Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ДРУШТВО МЕДИЦИНСКИХ БИОХЕМИЧАРА СРБИЈЕ

Сличне презентације


Презентација на тему: "ДРУШТВО МЕДИЦИНСКИХ БИОХЕМИЧАРА СРБИЈЕ"— Транскрипт презентације:

1 ДРУШТВО МЕДИЦИНСКИХ БИОХЕМИЧАРА СРБИЈЕ
ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“

2

3 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Магистра Милица Марковић је завршила Фармацеутски факултет у Београду и специјализацију из медицинске биохемије. По завршетку студија радила је Биохемијској лабораторији Друге хируршке клинике, а затим у лабораторији Централне специјалистичке поликлинике Београд и у Клиничко-биохемијској лабораторију Неурохируршке клинике. Од оснивања заједничких медицинских служби Универзитетског клиничког центра, односно Института за медицинску биохемију Клиничког центра Србије била је заменик директора Института.

4 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Била је на усавршавању из медицинске биохемије у Лондону у Тhe National Hospital University of London у лабораторијама за хемијску патологију, клиничку неурохемију и за лекове. Објавила је више од 60 стручних и научних радова, који су штампани у земљи и у иностранству. Учествовала је при изради више научно-истраживачких пројеката Неурохируршке клинике и Института за физиологију Медицинског факултета у Београду.

5 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Била је члан ФДС, Секције за медицинску биохемију и Друштва медицинских биохемичара Југославије у којима је активно радила. Добитник је Диплома СФДЈ и ДМБЈ као признања за изузетно ангажовање.

6 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Својим ентузијазмом, несебичним и великим залагањем, не штедећи се, заслужна је за унапређење рада и организације лабораторијске дијагностике у пракси. Њена љубав, фасцинација и интеракција са лабораторијом није никада престала, а однос према лабораторији имао је многобројне облике.

7 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Израдила је оригинални нумерички систем за номенклатуру медицинске биохемије, затим је радила на документу стандардизације норматива рада, организације и категоризације клиничко-биохемијских лабораторија, као и на другим проблемима везаним за област медицинску биохемију.

8 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Увела је бројне новине у технологију рада: процедуре и поступке који дефинишу поступак у процесу пријема биолошког материјала и издавања резултата лабораторијског испитивања применом низа административних поступака у лабораторијској пракси; упутстава и процедуре за безбедино и лакше извођење процеса рада, посебно за правилан поступак са узорцима и тиме значајно унапредила знања запослених у домену основне струке.

9 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Радила је на сталној едукацији запослених у циљу стручног оспособљавања и усавршавања, на изради документације у складу са добром лабораторијском праксом, посебно процеса који се односе на обученост запослених у применљивости упутстава и процедура у раду и заштити запослених и околине, сталном побољшању услова радне средине, континуираној обуци у области стручног усавршавања, како за биохемичаре тако и за лабораторијске техничаре, на систематизацији радних места а све у циљу обезбеђења квалитета услуге.

10 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Њено лабораторијско искуство постало је део њеног стваралачког процеса при формирању лабораторија у Ургентном центру и Поликлиници Клиничког центра Србије. Пријем биолошког материјала сматрала је темељом добре организације лабораторије и даљег правилног поступања са узорцима. О томе је детаљно писала у поглављу “Рад и организација клиничко-биохемијске лабораторије”, објављеног за њеног живота, (Медицинска биохемија, 1994, Нада Т, Мајкић-Сингх), где је технолошки и организациони принцип рада лабораторије описала практичним језиком а изразила универзалну форму организације лабораторијске службе.

11 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
О каквом упутству се ради најбоље сведочи чињеница да бар петина лабораторија у Србији примењује ову организацију. Многи, ако не и већина њених предложених упутстава и процедура успешно су пренесени у лабораторије.

12 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Ценећи изузетни и незабораван допринос стручном унапређењу медицинске биохемије, Друштво медицинских биохемичара Србије је на иницијативу њених најближих сарадника и пријатеља, 12. априла године на седници Извршног одбора Друштва медицинских биохемичара Србије основало Фонд” Магистра Милица Марковић” у знак сећања на Магистра Милицу Марковић, велике, међу најбољим, српске магистре биохемије, ванвременског биохемичара и истрајног прегаоца практичне клиничке биохемије.

