Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Тема. Запошљавање у органима управе у Републици Српској

Сличне презентације


Презентација на тему: "Тема. Запошљавање у органима управе у Републици Српској"— Транскрипт презентације:

1 Тема. Запошљавање у органима управе у Републици Српској
ЈЕДНОДНЕВНО САВЈЕТОВАЊЕ „РАДНИ ОДНОСИ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКАУ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ“ Тема. Запошљавање у органима управе у Републици Српској Доц. др Рајко Кличковић Бања Лука мај 2019

2 УВОД Циљ ове теме је да прикаже начин запошљавања службеника и намјештеника у орагнима управе, прописе који регулишу запошљавање и процедуре запошљавања. Када говоримо о запошљавању у органима управе морамо имати у виду запошљавање уопште као процес који предходи заснивању радног односа без обзира на основ заснивања радног односа. Морамо обратити пажњу на запошљавање у општем режиму рада и запошљавање у органима управе јер се они занчајно разликују по начину и процедурама. Ми ћемо се задржати искључиво на условима и процедурама запошљавња и занчају Агенције за државну упаву у том процесу.

3 ЗАПОШЉАВАЊЕ КАО ПРОЦЕС
Не постоји дефиниција појма запошљавања али се већина носиоца послова запошљавања и стручњаци у тој области слажу да је ријеч о сложеном процесу. Запошљавање је процес који је дио пословне стратегије носиоца послова запошљавања ( приватни, јавни или други). Циљ носиоца послова запошљавања је да се кроз процес селекције добије комплетна слика знања, искуства и вјештина лица које тражи посао али и информација о компанији и оглашеном радном мјесту. Прецес запошљавања је успјешно спроведен ако имамо задовољног радника и послодавца.

4 ЗАПОШЉАВАЊЕ КАО ПРОЦЕС-наст
Запошљавање је и начин уласка у свијет рада након завршеног школовања, стицања звања и квалификација. Сваки од режима рада има своје специфичности када је ријеч у запошљавању. У општем режиму рад код запошљавања постоји потпуна аутономија послодаваца који могу општим актом уредити начин запошљавања. У посебним режимима закони и други прописи уређују начин запошљавања у циљу заснивања радног односа у органима управе и органима јединица локалне самоуправе а сама процедура је углавном повјерена Агенцији за државну управу.

5 ЗАПОШЉАВАЊЕ У ОРГАНИМА УПРАВЕ
Запошљавање у органима управе подразумијева принципе, правила и процедуре запошљавања односно постављења и именовања државних службеника. Та правила у складу са законом утврђује Агенција за државну управу с циљем да се обзбиједи конкуренција и селекција кандидата који посједују најбоље професионалне, стручне и етичке кавлитете и способности. Ове процедуре се односе како на запошљавање тако и на постављења и именовања у органима управе. Запошљвањем, именовањем и постављењем заснива се радни однос у органима управе.

6 ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА
Код заснивања радног односа разликујемо двије радње односно два корака. Први корак тиче се услова за заснивање радног односа. Други корак, тиче се начина заснивања радног односа. Уговор о раду се у упоредном праву најдуже и најшире користи као правни основ заснивања радног односа. Међутим, постоје и други основи заснивања радног односа, као нпр. рјешење о постављењу, одлука о постављењу, одлука о избору и сл. Законски прописи установљавају три режима радних односа: општи режим, режим у републичким органима и режим у органима јединица локалне самоуправе.

7 ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА-наставак
Општи режим рада заснива се на Закону о раду, („Службени гласник Републике Српск“, број 1/16 и 66/18), који се интегрално примјењује у привредним друштвима, пословним банкама, другим финансијским организацијама, осигуравајућим друштвима, задругама, удружењима, задужбинама, фондовима, фондацијама, савезима, као и код других домаћих и страних правних и физичких лица за која не важе посебни прописи. Режим рада у републичким органима заснива се на Закону о државним службеницима („Службени гласник Републике Српске“ број. 118/08, 117/11, 37/12 и 57/16 /16) а примјењује се у свим органима и организацијама Републике Српске, стручним службама Владе Републике Српске и Правобранилаштву Републике Српске.

