Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

SRPSKO NARODNO VIJEĆE, CENTAR ZA RAZVOJ I INVESTICIJE

Сличне презентације


Презентација на тему: "SRPSKO NARODNO VIJEĆE, CENTAR ZA RAZVOJ I INVESTICIJE"— Транскрипт презентације:

1 SRPSKO NARODNO VIJEĆE, CENTAR ZA RAZVOJ I INVESTICIJE 16.08.2018.
Program za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina SRPSKO NARODNO VIJEĆE, CENTAR ZA RAZVOJ I INVESTICIJE

2 ODLUKA VLADE Vlada Republike Hrvatske u okviru svoje nadležnosti i u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske za razdoblje – godine i Operativnim programima za nacionalne manjine za razdoblje provodi nacionalne mjere za ostvarenje ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti.

3 Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta financirat će u godini projekte lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5% u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina prema Popisu stanovništva iz godine, a čiji popis se nalazi u prilogu Odluke i njezin je sastavni dio.

4 Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financirat će projekte iz točke II. Odluke temeljem Programa za financiranje poboljšanja socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture. Ministarstvo poljoprivrede financirat će projekte iz točke II. ove Odluke temeljem Programa ruralnog razvoja u poljoprivredi, turizmu, prerađivačkom sektoru i šumarstvu. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta financirat će projekte iz točke II. ove Odluke temeljem Programa za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

5 Sredstva za provedbu programa iz ove Odluke osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za godinu kako slijedi: iznos od ,00 kuna u razdjelu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na aktivnosti K Razvoj potpomognutih područja. iznos od ,00 kuna u razdjelu Ministarstva poljoprivrede na aktivnosti A ZPP - Mjere ruralnoga razvoja iznos od ,00 kuna u razdjelu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na aktivnosti A Poticanje konkurentnosti, poduzetništva i obrta.

6 Sredstva iz točke VI. ove Odluke raspodijelit će se jedinicama lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti i to 40% sredstava jedinicama koje su prema vrijednosti indeksa razvijenosti razvrstane u prvu skupinu, 30% sredstava jedinicama koje se prema vrijednosti indeksa razvijenosti razvrstane u drugu skupinu, 20% sredstava jedinicama koje su prema vrijednosti indeksa razvijenosti razvrstane u treću skupinu i 10% sredstava jedinicama koje su prema vrijednosti indeksa razvijenosti razvrstane u četvrtu skupinu.

7 Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisat će javne pozive temeljem programa iz točaka III., IV. i V. ove Odluke u roku od 30 dana od stupanja na snagu Odluke.

8 NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROJEKATA U 2018
NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROJEKATA U GODINI PREMA PROGRAMU ZA FINANCIRANJE PROJEKATA LOKALNE INFRASTRUKTURE I RURALNOG RAZVOJA NA PODRUČJIMA NASELJENIM PRIPADNICIMA NACIONALNIH MANJINA Natječaj raspisan od strane MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

9 CILJ NATJEČAJA Cilj ovog Natječaja je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socio- ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.

10 PRIORITETI ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA
a) modernizacija i/ili unapređenje procesa rada i poslovanja i/ili b) povećanje proizvodnog kapaciteta. Prioritet u dodjeli bespovratnih sredstava imaju projekti koji se odnose na povećanje proizvodnog kapaciteta.

11 PLANIRANI IZNOSI I UKUPNA VRIJEDNOST NATJEČAJA
Ukupna planirana vrijednost ovog Natječaja iznosi ,00 kn pri čemu će se raspodjela sredstava vršiti po potpomognutim skupinama jedinica lokalne samouprave (dalje u tekstu: JLS) prema sljedećoj tablici: Razvojna skupina I II III IV Indikativni iznos sredstava za sve projekte (kn)

12 PODRUČJE PROVEDBE PROGRAMA
Projektne aktivnosti se moraju provoditi na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 % pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz godine, čiji popis se nalazi u Prilogu 1 ovog Natječaja.

