Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

STRUČNA OBUKA ZA PROCENITELJE VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI

Сличне презентације


Презентација на тему: "STRUČNA OBUKA ZA PROCENITELJE VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI"— Транскрипт презентације:

1 STRUČNA OBUKA ZA PROCENITELJE VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI
Porez na nasleđivanje, porez na kapitalnu dobit, drugi porezi na nepokretnosti Beograd

2 Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji
Tema ove prezentacije su posebni porezi, ali njima okvir daje Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji (ZPPPA). Njime se uređuju se postupak utvrđivanja, naplate i kontrole poreza, prava i obaveze poreskih obveznika, registracija poreskih obveznika i poreska krivična dela i prekršaji. Jedno od osnovnih načela ovog zakona je načelo fakticiteta.

3 Načelo fakticiteta (suština ispred forme)
Poreske činjenice utvrđuju se prema njihovoj ekonomskoj suštini. Ako se simulovanim pravnim poslom prikriva neki drugi pravni posao, za utvrđivanje poreske obaveze osnovu čini disimulovani pravni posao. Kada su na propisima suprotan način ostvareni prihodi, odnosno stečena imovina, Poreska uprava će utvrditi poresku obavezu u skladu sa zakonom kojim se uređuje odgovarajuća vrsta poreza. Korišćenjem ovog načela, poreska uprava vrši re-kvalifikaciju posla, menja osnovicu, …

4 Porez na imovinu Porez na imovinu plaća se na nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji Republike Srbije, i to na: 1) pravo svojine, odnosno na pravo svojine na zemljištu površine preko 10 ari; 2) pravo zakupa stana ili stambene zgrade konstituisano u korist fizičkih lica, za period duži od jedne godine ili na neodređeno vreme; 3) pravo korišćenja građevinskog zemljišta površine preko 10 ari, u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni režim građevinskog zemljišta; 4) pravo korišćenja nepokretnosti u javnoj svojini od strane imaoca prava korišćenja;

5 Porez na imovinu (nastavak)
5) korišćenje nepokretnosti u javnoj svojini od strane korisnika nepokretnosti; 6) državinu nepokretnosti na kojoj imalac prava svojine nije poznat ili nije određen; 7) državinu nepokretnosti u javnoj svojini, bez pravnog osnova; 8) državinu i korišćenje nepokretnosti po osnovu ugovora o finansijskom lizingu. Kada su na istoj nepokretnosti više lica obveznici, obveznik je svako od tih lica srazmerno svom udelu u odnosu na celu nepokretnost.

6 Porez na imovinu (nastavak)
Obaveza po osnovu poreza na imovinu nastaje najranijim od sledećih dana: danom sticanja prava, danom početka korišćenja, danom osposobljavanja, danom izdavanja upotrebne dozvole, odnosno danom omogućavanja korišćenja imovine na drugi način.

7 Porez na imovinu (nastavak)
Kad na nepokretnosti postoji neko od prava, odnosno korišćenje ili državina, porez na imovinu plaća se na to pravo, odnosno na korišćenje ili državinu, a ne na pravo svojine. Ipak, status obveznika poreza na imovinu ne može biti osnov za sticanje bilo kog prava na nepokretnosti. Katastar zemljišta još uvek važi, a istorijska svrha mu je bila i to da olakša utvrđenje stvarnog stanja.

8 Osnovica Osnovica poreza na imovinu za nepokretnosti poreskog obveznika koji ne vodi poslovne knjige je vrednost nepokretnosti utvrđena u skladu sa ovim zakonom, primenom sledećih elemenata: (i) korisna površina; (ii) prosečna cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti u zoni u kojoj se nalazi nepokretnost. Jedinica lokalne samouprave dužna je da na svojoj teritoriji odredi najmanje dve zone (raspon: najopremljenija zona – zona izvan seoskog područja). Vrednost nepokretnosti iz stava 1. ovog člana, osim zemljišta, može se umanjiti za amortizaciju po stopi do 1% godišnje primenom proporcionalne metode, a najviše do 40%, počev od isteka svake kalendarske godine u odnosu na godinu u kojoj je izvršena izgradnja, odnosno poslednja rekonstrukcija objekta.

