Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Primena softvera u aktuarstvu na pragu IV industrijske revolucije

Сличне презентације


Презентација на тему: "Primena softvera u aktuarstvu na pragu IV industrijske revolucije"— Транскрипт презентације:

1 Primena softvera u aktuarstvu na pragu IV industrijske revolucije
Mr Mihailo Kočović Prof. dr Vesna Rajić

2 Softveri za obradu podataka
R softver je besplatan softver, jednostavan za instaliranje i rukovanje. Nalazi se na 5. mestu po popularnosti. Trenutno je u upotrebi verzija Python je popularan programski jezik koji se može uspešno koristiti u svim disciplinama. Kreiran je osamdesetih godina prošlog veka. Za velike skupove podataka brže dolazi do rezultata od Excel-a.

3 Softveri za obradu podataka
Eviews je statistički i ekonometrijski paket koji poseduje moderne alate za modeliranje i predviđanje serije podataka. Može se kosrititi prilikom predviđanja ekonomski štetnih događaja, a u cilju određivanja premije osiguranja. Minitab je prvenstveno razvijen kao studentski softver. Trenutno je u upotrebi verzija 18, a ovaj softver poseduje sve alate neophodne za rešavanje komlikovanih statističkih i aktuarskih problema.

4 Softveri koji se koriste u osiguranju
ProVal se najviše koristi od strane aktuara u penzijskom osiguranju, kao i kod upravljanja investicijama. Ovaj softver koristi najsloženije aktuarske pretpostavke, a pored izračunavanja vrši i predviđanje. Safe Toolboxes S Simulation toolbox, A  Actuarial toolbox F  Financial toolbox E  Econometric toolbox.

5 Softveri koji se koriste u osiguranju
Actuarial Toolbox može da: - izračunava očekivano trajanje života, anuitete, penzije, - sređuje i obrađuje aktuarske tabele, - projektuje novčane tokove, - obračunava penzije, uključujući i invalidske i one stečene nasleđem, - obračunava premije životnih osiguranja,…

6 Softveri koji se koriste u osiguranju
Prophet je aktuarski softver, kojim možemo da analiziramo podatke iz prošlosti kako bismo izveli neophodne pretpostavke za budućnost. Takođe, korišćenjem ovog softvera moguće je modelirati dužinu života, penzije, novčane tokove za osiguravajuće kompanije,.... MoSes prvenstveno služi za modeliranje rizika i finansija u životnom osiguranjuju. AXIS se koristi u životnom osiguranju, reosiguranju, za rezervaciju šteta, modeliranje finansija, obračun kapitala,….

7 Upravljanje bazama podataka u aktuarstvu
SQLite je najviše sistem koji se nalazi u svim mobilnim telefonima i u većini računara koje koristimo. Microsoft SQL Server služi za poslovnu inteligenciju ili za skladištenje podataka. To je zapravo standardni programski jezik koji omogućava za komunikaciju sa bazama podataka. Microsoft Access je Microsoftov program za upravljanje bazama podataka, a najpopularnija je Windows baza. Podaci se mogu ubacivati svakog radnog dana; mogu se izvoditi različite informacije o njima; na kraju celokupnog unosa moguće je štampati Access Report.

8 Monte Carlo simulacije
@Risk predstavlja proizvod kompanije Palisade. Može se koristiti i u nauci i u finansijama, svuda gde govorimo o uslovima neizvesnosti. Koristeći ovaj softver možemo ne samo amortizovati rizik, već ga i identifikovati i preduzeti neophodne mere oporavka. Koristi se u finansijskoj analizi, upravljanju rizicima, optimizaciji portfolia, proceni troškova. U njemu se zapravo identifikuju i rangiraju najvažniji faktori koji utiču na rizike, tako da se mogu planirati strategije.

9 Monte Carlo simulacije
Crystal Ball je među vodećim aplikacijama za predviđanje, prognoziranje, simulaciju i optimizaciju. Pruža uvid u kritične faktore koji utiču na rizik. Korišćenjem ovog softvera mogu se doneti ispravne taktičke odluke kako bismo dostigli svoje ciljeve i stekli konkurentsku prednost-čak i na neizvesnom tržištu.

10 Hvala na pažnji!


Скинути ppt "Primena softvera u aktuarstvu na pragu IV industrijske revolucije"

Сличне презентације


Реклама од Google