Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж

Сличне презентације


Презентација на тему: "Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж"— Транскрипт презентације:

1 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
1. Биографски подаци место и година рођења: Београд, 1971. Oсновне студије: Физички факултет 1998. Магистрирао: Физички факултет 2005. Докторирао: Физички факултет 2010. теза: „Корелација концентрације нанометарских јона, радона, озона и аеросола у ваздуху као физичких параметара животне средине” запослен у ИФ-у од септембра године. ОИ , под називом „Физика судара и фотопроцеса у атомским, (био)молекулским и нанодимензионим системима” (8 месеци) и на ИИИ45003 пројекту - „Оптоелектронски нанодимензиони системи - пут ка примени” (4 месеца). На поменутим пројектима ради на темама атмосферских истраживања односно развоју и примени мерача концентрације јона у ваздуху и њихове корелације са радоном и аеросолима.

2 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
2. Преглед научне активности кандидата (1. део) Научно-истраживачки рад кандидата је у области атомске физике. Најзначајније истраживачке теме којима се кандидат бавио су: Тема1. Метрологија концентрације нанометарских брзих јона као природног конституента приземног ваздуха представља физички параметар који је важан за истраживања атмосферског електрицитета лепог времена, има значајну улогу у формирању глобалног електричног поља Земље, и блиско је повезан са аеросолима. Од до године трајала је сарадња са члановима Парацелзијусовог медицинског факултета из Салцбурга, Института за физиологију и патофизиологију на пројекту под називом „Здравствене импликације алпских водопада. Ова сарадња је резултирала са неколико публикација од којих је најважнија објављена у часопису који се у том тренутку водио као први у области атмосферске физике (Atmospheric Chemistry and Physics).

3 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
2. Преглед научне активности кандидата (2. део) Тема2. Метрологија концентрације радона Есхалација радона из земљишта у приземне слојеве атмосфере доприноси укупној концетрацији јона и један је од агенаса њиховог стварања. Отуда и тесна повезаност између експеримента у којима се одређују концентрације јона и експеримената за одређивање концентрације радона. Одређивање концентрација радона представља саставни део праћења квалитета животне средине. Од до године, др Предраг Коларж учествује на пројекту основних истраживања Минстарства науке и технологије Републике Српске „Мониторинг животне средине и биодиверзитет”, подпоројекат „Мапирање радона у Републици Српској”. Резултат овог пројекта су публикације У оквиру ове теме др Коларж је руководио израдом докторске дисертације Зорана Ћургуза са Саобраћајног факултета у Добоју, Република Српска.

4 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
2. Преглед научне активности кандидата (3. део) Тема3. Мониторинг и мерења интензитета УВ зрачења Од 2012 до године у оквиру COST/ESF пројекта FA0906: „УВ-Б зрачење: Специфичан регулатор раста биљака и квалитета хране кроз промену климе” др Коларж се између осталог бави мерењем УВ зрачења, у сарадњи са групом биолога Соње Вељовић из Института за мултидисциплинарна истраживања. Радио на физичком апспекту дејства УВ-Б компоненте зрачења на биљни свет. Као један од резултата пројекта настала је идеја о пројектовању модула за аутоматску контролу климе и излагање садница у пластеницима УВ зрачењу. Ова идеја је преточена у пројекат и успешно реализована кроз Иновационе пројекте за правна лица МПНТР под називом „Модул за аутоматску контролу климе и излагање садница у пластеницима УВ зрачењу - УВ зрачење за раст биљака”.

5 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
2. Преглед научне активности кандидата (4. део) Тема4. Развој инструментације Сигнал који генеришу атмосферски јони на електроди аспирацирационог кондензатора износи у просеку неколико десетина фемтоампера. Стога су процеси појачавања и раздвајања сигнала од шума као и интерпретација резултата сложени. Мерачи концентрације јона, конструисани и произведени у Институту за физику као део научног рада Предрага Коларжа, по свим својим карактеристикама спадају у сам врх инструментационе технике. Начин вешања мерне електоде је патентиран у Заводу за интелектуалну својину Србије. Развијена су два модела инструмената, први (ЦДИ-06) мери концентрацију позитивних и негативних јона величине до 1 nm са могућношћу избора поларитета, дужине мерења, времена усредњавања и аквизиције. Осим концетнрације јона овај инструмент мери и метеоролошке параметре. После вишегодишњег тестирања и бројних мерења и ради добијања потпунијих научних резултата развијен је мерач концентрације јона који је истовремено и спектрометар јона под називом ЦДИС.

6 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
2. Преглед научне активности кандидата (4. део) Тема4. Развој инструментације Мерач концентрације јона ЦДИ06 освојио је друго место на Сајму технике и техничких достигнућа године.

7 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
3. Елементи за квалитативну анализу рада кандидата (1. део) Награде. Посебно признање Корак у будуђност за потпуно аутоматизован и аутономан детектор атмосферских јона ЦДИ-06, Београдски Сајам,   Предавања по позиву. Предавање је одржано на четвртој ЕЦЕ радионици под насловом “Measurements and characterization of waterfall generated ions” одржао као самостални аутор године у Крагујевцу. Комитети конференција. Члан организационог комитета конференција SPIG2006 и CEAMP 2008, IV ECE workshop године. Рецензент у часописима: Journal of Nuclear Technology & Radiation Protection, Vinca; Optoelectronics and Advanced Materials, IOE Magurele Environmental Engineering and Management Journal, Iasi, Romania Review of Scientific Instruments, APS, USA.