9 Osnovica (nastavak) Odluka o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji Grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu (“Sl. list grada Beograda", br. 55/2013, 87/2014 i 69/2015) određene su: Prva zona koja obuhvata i Prvu zonu - Ekstra zona stanovanja i Prvu zonu - Ekstra zona poslovanja, Druga zona, Treća zona, Četvrta zona, Peta zona, Šesta zona, Sedma zona, Osma zona, Zona zaštite zelenila 1, Zona zaštite zelenila 2, Zona ulaznih pravaca i Zona specifičnih namena

10 Osnovica - nastavak Osnovica poreza na imovinu za nepokretnosti obveznika koji vodi poslovne knjige i čiju vrednost u poslovnim knjigama iskazuje po metodu fer vrednosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS), odnosno međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI) i usvojenim računovodstvenim politikama.

11 Stopa Stope poreza na imovinu iznose:
1) na prava na nepokretnosti poreskog obveznika koji vodi poslovne knjige - do 0,4% 2) na prava na zemljištu kod obveznika koji ne vodi poslovne knjige - do 0,30% 3) na prava na nepokretnosti poreskog obveznika koji ne vodi poslovne knjige, osim na zemljištu: do dinara - do 0,40%; do 0,6% na iznos preko dinara; do 1,0% na iznos preko dinara; do 2,0% na iznos preko dinara

12 Izuzeća Porez na imovinu ne plaća se na nepokretnosti:
1) u javnoj svojini koje koriste direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava, …; 2) diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država, pod uslovom reciprociteta; 3) u svojini tradicionalnih crkava i verskih zajednica, …; 4) koje su od nadležnog organa proglašene kulturnim ili istorijskim spomenicima, …; 5) poljoprivredno i šumsko zemljište koje se ponovo privodi nameni - pet godina, …; 6) puteve, pruge i druga dobra u opštoj upotrebi u javnoj svojini, …; 7) vodno zemljište i vodne objekte koji su upisani u registar katastra vodnog dobra, …, osim ribnjaka;

13 Izuzeća (nastavak) 8) zemljište - za površinu pod objektom na koji se porez plaća, osim na zemljište pod skladišnim ili stovarišnim objektom; 9) skloništa ljudi i dobara od ratnih dejstava; 10) objekte obveznika poreza na dohodak građana na prihode od poljoprivrede, … koji su namenjeni i koriste se isključivo za primarnu poljoprivrednu proizvodnju; 11) objekte …koji neposredno služe za obavljanje komunalnih delatnosti; 12) za koje je međunarodnim ugovorom koji je zaključila Republika Srbija uređeno da se neće plaćati porez na imovinu. 13) na prava na nepokretnosti za koja je ugovorom o stranom ulaganju, zaključenim pre 1. januara godine u skladu sa zakonom, utvrđeno da se neće uvoditi nove poreske obaveze.

14 Porez na nasleđe i poklon
Porez na nasleđe i poklon plaća se na pravo svojine i druga prava na nepokretnosti, koje naslednici naslede, odnosno poklonoprimci prime na poklon. Nepokretnostima se smatraju: 1) zemljište, i to: građevinsko, poljoprivredno, šumsko i drugo; 2) stambene, poslovne i druge zgrade, stanovi, poslovne prostorije, garaže i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti, odnosno njihovi delovi (u daljem tekstu: objekti). Poklonom se ne smatra prenos bez naknade prava na nepokretnostima na koji se plaća porez na dodatu vrednost

15 Trenutak nastanka poreske obaveze
Poreska obaveza u odnosu na nasleđe nastaje danom pravosnažnosti rešenja o nasleđivanju. Poreska obaveza u odnosu na poklon nastaje danom zaključenja ugovora o poklonu. Ako je na nepokretnosti koja je predmet nasleđivanja ili poklona konstituisano pravo plodouživanja, poreska obaveza nastaje danom prestanka tog prava.

