Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Декларација права човека и грађанина

Сличне презентације


Презентација на тему: "Декларација права човека и грађанина"— Транскрипт презентације:

1 Декларација права човека и грађанина
Трећа београдска гимназија Декларација права човека и грађанина Ученици: Професор: Дамјан Јовановић, II Биљана Тубић Стефан Кошевић, II-6 Петар Перин, II-6 Милош Стојановски, II-6 Небојша Цветковић, II-6 Растко Шеховић, II Март, 2015.

2 Садржај Увод Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина Последице Декларације права човека и грађанина Референце

3 Увод Француска револуција означила крај феудалне и почетак буржоаске Француске Непосредни повод: сукоб између три сталежа о начину гласања у сталешкој скупштини Трећи сталеж се одвојио и прогласио себе Народном скупштином, а придружили су му се и нижи слојеви првог и другог сталежа.

4 Увод Краљ почео са окупљањем војске како би растерао посланике; то је изазвало велико узбуђење у народу 14. јул – грађани Париза заузели краљевски затвор – Бастиљу. Сељаци широм Француске устали против феудалаци спаљујући им замкове и уништавајући документе о феудалним обавезама

5 Увод 27. август 1789 – Уставотворна скупштина усвојила Декларацију права човека и грађанина У њој су истакнута природна права човека, укидање свих сталешких привилегија и једнакост свих грађана пред законом „Слобода, батство, једнакост“ постаје мото Француске револуције Заседање Скупштине сталежа, 4. маја у Версају Јуриш на Бастиљу, 14. јула 1789.

6 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Документ који одређује појединачна, а и колективна права народа према држави; објавио је да сва политичка власт не потиче од Бога или краља, већ од народа. Заснива се на учењима француског просветитељства :индивидуализам и општа воља, друштени уговор Жан Жак Русоа, Монтекјеова подела власти

7 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Такође се заснива и на америчкој Декларацији независности и Декларацији права Вирџиније Универзални карактер – декларација приписује основна права не само грађанима Француске, већ свим људима без изузетка Сва права из Декларације су заснована на Основним правима човека

8 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Она су „природна, неотуђива и света“ и то су права на слободу, својину, сигурност и отпор угњетавању. Напомиње се да је закон израз опште воље, да су пред њим сви једнаки и да сви грађани могу да учествују у његовом доношењу. Извор сваког суверенитета је у народу, тј. ауторитет владајућег тела је створен од стране његовог народа и одржаван његовом саглашношћу

9 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Истиче се право на слободу говора, писања и штампе Порез треба да буде равномерно разрезан на све грађане, зависно од њихових финансијских могућности.

10 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Чл. 1. Људи се рађају и живе слободни и једнаки у правима. Друштвене разлике могу бити засноване само на заједничкој користи. Чл. 2. Циљ сваког политичког удруживања је очување природних и незастаривих права човека. Ова права су слобода, својина, сигурност, и отпор угњетавању. Чл. 3. Принцип сваког суверенитета суштински почива у Народу. Ниједно тело, ниједан појединац не може вршити власт која изричито одатле не проистиче.

11 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Чл. 4. Слобода се састоји у могућности да се чини све оно што не шкоди другоме: тако, вршење природних права сваког човека нема граница осим оних које обезбеђују другим члановима друштва уживања ових истих права. Ове границе могу бити одређене само законом. Чл. 5. Закон има право да забрани само радње штетне за друштво. Све оно што није забрањено законом не може бити спречено, а нико не може бити принуђен да чини оно што он не наређује

12 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Чл. 6. Закон је израз опште воље. Сви грађани имају право да учествују лично, или преко својих представника, у његовом доношењу. Он мора бити исти за све, било да штити, било да кажњава. Пошто су сви грађани једнаки пред њим, подједнако су им им доступна, према њиховој способности, сва достојанства, места и јавне службе, без обзира на било какву разлику осим оне која се тиче њихових врлина и њихових талената.

