Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Osnove operacijskog sustava Windows Osnovne radnje

Сличне презентације


Презентација на тему: "Osnove operacijskog sustava Windows Osnovne radnje"— Транскрипт презентације:

1 Osnove operacijskog sustava Windows Osnovne radnje
Microsoft Windows Osnove operacijskog sustava Windows Osnovne radnje

2 Prozor mape Prozor mape sadrži elemente koji olakšavaju rad s mapama i datotekama. Sanda 2018.

3 Gumbi Naprijed, Natrag, Gore
Vrpca s karticama Adresna traka Gumbi Naprijed, Natrag, Gore Navigacijsko okno Okvir popisa sadržaja odabrane mape Sanda 2018.

4 Adresna traka Adresna traka prikazuje mjesto (smještaj objekta) koje je korisnik trenutno odabrao. Svako od mjesta u adresnoj traci posjeduje dvije oznake strelica, s lijeve i s desne strane. Sanda 2018.

5 Adresna traka Strelica s lijeve strane otvara popis mjesta koja se nalaze na istoj razini kao i odabrana mapa. Strelica s desne strane otvara popis mjesta koja predstavljaju podmape odabrane mape. Sanda 2018.

6 Adresna traka Prikaz mjesta koje je korisnik trenutno odabrao može biti zapisan na dva načina: Donji način zapisa je potpuna staza do odabranog mjesta. Sanda 2018.

7 Adresna traka Iz staze se vidi da je objekt smješten na disku C:
Znak \ označava prijelaz u podmapu. Stoga se može vidjeti da se mapa Dobroslav_planovi nalazi u mapi nastava_2015, ova pak u mapi Dropbox. Mapa Dropbox je unutar mape korisničkog računa Šutalići koji je podmapa mape Korisnici( Users). Sanda 2018.

8 Adresna traka Za prijelaz iz prikaza 1 u prikaz 2 potrebno je kliknuti mišem unutar adresne trake. Za povratak u prikaz 1 treba kliknuti u okvir popisa sadržaja odabrane mape. 1 2 Sanda 2018.

9 Kopiranje puta Do prikaza puta do mjesta na kome je pohranjen objekt može se doći odabirom naredbe Kopiraj put. Kopirani put moguće je zalijepiti u dokument, npr.: Sanda 2018.

10 Adresna traka Vježba 1. Sa sustava Loomen preuzeti mapu Za Win.
Premjestiti mapu na radnu površinu svog računala. Mapi promjeniti naziv u Za Win_Prezime. Koristeći prozor mape Za Win_Prezime naučiti rukovati adresnom trakom. Sanda 2018. 10

11 Adresna traka Vježba 2. Pogledati koji se objekti nalaze na istoj razini kao i mapa Za Win_Prezime, uočiti njene podmape. Odabrati podmapu Skola. I Skola ima podmape, prijeći u Prvi_razred, pogledati sadržaj, odabrati podmapu Ucenik_2. Sanda 2018.

12 Gumbi Naprijed, Natrag, gore
Gumbi Naprijed, Natrag omogućuju kretanje do mjesta koja su prethodno otvarana, a da se prozor ne zatvori. Gumbi djeluju suglasno s aktivnostima u adresnoj traci. Jedan nivo gore (nadmapa) Gumbi Naprijed, Natrag Nedavno posjećena mjesta Sanda 2018.

13 Nedavno posjećena mjesta
Vježba 3. Iz mape Ucenik_2 prijeći u mapu Treci_razred. Koristiti gumb Natrag pa se vratiti na mapu Ucenik_2. Aktivan postaje i gumb Naprijed koji omogućava vraćanje na Treci _razred. Sanda 2018.

14 Vrpca s karticama Vrpca nudi nekoliko kartica. Kartice sadrže grupirane naredbe. Sanda 2018.

15 Vrpca s karticama Ovisno o tom koja se vrsta objekta označi, dostupne su primjerene radnje. Radnje se prikazuju na kontekstnim karticama. Sanda 2018.

