Pitagora Projekt Učenika osmih razreda OŠ J. Dalmatinca Pag.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Да се мало забавимо? Аутор презентације: Мирјана Рашић Митић,
Advertisements

Физика за 8. разред СВЈЕТЛОСТ Душанка Томић.
U ONLINE OKRUŽENJU, prikaz projekta Igrajmo se jezikom
SLIČNOST.
Primjena programiranja u nastavi matematike
(NE)DISCIPLINA U NASTAVI Učiteljica: Tamara Šumrada
Точак знања!.
Појам птице (Шта су птице?)
Kliknite ovde za unos prikaza časa u Word dokumentu!
Test tri sita.
Alfred nobel.
PRIMJENA SLIČNOSTI NA IGRALIŠTU
Projekt OŠ Popovac Školski grb i himna.
BROJ PI π 3,
Krug i kružnica.
Mjerenje ploštine Tijela i tvari.
Preslikavanje ravnina
Preslikavanja ravnine
ГРАФИЧКЕ КОМУНИКАЦИЈЕ
Edi Adamović, Jelena Jakšić, “Mladost”,8.c
ИМЕНИЦЕ.
UZ ZADATKE ZA PONAVLJANJE GRADIVA 3
Nastavna cjelina: 2. Microsoft Excel 2010
Мала математичка игрица
Rješavanje jednadžbi 2.
ENERGIJA IZRADILA:LORENA LAUŠ.
Osnove pseudo jezika operatori, funkcije
229. Premestite četiri Od 20 palidrvaca sastavljeno je 5 kvadrata. Premestite 4 palidrvca da biste dobili 7 kvadrata
Паскалова опклада ‘Паскалова опклада’ је назив аргумента да треба веровати у бога.
ЋИРИЛИЦА НАШЕ КУЛТУРЕ или РАЂАЊЕ ИДЕЈЕ
Marko Čupić, prof. glazbene kulture OŠ Dr. fra Karlo Balić, Šestanovac
Ovako smo počeli a i 6.b, zajedno za Europu, surađujemo dok radimo svatko na svom projektu, a na kraju ćemo biti ponosni i na svoj i na drugi.
Funkcije.
Сабирање и одузимње преко 1000
PRIKAZIVANJE I ANALIZA PODATAKA
ПРЕТХОДНИК И СЛЕДБЕНИК учитељица Мира Стевковић
Osnovna škola Bartola Kašića Vinkovci

учитељица Лала, ОШ "Анта Богићевић", Лозница
A-Osnovni + + U S Č P = 550 Vreme rešavanja: 1 Minut
METODA SUPROTNIH KOEFICJENATA
Tales.
Koliko puta tjedno doručkuješ?
Izradila: Marija Klepo, 3.e
БЕСМРТНОСТ ДУШЕ.
GARDANLAND.
Primjena trigonometrije izvan školskih klupa…
Декадне јединице веће од 1000
SALJEM TI OVU IGRU, NEMOJ MISLITI DA JE JEDNA OD TIPICNIH IGARA U LANCU KOJE SE SALJU TEK TAKO. SUPER JE ZABAVNA I NE ZNAM  STO JE TO, ALI POSTOJI MOGUCNOST.
Vježbenica 2: struktura grananja – 1.dio
Питагорина теорема Питагора је био антички философ и математичар који је најпознатији по својој теореми о односу хипотенузе(с) и катета(а, б) у правоуглом.
Molitva na prste.
Osna simetrija Zrcaljenje s x x.
25. listopada XXX. nedjelja Glazba: Iz Židovske sinagoga
Fraktali Cantorov skup H. Von Koch Samosličnost.
"С в е т и С а в а" Аранђеловац Симетрала дужи. Симетрала угла
Građanski odgoj i obrazovanje -izvannastavna aktivnost 1Gim i 1A razreda- IMOVINSKA KARTICA izrađivali smo imovinsku karticu.
Brojevi, zamjenice, glagoli
Programski jezik C++ - Vježbe - 3. dio
Jelena Franić Rihter, prof.
Relacione baze –primer modelovanja baze
Izradili: Lucia Šarić i Lovre Lukić BROJ PI
USPOREĐIVANJE BROJEVA
SPECIFIČNI TESTOVI U REKREACIJI I FITNESU
DIJETE I PROSTOR U NASTAVI PRIRODE I DRUŠTVA
2. Jezik računala Bit i bajt.
Suprotni brojevi i apsolutna vrijednost
Suprotni brojevi i apsolutna vrijednost
Sportski auto.
Транскрипт презентације:

Pitagora Projekt Učenika osmih razreda OŠ J. Dalmatinca Pag

Sadržaj: Anketno pitanje Pitagora iz Samosa Životopis Pitagora, otac brojeva Pitagora i glazba Pitagora astronom Vegetarijanstvo i Pitagora Pitagora filozof Pitagorejska škola Dostignuća Pitagorine škole Pitagorina smrt Pitagora i mi Radovi učenika Projektni zadatak

Anketno pitanje : Tko je pitagora? Od 143 ispitanika (17-70 god.) za Pitagoru je čulo njih 101. Za njih Pitagora je bio:

Pitagora iz Samosa Pitagora iz Samosa često se prikazuje kao prvi “pravi” matematičar. On je vrlo važna osoba koja je doprinijela razvoju matematike.

