Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Komunikacija ponašanje na Internetu Sanja Ružić

Сличне презентације


Презентација на тему: "Komunikacija ponašanje na Internetu Sanja Ružić"— Транскрипт презентације:

1 Komunikacija ponašanje na Internetu Sanja Ružić

2 KOMUNICIRANJE U komuniciranju putem interneta ne samo da obično ne vidimo sugovornika, nego često niti ne znamo s kime razgovaramo. Zato na internetu vladaju posebna pravila ponašanja i razvijeni su posebni načini sporazumijevanja.

3 Kratice Da bi se skratilo vrijeme potrebno za pisanje tekstovnih poruka, korisnici upotrebljavaju skraćenice i prvoslovnice (kratice sastavljene od početnih slova riječi).

4 Emotikone Jedan od nedostataka tekstovne komunikacije je što sugovornici samo na osnovi teksta ne mogu procijeniti osjećaje i raspoloženja onog drugog. Dovitljivi korisnici interneta doskočili su tom problemu tako što su u tekst počeli unositi posebne oznake koje predstavljaju određeno raspoloženje ili emocionalno stanje. Nazvali su ih emotikone (emoticons – od engleskih riječi emotions i icons).

5 SMJEŠKIĆI-EMOTIKONI Osnovna konstrukcija smajlija sastavljeni su od znaka oči nos i usta.

6 Pravila ponašanja Ne činite ništa što je protuzakonito ili je u suprotnosti s osnovnim moralnim pravilima! Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama! Ako pošaljete poruku napisanu svu velikim slovima, smatrat će se da – vičete.

7 Pravila ponašanja Autorska prava: Prilikom slanja kopija dokumenata, tekstova, slika i sl. pazite na autorska prava vlasnika. Kršenje autorskih prava nije samo odraz lošeg ponašanja, nego je i protuzakonito. Objavljivanje sadržaja poruka: Objavljivanje sadržaja osobnih poruka trećim osobama nije dozvoljeno, osim ako oba sugovornika nisu suglasna s tim. Neželjene poruke i sadržaji (Spam): Ne šaljite poruke za koje niste sigurni da ih primatelj želi primiti i pročitati.

8 Pravila ponašanja Potpišite se na kraju poruke: Ponekad primatelj ne može vidjeti od koga je dobio poruku. Ako se potpišete, komunikacija će biti mnogo lakša. Budite snošljivi: Ne uzimajte zdravo za gotovo sve što pročitate u nekoj poruci, a pogotovo ne reagirajte na provokacije. Najbolja reakcija na provokaciju je da uopće ne reagirate.

9 ..Poštujte ova pravila na Internetu..
I na KRAJU¨!! ..Poštujte ova pravila na Internetu..


Скинути ppt "Komunikacija ponašanje na Internetu Sanja Ružić"

Сличне презентације


Реклама од Google