8 ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА-наставак
Режим рада о органима јединица локалне самоуправе, заснива се на Закону о службеницима и намјештеницима у органима јединица локалне самуправе („Службени гласник Републике Српске“ број. 97/16) и Закону о раду који се примјењује у ораганима локалне самoуправе, али супсидијарно. То значи да се у посебним режимима рада примјњују посебни пропис о раду који дерогирају општи пропис о раду. Општи пропис се примјењују у случају када нека питања нису уређена посебним прописом и тада је ријеч о супсидијарној примјени општег прописа. У овој теми ће мо се задржати само на заснивању радног односа у органима управе Републике Српске.

9 ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ
ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ У органима управе важи посебан режим рада установљен предходни Законом о државним службеницима који се почео примјењивати од 1. јануара године, када је престао да важи Закон о радним односима у државним органима. Овај режим се примјењује у министарствима, посебним организацијама (агенције, заводи, управе и др.), судовима, јавним тужилаштвима, јавном правобранилаштву, органима за прекршаје, службама Народне скупштине, предсједника Републике, Владе, Уставног суда и других органа чије чланове бира Народна скупштина, служби за заједничке послове републичких органа и установама за извршење кривичних санкција.

10 ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ-наставак
ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ-наставак У односу на Закон о раду, Закон о државним службеницима је посебан закон – lex specialis. Али, постоје и посебни закони у односу на њега, на примјер, Закон о унутрашњим пословима, Закон о уређењу судова, Закон о јавном тужилаштву, Закон о јавном правобранилаштву итд. Они садрже, у већој или мањој мјери, и одредбе о радним односима, које се према Закону о раду односе као lex specilissiumus. Оне имају најјачу правну снагу, па дерогирају и одредбе посебног и матичног закона.  

11 ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ-наставак
ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ-наставак На запослене у државним органима, најприје се примењују одредбе посебног прописа о радним односима у појединим органима (lex specilissiumus), ако постоје. Уколико таквих прописа нема, супсидијарно се примењују одредбе посебног прописа о радним односима у државним органима (lex specialis). Ако ни тих прописа нема, резидуално се примењују одредбе општег прописа који уређују радне односе (lex generalis)“. Тај закон је Закон о раду као општи или матични закон. За заснивање радног односа у органима управе битно је нагласити да се прописане процедуре обавезно примјењују у запошљавању од стране Агенције за државну управу као и од стране органа када су у питању процедуре које се односе на запошљавање намјештеника.

12 УСЛОВИ ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ
Услови за рад у органима управе утврђени су Законом о државним службеницима и правилницима о систематизацији радних мјеста у органима републичке управе, као – општи и посебни. Радна мјеста државних службеника су руководећа радна мјеста за чије је постављење и разрјешење надлежна Влада и радна мјеста државних службеника за која је надлежан руководилац органа у складу са законом. Државни службеник је лице са високом стручном спремом које је запослено у органу републичке управе и обавља послове основне дјелатности органа републичке управе. Изузетно, државни службеник је и лице са завршеном вишом и средњом стручном спремом у складу са Уредбом Владе.

13 УСЛОВИ ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ-наст
Агенција за државну службу има важну улогу код запошљавања и пријема служебника у органе управе. У том правцу донешен је Правилник о јединственим правилима и процедури јавне конкуренције за запошљавање и постављење државних службеника („Службени гласник Републике Српске“ број. 68/ /12 и 24/15) Такође, треба имати у виду и значај Агенције за државну управу код распоређивања службеника у државну управу. Агенција за државну управу има своју улогу и значај када је ријеч о напредовању – назадовању, оцјени рада, прекобројности и престанку радног односа државних службеника.

