Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Moja prava su i tvoja prava

Сличне презентације


Презентација на тему: "Moja prava su i tvoja prava"— Транскрипт презентације:

1 Moja prava su i tvoja prava
Stavovi kandidata za poslaničke funkcije o pitanjima od značaja za LGBT osobe

2 Istraživanje je sprovedeno u periodu februar – maj 2017
Istraživanje je sprovedeno u periodu februar – maj godine među kandidatima za poslaničke funkcije, kandidovanim na Parlamentarnim izborima u oktobru 2016. Upitnik je distribuiran svim političkim partijama, 118 ispitanika je popunilo upitnik, ali od toga je 12 diskvalifikovano jer su nepotpuni, te je obrađeno 106 upitnika.

3 Struktura uzorka Uzorak: 106 kandidata sa zbirne izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore na izborima 2016.godine Uzrast: Prosjek godina 45.4; Min=21; Max=70;

4 Struktura uzorka Uzorak: 106 kandidata sa zbirne izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore na izborima 2016.godine

5 Koju ste partiju predstavljali na izborima?
Albanska alternativa 2.8% Hrvatska građanska inicijativa 2.8% Bošnjačka demokratska zajednica 2.8% Liberalna partija 1.9% Bošnjačka stranka 3.8% Nova srpska demokratija 7.5% Demokratski savez DEMOS 14.2% Socijaldemokrate 6.6% Demokratska narodna partija 1.9% Socijaldemokratska partija 8.5% Demokratska parija socijalista 17.9% Socijalistička narodna partija 3.8% Demokratski savez Albanaca 1.9% Ujedinjena reformska akcija 12.3% DUA 5.7% Druga manjinska politička partija 3.8% FORCA 1.9% Uzorak: 106 ispitanika

6 Koju ste partiju predstavljali na izborima?
Politička partija # ispitanih kandidata #kandidata na listi % ispitanih kandidata DPS 19 78 24.4% SDP 9 81 11.1% SD 7 8.6% URA 13 27 48.1% DF 10 12.3% DEMOS 15 55.6% DEMOKRATE 0.0% SNP 4 14.8% LP 2 100.0% BOŠNJAČKA STRANKA 4.9% FORCA/DUA/AA 11 38 28.9% HGI 3 42 7.1%

7 Kandidati koji su izabrani u 2016.godini
Demokratski savez DEMOS 2 Nova srpska demokratija 2 Demokratska parija socijalista 17 Socijaldemokratska partija 1 DUA 1 Socijalistička narodna partija 1 FORCA 1 Ujedinjena reformska akcija 2 Hrvatska građanska inicijativa 1 Liberalna partija 1 Uzorak: 29 ispitanika (36% parlamenta)

8 Ključni nalazi

9 Ključni nalazi Crnogorski kandidati za poslanike su tokom ovog istraživanja pokazali značajan stepen razumijevanja za potrebe LGBT populacije. Za razliku od građana kandidati za poslanike značajno bolje razumiju problematiku, a pokazuju i otvorenost za rješavanje problema LGBT populacije. Kako je opšte obrazovanje od uticaja na nivo znanja, ali i kreiranje stavova o LGBT osobama, razlog za pozitivniju percepciju LGBT osoba od strane kandidata za poslaničke funkcije, može biti u visokom obrazovanju ispitanika, ali i njihovoj izloženosti temama vezanim za ljudska prava i slobode, te specifično prava LGBT osoba. Takođe, mnogo je veći procenat onih koji poznaju pripadnike LGBT populacije u ovoj, u odnosu na opštu populaciju. Kontakt sa LGBT osobama se pokazuje kao jedan od ključnih faktora koji utiču na smanjenje homofobije. Tako da svega 11% smatra da pripadnicima LGBT zajednice ne treba pružiti podršku da ostvare svoja prava, naspram 65% koji nedvosmisleno tvrde da treba, dok 24% nema stav po ovom pitanju. Kada je riječ o poziciji partije koju predstavlja kandidat za poslanika veoma nizak procenat smatra da one ne poštuju prava pripadnika LGBT populacije 7%, odnosno deset puta više 67,7% smatra da njihove partije poštuju prava pripadnika ove poulacije.

10 Ključni nalazi I Prava LGBT osoba i odnos sa državnim institucijama
Tokom ovog istraživanja postavljena je grupa pitanja koja su bila vezana za statusna pitanja života pojedinaca, pripadnika LGBT zajednice. Tako se većina, 58% kandidata za poslanike izjasnila da im je prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući pravo na nasljeđivanje penzije, još veći procenat 60% se izjasnio u prilog omogućavanju nasljeđivanja imovine u slučaju smrti partnera/ke, odnosno 57% ispitnika se zalaže da se omogući pravo na sudski postupak podjele imovine partnera. Nešto manje 55% je za omogućavanje partneru u neheterosesualnoj zajednici da bude tretiran kao član porodice, odnosno da može donositi odluke u slučaju bolesti ili smrti partnera. Najviše podrške 62% nailazi pravo da se se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama omogući da posjećuju partnera u bolnici ili zatvoru. Natpolovičnu podršku uživa i prijedlog da se se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama omogući ostvarivanje zdravstvenog osiguranja partnera. 61% podržava da se prizna pravo da podižu kredit kao sudužnici.