16 Vrpca s karticama Vježba 4.
Otvoriti mapu Za Win_Prezime. Označivati objekt po objekt pa pratiti promjene ponuda kartica koje se događaju na vrpci. Sanda 2018.

17 Gumbi za promjenu prikaza.
Kartica - Prikaz Uz ostale ponude ova kartica omogućava promjenu načina prikaza sadržaja prozora. Gumbi za promjenu prikaza. Sanda 2018.

18 Razni prikazi iste mape
Razlikuju se prikazi u obliku vrlo velikih, velikih, srednjih i malih ikona, u obliku popisa, detalja, pločica, sadržaja. Sanda 2018.

19 Razni prikazi iste mape
Vježba 5. Mijenjati prikaze mape Za Win_Prezime. Uočiti značajke svakog prikaza. Sanda 2018.

20 Zaglavlja Ako je mapa prikazana prikazom Detalji, korisniku je dostupna i traka Zaglavlja. Zaglavlja pokazuju informacije o objektima kao što su npr.: Naziv, Veličina, Tip, Datum izmjene i dr. Sanda 2018.

21 Zaglavlja Zaglavlja su korisna jer osim informacija o objektima omogućuju njihovo sortiranje, grupiranje i izdvajanje po odabranom kriteriju. Sanda 2018.

22 Sortiranje po kriteriju Naziv, silazno.
Za sortiranje objekata u npr. silaznom smjeru potrebno je kliknuti mišem u traci Zaglavlje na područje željenog kriterija (za sortiranje u suprotnom smjeru treba kliknuti još jednom). Sortiranje po kriteriju Naziv, silazno. Sanda 2018.

23 Sortiranje Sortirati je moguće i za to predviđenom naredbom kartice Prikaz. Sanda 2018.

24 Sortiranje Vježba 6. Sadržaj mape Za Win_Prezime sortirati:
po Nazivu, u silaznom smijeru. Nakon toga, promijeniti kriterij sortiranja: po Veličini, u uzlaznom smijeru. Sanda 2018.

25 Filtar izdvaja objekte čiji naziv započinje na slova iz raspona S-Ž.
Filtriranje Za filtriranje objekata trenutno otvorene mape treba u traci Zaglavlja odabrati kriterij, a zatim označiti filtar. Moguće je filtrirati i prema više kriterija odjednom. Filtar izdvaja objekte čiji naziv započinje na slova iz raspona S-Ž. Sanda 2018.

26 Poništavanje zadanog Sortiranje i filtriranje objekata poništava se odabirom strelice lijevo od adresne trake, a potom označivanjem polaznog mjesta iz ponuđenog popisa (kod filtriranja – dovoljno je isključiti zadani filtar). 1 2 Sanda 2018.

27 Filtriranje Vježba 7a. Sadržaj mape Za Win_Prezime filtrirati:
po Vrsti (Tipu), JPG slike. Poništiti filtriranje. Sanda 2018.

28 Filtriranje Vježba 7b. Sadržaj mape Za Win_Prezime filtrirati po dva kriterija odjednom: po Veličini, od 100 KB - 1M. po Nazivu objekata, naziv započinje na slova iz raspona A-Đ. Poništiti filtriranje. Sanda 2018.

29 Slaganje u grupe Objekte trenutno otvorene mape može se grupirati prema zadanom kriteriju. Grupa prikazuje popis svih grupiranih objekata u nizu. Grupiranje po veličini Sanda 2018. 29

30 grupiranje Grupirati je moguće i za to predviđenom naredbom kartice Prikaz. Sanda 2018.

31 Grupiranje i sortiranje
Grupirati i sortirati može se odabirom odgovarajućih naredbi kontekstualnog izbornika pozvanog na prazno područje popisa sadržaja odabrane mape. Sanda 2018.

