Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU

Сличне презентације


Презентација на тему: "RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU"— Транскрипт презентације:

1 RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU
2. tromesečje Prezentacija biblijske pouke maj 2019.

2 Upamtite stih Jovan 17,21: “Da svi jedno budu kao Ti, Oče, što si u Meni i Ja u Tebi; da i oni u Nama jedno budu, da i svet veruje da si Me Ti poslao.”

3 PORODIČNA NAČELA UTEMELJENA NA PISMU
Divno je posmatrati pravo jedinstvo, koje Isus toliko želi da negujemo među so- bom. Od tolikih razloga koji je onaj zašto Isus želi da negujemo jedinstvo? Isus je naveo taj razlog koji važnost jedinstva stavlja na vrh liste. Naš tekst za pamćenje za ovu sedmicu poziva da svi treba da budemo jedno u Ocu i Sinu „da i svet ve-ruje da si Me Ti poslao” (Jovan 17,21). Prema tome, verovanje sveta u to ko je zapravo Isus, i odakle je došao, zavisi, u određenom smislu od jedinstva vernika. Svet gleda u nas kako postupamo i na globalnoj skali taj teret je ogroman. Ali na porodičnom nivou je realan, dakle, za to jedinstvo ta odgovornost leži na nama!

4 Da se održi jedinstvo porodice traži se napor svih njenih članova.
Porodica će biti čvrsto ujedinjena ako svaka osoba bude imala sledeće ključeve rešenja: Isus Ljubav Poniznost Pokornost Predanje

5 “Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara
“Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara. Nema muškoga roda ni ženskoga, jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu.” (Galatima 3,28) ISUS Življenje u Hristu donosi praktične promene u naše živote (Rim. 6,22; Kor. 5,17). Hristov krst uklanja sve prepreke koje razdvajaju ljude jedne od drugih. U je- vrejskom hramu su zidovi razdvajali vernike: muškarce od žena, Jevreje od neznabožaca. Što u životu bliže živimo Hristu, to smo bliže jedan drugome. Naravno, sve je isto tako i sa porodicom. Ako je Isus središte u srcu svakog člana porodice, ako postoji jedinstvo između muža i žene, između roditelja i dece, između braće i sestara… blizu smo Isusu.

6 “Ljubazni! da ljubimo jedan drugoga; jer je ljubav od Boga, i svaki koji ima ljubav od Boga je rođen i poznaje Boga.” (1. Jovanova 4,7) LJUBAV U Novom zavetu je grčka reč ágape upotrebljena za Božju ljubav i ljubav koju treba da pokažemo jedni prema drugima.. Ova vrsta ljubavi je iznad telesne ili sinovske ljubavi. Ona je dar Svrtog Duha (Rimljanima 5,5). Uporedi svoj karakter sa definicijom ágape ljubavi 1. Korinćanima 13,4-7. Koje prome- ne treba da izvršiš u svom životu? Ljubav dugo trpi, dobra je; ____ ne zavidi; ne hvališe se; ne pravi se važna; ne ponaša se nepristojno; ne traži svoje; nije razdražljiva; ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi; raduje se istini; sve podnosi; sve veruje; svemu se nada; sve trpi. Upiši svoje ime iznad linije u prostor ispred svake rečenice o ljubavi ako odgovara u tvom slučaju.

7 “Ništa ne činite iz častoljublja ili iz sujete, nego u poniznosti jedan drugoga smatrajte većim od sebe.” (Filibljanima 2,3) PONIZNOST Zbog prokletstva greha, rađamo se sebični. Ta osobina je postala nerazdvo- jni deo svakog ljudskog bića. “Kad ne bi bilo oholosti i sebičnosti, pet minuta bi bilo dovoljno da se uklo- ni većina teškoća.” (Elen Vajt, Rani spisi, str original) Apostol Pavle nas poziva da se ugledamo na poni- zni primer Isusa Hrista (Filibljanima 2, 4-8). Pravu poniznost možemo ostvariti samo klečeći na kolenima kod Hristovih nogu na krstu Golgote.

8 POKORNOST “Pokoravajte se jedan drugom u strahu pred Hristom.” (Ef. 5,21) Oni koji ljube Boga su pozvani da se po- koravaju jedan drugom. Pavle navodi tri primera takvog pokoravanja: Prvo, pokoravanje u Hristu je recipročno. Drugo, postoje uslovi u ranijim primerima pokoravanja: Muževi treba da deluju kao Hristos. Efescima 5,25-33 Roditelji da ne izazivaju svoju decu. Efescima 6,4 Gospodari da izbegavaju pretnje. Efescima 6:9 Pokornost žena svojim muževima. Efescima 5,22 Deca se pokoravaju svojim roditeljima Efescima 6,1 Pokoravanje robova gospodarima. Efescima 6,5 Ovakvo ponašanje se očeki- valo u društvu onog vreme- na. Zašto je onda Pavlov sa- vet novost? Kako ga mi mo- žemo adaptirati za naše da- našnje društvo?