16 Obveznik, osnovica Obveznik poreza na nasleđe i poklon je rezident i nerezident Republike Srbije koji nasledi ili na poklon primi pravo na nepokretnosti koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Osnovica poreza na nasleđe je tržišna vrednost nasleđene imovine, umanjena za iznos dugova, troškova i drugih tereta koje je obveznik dužan da isplati ili na drugi način izmiri iz nasleđene imovine, na dan nastanka poreske obaveze. Osnovica poreza na poklon je tržišna vrednost na poklon primljene imovine, na dan nastanka poreske obaveze, koju utvrđuje nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave.

17 Stope oporezivanja Obveznici koji se, u odnosu na ostavioca, odnosno poklonodavca, nalaze u drugom naslednom redu po zakonskom redu nasleđivanja, porez na nasleđe i poklon plaćaju po stopi od 1,5%. Ukoliko su ta lica živela u zajedničkom domaćinstvu najmanje godinu dana pre smrti ostavioca, odnosno pre prijema poklona oslobođena su poreza na jedan nasleđeni, odnosno na poklon primljeni stan. Obveznici koji se, u odnosu na ostavioca, odnosno poklonodavca, nalaze u trećem i daljem naslednom redu, odnosno obveznici koji sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem nisu u srodstvu, porez na nasleđe i poklon plaćaju po stopi od 2,5%.

18 Poreska oslobođenja (izdvojeno)
Naslednik prvog naslednog reda, supružnik i roditelj ostavioca, odnosno poklonoprimac prvog naslednog reda i supružnik poklonodavca. Naslednik, odnosno poklonoprimac poljoprivrednik drugog naslednog reda koji nasleđuje, odnosno prima na poklon imovinu koja mu služi za obavljanje poljoprivredne delatnosti, ako je sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem neprekidno živeo u domaćinstvu najmanje jednu godinu pre smrti ostavioca, odnosno pre prijema poklona.

19 Utvrđivanje poreza Za imovinu koju stekne, započne ili prestane da koristi u toku godine, ili mu po drugom osnovu nastane ili prestane poreska obaveza, obveznik poreza na imovinu podnosi poresku prijavu u roku od 30 dana od dana nastanka takve promene. Obveznik koji vodi poslovne knjige dužan je da do 31. marta svake poreske godine podnese poresku prijavu sa utvrđenim porezom za tu godinu. Obveznik poreza na nasleđe i poklon dužan je da podnese poresku prijavu, sa odgovarajućom dokumentacijom potrebnom za utvrđivanje poreza u roku od 30 dana od dana nastanka poreske obaveze. Javni beležnik koji je potvrdio (solemnizovao) ugovor o prometu nepokretnosti dužan je da overen prepis tog ugovora dostavi organu nadležnom za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda, u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora.

20 Izmirivanje poreza Porez na imovinu obvezniku koji ne vodi poslovne knjige utvrđuje se rešenjem organa jedinice lokalne samouprave, a plaća tromesečno - u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Do dospelosti poreske obaveze po rešenju o utvrđivanju poreza na imovinu za poresku godinu, obveznik iz stava 1. ovog člana porez plaća akontaciono - u visini obaveze za poslednje tromesečje prethodne poreske godine. Obveznik koji vodi poslovne knjige utvrđuje porez na imovinu (vrši samooporezivanje) - najkasnije do 31. marta poreske godine, porez na imovinu plaća tromesečno, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, na propisani uplatni račun javnih prihoda.

21 Porez na prihode od nepokretnosti
Prihodi koje obveznik ostvari izdavanjem u zakup ili podzakup nepokretnosti (zemljište, stambene, poslovne i druge zgrade, stanovi, poslovne prostorije, garaže i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti) – ostvarena zakupnina u koju se uračunava i vrednost svih izvršenih obaveza i usluga na koje se obavezao zakupac, osim obaveza plaćanja troškova nastalih tokom zakupa, a koji zavise od obima potrošnje zakupca (npr. električne energije, telefona i slično).

