Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Novinarska skupina NEKA SE NAPOKON ČUJE I MOJA RIJEČ!!!

Сличне презентације


Презентација на тему: "Novinarska skupina NEKA SE NAPOKON ČUJE I MOJA RIJEČ!!!"— Транскрипт презентације:

1 Novinarska skupina NEKA SE NAPOKON ČUJE I MOJA RIJEČ!!!
Osnovna škola Antuna Kanižlića, Požega Voditelj: Mario Trupinić, prof.

2

3 Što radi novinar??? Smišlja i bira teme, iznosi svoja mišljenja i pozitivno utječe na svijest drugih. Jeste li osjetili potrebu progovoriti o nečemu što vas muči, a za to niste dobili prostor? 

4 Kako bi grupa funkcionirala?
U novinarstvu je bitna povezanost s drugim ljudima i istraživanje. Učenici bi sami pisali o događajima u školi (npr. dolazak uglednih gostiju, Dan škole, opis izleta na koji se pozivaju učenici, obilježavanje važnih datuma...). Humor je sastavni dio našeg života pa su zanimljive i teme o zgodama i nezgodama

5 Novinarski jezik PODACI, INFORMACIJE + KOMENTARI, MIŠLJENJE*
*ne smije se pretjerivati u iznošenju vlastitog mišljenja. Mišljenje služi kako bi se “osvježilo” iznošenje informacija.

6 Kako pisati o nekim informacijama?
KRATKO, ali ISCRPNO! U što manje riječi iznijeti što više podataka! KAKO TO POSTIĆI? U pisanju ne odlaziti “u širinu”, držati se početne teme.

7 KAKAV JE NOVINARSKI TEKST?
Tekst mora biti ORIGINALAN. KAKAV MORA BITI NASLOV? Naslov mora imati svoju snagu s kojom će privući čitatelja.

8 ŠKOLSKI NOVINAR Školski novinar ima izgrađene stavove!
Nije sramežljiv, ne strahuje od novih lica i nove sredine, brz je u razmišljanju, znatiželjan, istinoljubljiv, prepoznaje temu o kojoj pisati, zna što se događa u školi. Mora biti duhovit, ponekad provokativan, ali samo u svrhu da promijeni nešto na bolje.

9 Što novinar ne smije? Ne smije se RUGATI, koristiti NESLANU ŠALU, PODSMJEHIVATI se drugima. Ako novinar ne može smisliti originalnu temu, ne smije IZMIŠLJATI. NIKAKO NE SMIJE: Izrugati prelazeći granicu dobrog ukusa jer će nekoga dovesti u neugodnu situaciju.

10 Primjeri Pozitivan humor:
Marko kasni u školu, razred mu kupuje budilicu, ali onu staru, smiješnu kako što više pažnje posvećivao točnom vremenu. Vjerojatnu mu digitalni sati više nije zanimljiv. Negativan humor: Marko kasni u školu jer cijelu noć posvećuje učenju. Mnogi smatraju da je glup pa ne može na spavanje kad i svi.

11 KAKO ĆE GRUPA FUNKCIONIRATI?
1. Sastanak jednom u tjednu>>> -biramo teme o kojima ćemo pisati -predlažemo nove ideje 2. Rad na terenu -događanje u školi ili izvan škole -razgovor s poznatima -razgovor s učenicima naše škole

12 PRIMJER Saznali smo da u školu dolazi balerina Almira Osmanović.
Istražimo o umjetničkoj karijeri balerine. Pri susretu s balerinom pitamo ju o prošlosti: Kako je proslavila 35 godina umjetničko rada? Pitamo o budućim planovima, postavimo pitanje o aktualnom radu, npr. kako je publika primila njenu novu ulogu u baletu Trnoružica?

13 NASLOV, UVOD, RAZRADA Naslov mora biti snažan, npr. “Knjižnice – mjesta znanja” Naslov je podebljan (bold). Uvod 1: Knjižnica (biblioteka) je ustanova u kojoj se skupljaju, pohranjuju i daju na korištenje knjige, filmovi i glazbeni zapisi. Prve knjižnice nastale su prije više tisuća godina, a najpoznatija je ona u Aleksandriji. Istražili smo našu školsku knjižnicu. UVOD JE KRATAK I PODEBLJAN (BOLD).

14 Razrada U želji da saznamo kako je ustrojena naša knjižnica i koje naslove učenici najviše čitanju razgovarali smo s knjižničarkom Vlastom Pačić koja nam je otkrila puno detalja o kojima možda nismo razmišljali. Napišemo što smo saznali iz odgovora knjižničarke. Pitanja: Koliko knjiga posjeduje knjižnica? Što učenici najviše posuđuju? Čitaju li se samo lektire?

15 FOTOGRAFIJA Potrebno je napraviti veći broj fotografija, a za objavljivanje se uzimaju samo najbolje fotografije. VRSTE FOTOGRAFIJE 1. nečije lice 2. neki detalj – knjiga koja se predstavlja 3. fotografija iz ptičje ili žablje perspektive 4. fotografije s interneta (priroda, karikatura…)

16 Novinarske vrste i oblici
IZVJEŠĆE ili izvještaj je opširniji od vijesti, ono iscrpnije kazuje kako i zašto se što dogodilo, pripovijeda tijek nekoga događaja i u njemu je uvijek riječ o zbivanju među ljudima.  INTERVJU - razgovor s nekom osobom. Kao novinarska vrsta sastoji se od kraćeg uvoda te novinarskih pitanja i sugovornikovih odgovora. Pisan je kao upravni govor, bez komentara i prepričavanja.  

17 REPORTAŽA je najzahtjevnija i najsloženija novinarska vrsta
REPORTAŽA je najzahtjevnija i najsloženija novinarska vrsta. Ona događaj ili pojavu donosi kroz priču. Zahtijeva vrlo temeljite pripreme, budno sudjelovanje u događanju te zapažanje svih detalja. OSVRT – npr. umjetničko djelo (npr. na kazališnu predstavu), pisat ćemo o sadržaju, glumcima, režiji... Međutim, mora postojati neki detalj (npr. scenografija ili glazba u predstavi) na koji ćemo se posebno osvrnuti, kojemu ćemo dati nešto više prostora (rečenica), iznijeti više detalja.

18 ČLANAK objašnjava, ali na području znanosti i tehnologije
ČLANAK objašnjava, ali na području znanosti i tehnologije. Članak mora imati dobru argumentaciju, dokazivati ili pobijati. Vrlo je poučan, posebno kad je riječ o novima izumima, lijekovima, patentima.  NAJAVA – kratka vijest u kojoj ćemo pozvati na dolazak na neki događaj. Pisati kratko.

19 PLANOVI Školski časopis Tribine Novinarski tjedan

20 HVALA NA PAŽNJI, ŽELIM VAM USPJEŠAN RAD!


Скинути ppt "Novinarska skupina NEKA SE NAPOKON ČUJE I MOJA RIJEČ!!!"

Сличне презентације


Реклама од Google