11 Ključni nalazi I Prava LGBT osoba i odnos sa državnim institucijama
Kada su u pitanju prava trans osoba, poslanici u značajnom procentu navode da nemaju informacije i znanja o pravima i potrebama ove grupe. Tako čak 80% ispitanika nije dalo odgovor na pitanje da li trans osobe treba da imaju pravo na promjenu imena i oznake pola u ličnoj karti, pasošu vozačkoj dozvoli nakon završene medicinske procedure prilagođavanja pola. Pravo na izmjenu JMBG-a nakon izvršene medicinske interevencije promjene pola, podržava 49% naspram 20% onih koji ne podržavaju ovu administrativnu promjenu. Ističe se da 31% ispitanika nema stav. Većina, 52% smatra da je prihvatljiva promjena drugih dokumenata (sertifikata, diploma) uz zahtjev i dokaz o promjeni pola. Svaki/a treći/a ispitanik/ca nema stav o pravu na promjenu imena i oznake pola u ličnim dokumentima i bez operativnog zahtijeva. Ova administrativna mogućnost nije prihvatljiva za 26%, a jeste za veći broj, odnosno 40%. Pravo da se u zatvoru, bolnici i drugim stacionarima gdje se osobe razdvajaju po polu, smjeste prema svom ličnom doživljaju roda, bez obzira da li je ili ne završena ili sprovedena medicinska promjena pola, podržava 35% ispitanika, 27% ne podržava, dok stav nema 38%.

12 Ključni nalazi I Prava LGBT osoba i odnos sa državnim institucijama Dramatična promjena odnosa prema statusnim pitanjima nastupa kada je riječ o usvajanju djece. Kandidati za poslanike imaju veoma malu spremnost da podrže ovu inicijativu. Svega 20% podržava omogućavanje LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama pravo da usvajaju djecu naspram 50% onih koji se protive ovoj ideji. Kada je riječ o istopolnim brakovima 66,1% je spremno da glasa za takvu odluku, s tim da 23,6% to vezuje za partijsku disciplinu, odnosno tako bi glasalo samo ako to partija traži, dok 42,5% bi svakako isto podržali. Kada se uzmu u obzir odgovori samo aktuelnih poslanika, onda procenat onih koji bi glasali je izuzetno visok. Čak 83% poslanika bi glasalo za ozakonjivanje braka, s tim da bi 21% ispitanika glasao samo ako to partija od njih traži.

13 Ključni nalazi I Prava LGBT osoba i odnos sa državnim institucijama Kada je riječ o omogućavanju LGBT osobama registrovanje istopolnog partnerstva sa nekim obimom prava sličnim onim koji proističu iz braka čak 64,1% bi glasalo za tu opciju, s tim da bi 22,6% ispitanika to uradilo samo ako to partija od njih zatraži. Na pitanje da li bi lično podržali organizaciju Povorke ponosa u Crnoj Gori 46,2% se izjasnilo da bi, a 36,8% se negativno odredilo. Poslanici su značajno više spremni da podrže Povorku i to 68%, dok je je protiv 24%. Kada je riječ o učešću u Povorci ponosa 17, 9% kandidata za poslanike je spremno da uzme učešće naspram 62,3% koji nijesu spremni, dok je kod poslanika situacija nešto bolja tako da 34% poslanika spremno da učestvuje u Povorci ponosa, a 55% ne.

14 Ključni nalazi II Opšti stavovi o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu Nešto više od polovine kandidata za poslaničke funkcije (52%) zna da homoseksualnosti nije bolest. Gotovo polovina, 49% zna da biseksualnost nije bolest. Pogrešan odgovor na ova pitanja daje 18% ispitanika, dok oko trećina ispitanika nema stav, odosno ne zna da li je homo/biseksuana orijentacja bolest. Kada je u pitanju transrodnost dominira odgovor „ne znam“ koji daje 40% ispitanika. Pitanja vezana za trans osobe generalno ukazuju na nedostatak informacija i potrebe direktnog kontakta sa donosiocima odluka, kako bi se problemi sa kojom se trans zajednica u Crnoj Gori susrijeće, riješili. I kada je u pitanju mogućnost uticaja na LGB osobe da promijene orijentaciju sa homoseksualne na heterosekslanu, 18% ispitanika smatra da je to moguće, a čak 42% nema stav. Većina (56%) smatra da LGBT osobe imaju pravo na javno izražavanje svoje seksualnosti. Ohrabrujuće je da se velika većina ispitanika ne bi osjećalo ugroženo da vidi dva muškarca (81%) ili dvije žene (86%) da javno iskazuju romantičnu naklonost jedno prema drugom, ali bi se ipak 28% osjećalo neprijatno da vidi da dvije žene, a 34% da vidi dva muškarca kako javno iskazuju svoju homoseksualnost.

