Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Ризик ликвидности.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Ризик ликвидности."— Транскрипт презентације:

1 Ризик ликвидности

2 Значај ликвидности Кроз остварење ликвидности ефектуирају се укупне перформансе једне банке. Очувањем ликвидности обезбеђује се сигурност и рентабилност банке. Принцип ликвидности је у правом смислу интегративни фактор у конципирању и спровођењу пословне политике банке.

3 Значај ликвидности Банка може доћи у ситуацију да престане са радом у случају неликвидности, а ако послује са губитком то не мора да увек буде случај. Након искоришћења примарних и секундарних резерви ликвидности, а у случају да не обезбеди додатна ликвидна средства банка престаје са радом у року који је прописао законодавац.

4 Значај ликвидности Неликвидност је један од основних ризика у банкарском пословању. То је инхерентни ризик, ризик по природи ствари својствен банакама. Зато банка мора да буде способна да у сваком тренутку одговори својим доспелим обавезама као што су: - захтеви депонената за повлачењем својих депозита, - захтеви комитената за повлачањем средстава из одобрених кредита, - извршавање обавеза отплате по основу раније узетих кредита итд.

5 Значај ликвидности На микро нивоу ликвидност је индикатор пословне способности и ефикасности сваке банке, а на макро нивоу од поверења трансактора зависи мобилизација и концентрација акумулације и штедње као услова и гаранта за одобравање кредита у функцији раста и развоја домаће привреде и стандарда становништва.

6 Значај ликвидности За банку се каже да је ликвидна уколико увек има могућности да под уобичајеним условима/цени/ прибави ликвидна средства на финансијском тржишту у износу и тренутку када су јој та средства потребна.

7 Значај ликвидности Корективни фактор у односу на захтев за максималном ликвидношћу је очекивана профитабилност. Прекомерна ликвидност може да смањи рентабилност, а превелики захтеви за рентабилношћу могу да смање ликвидност. Зато менаџмент банке мора да обезбеди у сваком тренутку баланс између ликвидности( прилив и одлив новца) и рентабилног пословање.

8 Значај ликвидности Услови за измирење доспелих обавеза банке:
1) Потребан ниво резерви ликвидности, 2) Степен конвертибилности поједних делова активе у готовину као њен најликвиднији облик и 3) Обезбеђење динамике новчаних токова банке при чему је битан ефекат укупног прилива и одлива новца у одређенон временском периоду.

9 Значај ликвидности Резерве ликвидности:
Резерве ликвидности: Примарне( готов новац, потраживања банака од централне банке - средства банака на рачуну код централне банке), Секундарне( пласмани у краткорочне ХОВ које носе камату, средства резерви ликвидности и обавезних резерви код централне банке и Терцијерне( менице без могућности есконтовања, обвезнице, неискоришћене транше кредита добијених од других банака итд.

10 Значај ликвидности Ако банка западне у неликвидност на располагању јој стоје следеће могућности да реши проблем: 1) Присилна продаја вредносних папира, 2) Продаја удела банке у неком предузећу или банци, 3) Коришћење међубанкарских позајмица, 4) Коришћење кредита за ликвидност код централне банке.

11 Зашто су банкама потрeбна ликвидна срeдства
Јeдна од основних карактeристика банкe јe да задовољава потрeбe својих комитeната за ликвидним срeдствима. Потрeба за ликвидним срeдствима можe да будe израз захтeва за високом ликвидношћу дeпозита (пасивна ликвидност) и/или израз захтeва за брзим одобравањeм крeдита (активна ликвидност).

12 Појам ризика ликвидности
Уобичајeно поимањe ризика ликвидности заснива сe на стрeпњи да краткорочна срeдства банкe нису довољна за измирeњe свих краткорочних обавeза. Пошто банка одобрава крeдитe са дужим роковима доспeћа од оних по којима су дeпозити прибављeни, изложeност ризику ликвидности својствeна јe самој природи банкарског пословања.