13 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Чл. 7. Ниједан човек не може бити оптужен, ухапшен ни задржан осим у случајевима одређеним законом, и прма поступку који је он потписао. Они који потстичу, убрзавају, извршавају или омогућавају да се изврше самовољне наредбе, морају бити кажњени; али сваки грађанин позван или приведен на основу закона, мора се сместа покорити: његово одупирање сматра се кривицом. Чл. 8. Закон може завести само казне строго и очигледно нужне, и нико не може бити кажњен осим на основу закона донетог и проглашеног пре деликта и законито примењеног.

14 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Чл. 9. Пошто се сваки човек сматра невиним све док не буде проглашен кривим, ако се његово хапшење сматра неопходним, свака строгост која не би била нужна ради обезбеђења његовог присуства, мора бити строго спречена законом. Чл. 10. Нико не може бити узнемираван због својих убеђења, чак ни верских, под условом да њихово испољавање не нарушава јавни ред утврђен законом.

15 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Чл. 11. Слободна измена мисли и мишљење је једно од најдрагоценијих права човека; сваки грађанин може дакле слободно говорити, писати, штампати, с тим што одговара за злоупотребе ове слободе у случајевима одређеним законом. Чл. 12. За гарантовање права човека и грађанина потребна је јавна сила; ова сила је дакле установљена у корист свих, а не у посебну корист оних којима је она поверена.

16 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Чл. 13. За издржавање јавне силе, и за трошкове управе, неопходан је заједнички допринос: он мора бити подједнако расподељен међу све грађане, према њиховим могућностима. Чл. 14. Сви грађани имају право да утврде лично или преко својих представника, нужност јавног доприноса, да на њега слободно пристану, да прате његову употребу, да одреде његову висину разрезивања, наплату и трајање Чл. 15. Друштво има право да тражи од сваког јавног службеника да положи рачун о свом управљању.

17 Садржај и опште одлике Декларације права човека и грађанина
Чл. 16. Друштво у ком гарантовање права није обезбеђено, ни подела власти одређена, нема устав. Чл. 17. Пошто је својина неприкосновено и свето право, нико не може бити лишен осим ако то очигледно не захтева законито утврђена јавна потреба, и под условом правичног и претходног обештећења.

18 Последице Декларације права човека и грађанина
Велики утицај на развијање либерализма и демократије у Европи и свету; у односу на тадашње политичке принципе је била огроман историјски корак напред. Представља раскид са феудалним поретком и старим режимом и настајање сасвим новог друштвеног поретка

19 Последице Декларације права човека и грађанина
На основу Декларације донет први француски устав, Устав из године. Овај устав је прогласио Француску уставном монархијом. Власт подељена на законодавну, судску и извршну; бирачко право ограничено (1/5 – пасивно бирачко право, остали активно бирачко право) Некадашње феудалне области укинута, а држава подељена на департмане.

20 Последице Декларације права човека и грађанина
Декларација је инспирисала и Устав из године. Он је предвиђао опште право гласа, разна социјална и економска права, право на побуну и укидање ропства. Међутим, никада није ступио на снагу услед економског хаоса и многих ратова.

21 Референце „Темељи модерне демократије“, Избор декларација и повеља о људским правима ( ), ИРО Нова Књига, Београд, 1989. Др Алберт Вајс, Др Љубица Кандић: „Општа историја државе и права“, Савремена администрација, Београд, 1990. Др Радивој В. Ћисаловић: „Декларација права човека и грађанина“, Јован и Богданов, Нови Сад, 1939. Биљана Крстић, Александар Крстић: „Историја за други разред гимназије природно-математичког смера“, Фреска, Београд, „Илустрована историја света“, Младинска књига, 2007.

22 КРАЈ Хвала на пажњи!


Скинути ppt "Декларација права човека и грађанина"

Сличне презентације


Реклама од Google