22 Obveznik poreza Obveznik poreza na prihode od nepokretnosti je fizičko lice koje izdavanjem u zakup ili podzakup nepokretnosti ostvari prihode po tom osnovu. Izuzetno, prihodi koje od izdavanja nepokretnosti ostvari preduzetnik koji obavlja delatnost izdavanja nepokretnosti oporezuju se kao prihod od samostalne delatnosti. Fizička lica koja su obveznici poreza na dodatu vrednost, sa stanovišta oporezivanja dohotka građana smatraju se preduzetnicima i obveznici su poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti, nezavisno od toga da li su kod nadležnog organa registrovala obavljanje delatnosti (Mišljenje Ministarstva finansija, br / od godine). Ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik, a fizičko lice nije preduzetnik, porezi se utvrđuju i plaćaju po odbitku od svakog pojedinačno ostvarenog prihoda.

23 Osnovica Oporezivi prihod od nepokretnosti čini bruto prihod, umanjen za normirane troškove u visini od 25%. Ukoliko se iznajmljuju stanovi, sobe i postelja putnicima i turistima za koje je plaćena boravišna taksa, normirani troškovi se priznaju u visini od 50% od bruto prihoda. Obvezniku poreza na prihode od nepokretnosti, na njegov zahtev, umesto normiranih troškova priznaće se stvarni troškovi koje je imao pri ostvarivanju i očuvanju prihoda, ako za to podnese dokaze. Oporezivi prihod od nepokretnosti koji ostvari obveznik zakupac koji nepokretnost izdaje u podzakup, čini razlika između zakupnine koju ostvaruje i zakupnine koju plaća zakupodavcu.

24 Stopa Porez na prihode od izdavanja nepokretnosti utvrđuje se i plaća samooporezivanjem po stopi od 20%. Pored toga, oporezivi prihodi od nepokretnosti ubrajaju se u osnovicu eventualnog godišnjeg poreza na dohodak građana. Taj porez plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike. Ostali porezi koje razmatra ova prezentacija ne učestvuju u osnovici za godišnji porez na dohodak građana.

25 Porez na kapitalne dobitke fizičkih lica
Kapitalni dobitak, predstavlja razliku između prodajne cene stvarnih prava na nepokretnostima i njihove nabavne cene. Prodajnom cenom se smatra ugovorena cena, odnosno tržišna cena koju utvrđuje nadležni poreski organ ako oceni da je ugovorena cena niža od tržišne (bez poreza na prenos apsolutnih prava). Nabavnom cenom se smatra cena po kojoj je obveznik stekao pravo, revalorizovana godišnjim indeksom potrošačkih cena od dana sticanja do dana prenosa, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike. Kod prenosa nepokretnosti koju je obveznik sam izgradio, nabavnu cenu čini iznos troškova izgradnje, a ako obveznik ne dokaže iznos troškova izgradnje, osnovica poreza na imovinu u godini nastanka obaveze po osnovu poreza na imovinu. Obveznik poreza na kapitalni dobitak u poreskoj prijavi iskazuje podatke o ceni ostvarenoj prenosom prava, udela i hartija od vrednosti i njihovoj nabavnoj ceni i pravo na poresko oslobođenje.

26 Porez na kapitalne dobitke fizičkih lica (napomena)
Transakcije u stranoj valuti iz kojih proizlazi oporezivanje konvertuju se u dinar: 1) po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan kada je transakcija obavljena, osim ako je poreskim zakonom drukčije uređeno; 2) po tržišnom kursu zasnovanom na objavljenim podacima o odnosu strane valute i američkog dolara, na dan kada je transakcija obavljena, ako Narodna banka Srbije ne raspolaže srednjim kursom te valute prema dinaru

27 Porez na kapitalne dobitke fizičkih lica (izuzeća i usklađivanja)
1) prava na nepokretnostima su stečena nasleđem u prvom naslednom redu; 2) prenos prava na nepokretnostima vrši se između bračnih drugova i krvnih srodnika u pravoj liniji; 3) prenos se vrši između razvedenih bračnih drugova, a u neposrednoj je vezi sa razvodom braka; 4) obveznik je izvršio prenos prava koja je pre prenosa imao u svom vlasništvu neprekidno najmanje deset godina. Ako je pravo obveznik stekao poklonom ili nasleđem, nabavnom cenom smatra se cena po kojoj je poklonodavac, odnosno ostavilac stekao to pravo, udeo ili hartiju od vrednosti, a ako ne može da se utvrdi ta cena onda njihova tržišna vrednost u momentu sticanja tog prava, udela ili hartije od vrednosti od strane poklonodavca, odnosno ostavioca, utvrđena od strane nadležnog poreskog organa.