15 Ključni nalazi III Lična iskustva sa LGBT osobama Značajan procenat kandidata za poslanike poznaje pripadnika LGBT populacije. Tako najveći procenat poznaje nekoga ko je homoseksualne orjentacije 56%, značajno manje njih - 23% poznaje osobu biseksualne orjentacije. Tek, njih 8% poznaje nekoga ko je promijenio ili želi da promijeni pol. Kada govorimo o distanci prema pripadnicima LGBT populacije ona se povećava kako raste bliskost odnosa. Tako se najveći stepen tolerancije ima prema sugrađanima 79%, odnosno kolegama poslanicima/ama 75% ili komšijama 74%. Nešto manji stepen tolerancije se uočava kada je riječ o kolegama na poslu koji su lezbejke, gejevi, biseksualne ili trans osobe, gdje 68% podržava tu ideju, odnosno kada se pretpostavlja prijateljsko druženje sa tom osobom 59%. Značajan pad stepena tolerancije se primjećuje kada poslanički kandidati govore o svojoj porodici. Iako polovini njih, 50% ne bi smetalo da je pripadnik LGBT populacije sa njima u srodstvu, svega 25% ispitanika je odgovorila da im ne bi smetalo da je njihovo dijete pripadnik ove grupe.

16 Ključni nalazi III Lična iskustva sa LGBT osobama Kandidati za poslanike pokazuju visok stepen tolerancije kada je riječ o situaciji kada bi jednog dana saznali da je nihov poznanik, kolega, prijatelj, komšija LGBT osoba. Čak 69% bi ga prihvatilo ili podržalo. Međutim, 14% bi ga uputilo na liječenje. Kada je riječ o ponašanju ako bi saznali da njihovo dijete pripada LGBT populaciji dobijamo značajan porast u frekvenci odgovora da bi pokušali da „pomognu“ djetetu kroz traženje i pružanje medicinske pomoći, i ovaj stav zauzima 31% ispitanika. Podatak zabrinjava jer ipak govori o visokom stepenu neznanja. homoseksualnost se ne liječi. Homoseksualnost nije bolest. Kada je riječ o upoznatosti sa nasiljem, visok procenat njih 67% je čuo da je neki pripadnik LGBT populacije trpio nasilje, ali svega njih 6% je prisustvovalo takvom činu.

17 I Prava LGBT osoba i odnos sa državnim institucijama

18 Da li smatrate da LGBT osobama treba pomoći da ostvare svoja prava?
Uzorak: 106 ispitanika

19 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući: Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 14.2% Prihvatljivo je: 58.5%

20 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući: Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 13.2% Prihvatljivo je: 60.4%

21 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući: Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 16.1% Prihvatljivo je: 56.6%

22 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući: Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 15.1% Prihvatljivo je: 44.7%

23 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući: Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 10.3% Prihvatljivo je: 62.3%

24 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući: Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 9.4% Prihvatljivo je: 58.5%

25 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući: Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 50.0% Prihvatljivo je: 19.8%

26 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se LGBT osobama, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima/kama, omogući: Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 9.4% Prihvatljivo je: 61.3%

27 Vaša politička partija:
Uzorak: 106 ispitanika

28 Vaša politička partija:
Uzorak: 29 kandidata koji su izabrani 2016.godine

29 Dijelite li stav Vaše političke partije u vezi sa nivoom podrške ljudskim pravima LGBT osoba?
Uzorak: 106 ispitanika

30 Da li bi u Parlamentu glasali za ostvarivanje prava LGBT osoba na brak?
Uzorak: 106 ispitanika

31 Da li bi u Parlamentu glasali za ostvarivanje prava LGBT osoba na brak?
Uzorak: 29 kandidata koji su izabrani u 2016.godini

32 Da li smatrate da LGBT osobama treba omogućiti registrovanje istopolnog partnerstva sa nekim obimom prava sličnim onim koji proističu iz braka? Uzorak: 106 ispitanika

33 Da li bi u Parlamentu glasali za takvu mogućnost?
Uzorak: 106 ispitanika

34 Da li bi u Parlamentu glasali za takvu mogućnost?
Uzorak: 29 kandidata koji su izabrani u 2016.godini

35 Da li smatrate da LGBT osobama treba zakonski omogućiti pravo na usvajanje djece?
Uzorak: 106 ispitanika

36 Da li smatrate da bi trebalo garantovati prava LGBT osoba ukoliko bi zbog toga Crna Gora bila primljena u Evropsku Uniju? Uzorak: 106 ispitanika