14 УСЛОВИ ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ-наст.
Општи услови: да је држављанин Републике Српске или БиХ; да је старији од 18 година; да има општу здравствену способност; да није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у републичком органу управе; да није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу власти у БиХ три године прије објављивања конкурса;

15 УСЛОВИ ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ-наст
да испуњава и друге услове утврђене законом, другим прописима или актом о организацији и систематизацији радних мјеста у републичком органу управе.  Посебни услови: одговарајућа школска спрема; положен стручни испит за рад у републичким органима управе; радно искуство у траженом степену образовања; Ови услови се прописују односно утврђују актом о организацији и систематизацији радних мјеста органа.

16 УСЛОВИ ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА У ОРГАНИМА УПРАВЕ-наст
При запошљавању у републички орган управе кандидатима су под једнаким условима доступна сва радна мјеста државног службеника. То значи да је забрањена дискриминација по свим основама. Услови утврђени за државне службенике примјењују се и на намјештенике, осим услова који се односи на положен стручни испит за рад у републичким органима управе.  За запошљавање и попуњавање упражњених радних мјеста потребно је да је радно мјесто систематизовано правилником и да одговара кадровском плану републичког органа управе, за текућу годину.

17 НАЧИН ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА
Заснивање радног односа у републичким органима управе врши се путем јавног конкурса. На захтјев и у име републичког органа управе јавни конкурс расписује и објављује Агенција у средствима јавног информисања, а конкурс остаје отворен 15 дана од дана објављивања у дневним новинама. Јавни конкурс садржи услове за запошљавање на радном мјесту државног службеника. Уз пријаву на јавни конкурс кандидати су дужни да приложе доказе о испуњавању општих и посебних услова.

18 НАЧИН ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА-наставак
Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве, на приједлог Конкурсне комисије одбацује Агенција закључком против кога није допуштена посебна жалба. За спровођење поступка избора државног службеника путем јавног конкурса Агенција именује Комисију за избор кандидата. Комисију сачињава пет чланова, од којих су три члана државни службеници из републичких органа управе на које се јавна конкуренција односи и који имају најмање исти степен школске спреме која је прописана за радно мјесто које се попуњава.

19 НАЧИН ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА-наставак
Два члана Комисије именују се са листе коју Агенција утврђује и објављује у „Службеном гласнику Републике Српске“ након спроведене процедуре избора чланова Комисије, а на основу критеријума које утврди Влада. Поступак за пријем државног службеника подразумијева провјеру испуњавања услова јавног конкурса и улазни интервју са кандидатом. Агенција мора спровести поступак избора кандидата у року од 60 дана рачунајући од дана истека конкурсног рока Ближа правила и процедуре јавне конкуренције за запошљавање и постављење државних службеника уређују се Правилником који доноси Агенција уз сагласност Владе.

20 ПОПУЊАВАЊЕ УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЈЕСТА
Попуњавање упражњених радних мјеста државних службеника врши се из реда запослених, и то: а) актом о постављењу вршиоца дужности до 90 дана, б) интерним оглашавањем, в) напредовањем у служби, г) распоређивањем и д) премјештањем. Акт о постављењу вршиоца дужности на период до 90 дана доноси Влада у случају разрјешења државног службеника (руководиоца), без спровођења поступка јавне конкуренције.

21 ПОПУЊАВАЊЕ УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЈЕСТА-наставак
Упражњено радно мјесто државног службеника може се попунити и путем интерног огласа. Објављивање интерног огласа врши се на огласној табли републичког органа управе и на Интернет страници Владе, односно Агенције. Рок за подношење пријаве на интерни оглас је 15 дана од дана објављивања на огласној табли органа. Интерни оглас садржи: а) назив, опис упражњеног радног мјеста и потребан број извршилаца; б) опште и посебне услове радног мјеста и в) списак потребних докумената, рок и мјесто њиховог подношења. Процедуру избора кандидата путем интерног огласа спроводи Агенција у складу са овим законом.