28 Porez na kapitalne dobitke fizičkih lica (izuzeća i usklađivanja - nastavak)
Ako je obveznik pravo, udeo ili hartiju od vrednosti stekao od poklonodavca, odnosno ostavioca koji je to pravo, udeo ili hartiju od vrednosti stekao pre 24. januara godine, nabavnu cenu utvrdiće nadležni poreski organ prema tržišnoj vrednosti tog prava, udela ili hartije od vrednosti na dan 24. januara godine. Ako je pravo, udeo ili hartiju od vrednosti obveznik stekao ugovorom o doživotnom izdržavanju, nabavnom cenom smatra se tržišna cena prava, udela ili hartije od vrednosti koja je uzeta ili mogla biti uzeta kao osnovica poreza na prenos apsolutnih prava u momentu njihovog sticanja od strane obveznika.

29 Porez na kapitalne dobitke fizičkih lica stopa, krediti
Stopa poreza na kapitalni dobitak iznosi 15%. Kapitalni gubitak ostvaren prodajom jednog prava, udela ili hartije od vrednosti, može se prebiti sa kapitalnim dobitkom ostvarenim prodajom drugog prava, udela ili hartije od vrednosti. Prebijanje kapitalnog gubitka sa kapitalnim dobitkom iz stava 1. ovog člana može se izvršiti u slučaju kada obveznik prvo ostvari kapitalni gubitak, a kasnije ostvari kapitalni dobitak. Ako se i posle prebijanja iz stava 1. ovog člana iskaže kapitalni gubitak, dopušteno je njegovo prebijanje u narednih pet godina.

30 Porez na kapitalne dobitke fizičkih lica stopa, krediti (nastavak)
Obveznik, koji sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti u roku od 90 dana od dana prodaje uloži u rešavanje svog stambenog pitanja i stambenog pitanja članova svoje porodice, odnosno domaćinstva, oslobađa se poreza na ostvareni kapitalni dobitak. Obvezniku koji u roku od 12 meseci od dana prodaje nepokretnosti, sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti uloži za namene iz stava 1. ovog člana, izvršiće se povraćaj plaćenog poreza na kapitalni dobitak.

31 Porez na kapitalne dobitke pravnih lica
Izvori: Zakon o porezu na dobit pravnih lica ("Sl. glasnik RS", br. 25/2001, 80/2002, 80/ dr. zakon, 43/2003, 84/2004, 18/2010, 101/2011, 119/2012, 47/2013, 108/2013, 68/ dr. zakon, 142/2014, 91/ autentično tumačenje i 112/2015) Autentično tumačenje odredaba čl. 27, 28, 40. i 71. Zakona o porezu na dobit preduzeća i člana 41. stav 3. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Sl. glasnik RS", br. 91/2015) Ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

32 Porez na kapitalne dobitke pravnih lica (načelo)
Kapitalni dobitak uključuje se u oporezivu dobit (ne uslovljava poseban porez), osim za nerezidente. Kapitalni gubitak ostvaren pri prodaji jednog prava iz imovine može se prebiti sa kapitalnim dobitkom ostvarenim pri prodaji drugog prava iz imovine u istoj godini. Ako se i posle tog prebijanja, dopušteno je njegovo prebijanje na račun budućih kapitalnih dobitaka u narednih pet godina

