Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Покрет за ослобођење од турака

Сличне презентације


Презентација на тему: "Покрет за ослобођење од турака"— Транскрипт презентације:

1 Покрет за ослобођење од турака
Покрет за ослобођење од турака

2 Спаљивање моштију Светог Саве на врачару
Патријарха Макарија наслеђивали су на патријаршијком пријестолу један за другим његови рођаци из породице Соколовића.Сви они су одржавали Макаријеву политику мира и сарадње са турском влашћу.

3 Погоршавање положаја српског народа и цркве
Погоршавање положаја српског народа и цркве Тек је патријрх Јован Кантул ( ) напустио помирљиву политику према турцима и повео акцију за ослобођење од њих. Покрет срба за ослобођење од Турака проузрокован је све тежим стањем у Турској послије смрти Султана Сулејмана II Законодавца.Рат аустрије против Турске од 1593.до 1606.године послужио је српском народу као повод за почетак борбе против турске власти.

4 Устанак срба чели су нападати
Почетком 1594.год. Срби у Банату по- чели су нападати Турке. Турци њути на Србе због устанаа, Синан паша нареди да се мошти Светог Саве из манастира Милешева пренесу у Беогрд и да се спале на Врачару

5 Светитељеве мошти су спаље-
не 27. априла 1594.године по Старом односно 10.маја по но- Вом календару. Уништавајући Ову велику народну светињу, симбол Српске традиције државности и незави- сности, Синан-паша је мислио да ће ун- штити у Српском народу сваку жељу за Ослобођењем.

6 Године 1597.под вођствог херцеговачког митрополита Висариона и никшицког бој- боде Грдана, дигли су се на устанак Брђа- ни бјелопавловићи, Никшићи, Пивлјани н Дробњаци, али су се послије пораза на Гатачком пољу смирили и прихватили пониђени опроштај од турака.Послије пропасти херцеговачког устанка патрија- рх Јован напуштаослобођење од турака.

7 Одлучно се бори против доласка језуита
Међу србе.Иако је, дакле,патријарх Јован Кантул одустао од дањих борби протиб Турака , они му никада нису опростили рад на ослобађању срба од Турака. Домамили су га у Цариград и ту га уморили у октобру 1614.године сахрањен Је у Цариграду.


Скинути ppt "Покрет за ослобођење од турака"

Сличне презентације


Реклама од Google