22 ПОПУЊАВАЊЕ УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЈЕСТА НАПРЕДОВАЊЕМ
Упражњено радно мјесто државног службеника може се попунити и напредовањем у служби. Државни службеник напредује премјештајем на непосредно више радно мјесто државног службеника и преласком у виши платни разред. Државни службеник може да напредује и преласком у виши платни разред без промјене радног мјеста, а у складу са посебним законом којим се уређују плате у републичким органима управе. Основ за напредовање државног службеника је оцјена рада, постојање слободног радног мјеста и радно искуство потребно за напредовање- 

23 ПРИВРЕМЕНО ПОПУЊАВАЊЕ УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЈЕСТА
Државни службеник може бити привремено распоређен у истом републичком органу управе, на радно мјесто које одговара његовој стручној спреми, без његове сагласности, због потреба посла или повећаног обима послова, а најдуже шест мјесеци у току двије године. По истеку овог рока државни службеник наставља да ради на радном мјесту на којем је радио прије привременог распоређивања. Жалба на рјешење о привременом распоређивању подноси се Одбору у року од 15 дана од дана пријема рјешења и не одгађа извршење рјешења. Одбор ће одлучити по жалби у року од 30 дана од дана њеног пријема.

24 ПОПУЊАВАЊЕ УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЈЕСТА УПУЋИВАЊЕМ
Државни службеник може бити привремено упућен у други републички орган управе у истом мјесту рада, на радно мјесто које одговара његовој стручној спреми, без његове сагласности, због потреба посла или повећаног обима послова, ако се о томе споразумију руководиоци тих органа. Државни службеник може бити упућен за вријеме док трају разлози за упућивање, а најдуже три мјесеца у току једне године. Државни службеник остварује права, обавезе и одговорности из радног односа у органу из кога је упућен.

25 ПОПУЊАВАЊЕ УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЈЕСТА УПУЋИВАЊЕМ-наст
Жалба на рјешење о привременом упућивању у други републички орган управе подноси се Одбору у року од 15 дана од дана пријема рјешења и не одгађа извршење рјешења. Одбор ће одлучити по жалби у року од 30 дана од дана њеног пријема. Државни службеник може бити привремено упућен у други републички орган управе у истом мјесту рада, на радно мјесто које одговара његовој стручној спреми, без његове сагласности, због потреба посла или повећаног обима послова, ако се о томе споразумију руководиоци тих органа.

26 ПОПУЊАВАЊЕ УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЈЕСТА УПУЋИВАЊЕМ-наст
Државни службеник може бити упућен за вријеме док трају разлози за упућивање, а најдуже три мјесеца у току једне године. Државни службеник остварује права, обавезе и одговорности из радног односа у органу из кога је упућен. Жалба на рјешење о привременом упућивању у други републички орган управе подноси се Одбору у року од 15 дана од дана пријема рјешења и не одгађа извршење рјешења. Одбор ће одлучити по жалби у року од 30 дана од дана њеног пријема.  

27 ТРАЈНО РАСПОРЕЂИВАЊЕ У ИСТОМ ОРГАНУ
Државни службеник може без своје сагласности бити трајно распоређен у истом републичком органу управе на радно мјесто које одговара његовој стручној спреми, ако то налажу нова организација или рационализација послова или потреба посла. На основу писаног споразума руководилаца органа, државни службеник може уз своју сагласност бити трајно премјештен у други републички орган управе уколико у истом органу нема упражњених радних мјеста који одговарају његовој стручној спреми. Жалба на рјешење о трајном распоређивању у истом републичком органу управе подноси се Одбору у року од 15 дана од дана пријема рјешења и она одгађа извршење рјешења. 

28 ОБАВЕЗЕ ОБВАЉАЊА ПОСЛОВА У ИЗУЗЕТНИМ СЛУЧАЈЕВИМА
Државни службеник је дужан да по налогу руководиоца органа обавља и послове који нису у опису његовог радног мјеста у случају привременог повећања обима посла или замјене одсутног државног службеника, или смањења обима послова његовог радног мјеста. У случају више силе, елементарних непогода или других непредвиђених околности, државни службеник је дужан да по писаном налогу руководиоца ради на радном мјесту нижег степена стручне спреме, док трају те околности. Државни службеник је дужан да поступи по писаном налогу којим га руководилац органа одређује за рад у радној групи у свом или другом органу републичке управе.

