Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Предиспитне обавезе студената

Сличне презентације


Презентација на тему: "Предиспитне обавезе студената"— Транскрипт презентације:

1 Предиспитне обавезе студената
Сунчица Мацура Професор Бојана Димитријевић Асистент

2 Предиспитна обавеза: Истраживачки задатак

3 Теме за учитеље 1. Пружање помоћи у учењу ученику коме је потребна додатна подршка (индивидуални рад студента) • За пружање помоћи у учењу, у договору са учитељем, одабрати једног ученика из одељења који има потешкоће у савладавању градива. • Договорити са учитељем и дететом: време и место пружања помоћи, предмет из кога се пружа помоћ, лекције/теме које ће се обрађивати. • Помоћ се може пружати и после часова редовне наставе, у договору са учитељем и родитељима детета, • Помоћ се пружа најмање у трајању од три школска часа.

4 Теме за учитеље 2. Испитивање начина и могућности за индивидуализацију наставе (индивидуално или у групи) 1. Посматрање рада учитеља 2. Интервју са учитељем 3. Упоређивање са поступцима/принципима индивидуализације наставе датим у литератури 4. Извођење закључака о могућностима и начину прилагођавања наставе

5 Теме за учитеље 3. Помоћ у развоју пријатељских односа ученику коме је потребна додатна подршка (индивидуално или у групи) • Одабрати ученика коме је потребна помоћ у развоју пријатељских односа • Договорити време и начин пружања помоћи са учитељем • Реализовати три различите активности у којима се подстичe међусобно упознавање, разумевање, прихватање, eмпатија, сарадња и сл. • Активности се могу извести на нивоу целог одељења или у оквиру одабране групе ученика.

6 Теме за предшколске васпитаче
Користи и бриге родитеља, васпитача или других запослених у вези са инклузијом у вртићу интервјуисати ВАСПИТАЧЕ или РОДИТЕЉЕ или ДИРЕКТОРЕ ВРТИЋА или ПСИХОЛОГЕ – најмање три особе : како изгледа процес укључивања детета са посебним потребама: ко доноси одлуку о укључивању, на основу чега, да ли се посебно планира рад са дететом, •које врсте помоћи и подршке би им биле потребне •које су користи које виде од укључивања деце са потребом за додатном подршком, које су препреке које виде када је у питању инклузија, које су њихове бриге извести закључак о ИНКЛУЗИВНОСТИ ВРТИЋА, а на основу критеријума и индикатора добре инклузивне праксе (Водич за инкузивно обраѕовање )

7 Теме за предшколске васпитаче
2. Деца са сметњама у развоју и подршка васпитача Посматрање детета и записивање свега што видите и што сматрате значајним (опис активности и понашања у односу са другом децом, у односу са васпитачем) Посматрање интеракције детета и васпитача, опис прилагођавања активности и понашањ. а васпитача развојним специфичностима детета Посматрања вршити у више фаза током четири дана праксе. закључак о начину прилагођавања активности посебним образовним потребама деце и њиховим индивидуалним разликама, упоређивањем са поступцима датим у литератури

8 Теме за предшколске васпитаче
3. Испитивање специфичности сарадње васпитача и родитеља детета са по посебним потребама Интервјуисати васпитача Извести закључке о начину сарадње васпитача и родитеља детета са посебним по потребама (уколико нема детета са посебним потребама, одабрати случај где је сарадња са родитељима била тешка и описати разлоге) .

9 Теме за васпитаче у домовима
1. Ставови запослених, родитеља и корисника у домовима ученика (или другим типовима домова) у вези са укључивањем ученика са потребом за додатном подршком 1. интервјуисати ВАСПИТАЧЕ, ДИРЕКТОРЕ И КОРИСНИКЕ/ВАСПИТАНИКЕ– најмање три особе : шта подразумевају под инклузијом и како виде своју улогу да ли су до сада имали васпитанике са потребом за додатном подршком каква су њихова искуства у раду са овим васпитаницима да ли су до сада сарађивали са стручњацима (у установи у којој раде или изван ње) у погледу рада са васпитаницима са потребом за додатном подршком да ли и како прилагођавају свој рад са овим васпитаницима; да ли су и како узимали учешћа у изради ПП-а, ИОП-а за ове васпитанике или реализацији активности шта виде као препреке укључивању васпитаника са потребом за додатном подршком

