Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Specijalno poentiranje u odbojkaškom treningu

Сличне презентације


Презентација на тему: "Specijalno poentiranje u odbojkaškom treningu"— Транскрипт презентације:

1 Specijalno poentiranje u odbojkaškom treningu

2 Šta je specijalno poentieanje i zašto ga koristiti?
Osnovna uloga specijalnog poentiranja je poboljšanje odredjenog elementa igre u otežavajućim uslovima!

3 Otežavajuci uslovi utiču i na koncentraciju u treningu i samim tim podižu kvalitet treninga!
Trening u kome koristimo specijalno poentiranje se približava utakmici i na taj način pomaže igračima da svaku loptu treba da pretvore u poen, inače gube nadigravanje! Igrače,posebno mladje i neiskusnije, treba da naučimo treningom da igraju za poen i važnost svakog dodira lopte u treningu!

4 Specijalno poentiranje je važno i za eliminisanje grešaka, koje ako ponavljamo na utakmici,gubimo utakmicu! Specijalno poentiranje možemo koristiti za poboljšanje naše igre, kao i u taktičkoj pripremi za protivnika!

5 Primer specijalnog poentiranja u prijemu:
1.Vezba Tri primaca(rotacija) CILJ:10 prijema + i # Prijem – gube 2 poena Prijem = ili / vracaju se na 0

6 2.Vezba .6 rotacija,krece se od P1(vezba je sa tri primaca) CILJ:3 prijema od 4 # i + R/ i R= vracaju se rotaciju nazad(iz P5 u P6) R/ i R= dva puta za redom se vracaju u poziciju u kojoj su poceli vezbu Ako ne ostvare cilj ali i ne naprave gresku u rotaciji ostaju u tij rotaciji

7 3.Vezba Tri primaca(rotacija) CILJ:6 prijema # Prijem – gube 2 poena Prijem = ili / vracaju se na 0 Prijem + nije poen

8 4.Vezba Dva primaca(eliminisati jednu zonu prijema) CILJ:7 od 10 Prijem – nije poen Prijem / i = je 0

9 5.Vezba Takmicenje izmedju primaca i servera(tri primaca) Cilj prijema je 7 od 10 Serveri ne treba da dozvole da primaci ostvare cilj 2 greske servisa za redom daju poen primacima Ako primaci 3 puta za redom ne uspeju da ostvare cilj organizuje se kazna (trcanje napred-nazar:linije ili slicno)

10 Ovo je primer koriscenja specijalnog poentiranja u prijemu,vazno je da razumemo koji je nivo nase ekipe i ne postavljati nemoguce ciljeve! Realnu predstavu cemo dobiti iz statistike sa utakmice ili u pripremnom periodu statistika sa treninga ili trening utakmice! U specijalnom poentiranju vazna uloga je statistike I same vide analize nase ekipe kojom imamo mogucnost da ukazemo I pokazemo greske odredjenog tehnickog elementa(recimo polozaj ruku u prijemu) Statistika nam ukazuje na kvalitet(u prijemu)% + i # kao I eventualne lose rotacije(primer los prijem dizac u 4) Kada shvatimo realnu vrednost naseg prijema onda specijalnim poentiranjem mozemo da zahevamo od primaca veci procenat! Primer 10-3 oznacava da zahtevamo od prijema 7 + I # sto je 70% dobrog prijema sto je u zenskoj odbojci dobar prijem!

11 Primer specijalnog poentiranja u igri 6vs6
Vezbanje igre posle prijema: 6 PRIJEMA SERVISA ZA REDOM Potrebno je da prva postava osvoji 6 prijema servisa za redom(po jedan prijem po rotaciji 6 rotacija).Ako pogrese pocinju od rotacije koju su pogresili. Vezba moze da se radi u raznim varijantama(samo lopta koju srednjak stavi na zemlju osvaja promenu rotacije,ako prijem ne dozvoljava igru sa srednjakom vazno je da osvoje nadigravanje i sa visokom loptom ali ne menjaju rotaciju i zadrzavaju osvojene rotacije.

12 PRIJEM A TEAM I B TEAM SERVIS
21-13 za B TIM B TIM servira I ima pravo na jednu servis gresku,ako pogresi dva puta servis poen je za A TIM A TIM osvaja pjen svaki put posle prijema ako je akcija uspesna Ako A TIM napravi dve greske za redom u prijemu B TIM dobija poen a A TIM gubi za kaznu 2 poena Ako B TIM napravi direktan poen servisom A TIM se vraca na !3 poena A TIM je u jednij rotaciji,kada zavrse promeniti rotacije po dijagonali(P1-P4)

13 2 PRIJEMA ZA REDOM 2 PUTA PO ROTACIJI
Servira druga postava,prva postava treba da osvoji dva puta za redom nadigravanje posle prijema servisa i to da ponovi jos jednom da bi mogli da promene rotaciju.Trener moze da ubaci slobodnu loptu drugoj postavi ako prva postava posle priema lako stavi loptu na zemlj,lopta trenera ne ulazi u poentiranje sluzi samo za ritam.

