Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Seminarski rad: Referentni sistemi

Сличне презентације


Презентација на тему: "Seminarski rad: Referentni sistemi"— Транскрипт презентације:

1 Seminarski rad: Referentni sistemi
Student: Šahman Nađa

2 Referentni sistemi (OSI i TCP/IP)
Nastanak Opis rada Slojevi Međusobne razlike

3 Cilj umrežavanja komunikacione opreme jeste formiranje jednog virtualnog radnog okruženja unutar koga bi uređaji različitih proizvođača dijelili svoje resurse. Da bi računarska oprema različitih proizvođača mogla biti povezana u jedinstveno mrežno okruženje bilo je neophodno izvršiti standardizaciju procedura, to jest protokola po kojima će se komunikacija odvijati Standardizacija se svodi na propisivanje skupa protokola za svaki sloj modela koji moraju biti ispoštovani od strane svih proizvođača mrežne opreme.

4 Razvoj OSI i TCP/IP protokola
Skup pravila kojima se propisuje ispravan način djelovanja nekog sustava naziva se PROTOKOL. OSI referetni model predstavlja rani pokušaj da se razni proizvođači hardvera i softvera slože oko kostura za razvoj raznih mrežnih tehnologija. 1983, nastaje "The Basic Reference Model for Open Systems Interconnection“. Objavljen je 1984 od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju ( ISO), kao standard ISO 7498, i preimenovanog CCITT - Međunarodna unija za telekomunikaciju, sektor standardizacije i telekomunikacije, kao standard X.200. Porastom popularnosti interneta i njegovih TCP/IP protokola, OSI model je ostao u sjenci, odnosno, TCP/IP je trijumfovao.

5 OSI referentni sistem (Open Systems Interconnection Basic Reference Model) je apstraktni, slojeviti sistem koji služi kao preporuka stručnjacima za razvoj računalnih mreža i protokola. 7 slojeva

6 Sedam slojeva OSI referentnog sistema:
Aplikacijski sloj (Application) Prezentacijski sloj (Presentation) Sesijski sloj (Session) Transportni sloj (Transport) Mrežni sloj (Network) Data Link sloj (Data Link) Fizički sloj (Physical layer)

7 Peer-to-peer komunikacija

8 Uloge slojeva OSI referentnog modela:

9 TCP/IP sistem TCP/IP je set protokola razvijen da omogući umreženim računarima da dijele resurse putem mreže. Razvila ga je grupa iz razvojnog centra okupljenog oko ARPAnet-a. Najpribližnije objašnjenje seta protkola je "Internet Protocol Suite" (internet protokol odelo). TCP i IP su dva protokola u jednom "odelu". Transmission Control Protocol (TCP) je sastavni dio Internet protokola, pomoću kojeg aplikacije mogu da stvore konekciju na drugi računar kako bi mogli vršiti razmjenjivanje podataka. Internet Protocol (IP) je protokol za komunikaciju između izvora i korisnika preko internet mreže.

10 Slojevi TCP/IP sistema

11 Sloj5 -Aplikacije – protokoli: Telnet, FTP, SNMP, HTTP i SMTP.
Sloj4 -Transport - protokoli: TCP (Transmission Control Protocol) i UDP (UserDatagram Protocol) Sloj3 -Internet – protokoli: IP (Internet Protocol) i ARP (Address ResolutonProtocol) Slojevi 1 i 2 – kombinacija pristupnih metoda kao što su CSMA/CD (Carrier Sensed Multiple Access withCollision Detection) iz Ethernet protokola. Ethernet funkcioniše na pristupnom nivou mreže, tako što Ethernet elektronika radi na Fizikom sloju, a CSMA/CD MAC(Medium Access Control) metod po Datalink sloju.

12 Zaključak: OSI referentni sistem je primarni sistem koji se koristi kao smjernica za mrežne komunikacije.OSI referentni sistem definira radnje/funkcije koje se zbivaju na različitim slojevima mreže. Još važnije, OSI referentni sistem je okosnica koja olakšava razumijevanje kako informacija putuje kroz mrežu. Dodatno, OSI referentni sistem opisuje kako informacija putuje od aplikacijskih programa (npr. Excel tablice, Word dokumenti), kroz mrežni medij (npr. žice, kablovi, zrak...), pa sve do drugog aplikacijskog programa. Kako cjelokupni Internet počiva na TCP / IP modelu, koji se neprestano razvija i nadopunjuje. OSI model, teoretski je model koji služi proizvođačima samo kao vodilja u izradi računarske opreme i programske potpore radi očuvanja međusobne kompatibilnosti. Preko njega objašnjavaju se i razvijaju svi realni modeli.


Скинути ppt "Seminarski rad: Referentni sistemi"

Сличне презентације


Реклама од Google