32 Poništavanje grupe Jednom stvorenu grupu moguće je poništiti odabirom naredbe (Nema) kontekstualnog izbornika pozvanog na prazno područje popisa sadržaja odabrane mape. Sanda 2018.

33 Slaganje u grupe Vježba 8.
Sadržaj mape Za Win_Prezime složiti u grupe: po Nazivu. Poništiti slaganje u grupe, a zatim ponovo složiti u grupe, ali sada: po Tipu. Sanda 2018. 33

34 Navigacijsko okno Navigacijsko okno omogućava pronalaženje datoteka i mapa te izravno postavljanje na željenu mapu ili memorijski medij. Sanda 2018.

35 Navigacijsko okno Svjetla strelica označava objekt koji sadrži podmape koje trenutno nisu vidljive. Da bismo ih vidjeli, valja kliknuti na strelicu. Strelica potamni i otvara popis podmapa promatranog objekta. Sanda 2018. 35

36 Cjelina - traka za brzi pristup
Traka za brzi pristup omogućava brzo otvaranje mapa koje se najčešće koriste. Sadržaj se u ovu cjelinu dodaje povlačenjem ikone željenog objekta na ikonu trake za brzi pristup. Mapa Za Win dodana je na Traku za brzi pristup. Sanda 2018.

37 Cjelina – traka za brzi pristup
Vježba 9. Ikonu mape Za Win_Prezime dodati u cjelinu Traka za brzi pristup. Provjeriti rezultat. Sanda 2018. 37

38 Cjelina - ovaj pc Odabirom cjeline Ovaj PC (Računalo) moguće je pristupiti svim trenutno dostupnim memorijskim medijima i njihovom sadržaju. Sanda 2018.

39 Cjelina - ovaj pc Cjelina Ovaj PC pokazuje hijerarhijski raspored mapa i omogućava postavljanje na bilo koju mapu bez otvaranja novog prozora. Hijerarhijski raspored mapa naziva se stablo mapa. Sanda 2018.

40 Cjelina - ovaj pc 1 4 Oznaka mape čije su podmape prikazane.
Oznaka mape čije podmape nisu prikazane. Mapa s podmapama. Mapa nema podmapa. 3 2 Sanda 2018.

41 Datoteka - spremanje Datoteka će biti izgubljena čim se izađe iz programa u kome je nastala, ako se prethodno ne spremi na neki od trajnih memorijskih medija. Datoteka se sprema: izbornik Datoteka, naredba Spremi kao.... Sanda 2018.

42 Datoteka - spremanje Naredbu Spremi kao… moguće je pozvati na razne načine. Sanda 2018.

43 Izabrati mjesto pohrane
Na kraju Spremi Upisati naziv Iz ponuđenog popisa moguće je odabrati oblik (vrstu, tip) datoteke. Sanda 2018.

44 Datoteka - spremanje Vježba 10.
Iz ponude izbornika Start, odabrati Pomagala sustava Windows, a potom Blok za pisanje. Novootvorenu datoteku spremiti pod nazivom Plan, na Radnu površinu. Sanda 2018. 44

45 Isti se efekt postiže i gumbom Spremi.
Ponovno spremanje Pri svakoj promjeni sadržaja datoteke, datoteku treba ponovo spremiti. Za ponovno spremanje dovoljno je birati naredbu Spremi. Isti se efekt postiže i gumbom Spremi. Sanda 2018.

46 Datoteka - spremanje Vježba 11.
U datoteku Plan prepisati tekst sa sljedećeg slajda. Tako promijenjenu datoteku spremiti pod istim imenom na istu lokaciju na kojoj se već nalazi. Sanda 2018. 46

47 Cilj nastave je osposobiti učenike za uporabu osnovnih funkcija osobnog računala i njegovog operacijskog sustava. Učenik će naučiti prepoznati sastavne dijelove prozora, znat će rukovati s objektima na radnoj površini. Znat će organizirati datoteke i mape te izvoditi osnovne radnje s njima. Sanda 2018.