13 VRIJEME PROVEDBE PROJEKATA
Maksimalno vrijeme provedbe projekata je 6 mjeseci od dana sklapanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

14 PRIHVATLJIVI PRIJAVITELJI
Prijavu na ovaj Natječaj može podnijeti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (dalje u tekstu: OPG) upisano u Upisnik poljoprivrednika u trenutku podnošenja prijave, ekonomske veličine do eura standardnog ekonomskog rezultata (SO), na području definiranom u točki 1.4. ovog Natječaja. Prijavitelj koji prijavljuje projekt za dodjelu bespovratnih sredstava iz ovog Natječaja mora imati podmirene odnosno regulirane financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske. Kod podnošenja prijave prijavitelj je obvezan dostaviti potvrdu iz koje je vidljiva ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva iskazana u ukupnom SO poljoprivrednog gospodarstva.

15 PRIHVATLJIVE AKTIVNOSTI I TROŠKOVI
kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala kupnja, građenje jednostavnih objekata i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta (osim državnog poljoprivrednog zemljišta)

16 kupnja gospodarskih vozila, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme
podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

17 NAPOMENE UZ TROŠKOVE Troškovi su prihvatljivi samo ako su nastali nakon godine. Operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva se odnosi na dohodak, plaću, doprinose zaposlenih, knjigovodstvene usluge vezano uz poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu i izradu projektne dokumentacije (izrada projektno-tehničke dokumentacije, geodetskih podloga, elaborata, certifikata te usluge stručnjaka- konzultanta). Ukupni troškovi za aktivnosti navedene u prijavnom obrascu koje se odnose na operativno poslovanje mogu iznositi najviše ,00 kuna. Usluge stručnjaka (konzultanta) mogu iznositi najviše 3.600,00 kuna. Troškovi kupnje zemljišta ne mogu iznositi više od ,00 kn, odnosno 50 % od ukupne vrijednosti projekta.

18 NEPRIHVATLJIVI TROŠKOVI
nabava repromaterijala i micelija (npr. mineralna gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, kompost), osim kod podizanja i/ili restrukturiranja postojećih višegodišnjih nasada kupovina poljoprivrednih resursa koje su bili predmet izračuna ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva za koje se podnosi prijava projekta (npr. kupovina zemljišta u najmu/zakupu/koncesiji, a to isto zemljište je ušlo u izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva) nabava ambalaže, plastičnih kutija, staklenih boca, etiketa, gajbi, posuda za voće, odijela, kaciga i čizmi računalni program za vođenje knjigovodstva, trošak legalizacije poljoprivrednog zemljišta troškovi za koje je prijavitelj već dobio bespovratna sredstva iz fondova Europske unije vlastiti rad, trošak priključka električne energije, vode i plina.

19 NAČIN I POSTUPAK PRIJAVE NA NATJEČAJ
Ovaj Natječaj objavljuje se na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede ( Na ovaj Natječaj jedan prijavitelj (OPG) može prijaviti samo jedan projekt, odnosno podnijeti samo jednu prijavu. Ako jedan prijavitelj (OPG) prijavi više projekata, u obzir će se uzeti najranije dostavljena prijava.

20 OBVEZNA DOKUMENTACIJA ZA PRIJAVU NA NATJEČAJ
Prijavni obrazac (Obrazac 1) ispunjava se isključivo na računalu, a nakon ispisivanja ga potpisuje nositelj OPG-a i ovjerava pečatom (primjenjivo samo ako OPG posjeduje pečat). Sastavni dio prijave je i Izjava o korištenim potporama male vrijednosti (Obrazac 2), koju nakon ispunjavanja i ispisivanja potpisuje nositelj OPG-a i ovjerava pečatom (primjenjivo samo ako OPG posjeduje pečat). Uz navedene obrasce, prilikom podnošenja prijave prijavitelj prilaže i sljedeću dokumentaciju: Potvrda o ekonomskoj veličini OPG-a izdana od Hrvatske poljoprivredno savjetodavne agencije ili samostalno popunjena uz kopiju jedinstvenog zahtjeva OPG-a. Potvrda iz Porezne uprave da prijavitelj ima podmirene odnosno regulirane financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske.

21 PODNOŠENJE PRIJAVE NA NATJEČAJ
Obvezne obrasce i ostalu propisanu dokumentaciju potrebno je poslati: u jednom izvorniku u papirnatom obliku i na CD-u/DVD-u/USB-u prijavni obrazac i izjavu o korištenim potporama male vrijednosti sa čitljivim nazivom dokumenta (npr. prijavni obrazac i sl.). Prijave se mogu slati preporučenom poštom ili osobnom dostavom u urudžbeni ured/pisarnicu Ministarstva poljoprivrede.

