Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК И ЕЛЕКТРОНСКО ИЗВЈЕШТАВАЊЕ

Сличне презентације


Презентација на тему: "ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК И ЕЛЕКТРОНСКО ИЗВЈЕШТАВАЊЕ"— Транскрипт презентације:

1 ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК И ЕЛЕКТРОНСКО ИЗВЈЕШТАВАЊЕ
Мр Остоја Травар

2 Детаљније о отвореном поступку
У провођењу отвореног поступка уговорни орган дужан је: а) припремити тендерску документацију, б) објавити обавјештење о јавној набавци, в) кандидатима обезбједити тен. докумен., г) провести јавно отварање понуда, д) верификовати квалификоване понуде, ђ) оцијенити понуде, е) информисати понуђаче о одлукама, ж)понудити уговор најуспјешнијем понуђачу.

3 Наставак Дакле, отворени поступак је главни и основни поступак који је најтранспарентни поступак и самим тим најбоље осигурава фер и активно надметање заинтересованих економских субјеката, када тежи ка или прелази примарне вриједносне разреде. Изузетак: уговор о набавци консултанских услуга треба додјељивати употребом ограниченог поступка.

4 Припрема тендерске документације
Први корак спровођења отвореног поступка је припрема тендерске документације која треба да садржи између осталог: Прописе, Неопходне информације, Период важења понуда, Гаранција понуде и извршење уговора, Временске рокове, и др.

5 Објављивање обавјештења о набавци
Објављивање обавјештења о набавци је фундаментална ставка транспарентност у јавним набавкама, која треба пружити заинтересованим понуђачима довољно информација како би они могли процјенити да ли желе тражити тенд. документацију и како би предали понуду.

6 Достава тендерске документације
ТД се доставља на захтјев заинтересованих кандидата који треба бити у писаној форми. ТД треба доставити у року од три дана након пријема писменог захтјева. ТД се може доставити електронским путем. Овдје треба обратити пажњу да након пријема тд кандидати могу од уговорног органа тражити појашњење информација садржаних у тендерској документацији.

7 Јавно отварање понуда Наредни корак спровођења отвореног поступка се односи на отварање правовремено пристиглих понуда. Одредбе чл. 33. ЗЈН се односе на отварање понуда које дефинишу: представници понуђача имају право присустовати отварању,

8 Наставак Отварање се одржава на мјесту и у вријеме које је наведено у тендерској документацији, Отварање се врши без обзира да ли су присутни представници понуђача или не, да ли је правовремено пристигла једна или више понуда, Пресјдник комисије отвара коверте редним бројем како су пристигле.

9 Наставак На отварању се чита: назив понуђача, укупна цијена понуде и понуђене евентуалне попусте, Записник са састанка са отварања потписују представници понуђача и комисија, Примјерци потписаних записника се достављају свим понуђачима одмах или у року од три дана од дана отварања.

10 Верификација понуђача
Главни принципи процеса верификације су: Квалификације на основу објективних критеријума навдених у тендеској документцији, Не смију се примјењивати никакви критеријуми изузев оних навдених у тд, Докази у виду докумената који су били потребни а које су понуђачи доставили,

11 Наставак Није дозвољено да УО користи критеријум одабира који од понуђача захтјева да буде правно лице или да користи критеријум одабира који од понуђача захтјева да буде физичко лице. За процјену и верификацију понуђача валидна је општа забрана на преговоре између уговорног органа и понуђача.

12 Оцјењивање и упоређивање понуда
УО је дужан оцјенити и упоредити понуду квалификованих понуђача примјењујући критеријуме за додјелу уговора и то: најнижа цијена технички задовољавајуће понуде, и економски најповољније понуде.

13 Обавјештење понуђача о резултатима
УО је дужан у року од 7 ( седам ) дана од доношења одлуке о додјели уговора, у писменој форми, обавјестити понуђаче који су предали понуду о одлуци о додјели уговора. Датумом обавјештења о одлуци додјеле уговора одређује се и почетак периода закључења уговора.

14 Додјела уговора најуспјешнијем понуђачу
Финализација поступка набавке је додјела уговора најуспјешнијем понуђачу и закључивање уговора. 15 дана - од дана дононош. одлуке, 30 дана - обавје. о додјели уговора, 15 дана – достављање Извјештаја АЈН о проведеном поступку након датума окончања поступка.

15 Електронско извјештавање
Агенција за јавне набавке донијела је Упуство о припреми и достави извјештаја о додјели уговора у поступцима јавних набавки из Поглавља II и Поглавља III ЗЈН БиХ, објављено у “Службеном гласнику БиХ”, број 81/09 од године.

16 WisPPA Извјештаји се достављају коришћењем web информационог система Агенције за јавне набавке-WisPPA, од године, Електронски систем за достављање извјештаја је доступан на web страници јавних набавки:

17 WisPPA - наставак WisPPA – веб информациони систем
Агенције за јавне набавке је: Нови систем за подношење извјештаја о проведеним поступцима јавних набавки за Поглавље II и III Услови за коришћење WisPPA-e 1. успостављена интернет конекција, 2. web browser – Microsoft Internet Explorer.

18 WisPPA – наставак Право приступа апликацији за on-line доставу извјештаја се стиче именовањем главног оператера, АЈН додјељује главном опертаеру корисничко име и шифру, УО може имати једног главног оператера, Главни оператер врши унос, преглед и генерисање извјештаја и има могућност додавања максимално осам помоћних оператера,

19 Наставак Помоћни оператер може вршити унос, преглед и генериасање извјештаја испред уговорног органа, али нема могућност додавања новог помоћног оператера, нити мјењање података о главном оператеру, Приручник за коришћење апликације за on-line доставу извјештаја – АЈН.

20 Образац за доставу података о главном оператеру
Агенција за јавне набавке БиХ Радићева 8/5, Сарајево Факс: – 595 Предмет: Подаци о главном оператеру.- Овим путем Вам достављамо податке о главном оператеру апликације за електронски систем за доставу извјештаја (web Информациони систем за извјештавање о проведеним поступцима јавних набавки утврђених у Поглављу II и III Закона о јавним набавкма Босне и Херцеговине), односно одговорне за припрему и достављање извјештаја о поступцима јавних набавки, испред овог Уговорног органа. Подаци о главном оператеру: Име и презиме Позиција Е-маил Телефон, обавезно све попунити. С поштовањем, ОДГОВОРНО ЛИЦЕ М.П.

21 WisPPA - наставак Рок за унос извјештаја 15 дана од окончања поступка,
УО у модулу “ генерисање статистичких извјештаја” може водити статистику поступака набавке: - број поступка, - вриједност поје. уговора о добављачу, - вриједност поје. уговора за све доба., - вриједност уговора по поступцима, - вриједност уговора по окви. споразуму.

22 WisPPA - наставак У модулу апликације “извјештаји” врши се унос и управљање извјештајима и то: 1. унос другог извјештаја 2. додавање уговора у окви. спора., 3. унос незавршеног извјештаја, 4. генерисање извјештаја, 5. преглед завршених извјештаја.

23 ХВАЛА НА ПАЖЊИ


Скинути ppt "ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК И ЕЛЕКТРОНСКО ИЗВЈЕШТАВАЊЕ"

Сличне презентације


Реклама од Google