48 Na kraj datoteke Plan dodati tekst:
Vježba 12. Na kraj datoteke Plan dodati tekst: Učenik će znati prilagoditi osnovne postavke sustava, koristiti ugrađenu funkciju pomoći, pretraživati objekte na računalu. Tako promijenjenu datoteku spremiti pod nazivom Plan2 u mapu Ucenik_1 pa ju zatvoriti. (Za Win_Prezime/Skola/Prvi_razred/Ucenik_1) Sanda 2018.

49 Nova mapa Stvaranje nove mape, npr.:
pozvati kontekstualni izbornik na mjesto na kome se želi napraviti nova mapa, odabrati Novo/Mapa. Na kraju, mapi upisati ime u za to predviđeno područje. Sanda 2018.

50 Nova mapa Vježba 13. U mapi Skola napraviti podmapu Cetvrti_razred. (Za Win_Prezime/Skola). U mapi Ucenik_1 napraviti podmapu Vazni_podaci. (Za Win_Prezime/Skola/Prvi_razred/Ucenik_1). Sanda 2018.

51 Razne radnje s objektima
Objekte (mape, datoteke, prečace) je moguće premještati, kopirati, brisati i mijenjati im ime. Ove se radnje mogu izvršiti npr.: pozivom kontekstualnog izbornika na željeni objekt, a potom odabirom odgovarajuće naredbe, korištenjem predviđenih tipkovničkih prečaca. Sanda 2018.

52 Označavanje objekata Premještati, kopirati i brisati se može:
jedan objekt, skupina objekata. Da bi se radnja izvršila odjednom nad skupinom objekata, potrebno je istodobno označiti više ikona koje te objekte predstavljaju. Sanda 2018.

53 Označavanje objekata Više se ikona može označiti istodobno npr.:
tako da ih se "okruži" mišem (uz pritisnutu lijevu tipku miša ikone se uokvire), kada ikone nisu smještene jedna uz drugu, označava ih se jednu po jednu, uz istodobno pritisnutu tipku [CTRL]. Sanda 2018.

54 Premještanje i kopiranje objekata
Postupci premještanja i kopiranja objekata sastoje se od dva dijela. Objekt se označi, pa privremeno pohrani u dio radne memorije koji se naziva međuspremnik (engl. clipboard). Nakon izbora odredišnog mjesta pohrane objekt se iz međuspremnika prebacuje na odredište. Sanda 2018.

55 [CTRL]+[X] [CTRL]+[V] Premještanje Po označavanju objekta – naredba Izreži, a na odredištu, naredba Zalijepi. Ili postupkom Povuci i ispusti (engl. Drag and Drop) pri čemu se objekt uz pritisnutu lijevu tipku miša povuče s jednog na drugo mjesto. (Ako se premješta između različitih memorijskih medija treba pritisnuti i tipku [SHIFT].) Sanda 2018.

56 Premještanje Vježba 14. Otvoriti mapu Za Win_Prezime pa njen sadržaj grupirati po tipu (vrsti). Uočiti datoteke PNG slika pa ih premjestiti u mapu Cetvrti_razred (Za Win_Prezime/Skola/Cetvrti_razred). Mapu Ucenik_2 premjestiti u mapu Drugi_razred (Za Win_Prezime/Skola/Prvi_razred/Ucenik_2). Sanda 2018.

57 Stvaranje prečaca Prečac je moguće stvoriti na više načina, npr.:
pozvati kontekstualni izbornik na ikonu objekta do kojeg se želi stvoriti prečac, odabrati Stvori prečac. Ako se stvara na ovaj način, prečac nastaje na istome mjestu na kome je i izvorni objekt zato ga treba premjestiti na mjesto koje smo za njega predvidjeli. Sanda 2018.

58 Stvaranje prečaca Vježba 15.
Stvoriti prečac do datoteke Monitor, pa ga premjestiti na radnu površinu. (Za Win_Prezime/Skola/Drugi_razred/Ucenik_2/Monitor) Stvoriti prečac do mape Za Win_Prezime, pa ga premjestiti u mapu Ucenik_1. (Za Win_Prezime/Skola/Prvi_razred/Ucenik_1) Sanda 2018.