22 ROKOVI Rok za prijavu na Natječaj je 24.9.2018. godine:
preporučene pošiljke moraju biti poslane najkasnije ako se prijava dostavlja u urudžbeni ured/pisarnicu Ministarstva poljoprivrede mora se dostaviti najkasnije godine do 15:00 sati. Neće se uzeti u razmatranje prijave ako: je prijava poslana izvan roka navedenog u ovom Natječaju prijava ne sadrži sve obvezne obrasce i dokumentaciju u skladu s ovim Natječajem obvezni prijavni obrazac nije potpisan i ovjeren obvezni obrasci za prijavu nisu dostavljeni na CD-u/DVD-u/USB-u prema ovom Natječaju prijavitelj ne dostavi traženo obrazloženje/ispravak u roku navedenom u Natječaju.

23 KRITERIJI ODABIRA Bodovi A EKONOMSKI KRITERIJI Najviše 35 1. Ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva SO (eura) 35 2.000 – 3.999 1.000 – 1.999 30 0 – 999 25 B KRITERIJI CILJA ULAGANJA Najviše 45 2. Ulaganje ima za cilj povećanje obima proizvodnje OPG-a ili modernizaciju i/ili unapređenje procesa rada i poslovanja 45 Povećanje obima proizvodnje Unapređenje procesa rada i poslovanja C HORIZONTALNI KRITERIJI Najviše 20 3. Aktivnosti iz poslovnog plana imaju pozitivan utjecaj na okoliš 20 Aktivnosti iz poslovnog plana odnose se na ekološku proizvodnju1 Aktivnosti prikazane u poslovnom planu uključuju kupnju novih traktorskih priključaka i/ili opreme u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade2 10 NAJVEĆI B ROJ BODOVA 100 PRAG PROLAZNOSTI 60

24 UGOVARANJE I ISPLATA ODOBRENIH SREDSTAVA
Ministarstvo poljoprivrede će sa prijaviteljima kojima će biti odobrena bespovratna sredstva potpisati Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u skladu s Odlukom o dodjeli bespovratnih sredstava po ovom Natječaju u roku iz točke 6. ovog Natječaja. Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti isplatu sredstava na račun prijavitelja u dvije rate. Nakon potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava prijavitelju/korisniku će biti isplaćeno 50 % iznosa dodijeljene potpore, a preostalih 50 % bit će isplaćeno nakon dostave i odobrenja završnog izvješća iz točke 5.2. ovog Natječaja.

25 INDIKATIVNI KALENDAR PROVEDBE NATJEČAJA
Faze natječajnog postupka Datum Objava natječaja Rok za slanje prijava Rok za objavu Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava Rok za ugovaranje

26 PROGRAM „RAZVOJ MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA I OBRTA NA PODRUČJIMA NASELJENIM PRIPADNICIMA NACIONALNIH MANJINA“ ZA GODINU Natječaj raspisan od strane MINISTARSTVA GOPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

27 PREDMET I TRAJANJE OTVORENOG JAVNOG POZIVA
Poziv se objavljuje na mrežnim stranicama Ministarstva ( Prijave se zaprimaju isključivo od 27. kolovoza godine (sukladno točki 9. Programa). Otvoreni javni poziv je otvoren do 24. rujna godine.

28 IZNOS PRORAČUNSKIH SREDSTAVA
U proračunu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, na proračunskoj aktivnosti A planirano je ukupno ,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora temeljem ovog Programa, a raspodijeliti će se gospodarskim subjektima registriranim na područjima jedinica lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti i to: - 40% sredstava ( ,00 kuna) za područja razvrstana u prvu skupinu prema vrijednosti indeksa razvijenosti - 30% sredstava ( ,00 kuna) za područja razvrstana u drugu skupinu prema vrijednosti indeksa razvijenosti - 20% sredstava ( ,00 kuna) za područja razvrstana u treću skupinu prema vrijednosti indeksa razvijenosti - 10% sredstava ( ,00 kuna) za područja razvrstana u četvrtu skupinu prema vrijednosti indeksa razvijenosti.