29 ТРАЈАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА Државни службеник по правилу заснива радни однос на неодређено вријеме. Радни однос који је заснован на неодређено вријеме може да престане само у законом предвиђеним случајевима.  Изузетно, радни однос може се засновати на одређено вријеме: 1) ради замјене одсутног државног службеника, до његовог повратка, 2) због привремено повећаног обима посла, најдуже до шест мјесеци, 3) ради обуке приправника, док траје приправнички стаж и 4) за рад на пројекту који одобри Влада, чије је трајање унапријед одређено, до завршетка пројекта, а најдуже 60 мјесеци, Радни однос на одређено вријеме не може да прерасте у радни однос на неодређено вријеме.

30 ПРОБНИ РАД ДРЖАВНОГ СЛУЖБЕНИКА
Републички орган управе може одредити да кандидат који први пут заснива радни однос у републичком органу управе на неодређено вријеме, проведе одређено вријеме на пробном раду, по плану и програму који доноси надлежни републички орган управе. Пробни рад може трајати највише до три мјесеца, зависно од врсте и сложености послова на радном мјесту, изузетно, овај рок може се продужити споразумно још до три мјесеца. У току пробног рада кандидат се упознаје са садржајем послова и задатака радног мјеста у републичком органу управе, као и са начином праћења и оцјењивања резултата његовог рада.

31 ПРОБНИ РАД ДРЖАВНОГ СЛУЖБЕНИКА-наствак
Уколико је оцјена рада кандидата задовољавајућа, руководилац органа доноси рјешење о пријему у радни однос на неодређено време. Ако је оцјена рада кандидата незадовољавајућа, руководилац органа доноси рјешење о престанку радног односа и обавјештава Агенцију ради евиденције у Централном регистру кадрова. Државном службенику који не задовољи на пробном раду отказује се радни однос, без права на новчану накнаду због отказа. Пробни рад не односи се на државне службенике које поставља Влада и лица која заснивају радни однос у својству приправника.

32 РАЗРЈЕШЕЊЕ ПОСТАВЉЕНИХ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА
Државни службеник којег поставља Влада разрјешава се: 1) истеком времена на које је постављен, ) ако поднесе писану оставку, 3) ако буде изабран на јавну функцију, 4) ако се укине радно мјесто државног службеника на које је постављен, 5) ако му престане радни однос у складу са законом и 6) ако узастопно добије двије негативне оцјене о раду. Руководећег државног службеника који по истеку мандата не буде поново изабран на исто радно мјесто, Влада разрјешава, а државни службеник се распоређује на исто или слично радно мјесто на које је био раније распоређен или постављен у исти или други републички орган управе, најкасније у року од три мјесеца од дана доношења одлуке о разрјешењу.

33 РАЗРЈЕШЕЊЕ ПОСТАВЉЕНИХ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА
У случају да руководећи државни службеник одбије распоред или да нема упражњеног радног мјеста на које би могао бити распоређен, престаје му радни однос.  Рјешење о разрјешењу доноси се у року од 15 дана од дана наступања разлога због којих је државни службеник разријешен.  Против рјешења о разрјешењу није допуштена жалба, али се може покренути спор пред надлежним судом.

34 ПЛАНИРАЊЕ ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА
Савки орган републичке управе дужан је да планира запошљавање ( кадровски план), начин израде и садржај кадровског плана утврдиће Агенција. Републички органи управе могу основати посебну унутрашњу организациону јединицу за вођење кадровске политике или систематизовати посебно радно мјесто.  Сваки републички орган управе припрема свој кадровски план, који мора бити усклађен са буџетом републичког органа управе и доставља га Агенцији. Агенција на основу појединачних кадровских планова припрема приједлог кадровског плана за све републичке органе управе и службе Владе и доставља га Влади,  

35 ПЛАНИРАЊЕ ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА-наставак
Кадровски план Владе чини збир појединачних кадровских планова за све републичке органе управе и службе Владе и мора имати претходно прибављено мишљење Министарства финансија. Републички орган управе спроводи дио кадровског плана Владе који се на њега односи. За спровођење кадровског плана републичког органа управе одговоран је руководилац органа.  Републички орган управе у свом годишњем извјештају о раду и програму рада за наредну годину извјештава Владу о остваривању кадровског плана за претходну годину и о кадровском плану за наредну годину. 