59 [CTRL]+[C] [CTRL]+[V] Kopiranje Kopiranje je istovjetno premještanju samo što se kao prva naredba koristi naredba Kopiraj. I kopirati se može Povuci i ispusti postupkom, ali tako da se za vrijeme povlačenja objekta mišem drži pritisnuta tipka [CTRL]. Pri kopiranju izvorna datoteka ostaje netaknuta! Sanda 2018.

60 Kopiranje Vježba 16. Sadržaj mape Za Win_Prezime grupirati po nazivu.
Izdvojiti datoteke čiji naziv počinje slovima iz raspona L-R pa ih kopirati u mapu Prvi_razred. Mapu Moji_podaci kopirati u mapu Za Win_Prezime (Za Win_Prezime/Skola/Drugi_razred/Ucenik_2/Moji_podaci) Sanda 2018.

61 Snimanje zaslonske slike
Zaslonska slika se snima (kopira) pritiskom na tipku [PRINT SCREEN] (Print Scrn) na tipkovnici. Sanda 2018.

62 Snimanje zaslonske slike
Snimka zaslonske slike sprema se u međuspremnik. Moguće ju je umetnuti u bilo koji program u kome postoji naredba Zalijepi. Postoje dvije vrste snimanja zaslonske slike: snimanje cijelog zaslona, snimanje samo aktivnog prozora [PRINT SCREEN]+[ALT]. Sanda 2018.

63 Snimanje zaslonske slike
Vježba 17.a Snimiti cijeli zaslon pa snimku zalijepiti u datoteku programa: Svi programi/Microsoft Office/Word. Tako stvorenu datoteku spremiti pod nazivom Cijeli_zaslon u mapu Ucenik_1 (Za Win_Prezime/Skola/Prvi_razred/Ucenik_1). Sanda 2018.

64 Snimanje zaslonske slike
Vježba 17.b Otvoriti objekt Ovaj PC (Računalo) pa snimiti samo aktivni prozor. Snimku zalijepiti u datoteku programa: Svi programi/Microsoft Office/Word. Tako stvorenu datoteku spremiti pod nazivom Aktivni_prozor u mapu Za Win_Prezime. Sanda 2018.

65 Promjena imena Objektu se mijenja ime:
nakon označavanja objekta, birati naredbu Preimenuj iz kontekstualnog izbornika, novo ime upisati umjesto postojećeg. Promijeniti ime moguće je i odabirom odgovarajuće naredbe s kartice Polazno. Sanda 2018.

66 Brisanje objekata Objekt se briše tako da se nakon označavanja odabere naredba Izbriši iz kontekstualnog izbornika ili tipka [DELETE ] s tipkovnice. Zbog dodatne sigurnosti potrebno je potvrditi brisanje. Sanda 2018.

67 Preimenuj, obriši Vježba 18.
Objektu Butterfly iz mape Za Win_Prezime promijeniti ime u Leptir. Sadržaj mape Za Win_Prezime grupirati po vrsti, tipu. Uočiti datoteke oblika MIDI. Izdvojiti ih pa obrisati. Sanda 2018.

68 Poništi učinjeno Svaku je učinjenu radnju moguće poništiti odabirom naredbe Poništi iz kontekstualnog izbornika koji treba pozvati na prazno područje radne površine. Tekst iza naredbe Poništi ovisi o prethodno izvršenoj radnji. Sanda 2018.

69 Poništi učinjeno Vježba 19.
Poništiti prethodno učinjenu radnju (brisanje objekata). Provjeriti da li se obrisani objekti ponovo nalaze u mapi Za Win_Prezime. Sanda 2018.


Скинути ppt "Osnove operacijskog sustava Windows Osnovne radnje"

Сличне презентације


Реклама од Google