29 KORISNICI Korisnici bespovratnih sredstava temeljem ovog Programa mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge), osim onih kojima je pretežita djelatnost prema Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD 2007 (“Narodne novine”, broj 58/07 i 72/07), iz Područja A – Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

30 Mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) su prihvatljivi Podnositelji prijave po ovom Javnom pozivu ukoliko: imaju sjedište na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5% u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina prema popisu stanovništva iz godine, a čiji popis je sastavni dio Programa su registrirana najmanje 30 dana prije objave Otvorenog javnog poziva za ovaj Program zajedno sa svojim povezanim i partnerskim subjektima imaju prosječno barem jednog zaposlenog2 u prethodnoj poslovnoj godini, osim subjekata osnovanih u i godini koji mogu imati prosječno manje od 1 zaposlenog (između 0 i 1 zaposlenih) imaju podmirene obveze po osnovi javnih davanja o kojima službenu evidenciju vodi Porezna uprava koji imaju podmirene obveze prema zaposlenicima

31 su u skladu s odredbama o potporama male vrijednosti (UREDBA KOMISIJE (EU) br. 1401/2013 od 18. prosinca o primjeni članaka 107. i Ugovora o funkcioniranju Europske unije na de minimis potpore3) imaju u cijelosti opravdane i namjenski iskorištene potpore male vrijednosti ako su im iste dodijeljene njihovi partnerski subjekti imaju u cijelosti opravdane i namjenski iskorištene potpore male vrijednosti ako su im iste dodijeljene njihovi partnerski i povezani subjekti nemaju evidentiran dug po osnovi javnih davanja o kojima službenu evidenciju vodi Porezna uprava nad njima nije otvoren stečajni postupak, postupak predstečajne nagodbe ili postupak likvidacije nad njihovim pojedinačnim vlasnicima i partnerskim i povezanim subjektima nije otvoren stečajni postupak, postupak predstečajne nagodbe ili postupak likvidacije

32 Podnositelju prijave, pojedinačnim vlasnicima Podnositelja prijave ili osobama ovlaštenim za zastupanje Podnositelja prijave nije izrečena pravomoćna osuđujuća presuda za jedno ili više sljedećih kaznenih djela: prijevara, prijevara u gospodarskom poslovanju, primanje mita u gospodarskom poslovanju, davanje mita u gospodarskom poslovanju, utaja poreza ili carine, subvencijska prijevara, pranje novca, zlouporaba položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje, primanje mita, davanje mita, trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem, zločinačko udruženje i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

33 NAMJENA BESPOVRATNIH SREDSTAVA I IZNOS POTPORE
ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje, ulaganje u razvoj novih proizvoda/usluga, prilagodba, uređenje i poboljšanje poslovnog i proizvodnog prostora, marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta i edukacija i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

34 IZNOS I INTENZITET POTPORE I NAČIN ISPLATE
Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je ,00 kuna. Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti je ,00 kuna. Intenzitet potpore označava udio sredstava s kojim davatelj potpore sudjeluje u financiranju predloženog projekta i može dosegnuti do 100% ukupno prihvatljivih troškova. Sredstva za odobrene potpore isplaćuju se korisnicima jednokratno u ukupnom iznosu dodijeljene potpore.

35 NADZOR U svrhu provođenja kontrole namjenskog korištenja sredstava Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ovlašteno je izvršiti provjeru korištenja odobrenih sredstava obilaskom korisnika i njegovih poslovnih objekata te uvidom u dokumentaciju na temelju koje je ostvarena potpora. Korisnici kod kojih se prilikom kontrole utvrdi nenamjensko trošenje sredstava, bit će dužni vratiti dodijeljena sredstva s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom te će ih se uvrstiti na popis korisnika koji nisu namjenski koristili sredstva.

36 NAPOMENE Neće se prihvaćati Prijave onih Podnositelja koji su za istu namjenu i za iste aktivnosti dobili bespovratna sredstva male vrijednosti iz drugih programa u okviru nacionalnog proračuna i drugih javnih izvora, javnih fondova Europske unije i izvan Europske unije. Ako se utvrdi da je korisniku potpore blokiran poslovni račun, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta neće izvršiti isplatu sredstava te se oslobađa obveze isplate odobrenih sredstava. Korisnik potpore će o navedenome biti obaviješten dopisom.