10 Теме за васпитаче у домовима
да ли су имали oбуку – стручно усавршавање за рад са са васпитаницима са потребом за додатном подршком (навести коју, ако јесу) током рада у установи, да ли су имали неку другу врсту обуке која би била важна за рад са васпитаницима уопште или за сарадњу са родитељима, колегама и сл. (навести коју, ако јесу) како изгледа процес укључивања: ко доноси одлуку о укључивању, на основу чега, да ли се посебно планира рад са дететом, које врсте помоћи и подршке би им биле потребне које су користи, које су бриге 2. извести закључак о ИНКЛУЗИВНОСТИ УСТАНОВЕ, а на основу критеријума и индикатора добре инклузивне праксе (Водич за инкузивно образовање )

11 Тема за све смерове Препреке учењу и социјалној партиципацији ромског детета и могући начини њиховог превазилажења • Посетити ромску породицу у њиховом дому и интервјуисати неког од родитеља или старатеља детета. • Циљ интервјуа је упознавање начина живота једне ромске породице и начина на које се одвија школовање деце – школска постигнућа, сарадња са учитељeм, односи са другом децом, односи са другим породицама.

12 Организација рада на истраживачким задацима

13 Правила Групе ће се пријавити током семестра коју тему желе да раде и у ком саставу групе Часови вежби пре прве праксе биће организовани тако да ће студенти по темама имати посебну припрему за истраживање Изјашњавање ће бити могуће најкасније две недеље пре одласка на прву праксу Изузетак је тема за све студенте (студенти који желе да иду у посету ромској породици морају сачекати да се ове теме обраде на часовима предавања и вежби)

14 Правила Извештај мора бити прихваћен до иначе студент не може излазити на испит у јануарском року. Извештај мора бити послат најкасније 2 недеље пре овог термина (30.12.) или две недеље пре почетка испитног рока у коме планирате полагање испита. Особе које буду преписивале извештај у том року неће моћи да изађу на испит. Особа којој извештај није прихваћен, мора радити ново истраживање за наредни рок. Мање дораде су могуће током конкретног рока.

15 Општа упутства за писање извештаја

16 Упутство за писање извештаја
I Формалне карактеристике извештаја Извештај је потребно доставити у форми Word документа, фонт који је потребно користити у извештају је Times New Roman, величина фонта 12, а проред 1.5 (осим прве стране). Прва страна би требало да садржи информације о студенту, предмету, као и о томе који задатак је одабран. Оквирно, извештај би требало да има обим oд пет страна (без прве стране, списка литературе и прилога), с тим што у случају да у оквиру извештаја постоји транскрипт интервјуа, број страна може бити већи. Потребно је да студенти поштују правописна правила и да се избегавају грешке у куцању.

17 Неопходне целине у сваком извештају
1. Насловна страна/прва страна 2. Увод а) информације о контексту у коме обављате практични задатак (установа, сарадња са учитељем/васпитачем, информације о одељењу/групи и сл.) б) одабрана тема практичног задатка и припрема за израду задатка (нпр. прикупљање информација о детету, припрема дидактичких материјала и сл.) в) теоријска сазнања доступна у обавезној литератури у оквиру предмета у вези са темом истраживачког рада/практичног задатка .

18 Неопходне целине у сваком извештају
3. Приказ прикупљених података (нпр. транскрипт интервјуа, ток пружања подршке ученику/детету корак по корак, ток реализованих активности у групи ученика и сл.) 4. Анализа прикупљених података а) повезивање и поређење прикупљених информација са сазнањима из литературе у оквиру предмета б) изношење сопствених запажања и закључака 5. Закључци и препоруке а) изношење најважнијих увида до којих сте дошли током рада на задатку б) препоруке за унапређење рада учитеља/васпитача са децом са потребом за додатном подршком, а у вези са темом задатка 6. Списак коришћене литературе

19 Неопходне целине у сваком извештају
7 . Прилози (могу бити различити, у зависности од задатка: фотографије припремљених задатака, дидактичких материјала, продуката рада и сл.) Уз предиспитне обавезе које укључују интервју, обавезно послати и снимак разговора. За сваки појединачни задатак пратити упутства из Формулара доступних у материјалима за наставу на сајту. Не износити личне податке ученика/деце, као ни фотографије лица деце без дозволе родитеља

20 Важне напомене Уз предиспитне обавезе које укључују интервју, обавезно послати и снимак разговора. За сваки појединачни задатак пратити упутства из Формулара доступних у материјалима за наставу на сајту. Не износити личне податке ученика/деце, као ни фотографије лица деце без дозволе родитеља.

21 Важне напомене Сам интервју који сте транскрибовали није извештај
Анализа интервјуа је неопходна 2-3 студента заједно раде предиспитну обавезу Уколико уочимо преписивање или копирање садржаја са интернета или књига радићете нов рад.


Скинути ppt "Предиспитне обавезе студената"

Сличне презентације


Реклама од Google