37 Da li biste Vi lično podržali organizaciju Povorke ponosa u Crnoj Gori?
Uzorak: 106 ispitanika

38 Da li biste učestvovali u Povorci?
Uzorak: 106 ispitanika

39 Da li biste Vi lično podržali organizaciju Povorke ponosa u Crnoj Gori?
Uzorak: 29 kandidata koji su izabrani u 2016.godini

40 Da li biste učestvovali u Povorci?
Uzorak: 29 kandidata koji su izabrani u 2016.godini

41 Sa kojim od ova dva mišljenja se Vi lično više slažete?
Uzorak: 106 ispitanika

42 Sa kojim od ova dva mišljenja se Vi lično više slažete?
Parada ponosa kao gradski događaj koji pripada svima, a fokusiran je na LGBT populaciju i njihove probleme Parada ponosa u cilju vidljivosti Parada ponosa kao sredstvo prikupljanja grantova za NVO Parada ponosa kao urušavanje tradicionalnih i hrišćanskih vrijednosti

43 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se transrodnim osobama obezbijede:
Uzorak: 106 ispitanika

44 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se transrodnim osobama obezbijede:
Uzorak: 19 ispitanika koji su dali odgovor na ovo pitanje; Od 29 poslanika, 3 su dala odgovor. Medju njima 1 poslanik smatra da nije uopšte prihvatljivo, dok 2 poslanika smatraju da je u potpunosti prihvatljivo.

45 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se transrodnim osobama obezbijede:
Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 19.9% Prihvatljivo je: 49.0%

46 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se transrodnim osobama obezbijede:
Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 17.1% Prihvatljivo je: 51.8%

47 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se transrodnim osobama obezbijede:
Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 26.4% Prihvatljivo je: 40.5%

48 Da li je prema Vašem mišljenju prihvatljivo da se transrodnim osobama obezbijede:
Uzorak: 106 ispitanika Nije prihvatljivo: 27.4% Prihvatljivo je: 34.9%

49 Opšti stavovi o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu

50 Da li je, prema Vašem mišljenju, homoseksualnost bolest?
Uzorak: 106 ispitanika

51 Da li je, prema Vašem mišljenju,
biseksualnost bolest? Uzorak: 106 ispitanika

52 Da li je, prema Vašem mišljenju,
transrodnost bolest?

53 Da li smatrate da je homoseksualnost prirodna?
Uzorak: 106 ispitanika

54 Koji je Vaš stav prema pitanju uticaja na promjenu seksualne orijentacije tokom života?
Uzorak: 106 ispitanika

55 Da li smatrate da LGBT osobe treba da imaju pravo da slobodno i javno izražavaju svoju seksualnost (da se javno grle, drže za ruke, ljube)? Uzorak: 106 ispitanika

56 Da li biste se osjećali ugroženo ukoliko biste:
Uzorak: 106 ispitanika

57 Da li biste se osjećali neprijatno ukoliko biste:
Uzorak: 106 ispitanika

58 Lična iskustva sa LGBT osobama
III Lična iskustva sa LGBT osobama

59 Da li ste nekada čuli da je neko na bilo koji način zlostavljan zbog toga što je LGBT osoba (izvrgnut ruglu, ponižavan, fizički zlostavljan...)? Uzorak: 106 ispitanika

60 Da li ste prisustvovali činu bilo kakvog zlostavljanja neke osobe samo zbog toga što je LGBT osoba (izvrgnuta ruglu, ponižavana, fizički zlostavljana...)? Uzorak: 106 ispitanika

61 Da li Vi lično poznajete nekoga ko je homoseksualne orijentacije?
Uzorak: 106 ispitanika

62 Da li Vi lično poznajete nekoga ko je biseksualne orijentacije?
Uzorak: 106 ispitanika

63 Da li Vi lično poznajete nekoga ko je
Promijenio pol ili želi da promijeni pol ? Uzorak: 106 ispitanika

64 Da li bi Vam smetalo da LGBT osoba:
Uzorak: 106 ispitanika

65 Ukoliko biste jednog dana saznali da je Vaš/a poznanik/ca/kolega/inica/prijatelj/ica/komšija/inica LGBT osoba kako biste reagovali? Uzorak: 106 ispitanika

66 Ukoliko biste jednog dana saznali da je Vaše dijete LGBT osoba kako biste reagovali?
Uzorak: 106 ispitanika

67 Gdje biste Vi smjestili svoja gledišta na skali od 0 do 10, gdje 0 znači krajnja ljevica a 10 krajnja desnica? Uzorak: 106 ispitanika

68 Hvala na pažnji!


Скинути ppt "Moja prava su i tvoja prava"

Сличне презентације


Реклама од Google