13

14

15

16

17

18

19

20 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Фонд „Магистра Милица Марковић“ основан је у знак сећања на Милицу Марковић истакнуту магистру биохемије, са намером да се настави са циљевима којима је она посветила свој живот. Фонд је успоставио годишњу наменску награду „Магистра Милица Марковић “ којa сe додељује клиничким биохемичарима/лабораторијама за унапређење технолошких и организационих принципа рада клиничких лабораторија, за високо професионално ангажовање појединца или тима на плану рада и организације лабораторијске службе у циљу побољшања квалитета лабораторијских услуга, за промоцију струке према препорукама Магистра Милице Марковић.

21 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Изузетно године Друштво медицинских биохемичара Србије и Фонд Магистра Милица Марковић доделили су две дипломе и награде колегиницама које су се формирале како стручњаци и радиле са Магистром Милицом Марковић и захваљујући стеченом знању и искуству руководиле са две значајне лабораторије у Клиничком центру Србије и то у Институтима за кардиоваскуларне и дигестивне болести а у оквиру Института за медицинску биохемију КЦС и то Примаријус Милки Голубовић спец. мед. биохем Гордани Картаљевић

22

23

24 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Уз подршку фирме VICOR као донатора Фонд је године доделио биохемијској лабораторији Дома здравља из Барајева хематолошки анализатор, а 2016. године донацијом фирме PROMEDIA уручен је апарат за аутоматско одређивање седиментације биохемијској лабораторији Дома здравља Палилула из Београда

25 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“

26 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“

27

28

29 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Фонд препознаје, промовише и награђује клиничке биохемичаре/лабораторије који имају професионалан однос и принцип рада заснован на доброј лабораторијској пракси и улажу целокупно своје знање, напор и вештину да обезбеде успешан рад лабораторије према препрукама Магистре Милице Марковић Један од таквих је доктор медицине Јон Чобан, специјалиста клиничке биохемије, начелник Клиничко биохемијске лабораторије у Општој болници Вршац.

30

31 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
КЛИНИЧКО – БИОХЕМИЈСКА ЛАБОРАТОРИЈА организационо припада Општој болници Вршац и пружа услуге Дому здравља Вршац, делимично и Домовима здравља Пландиште, Алибунар и Бела Црква. Особље клиничко – биохемијске лабораторије чине 22 запослених: 1 специјалиста клиничке биохемије, 1 виши лабораторијски техничар и 18 лабораторијских техничара и два хигијеничара.

32

33 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
У клиничко-биохемијској лабораторији раде се хематолошке, биохемијске, имунохемијске и анализе урина. Лабораторија располаже са најсавременијим лабораторијским анализаторима и инструментима као и информационим програмом. Акредитована је у оквиру Oпште болнице Вршац од стране АТС-а. Дневни број пацијената је око 300, дневни број анализа је око 2400, а годишњи број анализа је око Резултати спољашње контроле квалитета рада, EQAS, коју спроводи увек су били одлични.

34

35

36

37 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Директор Опште болнице Вршац, доктор медицине Јон Оморан , специјалиста интерне медицине и субспецијалиста кардиологије, руководи тимским радом 500 запослених у 30 организационих јединица са којима спроводи мисију да задовољи потребе за специјалистичко-консултативном и болничком заштитом становника општине Вршац и околних општина- Пландиште, Бела Црква, и Алибунар и постизање најбољих могућих исхода по здравље

38 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
и визију да обезбеди најбоље услове за успешан рад и развој, о чему сведоче бројни сертификати и признања, као и сертификат о акредитацији који је Општа болница Вршас добила 2015 године од Агенције за акредитацију здравствених установа Србије.

39 ФОНД „МАГИСТРА МИЛИЦА МАРКОВИЋ“
Веома добро препознаје неопходност присуства посвећеног биохемичара у свом тиму као сарадника, као и важност улагања у лабораторијску дијагностику. Та међусобна сарадња лекара и биохемичара, доприноси да се свеукупни резултати рада лабораторије успешно унапређују, што је определило Фонд „Магистра Милица Марковић“ да предложи Извршном одбору Друштва медицинских биохемичара да у сарадњи са фирмом Маклер у години обезбеди донацију једног аутоматског анализатора за одређивање гликозилираног хемоглобина.

40 Донација фирме Маклер д.о.о.
D-10â„¢ System

41

42 Ovde će doći zahvalnica za Makler


Скинути ppt "ДРУШТВО МЕДИЦИНСКИХ БИОХЕМИЧАРА СРБИЈЕ"

Сличне презентације


Реклама од Google