Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Холокауст Геноцид над јеврејима

Сличне презентације


Презентација на тему: "Холокауст Геноцид над јеврејима"— Транскрипт презентације:

1 Холокауст Геноцид над јеврејима
Никола Недељковић VIII2 ОШ „Краљ Петар I“ Ниш

2 Холокауст је име за велико зло које су људи чинили другим људима без неког оправданог разлога, без гриже савести и без кајања. Покренули су га они који су мрзели различитости и који су сматрали да имају право да суде ко ће да живи, а ко не.

3 У холокаусту је за време Другог светског рата страдао један велики народ који има своју историју, своје обичаје, своју веру-јеврејски народ. Били су то сасвим обични људи који су живели своје обичне животе, радили, дружили се, имали децу, ишли у школе, венчавали се...све као и други људи. Доживели су своју злу судбину само зато што су другачији, зато што су Јевреји.

4 Око 6 милиона недужних људи, жене и деце је крвнички страдало за само неколико година. Прво су их регистровали, па ограничили слободу кретања, обележили жутим тракама, забранили јавни превоз и тако мало по мало довели до пакла из кога нема изласка. Аушвиц, Матхаузен, Треблинка, Јасеновац, Сајмиште... места где су немилосрдно, крвнички и хладнокрвно уништавани животи.

5 Убице нису штеделе никог, па ни децу
Убице нису штеделе никог, па ни децу. Деца су беспотребне жртве холокауста у Другом светском рату. Шта су они са својим малим животима скривили? И они који су тек проходали или проговорили, и они мојих година који су тек почели да упознају живот, нису заслужили глад, болест, промрзлине и на крају смрт у гасној комори. Уместо да се смеју, радују, играју и безбрижно расту, деца су доживљавала страхоте које ми данас не можемо ни да замислимо.

6 Волео бих, као и многи данас, да је холокауст само језива прича неког доброг писца, да Ана Франк у свом дневнику пише о срећи, о љубави, о безбрижном животу, а не о рату и логору. Волео бих и да више нико никада не доживи такво страдање као јеврејски народ. Све жртве холокауста заслужују посебно место у нашим срцима, у уџбеницима и на небу међу најсјајнијим звездама.


Скинути ppt "Холокауст Геноцид над јеврејима"

Сличне презентације


Реклама од Google