Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Konfiguracija računara

Сличне презентације


Презентација на тему: "Konfiguracija računara"— Транскрипт презентације:

1 Konfiguracija računara

2 Konfiguracija računara - spolja

3 Konfiguracija računara - kućište

4 centralna procesorska jedinica (CPU)
ULAZNO-IZLAZNI UREĐAJI: modem zvučna kartica grafička kartica mrežna kartica CD rezač DVD rezač Combo (CD rezač+DVD ROM drive) Touch screen monitori ULAZNI UREĐAJI: tastatura miš skener mikrofon CD ROM drive DVD ROM drive TV kartica digitalna olovka digitalna kamera digitalni aparat centralni procesor: ALU (aritmetičko-logička jedinica) CU (upravljačka jedinica) opšti (radni) registri unutrašnja memorija: glavna (radna) RAM-memorija memorijski registri dopunska memorija: ROM-memorija samo za čitanje skrivena (Cash) memorija magacinska (Stack) memorija centralna procesorska jedinica (CPU) IZLAZNI UREĐAJI monitor štampač ploter zvučnici SPOLJAŠNJE MEMORIJE: disketa hard disk kompakt disk (CD) DVD magnetna traka flash

5 Matična ploča Matična ploča (motherboard) je osnovna komponenta svakog računara; to je štampana ploča na koju se priključuju i povezuju svi ostali dijelovi računara slotovi – mesta na matičnoj ploči na koja se priključuju odgovarajuće kartice portovi – na leđima kućišta, za priključenje perifernih uređaja Magistrala – bus mogućnost dodavanja novih komponenti standardizovane dimenzije i funkcije

6

7 Portovi USB - Universal Serial Bus serijski – COM1, COM2,…
paralelni – LPT1, LPT2,… PS/2 – za tastaturu i miša Ethernet (RJ-45) – za mrežu VGA – za monitor i video projektor modemski (RJ-11) zvučnici i mikrofon

8 PROCESOR (CPU-Central Procesing Unit)
“srce” računara Sastoji se od ARITMETIČKO-LOGIČKE jedinice i UPRAVLJAČKE jedinice U njemu se obavljaju sva računanja i upravljanja tokom podataka i redoslijedom izvođenja svih programa Savremeni procesori obavljaju i preko 500 milijona operacija u sekundi. Brzina kojom procesor obavlja naredbe mjeri se u MHZ (megahercima)

9

10 OS “vidi” svaki procesor kao odvojen procesor.
Više-jezgrovni procesor je procesor sa jedinstvenim čipom sa dva ili više odvojenih procesorskih jezgara. dual-core procesor je čip koji sadrži dva odvojena procesorska jezgra. quad-core procesor je čip koji sadrži četiri odvojena procesorska jezgra.

11 Hard disk Hard (tvrdi) disk je glavni i najveći medij za smještanje podataka na računaru; na njemu se nalaze operativni sistem, aplikacije i podaci. Osnovne karakteristike su brzina i kapacitet Brzina (vreme potrebno da se pristupi podacima) se mjeri milisekundama i manja je u odnosu na RAM memoriju, ali veća u odnosu na ostale spoljašnje memorije. Kapacitet hard diska se meri GB; savremeni diskovi obično imaju kapacitet od 250 do 500 GB (za PC računare)

12 Hard disk koristi kružne ravne diskove zvane ploče (platters), koji su sa obje strane presvučeni specijalnim materijalom (media) konstruisanim da čuvaju informacije u magnetnoj formi. Ploče imaju otvor u centru i pričvršćene su na valjkasti nosač ploča (spindle). Ploče se okreću velikom brzinom pomoću specijalnog motora (spindle motor), koji služi da okreće nosač, a samim tim i ploče. Standardni diskovi imaju brzinu do 7200 okretaja u minuti.  Još uvijek se koriste i diskove s brzinom od 5200 okretaja u minuti, no njih ima sve manje. Prednost im što se manje griju i što su manje su bučni.

13 Softveri za čišćenje tvrdog diska
DiskCleanUp uklanja suvišne fajlove koje pojedini programi smještaju u privremene (Temporary) fajlove i foldere.  Nastaju kao sistemski ili u toku rada pojedinih aplikacija. Ti fajlovi omogućavaju rekonstrukciju podataka po potrebi. Kad pokrenete ovu aplikaciju dobićete prozor u kome Vam se nudi izbor diska koga želite očistiti. No istovremeno, privremeni fajlovi optrećuju sistem,  i usporavaju rad. Zato ih se treba osloboditi bar jednom sedmično.  DiskDefragmenter vrši optimizaciju raspodjele podataka. Naime pri upisu podaci se upisuju u prvi slobodan sektor. Ukoliko često brišete podatke, dešavaće se da se podaci rasporede tako da zahtjevaju puno više vrćenja glave diska, nego što je optimalno.

14 ORGANIZACIJA DATOTEKA
Sistem datoteka temeljna je struktura pomoću koje računar organizuje podatke na hard disku. Ako se instalira novi hard disk, potrebno je na njemu kreirati particije i formatirati ga kako bi se mogle snimati podaci. Windows nudi izbor između tri sistema NTFS, FAT32 te starog FAT (FAT16). 

15 FAT32 FAT32 i FAT koriste se u starijim verzijama OS kao sto su Win95, Win98, Win Millennium. FAT32 nema nivo sigurnosti kao NTFS, jer tada svako ko ima pristup računaru može pročitati datoteke sa diska. FAT32 sadrži i ograničenje veličine jer nije moguće stvoriti particiju FAT32 veću od 32 GB niti u nju snimiti datoteku veću od 4 GB. Ako instalirate starije OS morate koristiti FAT32 jer NTFS particiji nije moguće pristupiti.

16 FAT32

17 NTFS U novijim verzijama Windowsa preporučuje se sistem NTFS (New Technology File System). Ima brojne prednosti pred starijim verzijama: mogućnost automatske obnove od nekih greški vezanih uz rad diska. poboljšanu podršku za tvrde diskove većeg kapaciteta bolju sigurnost zbog mogućnosti korišćenja dozvola i šifriranja da bi se nekim korisnicima ograničio pristup određenim datotekama.


Скинути ppt "Konfiguracija računara"

Сличне презентације


Реклама од Google