33 Prodajna i nabavna cena
Prodajnom cenom se smatra ugovorena cena, odnosno, u slučaju prodaje povezanom licu, tržišna cena ako je ugovorena cena niža od tržišne (bez poreza na prenos apsolutnih prava). Nabavna cena je cena po kojoj je obveznik stekao imovinu, umanjena po osnovu amortizacije utvrđene u skladu sa ovim zakonom. Nabavna cena koriguje se na procenjenu, odnosno fer vrednost, utvrđenu u skladu sa MRS, odnosno MSFI, odnosno MSFI za MSP i usvojenim računovodstvenim politikama, ukoliko je promena na fer vrednost iskazivana u celini kao prihod perioda u kome je vršena. Ako cena po kojoj je imovina nabavljena nije iskazana u poslovnim knjigama obveznika, nabavna cena za svrhu određivanja kapitalnog dobitka jeste tržišna cena na dan nabavke, koju utvrdi nadležni poreski organ. Kod prodaje nepokretnosti u izgradnji, nabavnu cenu čini iznos troškova izgradnje koji su do dana prodaje iskazani u skladu sa MRS, odnosno MSFI, odnosno MSFI za MSP i propisima kojima se uređuje računovodstvo. Za nepokretnost stečenu putem osnivačkog uloga ili povećanjem osnivačkog uloga, nabavna cena jeste tržišna cena nepokretnosti na dan unosa uloga.

34 Porez na kapitalnu dobit pravnih lica nerezidenata
Na prihode koje ostvari nerezidentno pravno lice na teritoriji Republike, po osnovu kapitalnih dobitaka obračunava se i plaća porez po rešenju po stopi od 20% ako međunarodnim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja nije drukčije uređeno. Ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja po pravilu ne sadrže drugačije pravilo za nepokretnosti. Ali šta je sa projektnim društvima?

35 Projektna društva (Special Purpose Vehicles – SPV)
Pojam (u ovom kontekstu): privredna društva koja u kapitalu i/ili osnovnim sredstima imaju nepokretnost, kao pretežnu vrednost. Razlozi nastanka: istorijski usled problema sa prometom nepokretnosti, i nadalje usled poreskih pogodnosti (npr. porez na prenos apsolutnih prava ne plaća se kod ulaganja apsolutnih prava u kapital privrednog društva - rezidenta Republike Srbije, u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva; porez na prenos udela ne postoji, …).

36 Projektna društva (Special Purpose Vehicles – SPV) - nastavljeno
Ukoliko je nerezident osnivač SPV-a, da li je ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja drukčije uređeno pravilo da plaća porez po rešenju po stopi od 20%? Pre svega, treba naglasiti da Republika Srbija, premda ima kompetentne odgovarajuće službenike Ministarstva finansija, po pravilu ne može nametnuti sadržinu ugovora drugoj strani (posebno pre godine). Zato imamo više odgovora na to pitanje.

37 Projektna društva (Special Purpose Vehicles – SPV) - nastavljeno
Primer ugovora sa Republikom Francuskom: “Dohodak koji potiče od otuđenja nepokretnih dobara, kako su definisana u članu 6 stav 2 ovog sporazuma, ili od otuđenja učešća ili sličnih prava u društvu čija se aktiva uglavnom sastoji iz nepokretnih dobara, podleži porezu u državi ugovornici gde se ova nepokretna dobra nalaze”. Mišljenje Ministarstva finansija, br / od godine: Kapitalni dobitak koji ostvari rezident Francuske od prodaje akcija u srpskom privrednom društvu čija se imovina sastoji više od 51 odsto od pokretnih stvari, oporezuje se samo u Francuskoj.

38 Projektna društva (Special Purpose Vehicles – SPV) - nastavljeno
Primer ugovora sa Republikom Kipar: “Prihodi koje ostvari rezident države ugovornice od otuđenja nepokretnosti navedene u članu 6 koja se nalazi u drugoj državi ugovornici mogu se oporezivati u toj drugoj državi.” Mišljenje Ministarstva finansija, br / od godine: Ukoliko pravno lice - rezident Republike Kipar na teritoriji Republike Srbije ostvari prihod (kapitalni dobitak) prodajom udela, pravo oporezivanja se ostvaruje u državi rezidentnosti prodavca, odnosno u ovom slučaju u Republici Kipar.

39 Pitanja i odgovori Hvala na pažnji.


Скинути ppt "STRUČNA OBUKA ZA PROCENITELJE VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI"

Сличне презентације


Реклама од Google