Životopis Pitagora je rođen na grčkom otoku Samosu Sin je bogatog trgovca s kojim je mnogo putovao. Na tim se putovanjima Pitagora susreće s mnogim učiteljima i misliocima. Jedan od tih učitelja bio je i glasoviti Tales iz Mileta.

… Na Samosu osniva školu, pod nazivom "polukrug“. Ustanovio je matematičku školu u kojoj su učenici održavali stroga pravila družbe. Školu danas nazivamo Pitagorejskom školom, a njegove sljedbenike Pitagorejcima.

Pitagora, otac brojeva Pitagora je proučavao svojstva prirodnih brojeva Po njemu, svaki broj ima čak i svoje osobine: muški i ženski, savršen ili nepotpun, lijep ili ružan. Postojao je i najbolji od svih brojeva: broj 10, kojeg su prepoznali kao zbroj prva četiri prirodna broja (1 + 2+ 3 + 4=10).

Pitagora i glazba Poznato je Pitagorino opažanje da žice glazbala proizvode tonove u harmoniji kada su koeficijenti duljina tih žica cijeli brojevi. Bio je vrstan glazbenik, svirao je liru i koristio je glazbu kao sredstvo liječenja bolesnika (muzikoterapija).

Pitagora astronom U astronomiji je Pitagora poučavao da je Zemlja kugla u središtu svemira. Prepoznao je da se Mjesečeva putanja nalazi pod kutom u odnosu na Ekvator.

Vegetarijanstvo i pitagora Pitagora i njegovi sljedbenici u antici su bili dobro poznati po vegetarijanstvu. "Pitagorijska dijeta" je bilo zajedničko ime za apstinenciju od ribe i mesa. Obrok u kojem su preskakali meso najčešće je bio poslijepodne.

Pitagora filozof Pitagora je također bio i veliki filozof. U skladu s njegovim vjerovanjima o brojevima, geometriji i astronomiji, imao je filozofske nazore da je cijeli svijet sastavljen od suprotnih parova

Pitagorejska škola U Pitagorejskoj školi naglasak je bio na tajnosti i zajedništvu Pitagorejce su zanimale osnove matematike, pojam broja, trokuta i ostalih matematičkih likova, te apstraktna ideja dokaza.

Dostignuća Pitagorine škole Evo poznatijih tvrdnji koje su dokazali Pitagorejci: Zbroj kutova u trokutu jednak je kao dva prava kuta.

Kvadrat na hipotenuzi jednak je zbroju kvadrata na ostale dvije stranice u pravokutnom trokutu (Pitagorin poučak). Primijetimo ovdje da Pitagorejcima "kvadrat" nije označavao množenje duljine stranice sa samom sobom, već je označavao jednostavno geometrijski lik kvadrat konstruiran na stranici.

Otkriće iracionalnih brojeva Otkriće iracionalnih brojeva. Kada su pokušali izmjeriti hipotenuzu jednakokračnog pravokutnog trokuta, došli su do zaključka da se ona ne može prikazati kao kvocijent dva cijela broja. Pet pravilnih geometrijskih tijela (Platonova tijela). Smatra se da je i sam Pitagora znao kako konstruirati prva tri pravilna tijela, ali ne i posljednja dva.

Pitagorina smrt Ne zna se točan datum i okolnosti Pitagorine smrti. Neki čak sumnjaju u samoubojstvo iz očaja jer je napadnuto njegovo Bratstvo.

Naravno, mi danas pamtimo Pitagoru po poznatom Pitagorinom poučku. Pitagora je bio prvi koji je dokazao taj teorem i zato se on naziva Pitagorin poučak. Po nekima, kada je Pitagora dokazao taj teorem, bogovima u čast je žrtvovao vola što su ga prosvijetlili. a2+b2=c2

c b a a2+b2=c2

Pitagora i mi

Radovi učenika

Projektni zadatak

Koliko je vremena potrebno galebu, koji leti prosječnom brzinom 60 km/h da preleti put od gradske plaže do vrha Svetog Vida? Vrh sv. Vid Gradska plaža

Rješavanje zadatka a2+b2=c2 Zadatak možemo riješiti pomoću formule Pitagorina poučka. a2+b2=c2

a=3500m b=349m c=? c2=a2+b2 c2=35002+3492 c2=12250000+121801 c2=12371801 /√ c=3517 m

I konačno (malo fizike) izvodom iz osnovne formule za brzinu izračunavamo vrijeme koje će biti potrebno za preletjeti zadanu udaljenost

s=3517m v=60km/h=16,6m/s t=? t= t=211,8 s = 3,5min

Galebu treba 3,5 minute da dođe do cilja. Vrh sv. Vid Gradska plaža

I za kraj Učiteljica: Kvadrat nad hipotenuzom to znade svako dijete, jednak je zbroju kvadrata, nad dvije katete.

Učenici: Pitagora naš, Koji jesi dva metra pod zemljom, Svete su formule tvoje, kao i poučak tvoj Budi volja tvoja, kako na ploči tako i na testu, Dvojku našu svagdanju daj nam danas I otpusti nam jedinice naše, Kako i mi propuštamo sate tvoje, Ne zapiši nas u imenike nego izbaci nas iz škole! AMEN!

Na projektu radili: