Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА.

Сличне презентације


Презентација на тему: "АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА."— Транскрипт презентације:

1 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА

2 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Одговарајући износ капитала банке( сопствени капитал) представља услов за њено оснивање. Поред тога, капитал је неопходан услов за успешно пословање ( обезбеђење од евентуалних ризика и основ за утврђивање обима пласмана). Капитал банке има своју цену,он није басплатан али је и поред тога јефтинији од позајмљеног дугорочног и краткорочног капитала и нема временско ограничење у погледу његове расположивости.

3 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Одговарајуће регулаторне институције законом свуда у свету прописују минималну висину капитала као неопходан услов приликом оснивања банке. Али, не постоји јединствен одговор на питање колико тачно треба капитала банци.

4 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Успешна банка( задовољавајућа профитабилност, ликвидност и солвентност) може имати и ниску стопу капитала, а неуспешној банци било која висина капитала не може обезбедити опстанак на дужи рок.

5 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Колики ће бити ниво капитала у конкретној банци увек је резултанта и компромис различитих( често супротстављених) интереса акционара и менаџмента банке. Акционари су мање склони излагању ризику а тиме и вишим износима капитала, за разлику од менаџмента који мора да обезбеди задовољавајућу профитабилност на дуги рок и зато жели да ниво пласмана везују за ниво капитала.

6 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Капитал банке је веома скуп извор финансирања јер што је његов износ већи, за дату стопу приноса на активу, нижи је принос по јединици уложеног капитала. Зато при доношењу одлуке о износу капитала банке руководство треба да одлучи колики део "сигурности у пословању" је спремно да жртвује за "ниже стопе приноса на капитал", као последице високог износа капитала.

7 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА У нестабилним привредним околностима, када је могућност настанка губитака на кредитима велика, руководство је заинтересовано да одржава већи износ капитала, како би заштитило интересе власнике капитала. Насупрот томе, када постоји уверење да се неће појавити значајни губици на кредитном портфолију, руководство је заинтересовано да смањи износ капитала банке, повећа мултипликатор капитала и повећа принос на средства власника уложена у капитал банке.

8 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Које су функције капитала?
На првом месту да амортизује непредвиђене губитке који се неби могли амортизовати на терет добитка и резерви. Затим, као гаранција повериоцима и клијентима да ће им средства бити враћена у уговореним роковима у случајевима поремећаја у пословању, стечаја и ликвидације банке. Поред наведеног, на износ капитала утиче и принос власника капитала (имаоца акција) банке.

9 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Нето добитак(NOPAT)
Како износ капитала утиче на принос власника капитала? Основна мера профитабилности пословања банке је показатељ приноса на активу "ПА" који мери висину нето добитка (добитак после пореза-NOPAT) по јединици активе. Нето добитак(NOPAT) ПА= Актива Показатељ приноса на активу пружа информацију о томе колико ефикасно банка послује, тј. колико се профита остварује у просеку по свакој јединици активе.

10 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Други показатељ профитабилности пословања је показатељ приноса на капитал (ПК), који мери висину нето добитка по јединици капитала.

11 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Показатељ приноса на капитал: Нето добитак ПК= Капитал Међузависност ових двају величина показује мултипликатор пословања-МК. Актива МК= (Oвај показатељмери износ активе по јединици капитала).

12 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Развијени показатељ приноса на капитал:
ПК = ПА Х ПК показује варијације приноса на капитал када банка има мање капитала у односу на дати ниво активе.

13 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Како капитал спречава банку да оде у стечај?
Пример: Банка “ А” има следећу структуру активе и пасиве( у милионима динара): А П _________________________ Ликвидна средства Депозити 90 Пласмани Капитал 10

14 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Банка “ Б” има следећу структуру активе и пасиве( у милионима динара): А П _________________________ Ликвидна средства Депозити 96 Пласмани Капитал 4

15 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Претпоставимо да су обе банке инвестирале у високоризичне послове по 5 милиона и да су на оба посла претрпеле губитак у истом износу! Износ активе ће за по 5 милиона бити смањен код обе банке за колико ће се смањити и капитал. Након спроведених књижења биланси ових банака ће изгледати овако:

16 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Банка “ А” : А П _________________________
А П _________________________ Ликвидна средства Депозити 90 Пласмани Капитал 5

17 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Банка “ Б”: А П _________________________
А П _________________________ Ликвидна средства Депозити 96 Пласмани Капитал

18 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Капитал Банке “А” смањио се за 5 милиона, али је још увек позитиван и након исказаног губитка износи 5 милиона. Банка “ Б” је, пак, запала у велике тешкоће јер je њена имовина мања од њених обавеза, а нето вредност имовине (или капитала) износи "-1". Банка “Б" више нема довољно имовине за исплату свих својих обавеза, што значи да је несолвентна. Када банка постане несолвентна, регулаторни орган затвара банку, имовина се принудно продаје, а руководство отпушта. Ово је разлог зашто су власници банке заинтересовани да њихова банка располаже са довољно капитала, који може да покрије све губитке.

19 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Народна банка Србије, на основу овлашћења из Закона о банкама, донела је Одлуку о адекватности капитала банке којом је уређен начин израчунавања капитала и адекватности капитала банке, услови и начин добијања сагласности за израчунавање капитала и адекватности капитала банака, као и критеријуми за одређивање показатеља адекватности капитала банке који је већи од прописаног.

20 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Адекватност капитала банке представља однос капитала и ризичне активе банке. Ризична актива банке је збир књиговодствених вредности позиција билансне активе и ванбилансних ставки активе помножених пондерима кредитног и тржишног ризика и других ризика.

21 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Пондере ризика прописује Народна банка Србије, према ризичности позиција које чине ризичну активу банке. Банка је дужна да показатељ адекватности капитала одржава на нивоу који није нижи од 12%.

22 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Шта значи показатељ адекватности капитала од 12%?
Шта значи показатељ адекватности капитала од 12%? Показатељ адекватности капитала од 12% значи да је за сваких 100 динара депозита обезбеђено покриће од 12 динара капитала.

23 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Методологија израчунавања стопе адекватности капитала базира се, дакле, на упоређењу капитала са ризичном активом(risk asset ratio). Овом методологијом се укупна актива редукује за процењену стопу ризика појединих позиција активе.

24 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА При том се из обрачуна елиминишу позиције које имају нулту стопу ризика као што су: - готовина( динарска, девизна), - државне обвезнице, - кредити са државном гаранцијом итд.

25 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Остале позиције активе се сврставају у тзв. ризичне групе које се пондеришу одговарајућим пондерима.

26 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Народна банка Србије може банци одредити показатељ адекватности капитала већи од оног који је прописан ако контролом бонитета и законитости пословања банке утврди да је то потребно ради стабилног и сигурног пословања банке, односно испуњења њених обавеза према повериоцима

27 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Банка је дужна да у свом пословању обезбеди да висина њеног капиталa никад не буде мања од динарске противвредности износа од евра, према званичном средњем курсу. Банка је дужна да, поред испуњења овог услова у сваком тренутку одржава капитал на нивоу који је потребан за покриће свих ризика којима је изложена или може бити изложена у свом пословању.

28 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Адекватна стопа капитала у основи одражава билансну равнотежу банке, штити је од изненанадних и неочекиваних губитака( неантиципирани губици), стечаја и ликвидације. Степен адекватности капитала условњен је бројним варијаблама као што су:

29 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА 1) Стопе капитала ( однос: капитал/ актива),
2) Нивоа исплаћених дивиденди( однос: дивиденде/добитак, дивиденде/ број акција итд., и 3) Профитне стопе.

30 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Формирани капитал банке служи и као основа за одређивање обима и структуре пласмана банке. Банци, у вези са тим, стоје на располагању две стратегије: Да у складу са процењеним степеном ризика повећа обим и стопу капитала или Ако то није у могућности да изврши реструктуирање пласмана ка мање ризичним или чак и ка неризичним пласманима.

31 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА За коју ће се од ове две стратегије банка определити зависи од фактора као што су: Склоност ка ризику ради постизања високе профитабилности или Склоност ка сигурности уз опредељење за нижу профитабилност и Конкурентски положај на тржишту.

32 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Искуства банака развијене тржишне привреде показују да веће банке формирају ниже стопе капитала за разлику од малих банака које преферирају сигурност у односу на профитабилност па се самим тим опредељују за више стопе капитала( однос: капитал/ ризична актива).

33 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Да ли треба дати предност капиталу или перформансама банке у сагледавању сигурности једне банке? И поред несумњивог значаја, капитал је само секундарни, посредни гарант сигурности и то само када дође до непредвиђених неповољних ситуација за банку, гашења пожара” и извор гарантовања оперативности.

34 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА Прави увид у сигурност банке се може сагледати увидом у њене перформансе као што су: 1) Квалитет пословне политике банке на дуги и кратки рок, 2) Ликвидност и солвентност активе( способност измиривања обавеза на дуги и кратки рок), 3) Новчани токови, 4) Трошкови итд.

35 АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА 5)Тржишна компететивност,
6) Ефикасност и рационалност пословања, 7)Профитабилност, 8) Репутација итд.


Скинути ppt "АДЕКВАТНОСТ КАПИТАЛА."

Сличне презентације


Реклама од Google