14 Primer u organizaciji bloka i odbrane:
2 ODBRANE I 2 PRIJEMA SERVISA Trener stalno radi,imitacija servisa jednoj ekipi i odmah napucava istoj,posle imitacija servisa drugoj ekipi i napucava istoj.Poentiranje:4 nadigravanja=4 poena,3 nadigravanja=1 poen,2:2=0,trener moze da da 5 lopti (obicno tesku dizacu) i ta lopta osvaja 1 poen.Pocinje se od 20:20 i igra se do 24,25 poen se osvaja tako sto trener ubacuje 6 slobodnih lopti(1 na svaku stranu)25 poen se osvaja tako sto mora da postoji 2 poena razlika.

15 1+1 SLOBODNA LOPTA DVA PUTA PO ROTAZIJI
Prva postava u svakoj rotaciji treba da osvoji,nadigravanje blok-odbrana (laka lopta drugoj postavi)i slobodnu loptu koju im daje trener posle osvojenog prvog nadigravanja. Pojen se osvaja kada jedna ekipa osvoji dva nadigravanja ako je 1-1 niko ne osvaja poen i nadigravanje pocinje slobodnom loptom druge postave(WASH DRILL).

16 2+1 LOPTE PRVOJ POSTAVI (VARIJANTA 2) visoka lopta
Redosled nadigravanja:prijem prve postave,teska lopta dizacu ekipe druga postava i teska lopta dizacu prve postave. SISTEM POENTIRANJA:prva postava osvaja poen ako osvoji sva tri nadigravanja za redom(tri lopte).Rezerve osvajaju MINI POENE,da bi osvojili VELIKI POEN treba da osvoje 6 MINI POENA.Rezerve osvajaju mini poen uvek i mini poeni se sabiraju dok ne osvoje veliki poen ili dok prva postava ne osviji veliki poen.Mini poeni druge postave se ne prenose kada prva postava osvoji veliki poen.Rezultat moze da je 22-23,ili bilo koji rezultat.

17 TRI LOPTE PRVOJ POSTAVI (MINI POENI)
Prvoj postavi uvek tri lopte:prijem servisa,lopta od trenera koja rotira i slobodna lopta. SISTEM POENTIRANJA:prva postava osvaja poen ako osvoji sva tri nadigravanja za redom(tri lopte).Rezerve osvajaju MINI POENE,da bi osvojili VELIKI POEN treba da osvoje 6 MINI POENA.Rezerve osvajaju mini poen uvek i mini poeni se sabiraju dok ne osvoje veliki poen ili dok prva postava ne osviji veliki poen.Mini poeni druge postave se ne prenose kada prva postava osvoji veliki poen.Rezultat moze da je 22-23,ili bilo koji rezultat.

18 2+1 LOPTE PRVOJ POSTAVI Prvoj postavi dve lopte:prijem servisa i slobodna lopta.Ako osvoje ova dva nadigravanja imaju pravo servisa,ako osvoje sva tri nadigravanja osvajaju VELIKI POEN. SISTEM POENTIRANJA:prva postava osvaja poen ako osvoji sva tri nadigravanja za redom(tri lopte).Rezerve osvajaju MINI POENE,da bi osvojili VELIKI POEN treba da osvoje 6 MINI POENA.Rezerve osvajaju mini poen uvek i mini poeni se sabiraju dok ne osvoje veliki poen ili dok prva postava ne osviji veliki poen.Mini poeni druge postave se ne prenose kada prva postava osvoji veliki poen.Rezultat moze da je 22-23,ili bilo koji rezultat.

19 3 LOPTE ZA REDOM JEDNOJ STRANI
Daju se tri lopte za redom na jednu stanu.Prijem servisa,i dve slobodne lopte od trenera.Strana koja ima tri lopte treba da osvoji 12 poena pre nego sto druga strana osvoji 8(mozda je bolje 10)poena. VARIJANTA: tri lopte jednoj strani:prijem servisa,slobodna lopta od trenera i taska lopta podbacena dizacu od strane trenera. U ovoj vezbi nije vazno da su podeljeni na postavu i rezerve jer je vezba u kojoj se razvija sa jedne strane napad a sa druge blok i odbrana.

20 WASH DRILL retko koristim u treningu,ako je 1-1 dajem tesku loptu ekipi da bih osvojila poen!
Specijalno poentiranje je vazno ali moramo biti obazrivi kada ga koristimo! Veliki broj ponavljanja koje predlaze ova vrsta treninga cesto prelazi u kondicioniranje a to nam nije neophodno svaki trening! Treba ga raditi daleko od utakmice i uvek u saglasnosti sa trenerom fizicke pripreme, kada se sta radi(nedeljno programiranje)

21 Vezbe specijalnog poentiranja treba da odgovaraju ekipi i da budu modifikovane od trenera!
Vazno je da ekipa ne trenira vezbu nego odbojkasko nadigravanje,zato je vazno da ekipa razume sta od nje zahtevamo i koji je cilj vezbanja! Odbojka je filozofija i u zavisnosti od trenerske filozofije konstruisemo trening i folozofiju nase igre! Zato je vazno koristiti vezbu koja je deo trenerske filozofije a izbor vezbe zavisi od potrebe za napredovanje ekipe koju treniramo!

22 Hvala vam na pažnji i želim vam lični i sportski uspeh!!!!!!


Скинути ppt "Specijalno poentiranje u odbojkaškom treningu"

Сличне презентације


Реклама од Google