37 PRIHVATLJIVI TROŠKOVI
ulaganja u proizvode/usluge, proširenje ponude proizvoda/usluge, proširenje proizvodnje i pružanja usluga i/ili proširenje tržišta, uvođenje proizvoda/usluga na tržište, uključujući troškove vanjskih usluga u razvoju novog proizvoda/usluge nabava strojeva, postrojenja i opreme, mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata te računalnih programa namijenjenih isključivo za obavljanje poslovne djelatnosti poboljšanje i prilagodbu poslovnog prostora za obavljanje poslovne djelatnosti, edukacija/stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika

38 usluge korištenja vanjskih subjekata u razvoju proizvoda (atestiranje opreme i instalacija, testiranje proizvoda, promotivne aktivnosti, grafička rješenja i inovacija u dizajnu proizvoda, ambalaži i dr.) marketinške aktivnosti (nastup na domaćim i inozemnim sajmovima (zakup, opremanje izložbenog prostora, korištenje vanjskih usluga pri istraživanju tržišta (benchmarking), stvaranje tržišne marke, oblikovanje proizvoda/usluge (dizajn), izrada web stranice i izrada promidžbenog materijala).

39 NEPRIHVATLJIVI TROŠKOVI
Troškovi nastali prije godine Troškovi opreme, usluga i radova koje isporučuju ili obavljaju partnerski i povezani subjekti s podnositeljem prijave Porez na dodanu vrijednost (bez obzira da li je poduzetnik u sustavu PDV-a ili nije) Nabava rabljene opreme Nabava/kupovina/najam vozila Carinske i uvozne pristojbe ili bilo koje druge naknade (bankovne naknade, tečajne razlike i sl.)

40 Troškovi izgradnje ili kupovine poslovnog prostora ili zemljišta
Troškovi studija Tečajevi stranog jezika Najam opreme Potrošni materijal, nabava/kupovina sirovina/repromaterijala Izrada promidžbenog materijala (ambalaža, vrećice i sl.) Obnavljanje certifikata, kontrolni audit Putni troškovi Web-hosting Oglašavanje u medijima.

41 Neprihvatljive su aktivnosti vezane uz ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju
proizvodnja, uzgoj i rast životinja ili proizvodnja u bilinogojstvu; ribolov, rukovanje ribom te transport ribe i školjkaša ulovljenih u svježim vodama (rijekama, jezerima) ili u ribogojilištima (osim brodova hladnjača i brodova tvornica); skladištenje i rukovanje takvim proizvodima i svaku radnju vezanu uz to, bez znatnije izmjene njihove prirode (ne i postupke pakiranja jaja), njihov daljnji transport do objekta (do tržnice, klaonice, objekta za preradu); branje samoniklih gljiva, bobičastog voća, skupljanje puževa itd. i njihov transport do objekta za preradu držanje pčela, skupljanje meda te pakiranje i ambalažiranje u objektu pčelara.

42 ADMINISTRATIVNA PROVJERA I PROVJERA PRIHVATLJIVOSTI
Od Podnositelja prijave se mogu zahtijevati dodatna objašnjenja i informacije, odnosno dodatna dokumentacija ukoliko je to nužno za utvrđivanje njegovog statusa. Ukoliko se temeljem administrativne provjere utvrdi da nije priložena sva propisana dokumentacija prema popisu obvezne dokumentacije iz točke 10. ovog Programa, Podnositelj prijave će biti pozvan da dopuni dokumentaciju u roku od 10 dana od dana zaprimanja obavijesti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Navedenim prijavama dodjeljuje se status odbijen, a po dopuni dokumentacije kao datum podnošenja prijave smatra se datum zaprimanja dopune prijave. Ako u navedenom roku Podnositelj prijave ne dostavi traženu dokumentaciju prijava se odbacuje te je radi uključivanja u Program potrebno ponovno podnijeti cjelokupnu prijavu. Budući da je Program otvoren do iskorištenja sredstava, Podnositelj čija prijava će biti odbačena u fazi administrativne provjere moći će ponovno podnijeti cjelokupnu prijavu. Takva prijava će se rješavati sukladno svim uvjetima i kriterijima ovog Programa ako sredstva predviđena za provedbu istog neće biti iskorištena.

