавезе (45.193) Друге обавезе 50.217 47.933 2.284 ( ) Порез из добитка 2.367 2.337 30 (2.337) Дугорочна резервисања 41.405 35.427 5.978 Капитал Акцијски капитал и емисиона премија 68.251 Неуплаћене уписане акције (4.500) 4.500 Резерве и нераспоређени добитак 27.164 8.725 (1.480) 24.944 (5.025) Укупна пасива ( )

36 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Пример за директан и индиректан метод:

37 ДИРЕКТАН МЕТОД ИНДИРЕКТАН МЕТОД Извештај о токовима готовине 2007. 2006. Токови готовине из пословних активности Приливи од камата и накнада Нето добитак 33.669 70.495 Одливи по основу камата и накнада ( ) ( ) Амортизација 4.512 4.480 Наплата дивиденди 7.455 5.444 Резервисања 5.978 - Исплате запосленима и добављачима (63.364) (60.961) Отпис основних средстава 174 Наплаћена отписана потраживања 5.094 Нето прилив из пословних активности пре промена на пласманима и обавезама 9.868 73.007 44.159 75.149 Повећање/смањење пласмана и обавеза Депозити код централне банке и хартије од вредности које могу да се рефинансирају код централне банке 13.114 (8.810) Пласмани којима се тргује (57.387) (19.540) (78.275) (32.369) Пласмани банкама ( ) ( ) Пласмани комитентима ( ) ( ) ( ) ( ) Депозити банака (20.007) (139) (18.687) 81 Депозити комитената 79.346 Друга средства (32.074) (31.468) Друге обавезе 4.651 16.218 (927) Нето прилив/одлив из пословних активности пре пореза из добитка ( ) (17.665) Порез из добитка (2.337) (1.420) Исплаћене дивиденде (5.025) (4.980) Нето прилив/одлив из пословних активности ( ) (24.065)

38 Извештај о токовима готовине
Извештај о токовима готовине Пример 4‑12: Извештај о токовима готовине – директан и индиректан метод “Студентска банка" А.Д. Нови Београд


Скинути ppt "Извештај о токовима готовине"

Сличне презентације


Реклама од Google