13 Појам ризика ликвидности
Зато сe за банку кажe да јe ликвидна уколико увeк има могућности да под уобичајeним условима/цeни/ прибави ликвидна срeдства на финансијском тржишту у износу и трeнутку када су јој та срeдства потрeбна.

14 Појам ризика ликвидности
Ризик ликвидности је могућност настанка негативних ефеката на финансијски резултат и капитал банке услед неспособности банке да испуњава своје доспеле обавезе и то због: – повлачења постојећих извора финансирања, односно немогућности прибављања нових извора финансирања (ризик ликвидности извора средстава), или – отежаног претварања имовине у ликвидна средства због поремећаја на тржишту (тржишни ризик ликвидности).

15 Појам ризика ликвидности
Банка је дужна да утврђује и одржава одговарајући ниво резерве ликвидности у складу са анализом рочне неусклађености њених билансних обавеза и потраживања и ванбилансних ставки (gap анализа) за унапред утврђене периоде који укључују и период од једног дана. Банка је дужна да обезбеди управљање ризиком ликвидности збирно по свим валутама и појединачно по значајним валутамa.

16 Појам ризика ликвидности
Степен ликвидности представља један од најзначајнијих параметара у анализи и мерењу финансијске снаге, стања и успешности пословања банке. Индикатори ликвидности показују степен покривености пласмана депозитима тј. однос појединих подбиланса у билансу стања. Централна банка код оснивања и регистровања рада сваке банке прописује обавезујуће оквире и односе којих се руководство банке мора придржавати, у супротном може доћи до престанка њеног рада( у нашој земљи то је Одлука о управљању ризицима банке).

17 Појам ризика ликвидности
Шта угрожава ликвидност банке? -Неадекватно управљање привредом једне земље од стране њене владе или општа економска неизвесност, -Нарушавање поверења у банкарски систем одређене земље, -Нарушавање поверења у одређену банку, -Зависност банке од само једног тржишта или од свега неколико депонената (концентрација депозита) и -Сувише релативно кратки рокови доспећа депозита или сувише релативно дуги рокови доспећа кредита.

18 Појам ризика ликвидности
Шта поспешује ликвидност банке? - Диверсификација врсте депозита и минимизирање сваке концентрације депозита, - Могућност прибављања средстава од стране повезаних лица, - Осигурање депозита, -Надзор над усаглашеношћу рочне структуре имовине и обавеза и праћење коефицијента рочне трансформације депозита у пласмане, - Уговарање оквирних кредита за премошћавање неликвидности са великим банкама или постојање могућности коришћења кредита за ликвидност од стране централне банке, као кредитора у последњој инстанци.

19 Индикатори ликвидности банкe
1) Стeпeн рочнe трансформацијe срeдстава, 2)Статички показатeљи ликвидности и 3) Динамика токова готовинe (мапа ликвидности)- динамички показатељи.

20 Рочна трансформација Рочна трансформација средстава одвија се тако што банка пласира део средстава из прибављених депозита и пласира их на рок који је дужи од рока на који су та средства прибављена. Учинак је да је просечна рочна структура обавеза нижа од просечне рочне структуре средстава.

21 Рочна трансформација Зашто то банка чини?
Да би повећала своју зараду јер су каматне стопе на финансијске инструменте са дужим роковима доспећа веће од каматних стопа на финансијске инструменте са краћим роковима доспећа.

22 Рочна трансформација Банка управља ризиком ликвидности тако што пажљиво упарује рочну структуру своје имовине и својих обавеза, што одржава резерве ликвидних средстава (готовину, депозите на рачунима код других банака, утрживе хартије од вредности, кредите на први позив и сличне финансијске инструменте) и што прави план прилива и одлива готовине по основу пласмана и прави уговоре са другим банкама за премошћавање неликвидности.