43 PROGRAM ZA FINANCIRANJE POBOLJŠANJA SOCIJALNE, KOMUNALNE I GOSPODARSKE INFRASTRUKTURE Natječaj raspisan od strane: MINISTARSTVA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE

44 CILJEVI PROGRAMA I PRIORITETI ZA 2018. GODINU
Cilj Programa je poticanje unaprjeđenja razvojnih programa na područjima gdje povijesno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski ili socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji područja jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 % u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina prema Popisu stanovništva 2011. Program zagovara pristup promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije i održivog razvoja te participativnog pristupa dionika šire lokalne zajednice.

45 RASPODJELA FINANCIJSKIH SREDSTAVA MINISTARSTVA
Ukupan iznos sredstava koja se planiraju za Program iznose ,00 kuna Raspodjela sredstava Sredstava Programa raspodijelit će se jedinicama lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti na način: Skupina JLS prema indeksu razvijenosti /Broj JLS-a / Raspoređena sredstva prema Odluci u % / Iznos sredstava u kunama I ,00 II ,00 III ,00 IV ,00

46 Iznos sufinanciranja Prema ovom pozivu jedan podnositelj zahtjeva može podnijeti jedan zahtjev za sufinanciranje projekta prema Programu. Vrijednost sufinanciranja Ministarstva, po Korisniku, može iznositi najviše ,00 kuna (slovima: petstotisućakunainulalipa) s PDV- om Neće se sufinancirati projekt čija je vrijednost manja od ,00 kuna (slovima: stotisućakunainulalipa) s PDV-om

47 UVJETI PRIHVATLJIVOSTI odnose se na:
Podnositelje zahtjeva i njihove partnere Područje provedbe projekta Trajanje projekta Objekte i aktivnosti Troškove

48 Prihvatljivi podnositelji zahtjeva
Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su jedinice lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti, u skladu s Odlukom o razvrstavanju lokane i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (NN broj 132/17) i s udjelom više od 5 % u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina prema Popisu stanovništva 2011.

49 Partnerstva i prihvatljivi partneri
Partneri podnositelja zahtjeva mogu biti pravni subjekti čiji su osnivači podnositelj zahtjeva i u njegovom su većinskom vlasništvu kao i druga tijela javne vlasti čija aktivnost na realizaciji Projekta doprinosi cilju Programa. Ukoliko podnositelj zahtjeva planira partnera u provedbi projekta, način ostvarenja partnerstva mora biti naveden u Dodatku – B, točka 2. Opravdanost, a financijski doprinos partnera projektu treba biti vidljiv u Dodatku C - Proračunu projekta.

50 Područje provedbe projekta
Prihvatljiva područja provedbe su područja jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti, u skladu s Odlukom o razvrstavanju lokane i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (NN broj 132/17) i s udjelom više od 5 % u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina prema Popisu stanovništva 2011.

51 Provedbeno razdoblje Za prihvatljive aktivnosti na projektu prihvatljivost troškova počinje najranije s 1. siječnjem 2018., a traje do roka za predaju Završnog izvješća, odnosno do 31. ožujka 2019., uz uvjet da se sredstva Ministarstva odobrena za provedbu Projekta mogu se koristiti samo u godini. Rok za dostavu zadnjeg Zahtjeva za plaćanje/nadoknadu sredstava, za udio sufinanciranja Ministarstva, je najkasnije do 30. studenoga 2018. Korisnik je dužan Projekt završiti do kraja tekuće godine ili iznimno najkasnije do roka za dostavu Završnog izvješća o provedbi projekta, ali isključivo onih aktivnosti koje plaća iz svog udjela sufinanciranja. Završno izvješće Korisnik treba dostaviti do 31. ožujka 2019.

52 Ukoliko Korisnik, iz objektivnih razloga, ne uspije završiti projekt i dostaviti Završno izvješće u navedenom roku, može zatražiti produžetak roka. Ovo produženje roka odnosi se isključivo na udio Korisnika ili doprinos njegovih partnera u sufinanciranju projekta. Ukoliko Korisnik Završno izvješće ne dostavi u roku ili ne podnese, dokazima potkrijepljen, zahtjev za produžetak roka, Ministarstvo će pokrenuti postupak za povratom sredstava i za naplatom bjanko zadužnice. Protekom godine prestaje financijska obveza Ministarstva po sklopljenom Ugovoru, a neiskorištena sredstva u tekućoj godini neće biti moguće realizirati iz Programa u narednoj proračunskoj godini.