8 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
3. Елементи за квалитативну анализу рада кандидата (2. део) Менторства. Докторска дисертација др Зорана Ђургуза која је одбрањена године у Институту за физику, Природно-математичког факултета у Крагујевцу. Пројекти. Др Предраг Коларж руководи темом: “3.2. Elementary processes in atmosphere (Solar UV radiation; correlation parameters for air-ion concentration, ozone and radon)”, на пројекту “Физика судара и фотопроцеса у атомским, (био)молекулским и нанодимензионим системима”, ОИ # ( ; продужено до краја 2015).

9 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
3. Елементи за квалитативну анализу рада кандидата (3. део) Пројекти. Др Предраг Коларж је руководио следећим иновационим прoјектима: 2014. иновационим пројектом за правна лица МПНТР под називом „Модул за аутоматску контролу климе и излагање садница у пластеницима УВ зрачењу - УВ зрачење за раст биљака”; 2014. иновационим пројектом за физичка лица МПНТР под називом „Развој јонског спектрометра на принципу аспирационог кондензаторског детектора”; 2007. године пројектом за правна лица „Потпуно аутоматизован и аутономан детектор атмосферских јона” Кандидат је аутор малог патента регистрованог у Заводу за интелектуалну својину.

10 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
3. Елементи за квалитативну анализу рада кандидата (4. део) Међународна сарадња. Др Предраг Коларж има активну међународну сарадњу са: Парацелзијус медицинским факултетом из Салцбурга, Института за физиологију и патофизиологију (Paracelsus Medizinische Privatuniversität (PMU), Institut für Physiologie und Pathophysiologie, Salzburg) Универзитета из Салцбурга. Вршена су заједничка истраживања физичких и медицинских параметара “Lenard”-ових јона који настају распршивањем воде на чврстим и воденим површинама. Мерења су вршена на водопадима аустријских Алпа у летњем периоду, а највећи број мерења је вршен на водопаду Krimml, највећем у Европи. Институтом за радиохемију и радиоекологију, Панонског Универзитета из Веспрема, Мађарска (Institute of Radiochemistry and Radioecology, University of Pannonia, Veszprem, Hungary). Сарадња се заснива на изради секундарног еталона торонске коморе. Одељењем за екологију Институтуа Јожеф Штефан из Љубљане, Словенија (Department of Environmental Sciences, Jožef Stefan Institute, Ljubljana, Slovenia). Вршена су бројна симултана мерења на разним локацијама у Словенији и Србији.

11 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
3. Елементи за квалитативну анализу рада кандидата (5. део) Међународна сарадња. Пројекти међународне билатералне сарадње: ESF COST пројекти: Учесник: COST акције FA0906 „УВ-Б зрачење: Специфичан регулатор раста биљака и квалитета хране кроз промену климе”; COST акције P9 “Radiation Damage in Biomolecular Systems”. Билатерални пројекти: Учесник билатералног пројекта са Словенијом „Радонски индекс у бањама и спелео терапеутским центрима у Словенији и Србији” (MES RS # / /08). Педагошки рад. Учествовао је изради дипломских радова студената Високе школе за електротехнику и рачунарство струковних студија на теме мерења концентрације јона у атмосфери и УВ индекса.

12 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
4. Елементи за квантитативну анализу рада кандидата Кандидат је од избора у претходно звање објавио у међународним часописима 4 рада М21, 2 М23, као јеан рад у часопису националног значаја (М52), један рад у научном часопису (М53) а има и 1 реализовани патент категорије М92. Такође има 4 саопштења са међународних скупова штампаних у целини категорије М33 и 11 саопштења са међународних скупова М34 (штампаних у изводима). Радови кандидата су цитирани 107 пута са h-фактором 3. Остварено Потребно Укупно 64.9 48 М10+М20+М31+М32+М33+М41+М42+M51 40 М11+М12+М21+М22 М23+М24+M31+M32+M41+M42 38 28

13 Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж
5. Закључак На основу свега што је изнесено дошли смо до закључка да досадашње научне активности др Предрага Коларжа представљају оригиналан научни допринос. Његови радови су публиковани у водећим међународним часописима и имају запажен одјек у светској научној јавности. Посебно треба истаћи и његов индивидуални допринос у експерименталном раду и успешну међународну сарадњу. Сматрамо да др Предраг Коларж испуњава све услове Закона о научноистраживачкој делатности и Правилника о стицању научноистраживачких звања Министарства за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије за избор у звање вишег научног сарадника. Комисија: Др Братислав Маринковић, Н. саветник, ИФ, Др Драгутин Шевић, Н. саветник, ИФ, Проф. др Љубиша Зековић, ФФ


Скинути ppt "Избор у звање виши научни сарадник кандидат: Предраг Коларж"

Сличне презентације


Реклама од Google