9 “Za to će ostaviti čovek oca svojega i mater svoju i prilepiće se ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.” (1. Moj. 2,24) OBEĆANJE LJUBAVI Svaka porodica ima svoj početak sa obećanjem bračnih drugova. Ovo obećanje se kasnije prenosi na celu porodicu: Braćno obećanje. Obećanje između roditelja i dece. Obećanje između braće i sestara. Obećanje između ostalih rođaka. Izostanak obećanja je razlog proble- ma i odvajanja (proveri priču o Josifu i njegovoj braći). Jedno čvrsto obećanje stvara jaku i povezanu porodicu koja dugo traje (pogledaj priču o Nojemini i Ruti).

10 “Odvajanje od Hrista je razlog podele i razdora u porodici i Crkvi
“Odvajanje od Hrista je razlog podele i razdora u porodici i Crkvi. Približiti se Hristu znači približiti se jedno drugome. Tajna pravog jedinstva u Crkvi i porodici ne postiže se diplo- macijom, niti upravljanjem, niti uklanjanjem teškoća nadljuskim na- porom — iako i to često treba da se učini — već jedinstvom u Hristu.” Elen Vajt, Temelji srećnog doma, str original.

11 ZAKLJUČAK „Žene, slušajte svoje muževe… Deco, slušajte svoje roditelje… Sluge, slušajte gospodare svo- je” (Ef. 5.22; 6.1; 6,5;). Kada se Pismo zloupotrebi, pre ili kasnije i ljudi bivaju zloupotrebljeni. Možemo samo zamisliti učestalost sa kojom su ova tri teksta bila korišćena da se izvrši supro- tno od namera Duha. Izveštaj apostola Pavla i prateći komentari o ovim društvenim ”igrama” u suprotnosti su sa nebiblijskim izveštajima njegovog vremena koje je podsticalo grubo pona-šanje kako bi se zaštitila čast muževa, roditelja i gospodara. Pavle je imao nešto drugo na u- mu. Iako se mnogo toga može reći o odnosu robova i gospodara o čemu Pavle razmišlja, tema o porodici za ovo tromesečje je u žiži našeg interesovanja. Kad je reč o pouci o porodičnom jedinstvu za ovu sedmicu, teme kao što su pokornost, ljubav i Hristova dobrovoljna smrt da bi spasao svoju nevestu je najuzvišeniji čin pokoravanja koji je univerzum ikada video. Moguće je da je muževljevo pokoravanje obuhvaćeno imperativom da treba voleti kao što Hristos voli.

12 PRIMENA ? Kako mi ovo znanje o rešenju za porodično jedionstvo može pomoći danas? Shvativši da mi Isus želi pomoći, da razmislim o glasu nebeskog Oca koji me poziva da primim pouke, Da li želim da otvorim svoje srce božanskim načelima života? Da li želim da delima svoje ljubavi pokrenem svo- je bljžnje da i oni budu nežni, zahvalni i srećni?

13 ? PRENOŠENJE ISTINE Koje promene treba da ostvarim u svom životu?
Koje biblijsko načelo iz ove pouke možemo da primenimo danas?

14 PLAN Kako ovu pouku o rešenju za porodično jedi- nstvo možemo da koristimo iduće sedmice? ? Razgovarajte u razredu ili grupi: 1. Kakvo je biblijsko gledište o ljudskom telu? 1. Moj. 2,7; Ps. 63,1; 84,2; 1. Kor ,19.20; 1. Sol. 5,23. 2. Prema primedbi od ponedeljka, kakva ljubav povezuje muža i ženu u trajnu zajednicu? Rim. 5,5. 3. Kako opis bračne zajednice kao ”poznati” obogaćuje razumevanje našeg od- nosa sa Bogom? 1. Moj. 4,1.25; 1. Sam. 1,19; Luka 1,34; Jovan 17,3; 1. Kor. 8,3. 4. Da li je Božji plan bio da osobe ostanu čedne do braka? Pesma 4,12. 16; 5,1; 8;8-10? 5. Kakav stav Pismo zauzima prema seksualnoj praksi koja nije u skaldu sa Božjim planom? 3. Moj. 20,7-21; Rim. 1,24-27; 1. Kor. 6,9-20.

15 ? PRENOŠENJE ISTINE Koje promene treba da izvršimo u našem životu?
ODLUČITE! Starting this week,, I will depend upon Christ’s righteousness not on my own righteousness Starting this week, I will submit my plans to God daily Želim doživeti promenu ”da bu- dem novina od Njegova stvara- nja” (Jakov,1,18): NAČELO PRIMENA PROBLEM ODLUKA 1. Donoseći ispravne odluke slobodnom voljom od Boga. 2. Po Isusovom primeru uvek pozitivno utičući na druge. Želim da moja okolina, a pre svega moj dom, prepozna da sam bio sa Isusom! Ne postoji savršena žena?


Скинути ppt "RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU"

Сличне презентације


Реклама од Google