53 Prihvatljivi objekti i aktivnosti
Prihvatljive su one aktivnosti koje se provode na objektima javne namjene u vlasništvu prihvatljivih podnositelja ili u vlasništvu pravnih subjekata čiji su osnivači prihvatljivi podnositelji i u njihovom su većinskom vlasništvu ili suvlasništvu, na raspolaganju su široj lokalnoj zajednici i čija će provedba pridonijeti povećanju standarda komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture. Aktivnost se smatra prihvatljivom ukoliko: pridonosi cilju Programa, je opravdan njezin opseg prema broju stanovnika kojima treba služiti, ekonomske isplativosti i troškova; udovoljava tehničkim normama i standardima Republike Hrvatske; je spremna za provedbu, odnosno ima potrebnu tehničku dokumentaciju i dokumentaciju za provedbu postupka javne nabave te koja je dostupna podnositelju zahtjeva.

54 OBRAZOVANJE Rekonstrukcija, adaptacija, obnova, izgradnja i nadogradnja dječjih vrtića Uređenje i adaptacija postojećih javnih prostora za organizaciju predškolskih aktivnosti (male škole, igraonice i sl.) Rekonstrukcija, adaptacija, obnova, izgradnja i nadogradnja školskih objekata uključivo školske-športske dvorane i školska igrališta)

55 ZDRAVSTVENA I SOCIJALNA ZAŠTITA
Rekonstrukcija, adaptacija, obnova, izgradnja i nadogradnja domova za starije osobe Rekonstrukcija, adaptacija, obnova, izgradnja i nadogradnja objekata primarne zdravstvene zaštite i socijalne zaštite

56 USLUGE ZAJEDNICE Rekonstrukcija, adaptacija, obnova, izgradnja i nadogradnja centara okupljanja u zajednici (domovi kulture i društveni domovi, knjižnice, muzeji i sl.) Izgradnja i obnova dječjih igrališta Uređenje parkova i trgova Aktivnosti vezane uz uređenje groblja (mrtvačnice, staze, ograde i sl.)

57 VODOVOD Rekonstrukcija, obnova i izgradnja sekundarnih (lokalnih) vodovodnih mreža za opskrbu pitkom vodom, uz uvjet da je sekundarna mreža spojena na vodoopskrbni sustav u funkciji Rekonstrukcija, obnova i izgradnja vodoopskrbnih sustava (za sustave koji se financiraju iz drugih izvora u dijelu obveze Korisnika)

58 TRANSPORT I DOSTUPNOST
Modernizacija i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta i ulica u naseljima (uključujući male mostove, odvodnju prometnica, potporne i zaštitne zidove, kružne tokove) Parkirališta Izgradnja i obnova nogostupa Izgradnja i obnova biciklističkih staza Izgradnja i rekonstrukcija plinske mreže Izgradnja i rekonstrukcija niskonaponske mreže

59 ODVODNJA Rekonstrukcija, obnova i izgradnja sustava oborinske i fekalne odvodnje malog promjera uz uvjet da je sustav spojen na glavnu kanalizacijsku mrežu

60 OKOLIŠNA INFRASTRUKTURA I ZAŠTITA OKOLIŠA
Aktivnosti vezane uz sprječavanje erozije i sanaciju klizišta Izgradnja, modernizacija javne rasvjete (proširenje mreže, zamjena postojeće rasvjete ekološki prihvatljivom) Aktivnosti vezane uz povećanje energetske učinkovitosti objekata (poboljšanje fizikalnih svojstava zgrade: vanjska ovojnica, zamjena otvora i krovišta) Aktivnosti na poticanju primjene obnovljivih izvora energije Punionice električnih vozila

61 POSLOVNA INFRASTRUKTURA
Izgradnja i sanacija pristupnih cesta do postojećih poslovnih zona Dovođenje komunalne infrastrukture (vodovod, odvodnja, elektroenergetske mreže) do postojeće poslovne zone Izgradnja i obnova infrastrukturnih objekata u svrhu jačanja turističke ponude (šetnice, poučne staze, vidikovci, žičare sl.) Prenamjena prihvatljivih objekata za obavljanje gospodarskih aktivnosti

62 NEPRIHVATLJIVE AKTIVNOSTI
Kupnja strojeva, vozila i pripadajuće opreme Otkup zemljišta Aktivnost koja ugrožava okoliš i potiče odbijanje određenih društvenih ili etničkih skupina Projekt kojime se ne poštuju planirani trendovi regionalnog razvoja Aktivnost koja nadilazi upravne ili financijske mogućnosti podnositelja zahtjeva Uvođenje kućnih priključaka komunalne infrastrukture Izgradnja betonskih okvira za grobnice

