Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Upalite zvučnike. SP, JAN god.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Upalite zvučnike. SP, JAN god."— Транскрипт презентације:

1 Upalite zvučnike. SP, JAN. 2011. god.
NOVOSADSKA RACIJA Je naziv za niz ubistava koji su mađarski fašisti izvršili nad Srbima i Jevrejima u Novom Sadu od Januara god. Tada je nestalo najmanje 1300 (2000) Novosađana. Stradala su i sela u okolini poput Čuruga, Nadalja, Gospođinaca, Šajkaša, Đurđeva i grada Bečeja. Ukupan broj stradalih nije tačno utvrđen, po određenim izvorima iznosi 4500 ! „Imamo dokaze o žrtava tokom racije“- tvrdi Član Memorijalnog društva „Racija 1942″ iz Čuruga Aleksandar Veljić ! Šandor Kepiro – zločinac koji je na slobodi i živi danas u Budimpešti Mikloš Horti – vođa mađarskih fašista nije nikad odgovarao za ubistva Jevreja i Srba, iako je Tito tražio da ga izruče Jugoslaviji zbog Novosadske racije; Ali, već krajem saveznici ga oslobađaju iz Nirnberga i naredne četiri godine živi u Nemačkoj finansiran od Pape Pija XII... Umro je na slobodi u Portugaliji: Upalite zvučnike. SP, JAN god. IZVOR:

2 Zverstva su bila užasna, u ravni jedino sa ustaškim zločinima; Masovnih ubistava bilo je na Štrandu, Uspenskom groblju, igralištu NAK-a, Miletićevoj i Rumenačkoj ulici... Spomenik žrtvama racije kod Žablja Spomenik žrtvama racije u N. Sadu ...Tokom racije su ubijani i stari, nemoćni, žene pa i oro dece ! ...”Porodicu Kolarov zatrli su gotovo potpuno, ubivši njenih 9 članova, ostala je samo mala Aleksandra. Oficir-sadista prisilio je 13-godišnju Aleksandru da vuče leševe svojih ubijenih roditelja na ulicu, kako bi se mogli utovariti na kamione” ...”23. januara upalo je pet žandarma u kuću Jelene Jovandić i zapitali su njene sinove, nedoraslu decu, koje su vere. Kad je jedno dete odgovorilo da su pravoslavne vere, oni su sve petoro dece isterali u dvorište, a majku su zatvorili u kuću i postavili vojnika da je čuva. Nesrećna majka čula je dečje zapomaganje: "Mama, ne dajte nas!" Zatim su odjeknuli puščani plotuni, pa je nastupila tišina. Poluluda od bola majka je istrčala u dvorište i skamenila se: videla je pet leševa svojih sinova, naslonjenih na susedovu tarabu. Lobanje su im prosvirane kuršumima a taraba poprskana krvlju i moždanom masom. - Ne obazirući se na njen bol, krvnici su joj stavili nož pod grlo i zatražili novac. A kad su dobili sav novac, otišli su u druge kuće. Osim ovih stradali su i mnogi drugi. Svi su odvođeni kamionima na Štrand i druga mesta i tamo streljani. Pojedinačna ubistva vršila su se i na samoj dunavskoj obali kod petrovaradinskog keja i u blizini železničkog mosta. Njihove leševe odmah su bacali u Dunav posebne vojne ekipe određene baš za taj posao”....

3 ČUVA MONSTRUME I DAN DANAS... nikad hapšeni;
Kepiro NEVIDLJIVA SILA ČUVA MONSTRUME I DAN DANAS... nikad hapšeni; Termin “najtraženiji” treba shvatiti u širokom smislu... Likovi su odavno nađeni ali....politika. Ašner Egner KEPIRO – Natraženiji nacista danas. Učesnik racije, osumnjičen i za deportovanje Jevreja u Aušvic; AŠNER – Drugi najtraženiji nacista danas. Ustaški šef policije u Sl. Požegi, učestvovao u ubistvima i deportacijama Srba, Jevreja i Roma; EGNER – Osmi natraženiji nacista. Gestapovac, folksdojčer rodom iz Crvenke, osumnjičen je za likvidaciju Srba i Jevreja u logoru Staro sajmište ! Milivoje Ašner, Peter Egner i Šandor Kepiro nalaze se na vrhu liste najtraženijih nacista. Zajedničko im je da su svi odgovorni za smrt više hiljada ljudi ali i to što su izbegli ruku pravde! Imamo niz sličnih radova:

4 RACIJA OBELEŽENA ODVOJENO !
Masakr za dnevnopolitičku upotrebu ; RACIJA OBELEŽENA ODVOJENO ! Sukob crkve sa gradskim vlastima oko obeležavanja racije: – Vladajuća DS koalicija u petak a SPC u nedelju g. Vladika Bački Irinej Gradonačelnik Pavličić ISPRED GRADA Zaista, ko to nema iskrenog poštovanja za žrtve - zaključite sami. Novosađani postavljaju samo jedno pitanje: - Ljudi, DOKLE ? KONAČNO >>> (Jevrejska opština bila je na obe komemoracije (?))

5 NEVIDLJIVA SILA ŽELI NEKOG DRUGOG.


Скинути ppt "Upalite zvučnike. SP, JAN god."

Сличне презентације


Реклама од Google