36 ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ ЗА ЖАЛБЕ
Одбор има статус независног органа чије су надлежности утврђене законом. Одбор има предсједника и два члана. Предсједника и чланове Одбора именује Влада на основу јавног конкурса на период од четири године са могућношћу поновног избора.  Предсједник, чланови Одбора и остали запослени немају статус државног службеника, а права из радног односа остварују у складу са општим прописом о раду.  Одлуком Владе утврђују се критеријуми за избор и именовање предсједника и чланова Одбора, плате и накнаде за рад.

37 ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ ЗА ЖАЛБЕ-наставак
Унутрашња организација Одбора утврђује се правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, који доноси Одбор, уз сагласност Владе. Правила поступка и начин одлучивања по жалби уређују се пословником, који доноси Одбор, пословник се објављује у "Службеном гласнику Републике Српске". Одбор о свом раду подноси извјештај Влади. Средства за рад Одбора обезбјеђују се у буџету Републике Српске. 

38 ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ ЗА ЖАЛБЕ-наставак
Одбор у складу са законом и подзаконским прописима одлучује у другом степену о жалбама које се односе на статусна питања државних службеника, и то на : 1) захтјев државног службеника, 2) учесника јавног конкурса и 3) републичког органа управе у ком државни службеник обавља своју дужност. Под статусним питањем државног службеника подразумијева се заснивање радног односа, распоређивање, оцјењивање, напредовање, дисциплинска и материјална одговорност и престанак радног односа.

39 ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ ЗА ЖАЛБЕ-наставак
Поступак за заштиту права државног службеника пред Одбором је обавезан прије покретања судског поступка, осим у случају постављења, односно разрјешења руководећег државног службеника.   Ово је веома практично рјешење и слично постоји у општем режиму рада (члан 201) Закона о раду Одлуке Одобра су коначне и против њих се може покренути спор пред надлежним судом.

40 НАМЈЕШТЕНИЦИ Радна мјеста намјештеника регулишу се уредбом Владе.
Радна мјеста намјештеника регулишу се уредбом Владе.  За попуну слободног радног мјеста намјештеника потребно је да је радно мјесто утврђено правилником и да је његово попуњавање у складу са донесеним кадровским планом  Заснивање радног односа намјештеника врши се путем јавног конкурса, који расписује и поступак спроводи републички орган управе.  Влада уредбом прописује поступак спровођења јавног конкурса за пријем намјештеника. О правима и дужностима намјештеника рјешењем одлучује руководилац органа.

41 НАМЈЕШТЕНИЦИ-наставак
Намјештеник има право на плату, накнаде и друга примања према закону којим се уређују плате за државне службенике,  Одредбе Закона о државним службеницима примјењују се и на намјештенике, изузев одредаба поглавља III - Радна мјеста државних службеника, одредаба поглавља IV, одјељка 2. Заснивање радног односа и члана 61. који се односи на стручни испит, На права и дужности намјештеника која нису регулисана овим законом примјењују се општи прописи о раду и колективни уговор.

42 ЗАКЉУЧАК Запошљавање у републичким органима управе спада у посебан режим запошљавања. Значајну улогу у процесу запошљвања има Агенција за државну управу и правила и процедуре које она прописује. Запошљавање у републичким органима управе за разлику од општег режима проводи се путем јавног конкурса у циљу избора и селекције службеника, Код попуњавања упражњених раданих мјеста службеника Агенција за државну управу има значајну улогу. Истим законом уређено је запошљавња државних службеника и намјештеника.


Скинути ppt "Тема. Запошљавање у органима управе у Републици Српској"

Сличне презентације


Реклама од Google