63 Prihvatljivi troškovi su:
Trošak pripreme projektno-tehničke dokumentacije Trošak izvođenja radova (ukupni izravni troškovi koji nastaju na provedbi projekta) Trošak usluga nadzora gradnje (u zakonu predviđenim slučajevima) Trošak opremanja objekata namještajem i opremom (osim potrošnog materijala i opreme koja se knjigovodstveno otpisuje u roku jedne godine) Trošak PDV-a (ukoliko je primjenjivo)

64 Specifikacija po vrstama radova s predviđenim troškovima treba biti u cijelosti popunjena, na način da se izravni radovi specificiraju po vrstama (pripremni, zemljani, betonski, armirački, zidarski, tesarski, krovopokrivački, limarski radovi te razne vrste obrtničkih i instalaterskih radova za objekte visokogradnje, a pripremni, zemljani radovi te ostale pripadajuće vrste radova za objekte niskogradnje). U specifikaciji se navode i ostali prihvatljivi troškovi (izrada projektne dokumentacije, stručni nadzor gradnje, opremanje i PDV) ukoliko su uključeni u projekt. Prihvatljivim troškovima smatrat će se i troškovi nastali na nastavku već započetog projekta i to po situacijama koje su ispostavljene Korisniku u godini.

65 Neprihvatljivi troškovi
trošak provedbe postupka javne nabave dugovi ili naknade za gubitke ili dugovanja; dugovanja za kamate i rate odobrenih kredita; stavke već financirane iz drugih izvora; kupnja zemljišta ili zgrade; gubitci na tečajnim razlikama.

66 Nakon potpisa Ugovora o sufinanciranju Korisnik dostavlja potpisanu i pečatom ovjerenu Izjavu o nepostojanju dvostrukog financiranja kojom odgovorna osoba Korisnika izjavljuje da aktivnosti uključene u Projekt i troškovi vezani uz iste ne podliježu dvostrukom financiranju iz drugih projekata, programa ili sustava financiranja iz javnih sredstava državnog proračuna i/ili proračuna Europske unije.

67 POSTUPAK PODNOŠENJA ZAHTJEVA
Podnositelj zahtjeva u prijavi za dodjelu sufinanciranja mora isključivo koristiti obrasce priložene u ovim Smjernicama (Dodatak A - Kontrolni obrazac, Dodatak B- Prijavni obrazac, Dodatak C- Proračun projekta) te ih u cijelosti popuniti. Zahtjev mora biti popunjen na hrvatskom jeziku. Zahtjev treba popuniti precizno i što jasnije kako bi mogao biti pravilno vrednovan. Podnositelj zahtjeva treba navesti dovoljno podataka kako bi zahtjev bio jasan, posebno dio kojim se opisuje kako će se ostvariti cilj projekta, korist koja će iz njega proizaći i na koji je način to relevantno za ostvarenje ciljeva i prioritete Programa.

68 Rok za podnošenje zahtjeva
Rok za podnošenje zahtjeva je 7. rujna 2018. Valjanim zahtjevima smatrat će se zahtjevi dostavljani u pisarnicu Ministarstva do 16:00 sati navedenog dana, odnosno preporučene pošiljke s poštanskim štambiljem zaključno s navedenim datumom.

69 PROVEDBA PROJEKTA Ukoliko provedba Projekta zahtijeva od Korisnika sklapanje Ugovora o nabavi, postupak nabave mora se obaviti u skladu s važećim Zakonom o javnoj nabavi i pravilima o transparentnosti i jednakom odnosu prema svim potencijalnim ugovarateljima, pri čemu se treba izbjegavati sukob interesa. Nakon što su ispunjeni uvjeti iz Ugovora, Ministarstvo obavlja plaćanje na račun Korisnika prema dostavljenom Zahtjevu za plaćanje/nadoknadu sredstava za stvarno izvedene radove/usluge na Projektu.

70 HVALA NA PAŽNJI


Скинути ppt "SRPSKO NARODNO VIJEĆE, CENTAR ZA RAZVOJ I INVESTICIJE"

Сличне презентације


Реклама од Google