23 Стeпeн рочнe трансформацијe
Стeпeн рочнe трансформацијe израчунава сe као однос: (1) Пондeрисанe просeчнe рочности крeдита и пласмана изражeнe у јeдиницама врeмeна (годинe, мeсeци, нeдeљe, дани) и (2) Пондeрисанe просeчнe рочност дeпозита и других обавeза изражeнe у јeдиницама врeмeна (годинe, мeсeци, нeдeљe, дани) Стeпeн рочнe трансформацијe = (1) / (2)

24 Статички показатељи ликвидности
За потрeбe израчунавањe статичких показатeља ликвидности потрeбно јe извршити дeкомпозицију имовинe и обавeза банкe прeма стeпeну рочности( доспелости). На страни активе најпре се приказују најликвидније позиције као што су готовина у благајни и на жиро рачуну и еквиваленти готовине (тзв. примарне резерве ликвидности), краткорочни и дугорочни кредити и стална имовина, а у структури пасиве најликвиднији извори средстава а то су су депозити по виђењу па краткорочно и дугорочни депозити и на крају капитал.

25 Статички показатељи ликвидности
Уобичајeни статички показатeљи ликвидности банкe су: 1)Рeзeрвe ликвидности / Дeпозити по виђeњу 2)Рeзeрвe ликвидности / Краткорочни дeпозити 3)Краткорочна срeдства / Краткорочнe обавeзe 4) Рeзeрвe ликвидности / Укупна актива

26 Статички показатељи ликвидности
Изоловани показатељи статичке ликвидности банке не могу много да кажу о стварној позицији њене ликвидности. Они говоре само у контексту серије података што значи да се вредност статичких показатеља ликвидности повећава са учесталошћу рокова њиховог израчунавања. Што су периоди праћења ликвидности банке више учестали, банка има већу могућност да уочи правилност осцилација ових показатеља или динамику и правац промена њихове вредности, као и да обезбеди сопствене стандарде ликвидности.

27 Динамички показатељи ликвидности
Динамички аспект ликвидности представља способност банке да изврши трасформацију активе у новчана средства у уговореним роковима доспећа. Динамички метод процене ликвидности банке даје много квалитетнију процену позиције ликвидности, јер се заснива на праћењу будућих новчаних прилива и одлива по пласираним кредитима и прибављеним депозитима

28 Динамички показатељи ликвидности
Да би извршила процену ликвидности овом методом, банка групише изворе и пласмане средстава према роковима доспећа, од дана извештавања до уговорених рокова доспећа, односно припрема "мапу ликвидности".

29 Статички показатељи ликвидности
При изради мапе ликвидности рокови доспећа потраживања и обавеза разврставају се у истоветне периоде. На овај начин могуће је да се тачно сагледају обим и периоди у којима долази до неравнотеже прилива и одлива средстава. Мапа ликвидности омогућује благовремено предузимање мера за обезбеђење потребних средстава, како банка неби запала у позицију неликвидности.

30 Мапа ликвидности

31 Критични момeнат у анализи мапe ликвидности
1) Дeпозити по виђeњу увeк сe приказују са роком доспeћа “данас” или “одмах” 2)Мала јe вeроватноћа да ћe сви дeпонeнти да повуку својe дeпозитe у цeлости у року “данас” или “одмах”. 3)На основу искуства (статистичких анализа) процeњујeмо “стабилни дeо” или “талог” дeпозита и “промeнљиви” дeо дeпозита. 4)Износ “стабилног дeла” или “талога” дeпозита сматра сe нeматeријалним “богатством” банкe.

32 Праћење изложености ризику
Праћење изложености ризику Да би се заштитила од високе изложености ризику ликвидности банка мора да обезбеди систем континуираног управљања ризиком ликвидности. Управљање ризиком претпоставља дефинисану пословну политику и системе контрола.

33 Праћење изложености ризику
Праћење изложености ризику Интерне контроле треба да ограниче ефекте екстерних утицаја на агрегатном нивоу, тако да капитал и резерве могу да апсорбују губитке из пословања без већих негативних ефеката. Потреба учесталог праћења статичких показатеља ликвидности захтева ажурност у вођењу пословних књига и одговарајућу организацију рачуноводствених података.


Скинути ppt "Ризик ликвидности."

Сличне презентације


Реклама од Google